Sindromul de oboseala cronica: ce dieta este mai potrivita?

Sindromul de oboseală cronică este, așa cum arată și numele, o afecțiune pe termen lung. Acest tip de oboseală extremă durează mai mult de șase luni, dar modificările în dietă te pot ajuta să gestionezi mai bine această stare neplăcută.

Oboseala cronică poate fi explicată de o afecțiune subiacentă, precum anemia, cancerul sau boala renală cronică, însă uneori nu poate fi găsită o cauză. Una dintre provocările cele mai mari este că sindromul de oboseală cronică e imposibil de diagnosticat prin teste de laborator. Unii specialiști cred că oboseala cronică este înrudită îndeaproape cu oboseala suprarenală sau cu o inflamație la scară largă care afectează întregul corp. Din fericire, dieta și modificările pe care le faci în stilul de viață te pot ajuta să reduci sindromul de oboseală cronică.

Dieta potrivită când suferi de oboseală cronică

Anumite alimente îți pot fi de folos când te confrunți cu oboseala cronică, în timp ce altele îți pot agrava starea. Ce e indicat să faci și ce nu din punct de vedere alimentar atunci când te lupți cu sindromul de oboseală cronică?

Renunță la alimentele care provoacă inflamație

Din moment ce inflamația pare să joace un rol în oboseala cronică, oamenii de știință recomandă, pe de o parte, testarea unei diete antiinflamatoare, adică includerea unor alimente antiinflamatoare în alimentația de zi cu zi, cum ar fi peștele și uleiul de măsline. Pe de altă parte, se recomandă evitarea acelor alimentele care contribuie la susținerea inflamației, cum ar fi zahărul, alimentele prăjite și produsele foarte procesate din carne (crenvurști, parizer etc.).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Menține hidratarea corpului

Deși faptul că bei apă nu este un leac pentru oboseala cronică, nu uita că apa este importantă pentru susținerea unei stări bune de sănătate. Deshidratarea poate să agraveze starea de oboseală, provocând, de asemenea, dureri de cap, amețeală și somnolență. Așa că este important să te hidratezi adecvat, consumând 6-8 pahare cu apă pe zi, alături de ceaiuri de plante neîndulcite și supe de legume.

Limitează consumul de cofeină

Cofeina pare un mod grozav de a-ți îmbunătăți energia, dar vine la pachet cu niște consecințe. Băuturile și alimentele cu cofeină îți pot da o falsă senzație că ai mai multă energie și te poate face să exagerezi cu consumul. Pentru unele persoane, puțină cofeină poate face bine, însă fii atent să nu consumi în exces și asigură-te că acest consum nu îți afectează somnul.

Mare atenție la zahăr

Și zahărul poate să îți dea mai multă energie temporar, dar „prăbușirea” de după poate să îți sporească senzația de oboseală. În loc să alegi alimente care conțin zaharuri rafinate, este indicat să mănânci alimente îndulcite în mod natural, care conțin și o cantitate mică de proteine, pentru a ajuta la echilibrarea cantității de glucoză din sânge și nivelului energiei. O opțiune bună sunt fructele de pădure cu iaurt simplu, neîndulcit sau felii de mere cu puțin unt de arahide fără zahăr și aditivi.

Nu uita să incluzi în tot ce mănânci și grăsimi sănătoase

Vei vedea că e foarte simplu să adaugi grăsimi sănătoase, printre care și acizi grași Omega-3, la mesele pe care le iei pe parcursul zilei. O mână de nuci ca gustare, câteva felii de avocado într-un sandviș, câteva zeci de grame de pește gras (macrou, sardine, somon, hering) la prânz ori la cină sau o linguriță de ulei de măsline în salată. Toate acestea sunt surse de grăsimi bune, nesaturate. Grăsimile sănătoase sunt importante pentru sănătatea inimii și a creierului și pot contribui, totodată, la reducerea inflamației.

Ține un jurnal alimentar și un jurnal al simptomelor

O metodă bună prin care poți să descoperi alimentele care îți agravează sau ușurează simptomele este jurnalul alimentar. De asemenea, este de ajutor să ții o evidență a modului în care te simți zi de zi, ca să îi poți împărtăși aceste informații medicului. Notează cum te simți și ce mănânci în fiecare zi pentru a descoperi orice fel de tipare.

Nu renunța la toate alimentele care crezi că îți fac rău

Este tentant să renunți la tot ceea ce poți atunci când te confrunți cu o afecțiune precum sindromul de oboseală cronică, dar nu există dovezi clare care să arate că o dietă extrem de restrictivă ți-ar calma simptomele. E mai bine să ceri sfatul medicului de familie înainte de a elimina orice fel de alimente din dietă, ca nu cumva să te privezi de nutrienți importanți.

Ai voie să experimentezi cu alimentația

Unele alimente te pot face să te simți mai bine, altele mai rău. De exemplu, unii pacienți au observat îmbunătățiri după ce au eliminat glutenul sau alimentele bogate în carbohidrați din alimentația lor, pe când alți oameni nu au observat niciun efect renunțând la acestea. Unele persoane se simt mai bine când nu mai consumă prăjeli, altele când reduc mult zahărul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru că nu există o dietă standard pentru sindromul de oboseală cronică, cel mai bine este să ceri sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist pentru a croi un plan alimentar care să se potrivească perfect cu nevoile tale. 

Poți începe fiind în principal atent la modul în care anumite alimente te fac să te simți. În cazul acestui sindrom de oboseală cronică, este cu atât mai important să îți asculți corpul și să vezi cum se simte și cum reacționează la alimente. Acest lucru este îndeosebi important pentru a afla ce ingrediente ar putea să îți agraveze simptomele.

Poate ți se pare dificil să faci aceste schimbări în alimentație, dar nu uita că acest lucru ar trebui făcut treptat. Poți începe cu două mici modificări în dieta obișnuită, cum ar fi să elimini prăjelile și în același timp să adaugi mai multe legume crude la masa de prânz sau la cină ori să mănânci zilnic câte o supă sau ciorbă de legume. Atunci când faci o modificare în alimentație, ar fi bine să o respecți timp de o lună întreagă pentru a avea vreme să observi dacă schimbarea făcută îți reduce simptomele sau nu are efecte. Dacă vezi că te simți mai bine, poți introduce încă o mică schimbare în alimentație.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Chronic Fatigue Syndrome
https://medlineplus.gov/chronicfatiguesyndrome.html
NIH - Anti-Inflammatory Diets and Fatigue
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835556/
Studiul „Anti-Inflammatory Diets and Fatigue”, apărut în Nutrients. 2019 Oct; 11(10): 2315, Published online 2019 Sep 30. doi: 10.3390/nu11102315, autori: Ulrike Haß et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0