Cum iti imparti timpul intre prieteni si copii, daca esti foarte ocupata

Ca mama, sotie si femeie care are un loc de munca solicitant, poate fi uneori dificil sa mentii relatiile de prietenie, mai ales cand exista atat de multe sarcini care iti consuma timp in afara orelor de program. Astazi ne-am propus sa iti dam cateva ponturi daca esti o mamica ocupata care isi doreste, in acelasi timp, sa fie si o buna prietene pentru persoanele dragi din viata ei.

Uneori, sunt zile in care simti ca nu ai timp pentru a indeplini toate lucrurile pe care ti le-ai propus, insa chiar si mamicile extrem de ocupate trebuie sa aiba o viata in afara celei de familie, adica sa iasa cu prietenele dragi, sa faca impreuna cumparaturi sau sa se plimbe.

Este important, pe de o parte, sa creezi noi legaturi de prietenie (de exemplu, cu parintii copiilor cu care se joaca micutii tai), cat si sa mentii relatiile existente de prietenie. Iata cateva mici ponturi care te vor ajuta sa castigi niste timp, pentru a-l petrece cu prietenii tai, chiar si atunci cand ai copii ori un job stresant:

Negociaza cu partenerul tau cine va fi "de serviciu" cu cei mici, cand unul dintre voi iese in oras - Daca partenerul sau sotul tau este dispus sa stea uneori mai mult cu cei mici, puteti negocia in avans, de exemplu, in ce zi va fi el "de serviciu" si in ce zile vei fi tu, astfel incat sa aveti timp amandoi sa iesiti cu prietenii in oras.

Ar trebui ca lucrurile sa fie pe picior de "egalitate" si sa folositi timpul pe care l-ati castigat asa cum va doriti (insa nu uita sa incluzi si cateva ore pentru a petrece timpul cu prietenele tale de suflet).

Gaseste activitati pe care le puteti face impreuna cu alte familii - In cazul in care, de-a lungul anilor, s-au sudat relatii de prietenie intre voi si alti parinti (cum sunt cei ai copiilor cu care fiul sau fiica ta se joaca ori invata in aceeasi clasa), puteti avea anumite activitati "la comun".

Invita o alta familie care sa mearga cu voi fie intr-un parc din apropiere, fie intr-o mica excursie intr-un parc de distractii, fie la un picnic. Puteti incepe cu activitati pe termen scurt, iar de la acestea veti putea dedica timp pentru a mentine relatiile de prietenie cu ceilalti parinti.

Aloca macar 30 de minute pentru a te vedea cu o prietena draga - Cheia succesului pentru mamicile ocupate este simpla: invata sa iti folosesti timpul intr-un mod eficient. De exemplu, poti aloca 30 de minute suplimentare pentru a face exercitii fizice (daca, de pilda, te antrenezi la sala ori in parc) si invita-ti o prietena ca sa beti impreuna un smoothie ori un suc de fructe, dupa antrenamentele tale.

Poti lua pranzul cu o prietena sau cu grupul de prietene - Daca ai un job full time, in afara locuintei (deci nu lucrezi de acasa), profita de timpul in care copilul sau copiii tai sunt la scoala, la after school ori cu bona sau bunicii si invita o prietena sau colegele de la birou sa luati pranzul sau intalneste-te rapid cu o prietena in cazul in care aceasta lucreaza in apropiere de biroul tau.

Iesind cu prietenele, ai grija nu doar de tine, ci si de sanatatea ta - Faptul ca iti faci timp pentru prietenii tai nu se rezuma doar la a socializa in afara familie, ci are si o alta componenta: aceea de a avea grija de tine. Faptul ca ai prieteni in viata ta are beneficii pentru sanatate, asemanatoare celor pe care le au exercitiile fizice si activitatile care alunga stresul. Cu alte cuvinte, vei fi o persoana mai sanatoasa si mai echilibrata daca iti vei face timp pentru prietenii tai dragi.

Apar noi provocari

Ca sa fii o prietena buna, acest lucru presupune niste provocari, insa te vei bucura de rasplata pe termen lung, pentru ca aloci timp pentru persoanele dragi din afara familiei. Nu uita ca, pe masura ce copiii tai cresc, relatiile tale de prietenie se pot schimba, mai ales cand acestia vor invata la alte scoli, vor merge la liceu, isi vor face noi prieteni.

Faptul ca iti extinzi reteaua de prieteni dincolo de parintii copiilor cu care fiul sau fiica ta merge la aceleasi cursuri/sporturi/activitati si faptul ca iti dezvolti propriile relatii de prietenie, cu oameni din afara cercului de parinti, te pot ajuta sa iti construiesti un sistem bazat pe persoane dragi pe care te poti sprijini, la nevoie, si vei crea un model bun vizavi de relatiile de prietenie, model dupa care se pot ghida si copiii tai.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0