Ce spune vocea despre noi?

Se pare că oamenii exprimă anumite trăsături de personalitate prin voce. De exemplu,  o voce mai gravă poate fi asociată cu o persoană mai dominantă și mai extravertită, o voce mai ascuțită cu mai multă feminitate, iar dacă vocea unei persoane se schimbă poate fi un semn de boală.

Ni s-a întâmplat tuturor, măcar o dată, ca atunci când am auzit vocea unei persoane pentru prima dată să ne gândim, în funcție de tonul și de forța vocii, că avem în față fie o persoană puternică, fie una căreia îi place să fie în centrul atenției, fie un timid, fie un om mai sensibil. Cât de multă încredere putem avea, însă, în percepția noastră atunci când încercăm să ghicim trăsăturile de personalitate ale unui om în funcție de felul în care vorbește?

Vocea mai joasă poate indica o persoană mai dominantă

O echipă internațională de cercetare condusă de Universitatea din Göttingen, Germania, a arătat că oamenii par să exprime cel puțin unele aspecte ale personalității lor prin intermediul vocii. Cercetătorii au descoperit că o voce mai joasă este asociată cu persoanele care sunt mai dominante, extravertite și mai bogate în socio-sexualitate (mai interesate de sexul ocazional). Constatările au fost adevărate atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Rezultatele studiului¹ au fost publicate în Journal of Research in Personality.

Oamenii de știință au analizat date de la peste 2.000 de persoane și au inclus informații din patru țări diferite. Participanții la studiu au completat chestionare despre ei înșiși pentru a li se măsura personalitatea și au furnizat înregistrări ale vocii lor, astfel încât tonul să poată fi măsurat folosind un program de computer. 

Este pentru prima dată când o măsură digitală obiectivă a tonului vocii a fost utilizată într-un studiu de acest gen, mai degrabă decât evaluări subiective ale modului în care ar putea suna o voce „înaltă” sau „profundă”. Cercetătorii au măsurat și „socio-sexualitatea” colectând răspunsuri despre comportamentul sexual, atitudine și dorință.

De asemenea, au colectat date pentru a oferi informații despre de dominanță și alte trăsături de caracter, cum ar fi dacă persoana era nevrotică sau nu, extravertită sau nu, dacă era deschisă spre experiențe noi, dacă era agreabilită și conștiincioasă.

Autorii studiului au descoperit, astfel, că persoanele cu voci mai joase erau mai dominante, extravertite și mai interesate de sex, chiar și în afara unei relații. Cu toate acestea, relația dintre tonul vocii și alte trăsături de personalitate (cum ar fi agreabilitatea, nevrotismul, conștiinciozitatea sau deschiderea) pare mai puțin clară. Este posibil ca aceste trăsături să nu fie exprimate în tonul vocii. Cercetătorii nu au găsit nicio diferență între bărbați și femei.

Oamenii de știință spun că vocile oamenilor ne pot face o impresie puternică și imediată. Chiar dacă auzim doar vocea cuiva fără indicii vizuale, la telefon, știm destul de curând dacă e vorba de un bărbat, o femeie, un copil sau o persoană mai în vârstă. Putem să ne dăm seama dacă persoana pare interesată de conversație, prietenoasă, tristă, nervoasă sau dacă are o voce atractivă. De asemenea, începem să facem presupuneri despre încredere și dominanță. 

Acest studiu a fost realizat ca un „raport înregistrat”, ceea ce înseamnă că beneficiază de evaluarea inter pares de la alți cercetători într-un stadiu foarte timpuriu și a fost acceptat pentru publicare independent de rezultate. Este unul dintre noii indicatori de calitate care se dezvoltă pentru a face știința mai transparentă și mai fiabilă.

Ce detalii despre o persoană poate oferi vocea?

Dacă persoana este sociabilă sau nu

Vocea cuiva poate indica dacă persoana este extravertită sau introvertită. În timpul unui alt studiu, oamenii au ascultat vorbire generată de computer, care a fost modelată pentru a suna ca vocile unor oameni introvertiți și ale unora extravertiți. Participanții au putut identifica fără probleme personalitățile respective: extravertiții tind să vorbească mai repede sau mai tare, iar introvertiții, dimpotrivă, își exprimă gândurile într-un mod mai liniștit și mai lent.

Dacă persoana este de încredere sau nu

Un simplu „Bună!” poate spune oamenilor cât de demnă de încredere este o persoană. Într-un studiu, 64 de versiuni ale acestui salut au fost auzite de voluntari și aproape toți participanții au ales bărbații care și-au modulat vocea să sune mai înaltă la sfârșitul cuvântului ca fiind mai de încredere. În cazul femeilor a fost invers, cele care aveau o tonalitate mai joasă la sfârșitul cuvântului au fost considerate mai de încredere. 

Dacă persoana este înaltă sau scundă

Se pare că vocea poate indica și înălțimea unei persoane. Pe parcursul a două experimente, participanții au fost rugați să identifice cel mai înalt dintre doi vorbitori pe care doar îi auzeau și apoi să aranjeze 5 persoane cărora le auzeau doar vocile în funcție de înălțime. Aproximativ 62% dintre participanți au reușit să  distingă vorbitorul mai înalt. În general, cu cât persoana este mai înaltă, cu atât vocea este mai joasă și mai profundă - deși acest lucru nu este adevărat mereu.

Dacă persoana este puternică fizic

Vocea ar putea să indice și forța fizică a unui om, mai ales forța din partea partea superioară a corpului. Participanții la un studiu au ascultat vocile unor bărbați din diferite țări, vorbind în limba lor maternă, care apoi și-au evaluat forța fizică. A rezultat că bărbații mai puternici, indiferent de înălțime, aveau o voce mai profundă.

Dacă persoana este profesionistă 

Potrivit unor cercetări, vocea poate avea o influență asupra carierei unei persoane. De exemplu, oamenii care vorbesc sub tonul normal, ușor răgușit, într-un fel care „zgârie” urechile, lasă impresia că sunt mai puțin educați și mai puțin competenți, situație valabilă mai ales pentru femei. Acest lucru poate influența decizia unui angajator de a elimina un candidat pentru un job în favoarea altuia.

Dacă persoana are boala Parkinson

Dificultățile de vorbire (disartrie) și problemele de voce sunt foarte frecvente la persoanele cu boala Parkinson. Pacienții suferă de o încetinire a vorbirii, vocea lor devine mai tărăgănată și apare o respirație ușor scurtată. Oamenii cu Parkinson încep inițial să vorbească monoton și, în etapele ulterioare ale bolii, pe lângă felul de a vorbi modificat, începe să fie mai evident tremorul. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Do voices carry valid information about a speaker’s personality?
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656621000295?via%3Dihub
1. Studiul „Do voices carry valid information about a speaker’s personality?”, apărut în Journal of Research in Personality, 2021; 104092 DOI: 10.1016/j.jrp.2021.104092, autori: Julia Stern, Christoph Schild et al.
The American Psychological Association (APA) - Does Computer-Synthesized Speech Manifest Personality? ExperimentalTests of Recognition, Similarity-Attraction, and Consistency-Attraction
https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xap-73171.pdf
Washington University in St. Louis - Listeners can distinguish voices of tall versus short people, study finds
https://source.wustl.edu/2013/12/listeners-can-distinguish-voices-of-tall-versus-short-people-study-finds/
The RoyaL Society - Adaptations in humans for assessing physical strength from the voice
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2010.0769

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0