Rasele de caini recomandate pentru copii

Toți copiii adoră animalele de companie, însă câinii par să aibă cel mai mare succes. Deținerea unui animal de companie joacă un rol important în dezvoltarea copilului, ajutându-l să fie responsabil, și fiindu-i, totodată, un partener de joacă devotat. Iată ce e bine să știe părinții despre rasele de câini potrivite pentru copii.

Câinii nu vorbesc și nu îi judecă, deci copiii se simt relaxați în compania unui prieten necuvântător, iar unele cercetări arată că se pot simți chiar mai bine decât în compania fraților. Mai mult decât atât, copiii nu își privesc câinele ca pe un animal de companie, ci ca pe un tovarăș de joacă.

Alegerea companionului nu este ușoară deloc. Este o decizie care ar trebui analizată și studiată înainte de părinți, având în vedere că animăluțul ales este o responsabilitate pentru următorii 10-15 ani, poate chiar mai mult, în cazurile norocoșilor.

Spațiul trebuie luat în calcul înainte de a alege un câine pentru copii

Spațiul este un aspect foarte important, având în vedere că necesitățile câinilor sunt diferite de la o rasă la alta – unii câini sunt mai potriviți pentru apartament, în timp ce alții au nevoie de un spațiu mai mare la curte. O căsuță la curte este ideală pentru toate mărimile și rasele. În apartamentele mici însă, acomodarea câinilor de talie mare este mai dificilă.

Și stilul de viață al familiei trebuie luat în considerare

Un alt aspect foarte important este timpul liber și stilul de viață al familiei. Dacă familia petrece foarte puțin timp acasă, iar weekendurile sunt ocupate cu deplasări sau activități care nu permit și prezența unui cățel, cel mai bine ar fi să se renunțe la ideea de a avea un membru al familiei patruped. 

Este bine de știut că un cățel necesită timp de plimbare dimineața și seara, mai ales dacă locuiește în apartament. Dacă adulții familiei au joburi solicitante și nu își pot dedica din timpul lor și cățelului, poate ar fi mai potrivit să își ia o pisică, deoarece aceasta nu este atât de dependentă de prezența stăpânului.

Când se alege un câine pentru copii, se vor cere toate detaliile despre animăluț

Dacă părinții au trecut în revistă diverse rase de câini și au făcut o alegere, este esențial să culeagă toate informațiile înainte de a lua câinele acasă: ce temperament are cățelul, ce nevoi speciale are, cum se poate adapta în cadrul familiei și casei. 

Tendința de a alege un cățel mic pentru apartament în familiile cu copii e foarte des întâlnită și, de altfel, justificată. Un câine mic se adaptează mai ușor în apartament, iar copiii își doresc frecvent un animăluț pe care să îl și poată lua în brațe. Acest lucru e mai greu de realizat cu un ciobănesc, de exemplu.

Vârsta la care poți lua un câine pentru copii depinde de personalitatea și comportamentul fiecărui copil. Părinții trebuie să discute cu cel mic despre implicațiile pe care le are introducerea unui nou membru în familie. Copilul va fi responsabilizat de un animal de companie, însă responsabilitățile se învață pas cu pas.

Rase de câini care nu sunt tocmai potrivite pentru copii

Trebuie ținut cont de faptul că nu orice cățel mic este adaptabil familiilor cu copii și mai ales celor cu copii mici. Cățeii cu personalitate cum sunt bichonul, pechinezul sau cockerul se adaptează greu familiior cu mulți membri și mai ales cu copii, caz în care pot reacționa și agresiv. Cățeii foarte mici, gen Yorkshire sau Pomeranian, pot suferi accidente la saltul de pe canapea, deci nu sunt recomandați pentru familiile cu copii sub 4-5 ani.

Rase de câini care se potrivesc în familie

Membri excelenți ai familiei și prieteni de nădejde sunt cățeii din rasele Tekel, Scottish Terrier, West Highland White Terrier, Boston Terrier, Buldogii precum cel englez și francez, Pug, Beagle.

Poate printre cei mai populari sunt - și nu întâmplător - Golden Retriever și Terra Nova, aceștia fiind chiar bone pentru copii, deoarece stabilesc o relație incredibilă cu ei. Ciobăneștii Germani, Mastifii pot fi iarăși niște căței loiali și ascultători. Collie este, totodată, o rasă minunată pentru copii.

De reținut că, în general, cățeii sunt minunați oricum pentru creșterea unui copil, chiar dacă nu fac parte dintr-o rasă anume. Ba chiar trebuie spus că este remarcabilă fidelitatea, dragostea și recunoștința unui cățel adoptat de pe stradă. Și longevitatea acestor câini „maidanezi” este mai mare, ca și rezistența la boli datorită selecției naturale. Având și o inteligență și o adaptabilitate remarcabilă, un astfel de cățel poate fi o variantă excelentă.

Cel mai bine este, mai ales pentru familiile care nu au mai avut niciodată câini, să se informeze la cabinetele veterinare și la crescătorii de câini despre variantele cele mai potrivite.

Rase de câini mai potrivite pentru copii

Dacă îți dorești să adopți un câine pentru copilul tău, e bine de știut că un copil are nevoie de un câine jucăuș, dar totodată docil și deloc violent. Iată ce rase de câini sunt mai adecvate pentru copii:

Bulldog englez

Câine de dimensiuni reduse, bulldogul este ideal pentru apartamente sau case de dimensiuni reduse. Bulldogul este docil din fire, loial și prietenos cu alți câini, cu copiii dar și cu alte animale de companie. Cu toate că sunt mici, bulldogii sunt foarte curajoși și îi apară pe cei mici la nevoie.

Boxer

Boxerii iubesc copiii, sunt foarte afectuoși și totodată energici. Cu toate că este un câine de talie mare, boxerul este ideal pentru familiile cu copii.

Beagle

Cu toate că sunt câini de vânătoare, beagle-ii sunt perfecți pentru copiii energici, întrucât sunt câini foarte activi, care îi ajută pe cei mici să își consume energia.

Collie

Fiind un câine de talie înaltă, ideal ar fi să locuiești la casă pentru a-i oferi condițiile necesare creșterii unui Collie. Câinii din această rasă sunt blânzi și foarte precauți și protectori, așa că micuții vor fi în siguranță în compania lor.

Labrador

Jucăuși din fire, labradorii se comportă precum niște copii, așa că un câine din această rasă va avea multe în comun cu cei mici. Dacă îți dorești un partener de joacă pe cinste pentru copilul tău, ar trebui să iei în considerare această rasă.

Golden Retriever

Isteț, loial și blând, câinele din această rasă este extrem de răbdător, ceea ce face din acesta un prieten de nădejde pentru copii.

Pudel

Pudelul este un câine deștept, prietenos și foarte loial. Acesta este ideal pentru familiile care locuiesc la apartament sau în case foarte mici.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Kennel Club - 10 Best Family Dogs
https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/best-family-dogs/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0