Cum iti inveti copilul sa fie competitiv, dar sa stie sa piarda cu demnitate?
Cum iti inveti copilul sa fie competitiv, dar sa stie sa piarda cu demnitate?
Cum iti inveti copilul sa fie competitiv, dar sa stie sa piarda cu demnitate?
Faptul că fiul sau fiica ta practică un sport reprezintă o modalitate excelentă prin care cel mic se poate distra și se poate menține într-o formă fizică optimă. Însă nu e întotdeauna ușor ca micuțul să își controleze stările și emoțiile, mai ales când, pentru el, tot ceea ce contează este să câștige și echipa lui să învingă. Haideți să vedem cum îți poți învăța copilul să fie competitiv, dar în același timp să înțeleagă că în viață mai și pierzi, și nu este nimic anormal în asta.
Sporturile în care copilul are ocazia să fie competitiv îi oferă celui mic numeroase lecții de viață importante, cum ar fi:
- învață ce este lucrul sau munca în echipă;
- învăța cum să fie nu doar un coechipier bun, ci și regulile fairplay-ului;
- învăța cum să depășească provocările;
- învață să își controleze emoțiile;
- învață să se mândrească și cu realizările lui, dar să nu se lase doborât de eșecuri.
Ajută-l pe copilul tău, orice vârstă ar avea, să aibă o atitudine sănătoasă în ceea ce privește competitivitatea și să își dezvolte acele abilități necesare care îl ajută să facă fața stresului, mai ales în anumite situații.
De ce este important ca un copil să fie competitiv?
Pe de o parte, mulți experți sunt de acord că, într-o anumită măsură, competitivitatea este necesară, adânc înrădăcinată în fiecare dintre noi și esențială. Studiile au arătat că, în anumite condiții, a fi competitiv îți poate îmbunătăți și performanța, și starea de bine. Oamenii se simt mai bine când încearcă să câștige ceva (în comparație cu situațiile în care încearcă să nu piardă) și când sunt mai încrezători în propriile forțe.
Totodată, un lucru care ne ajută este când mizele sunt foarte scăzute, iar motivația noastră nu este doar de a câștiga, ci și de a dobândi cunoașterea desăvârșită, măiestria. Poți încerca să îi explici copilului aceste lucruri, într-un limbaj cât mai pe înțelesul lui.
Pe de altă parte, oamenii de știință sunt de acord și cu o altă direcție referitoare la competiție: ei spun că există și o fațetă negativă, în care competitivitatea poate contribui la anxietate, poate deteriora stima de sine și performanța și poate duce la detașare (la eliberarea de obligații). Așa că e important să îl faci pe cel mic să înțeleagă că nu trebuie să fie stresat sau anxios dacă se gândește doar la cum poate să câștige el sau echipa sa, ci să facă planuri rezonabile.
Psihologic vorbind, copiii au o înțelegere superficială a ceea ce înseamnă competiție sau competitivitate. Ei știu verbul „a câștiga” și știu că acesta este folosit în jocuri, în sporturile pe care le practică și nu numai. Ca părinte, spun experții, este important să încerci să schimbi natura jocurilor pe care le joci cu copilul sau copiii tăi sau să îi explici că, în sportul pe care îl practică, nu va reuși întotdeauna să câștige. Încearcă să îi subliniezi copilului că importantă este cooperarea dintre el și colegii săi de echipă și evoluția permanentă (să devină tot mai buni și mai buni cu fiecare antrenament și joc), mai ales dacă practică un astfel de sport - fotbal, baschet, handbal etc.
Cât de important este ca un copil să știe să și piardă?
Vor exista întotdeauna și situații când echipa celui mic va pierde, așa că este important ca, chiar dacă este genul foarte competitiv, copilul tău să învețe de la tine cum să facă față acestor situații. Ca părinte, poți apela la anumite trucuri pentru a-l învăța pe copil că, uneori, nu este nimic rău în a pierde.
Chiar înainte de competiția sportivă, poartă o discuție cu fiul sau fiica ta și definește-i succesul într-un mod diferit de al său, spunându-i, de exemplu: „Vei încerca să dai tot ce ai mai bun în timpul competiției.” Spune-i că este important să respecte planul pe care antrenorul sau antrenoarea l-au elaborat. Și mai spune-i celui mic că, deși se poate întâmpla să și piardă, poate fi mândru de faptul că s-a dedicat acelui plan și că l-a respectat și că a făcut tot ce a ținut de el ca să căștige. Aceasta este prima parte prin care îi poți prezenta într-o lumină nouă ce înseamnă succesul, dar și eșecul, atât în sport, cât și în viață.
A doua parte este atunci când există o pierdere. În cazul în care cel mic sau echipa din care face parte a pierdut, explică-i că totuși există un lucru pozitiv pe care îl poate învăța din această situație. Spune-i ceva de genul: „Ați pierdut acum, însă ați făcut X, Y sau Z lucruri foarte bine în timpul competiției și, datorită acestor lucruri, ar trebui să te simți foarte bine. Pentru data viitoare vă pregătiți și mai bine și poate atunci câștigați”.
La ce să fii atent, ca părinte, când copilul pierde o competiție?
Din punct de vedere psihologic, este bine să te asiguri că îi validezi celui mic sentimentele. Nu funcționează dacă îi spui scurt: „A fost doar un joc, e doar un concurs, treci peste asta!”. În universul copilului tău, competiția aceea este un lucru foarte important, deci nu trebuie trecută cu vederea și minimizată. Poți încerca apoi, cu multă pricepere, să încerci să dai poveștii o tentă pozitivă, din care cel mic să extragă o învățătură și să meargă mai departe.
Amintește-i copilului că va exista întotdeauna un nou concurs, o competiție următoare, un nou sezon sportiv, așa că îi poți transmite că este bine să se concentreze pe acest lucru, pe viitor. Cu cât îi poți îndrepta mai mult atenția către viitor, pe ce mai poate face pentru a se pregăti mai bine, cu atât mai bine îi va fi celui mic și în prezent, și pe termen lung.
Ce faci în cazul care copilul tău e prea competitiv și nu știe să piardă?
Indiferent că e vorba de un sport sau de un simplu joc în familie, când observi în repetate rânduri că micuțul nu știe să piardă și plânge sau reacționează chiar agresiv, e important să discuți cu el pe înțelesul lui.
Discută despre competitivitate și pierdere
Explică-i copilului tău că este normal să vrei să câștigi, dar că toată lumea pierde uneori, pentru că este o parte naturală a vieții și a procesului de învățare. Poți folosi exemple din propria ta experiență sau din povești despre persoane celebre care au pierdut înainte de a reuși.
Învață-l despre importanța efortului
Concentrează-te pe efortul și progresul pe care îl face, mai degrabă decât pe rezultatul final. Laudă-l pentru munca depusă și pentru abilitățile dezvoltate în timpul procesului și încurajează-l să continue pe această linie și vezi dacă are nevoie de anumite schimbări pentru ca data viitoare să aibă mai multe șanse de câștig.
Încurajează sportivitatea
Învață-l să fie un bun sportiv atât în victorie, cât și în înfrângere. Explică-i că respectul pentru adversari și pentru regulile jocului este important. Poți modela acest comportament jucând diverse jocuri împreună și arătându-i cum să reacționeze pozitiv indiferent de rezultat.
Implică-l și în jocuri și activități non-competitive
Include în rutina copilului și activități în care nu există un câștigător clar, cum ar fi jocurile de cooperare și proiectele de echipă pentru a construi ceva, de exemplu. Acestea îl vor ajuta să se bucure de proces și de colaborare, fără presiunea de a câștiga.
Oferă-i exemplul personal
Fii un model de comportament pentru copilul tău. Arată-i cum gestionezi tu înfrângerile și frustrările într-un mod pozitiv și constructiv. Discută cu el despre cum poate să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos, fără să țipe, să atace pe cineva sau să plângă.
Învață-l că așteptările pot fi diferite de realitate
Explică-i că este important să aibă obiective realiste, dar și că realitatea se poate dovedi chiar și așa diferită de ce își închipuie el. Mai spune-i și că succesul nu înseamnă întotdeauna să fii primul, succesul poate fi definit în anumite momente și prin învățare și creștere personală.
Ce faci dacă cel mic nu e deloc competitiv?
Dacă dorești ca micuțul să fie mai competitiv, dar într-un mod sănătos și echilibrat, există câteva strategii pe care le poți folosi pentru a încuraja dorința de a excela și de a se strădui să fie cel mai bun
Ajută-ți copilul să descopere activități care îi plac cu adevărat. Când copilul este pasionat de o activitate, va fi mai motivat să devină mai bun și să depună efort. Încurajează competiția sănătoasă prin jocuri și activități care implică un element de competiție, dar menține o atmosferă pozitivă și prietenoasă. Poți organiza mici competiții în familie sau cu prietenii, unde accentul este pus pe distracție și învățare.
Încurajează-l să accepte provocările, să nu se teamă de ele, și să vadă dificultățile ca pe oportunități de a învăța și de a crește. Ajută-l să dezvolte o mentalitate de dezvoltare, unde efortul și persistența sunt văzute drept chei ale succesului. Ajută-l să înțeleagă că succesul vine din pregătire, antrenament constant și îmbunătățirea abilităților.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Grow your mindset - 7 tips for supporting a competitive child
https://www.growyourmindset.co.uk/post/7-tips-for-supporting-a-competitive-child
Kids’ Sports Psychology - Tips For Improving Competitiveness In Sports
https://www.kidssportspsychology.com/tips-for-improving-competitiveness-in-sports/
Te-ar mai putea interesa și...