Cum iti inveti copilul sa fie competitiv, dar sa stie sa piarda cu demnitate

Faptul ca fiul sau fiica ta practica un sport reprezinta o modalitate excelenta prin care cel mic se poate distra si se poate mentine intr-o forma fizica optima.

In acelasi timp, sporturile competitive ii ofera celui mic numeroase lectii de viata importante, cum ar fi:

  • invata ce este lucrul sau munca in echipa
  • invata cum sa fie un coechipier bun, invata regulile fairplay-ului
  • invata cum sa depaseasca provocarile
  • invata sa isi controleze emotiile
  • invata sa se mandreasca si cu realizarile lui.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa nu e intotdeauna usor ca micutul sau adolescentul sa isi controleze starile si emotiile, mai ales cand, pentru el, tot ceea ce conteaza este sa castige: echipa lui sa invinga.

Ajuta-l pe copilul sau pe adolescentul tau sa aiba o atitudine sanatoasa in ceea ce priveste competitivitatea si sa isi dezvolte acele abilitati necesare care il ajuta sa faca fata stresului, mai ales in anumite competitii.

De ce este importanta competitivitatea

Multi experti sunt de acord ca, intr-o anumita masura, competitivitatea este necesara, adanc inradacinata si esentiala. Studiile au aratat ca, in anumite conditii, competitia poate imbunatati performanta si fericirea. Oamenii se simt mai bine cand incearca sa castige (in comparatie cu situatiile in care incearca sa nu piarda) si cand sunt mai increzatori in propriile forte. Totodata, un lucru care ne ajuta este cand mizele sunt foarte scazute, iar motivatia noastra nu este doar de a castiga, ci si de a dobandi cunoasterea desavarsita, maiestria. Poti incerca sa ii explici copilului aceste lucruri, intr-un limbaj cat mai pe intelesul lui.

Pe de alta parte, multi cercetatori sunt de acord cu o alta directie referitoare la competitie: ei spun ca, de fapt, competitivitatea poate contribui la anxietate, poate deteriora stima de sine si performanta si poate duce la detasare (la eliberarea de obligatii). Asa ca trebuie sa il faci pe cel mic sa inteleaga ca nu trebuie sa fie stresat sau anxios daca se gandeste doar la cum poate sa castige el sau echipa sa.

Psihologic vorbind, copiii au o intelegere superficiala a ceea ce inseamna competitie sau competitivitate. Ei stiu cuvantul "a castiga" si stiu ca acest termen este folosit in competitii, in sporturile competitive si nu numai. Ca parinte, spun expertii, este important sa incerci sa schimbi natura jocurilor pe care le joci cu copilul sau copiii tai sau sa ii explici ca in sportul pe care il practica, nu este intotdeauna important sa castige. Incearca sa ii subliniezi copilului ca importanta este cooperarea dintre el si colegii sai de echipa, mai ales daca practica un astfel de sport.

Cat de important este ca cel mic sa stie sa si piarda

Vor exista intotdeauna si situatii cand echipa celui mic va pierde, asa ca este important ca fiul sau fiica ta sa invete de la tine cum sa faca fata acestor situatii. Ca parinte, poti apela la anumite trucuri pentru a-l invata pe copil ca, uneori, nu este nimic rau in a pierde.

Chiar inainte de competitia sportiva, poarta o discutie cu fiul sau fiica ta si defineste-i succesul intr-un mod diferit de al sau: "Vei incerca sa dai tot ce ai mai bun in timpul competitiei." Spune-i ca este important sa respecte planul pe care antrenorul sau antrenoarea l-a elaborat. Si mai spune-i celui mic ca, desi se intampla sa si piarda, poate fi mandru de faptul ca s-a dedicat acelui plan si ca l-a respectat. Aceasta este prima parte prin care ii poti prezenta intr-o lumina noua ce inseamna succesul.

A doua parte este atunci cand exista o pierdere. In cazul in care cel mic sau echipa din care face parte a pierdut, explica-i ca totusi exista un lucru pozitiv pe care il poate invata din aceasta situatie: spune-i "Ai pierdut acum, insa ai facut X, Y sau Z lucru foarte bine in timpul competitiei si datorita acestor lucruri, ar trebui sa te simti foarte bine".

Ce sa ii spui celui mic, daca a pierdut?

Din punct de vedere psihologic, este bine sa te asiguri ca ii validezi sentimentele. Nu functioneaza daca ii spui scurt "A fost doar un joc, doar un concurs, treci peste asta!". In universul copilului tau, competitia aceea este un lucru important, deci nu trebuie trecuta cu vederea. Poti incerca apoi, cu multa pricepere, sa incerci sa dai povestii o tenta pozitiva, pentru ca cel mic sa mearga mai departe.

Aminteste-i copilului ca va exista intotdeauna un nou concurs, o competitie urmatoare, un nou sezon sportiv, asa ca ii poti transmite ca este bine sa se concentreze pe acest lucru, pe viitor. Cu cat ii poti indrepta mai mult atentia catre viitor, cu atat mai bine ii va fi celui mic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0