Micsorarea stomacului la adolescenti - argumente pro si contra

Obezitatea la adolescenți este din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre. Așadar, operația pentru micșorarea stomacului a devenit o preocupare a tinerilor care suferă de supraponderalitate, precum și a părinților acestora. Iată ce recomandări fac medicii, cu privire la micșorarea stomacului la această vârstă problematică.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Obezitatea în perioada adolescenței nu are consecințe nedorite numai asupra stimei de sine și a relaționării cu cei din jur, ci vine și cu o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la riscul de steatohepatită non-alcoolică și până la cel de diabet ori afecțiuni cardiovasculare. Depresia, tulburările alimentare și anxietatea sunt adesea urmări ale obezității în perioada adolescenței. În plus, în multe cazuri, adolescenții obezi rămân obezi și la maturitate.

Dacă dieta și mișcarea nu dau rezultate în tratarea obezității la adolescenți, poate fi nevoie de o operație de micșorare de stomac. Procedurile de chirurgie bariatrică modifică sistemul digestiv - de obicei stomacul și uneori și intestinul subțire - pentru a regla numărul de calorii pe care pacientul va putea să îl consume și absoarbă. De asemenea, pot reduce semnalele de foame care circulă de la sistemul digestiv la creier.

În ceea ce privește adolescenții, aceștia se califică pentru operație dacă au un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 40 și o afecțiune legată de obezitate sau un IMC de cel puțin 35 și o afecțiune severă legată de obezitate. Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrică, dar pentru adolescenți mai potrivit este manșonul gastric („gastric sleeve”).

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Tipuri de chirurgie bariatrică

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale în caz de obezitate, precum:

Manșon gastric

Manșonul gastric este o procedură relativ simplă, care poate fi efectuată în siguranță la majoritatea oamenilor, cu risc redus de complicații. Gastrectomia îndepărtează o porțiune mare din stomac - aproximativ 80% -, ceea ce reduce în mod natural cantitatea de alimente pe care persoană o poate consuma la o masă și o face să se simtă mai sătulă, mai repede. De asemenea, în acest mod se reduc și hormonii foamei care sunt produși în mod normal în stomac. Acest lucru ajută la stabilizarea metabolismului, scăzând pofta de mâncare și reglarea zahărului din sânge.

Bypass gastric

Această procedură presupune crearea unei mici pungi în partea de sus a stomacului, separând-o de porțiunea inferioară cu agrafe chirurgicale. Apoi, o parte din intestinul subțire este conectat la acea pungă a stomacului. Mâncarea va trece apoi prin noul stomac mai mic și prin segmentul inferior al intestinului subțire, ocolind restul. Acest lucru limitează cât de mult poate reține stomacul și, de asemenea, cât de multe substanțe nutritive poate absorbi intestinul subțire.

Deviere biliopancreatică cu comutator duodenal (BPD/DS)

Această operație combină o gastrectomie cu un bypass intestinal. Această operație ocolește cea mai mare parte a intestinului subțire - aproximativ 75%. Acest lucru reduce semnificativ hormonii foamei produși în intestinul subțire, precum și în stomac. De asemenea, limitează semnificativ cantitatea de substanțe nutritive pe care intestinul subțire poate absorbi, ceea ce poate face, însă, ca organismul să nu absoarbă suficienți nutrienți pentru să-și păstra sănătatea.

Deviere tip Loop Duodenal Switch (SIPS)

Această procedură mai nouă este o versiune modificată a devierii biliopancreatice cu comutator duodenal, menită să reducă complicațiile. Procedura începe cu o gastrectomie, apoi împarte prima parte a intestinului subțire imediat după stomac (duodenul). De această dată, intestinul subțire este reatașat ca o buclă, ceea ce necesită o singură conexiune chirurgicală (anastomoză) în loc de două. De asemenea, înseamnă că mai puțin din intestinul subțire este ocolit, permițând o absorbție ceva mai mare a nutrienților.

Dieta și sportul tind să nu dea rezultate la adolescenții cu obezitate

Dieta și sportul sunt principalele măsuri luate împotriva obezității la adolescenți, însă acestea rareori au rezultate pe termen lung. La adolescenții care au un indice de masă coroporală mai mare de 35 și la care au apărut deja complicații ale obezității precum apneea în somn, steatoza hepatică severă sau diabetul de tip 2, medicii iau în considerare varianta chirurgiei bariatrice.

Cu alte cuvinte, deși strategiile nechirurgicale oferă un anumit grad de reducere eficientă a greutății, majoritatea adolescenților cu obezitate severă suferă de o rată mare de recidivă. În studii recente, rezultatele pe termen lung ale chirurgiei bariatrice pentru adolescenții cu obezitate severă au arătat efecte durabile asupra pierderii în greutate și rezolvării comorbidităților asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat de tip 2. 

Opiniile medicilor despre micșorarea stomacului la adolescenți sunt împărțite

Medicul ia în calcul și stabilitatea emoțională a pacientului atunci când propune ideea de a face sau nu această operație de micșorare de stomac pacientului adolescent. Este foarte important ca pacientul să aibă maturitatea și stabilitatea emoțională necesare, astfel încât să înțeleagă ce îl așteaptă și să își asume consecințele – recuperarea după o asemenea intervenție nu este tocmai ușoară pentru un adolescent, iar regulile stricte de după această intervenție pot reprezenta, de asemenea, un obstacol.

Contraindicații pentru această intervenție chirurgicală la adolescenți intervin în caz de abuz de substanțe, dar și în cazul tulburărilor psihice ori a altor afecțiuni medicale asociate.

Mulți medici se opun, însă, chirurgiei bariatrice la adolescenți, preferând să amâne această variantă și să încerce metodele convenționale până când tânărul ajunge la maturitate. Aceștia sunt de părere că riscurile la care e expus adolescentul în timpul, dar și după această procedură, pot fi evitate. Nu se cunosc încă efectele pe termen lung ale unei asemenea proceduri asupra minții și corpului adolescentului, dar dezvoltarea acestuia poate fi afectată de procedura de micșorare a stomacului. 

Chirurgia bariatrică, soluție extremă pentru tratarea obezității la tineri

Nefiind foarte bine studiate efectele chirurgiei bariatrice asupra adolescenților, medicii nu vor recomanda această intervenție chirurgicală decât în cazurile extreme, atunci când complicațiile obezității pun în pericol sănătatea tânărului și sunt mai riscante decât intervenția chirurgicală. Este recomandat ca părintele să ia decizia împreună cu medicul, însă la fel de important este și ca adolescentul să înțeleagă și să fie de acord cu această intervenție. În acest fel, se reduc riscurile post-operatorii.

Ce riscuri implică chirurgia bariatrică la adolescenți?

La fel ca orice altă intervenție chirurgicală, și această operație de micșorare a stomacului are o serie de riscuri, printre care și:

  • Riscul de infecție
  • Riscul de sângerări
  • Riscul de formare a unui cheag de sânge
  • Riscuri asociate cu anestezia

După intervenția chirurgicală, adolescentul se poate confrunta cu următoarele efecte secundare:

  • Greață
  • Vărsături
  • Probleme la înghițire
  • Dureri abdominale
  • Reflux gastroesofagian
  • Întinderea stomacului, care la rândul ei vine la pachet cu kilogramele pierdute.

Cum trebuie pregătit adolescentul pentru intervenția chirurgicală?

În primul rând, medicul îi va face o examinare fizică, apoi analize de sânge, ecografii și analiza urinei. Înainte de operație, adolescentul va fi trimis la nutriționist, dar și la psiholog, astfel încât medicii să confirme faptul că acesta este pregătit pentru o asemenea intervenție chirurgicală.

Medicul va recomanda adolescentului să nu își administreze o serie de medicamente cu câteva zile înainte de intervenția chirurgicală. Operația pentru micșorarea stomacului se efectuează de obicei prin metode minim invazive (chirurgie laparoscopică), ceea ce înseamnă incizii mici, vindecare mai rapidă și mai puține dureri și cicatrici decât în cazul unei intervenții chirurgicale tradiționale. 

Este extrem de important ca tânărul să înțeleagă că operația este doar primul pas și că foarte important este stilul de viață abordat după această intervenție. Dieta adecvată și sportul nu sunt excluse din programul de slăbire, în ciuda acestei intervenții.

Cât durează recuperarea după operația bariatrică?

După operație, pacientul va sta câteva zile la spital, apoi câteva săptămâni se va recupera acasă. Poate fi necesar ca pacientul să evite activitatea intensă timp de până la șase săptămâni și poate dura până la 12 săptămâni pentru a relua o dietă normală. Operația de slăbire este considerată reușită dacă pacientul pierde 50% din excesul de greutate și nu o mai recuperează.

După operație, persoana va trece treptat de la o dietă lichidă bogată în proteine la încorporarea unor volume mici de alimente obișnuite. Pacientul este încurajat să ia trei până la patru mese bogate în proteine pe zi, evitând în același timp alimentele bogate în carbohidrați. 

Lichidele fără zahăr consumate între mese sunt, de asemenea, esențiale după intervenția chirurgicală, pentru a evita deshidratarea. Pacienții sunt în mod obișnuit încurajați să evite consumul excesiv de lichide în timpul meselor pentru a minimiza riscul de greață și pentru a maximiza aportul nutrițional în timpul meselor.

Deși manșonul gastric poate fi asociat cu un risc scăzut de deficiențe nutriționale în comparație cu alte proceduri, suplimentarea pe tot parcursul vieții cu vitamine și minerale este recomandată după aceste operații pentru micșorarea stomacului. Pacienții sunt în special expuși riscului de carențe de fier, vitamina B12 și vitamina D. 

În plus, este recomandată monitorizarea anuală a stării nutriționale și a micronutrienților pe tot parcursul vieții, prin teste anuale de laborator. Este posibil ca pacientul să aibă nevoie de ajustări ale suplimentelor în timp, pe măsură ce apar carențe specifice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Adolescent Bariatric Surgery 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK575728/
NCBI - Current Issues in Bariatric Surgery for Adolescents with Severe Obesity: Durability, Complications, and Timing of Intervention
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7118002/
Studiul „Current Issues in Bariatric Surgery for Adolescents with Severe Obesity: Durability, Complications, and Timing of Intervention”, apărut în J Obes Metab Syndr. 2020 Mar 30; 29(1): 4–11, Published online 2020 Mar 30. doi: 10.7570/jomes19073, autor: Soo Min Ahn 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0