Insomniile si obezitatea – legatura dintre somn si greutate

Studiile făcute în ultimii ani arată că insomnia crește riscul de obezitate, având un impact major asupra metabolismului. Mai mult decât atât, oboseala cauzată de insomnii ne determină să mâncăm mai mult și, de cele mai multe ori, mai nesănătos, dar și să neglijăm activitățile sportive.

Care este legătura dintre tulburările de somn și obezitate

Mulți avem impresia că greutatea cuiva este determinată exclusiv de nutriție și nivelul de activitate. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că greutatea corporală este mai mult decât o simplă funcție a comportamentului. Genetica, statutul socioeconomic, mediul social, stresul și sănătatea generală joacă toate un rol în greutatea pe care o am. În plus, și cât de bine sau cât de rău dormi poate afecta creșterea și pierderea în greutate, deoarece lipsa somnului este unul dintre factorii de risc pentru obezitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

O preocupare îngrijorătoare pentru persoanele cu obezitate este că nu numai că pierderea somnului duce la creșterea în greutate, dar supraponderalitatea cauzează și probleme de somn, care, la rândul lor, pot agrava procesele biologice care contribuie la creșterea în greutate.  

Tulburările de somn sunt asociate cu creșterea greutății corporale. Dintre acestea, insomnia, apneea în somn și sindromul de picioare neliniștite sunt cele care afectează metabolismul, scăzând rezistența la insulină și mărind predispoziția pentru obezitate, diabet, dar și alte afecțiuni cronice.

Cum contribuie insomniile la creșterea în greutate?

Lipsa somnului creează un dezechilibru hormonal în organism care susține supraalimentarea și creșterea în greutate. Leptina și grelina sunt hormoni care reglează pofta de mâncare, iar atunci când nu dormi suficient, producția acestor hormoni este modificată într-un mod care creează senzații crescute de foame. 

Privarea de somn este asociată cu deficiența hormonului de creștere și cu niveluri crescute de cortizol, ambele fiind legate de obezitate. În plus, somnul insuficient poate afecta metabolismul alimentelor.
Din păcate, efectele pierderii somnului asupra greutății nu se limitează la modificări la nivel chimic. S-a demonstrat că durata redusă de somn provoacă o tendință mai mare de a selecta alimente bogate în calorii. 

Așadar, nu e de mirare că după o noapte pierdută suntem mai înfometați sau, pur și simplu, mai pofticioși decât de obicei. Oboseala de după o noapte cu un somn agitat sau dominată de insomnie crește, de asemenea, nevoia organismului de energie, așa că și pofta de mâncare se mărește.

Caloriile consumate noaptea târziu determină creșterea în greutate. În plus, adulții care nu dorm suficient fac și mai puțină mișcare, posibil pentru că pierderea somnului provoacă somnolență și oboseală în timpul zilei.

Pe de o parte, sedentarismul, factor care contribuie la instalarea și menținerea obezității, este de asemenea favorizat de tulburările de somn. Insomniile ne fac să devenim obosiți cronic, de aceea interesul pentru activitățile sportive sau orice alte activități solicitante din punct de vedere fizic, scade.

Pe de altă parte însă, și cei care nu sufereau de insomnii înainte de a deveni supraponderali sunt expuși riscului de a avea asemenea probleme cu somnul pe fondul obezității. Cercetările făcute în domeniu arată că, în timp, calitatea somnului pacientului obez are de suferit.

Un studiu făcut de către cercetătorii americani a arătat că, după o perioadă medie de 7 ani și jumătate, persoanele diagnosticate cu obezitate au șanse mari să se confrunte și cu insomnii.
Totodată, stilul de viață sedentar al pacientului supraponderal favorizează menținerea tulburărilor de somn. Exercițiile fizice pot îmbunătăți calitatea somnului însă, în general, persoanele obeze nu practica sport ori nu o fac în mod regulat.

Studiile făcute în domeniu au concluzionat, așadar, că tulburările de somn pot crește predispoziția pentru obezitate și pot contribui la menținerea acesteia, în aceeași măsură în care și obezitatea crește riscul de tulburări ale somnului. În concluzie, se creează un cerc vicios care îi îngreunează pacientului obez viață, dar și lupta cu kilogramele în plus.

Ideal ar fi, dacă avem probleme cu somnul, să facem tot posibilul pentru a le rezolva, înainte de a le oferi prilejul să ne afecteze metabolismul și să apară kilogramele în plus. Cu cât luăm mai repede măsuri în acest sens, cu atât mai mic este riscul de apariție a supraponderalității. În acest sens, pacientul poate face următoarele lucruri pentru a combate insomniile: sport zilnic, evitarea meselor copioase seara, înainte de culcare, terapie cognitiv-comportamentală, exerciții de respirație și tehnici de relaxare ori acupunctură.

Ce impact are obezitatea asupra somnului

Depozitele de grăsime îngustează spațiul unde plămânii se extind în timp ce respiri și creează rezistență prin afectarea plămânilor și a diafragmei, care este mușchiul care te ajută să respiri în timpul mișcării rapide a ochilor (REM), cea mai profundă etapă a somnului.

Oamenii au vise vii în timpul somnului REM, iar majoritatea mușchilor noștri sunt temporar paralizați în această etapă pentru a preveni acționarea lor – inclusiv mușchii abdominali care susțin respirația în timpul zilei. Saturația de oxigen poate scădea semnificativ în timpul somnului REM.

Un nivel sănătos de saturație a oxigenului din sânge - cantitatea de oxigen din sânge - este de 90% sau mai mare. Scăderea acestei cantități pentru o perioadă semnificativă de timp se numește hipoxie și declanșează răspunsul la stres al hormonilor care cresc ritmul cardiac și te trezesc. 

Hipoxia severă reprezintă saturația mai mică de 88% de oxigen din sânge sau mai mică pentru mai mult de 5 minute în timpul nopții. Pe lângă trezirea frecventă și sforăitul – care este un simptom al apneei în somn – pacienții cu obezitate pot prezenta semne ușoare până la severe de hipoxie noaptea, cum ar fi:

  • Confuzie sau văd lucruri care nu există
  • Amețeli
  • Tensiune arterială crescută
  • Durere de cap
  • Piele, buze sau unghii de culoare albastră
  • Ritm cardiac rapid
  • Oboseală peste zi

Așa cum excesul de greutate reduce cantitatea de oxigen inhalată, scade și cantitatea de dioxid de carbon (CO2) pe care o putem expira. Acumularea de dioxid de carbon în sânge în timp poate duce la insuficiență respiratorie, convulsii sau deces.

Pe termen scurt, hipoxia și dioxidul de carbon combinate cu lipsa somnului pot reduce nivelul de energie și pot face respirația mai dificilă. În plus, atunci când suntem obosiți, este mai puțin probabil să luăm alegeri sănătoase în ceea ce privește mâncarea și exercițiile fizice.  

Ce preocupări legate de somn sunt frecvente la persoanele supraponderale?

Așa cum am amintit mai sus, multe probleme de sănătate pot afecta somnul, iar unele dintre ele se găsesc mai des la persoanele supraponderale sau obeze. Prezența uneia sau mai multor dintre următoarele afecțiuni poate agrava insomnia: 

Apneea obstructivă în somn 

Este o tulburare de somn în care căile respiratorii nu mai funcționează corespunzător, provocând sforăit puternic și probleme de respirație pe timp de noapte. Apneea obstructivă în somn este foarte frecventă la persoanele care sunt obeze. Greutatea nu crește doar riscul de apnee obstructivă în somn, dar supraponderabilitatea poate crește severitatea simptomelor acestei probleme de sănătate.

Boala de reflux gastroesofagian

Este o afecțiune cronică în care conținutul stomacului se scurge în esofag, provocând simptome precum arsuri la stomac. Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru boala de reflux gastroesofagian. Simptomele sunt adesea mai grave când stai în poziție culcată, iar boala poate fi asociată cu tulburări de somn.

Depresie

Obezitatea este asociată cu depresia, iar cele două împărtășesc o relație reciprocă. Cu alte cuvinte, obezitatea poate cauza sau intensifica simptomele depresiei, în timp ce depresia poate duce la creșterea în greutate. Persoanele cu depresie sunt, de asemenea, susceptibile să sufere de tulburări de somn.

Astmul

Astmul este o afecțiune respiratorie care implică inflamarea căilor respiratorii. Obezitatea crește riscul pentru dezvoltarea astmului bronșic și pentru simptome mai grave ale astmului 1. Mulți pacienți cu astm bronșic prezintă simptome pe timp de noapte, ceea ce duce la dificultăți de somn. 

Osteoartrita

Osteoartrita este o afecțiune articulară marcată de uzura cartilajului. Excesul de greutate poate provoca osteoartrită din cauza tensiunii, greutății suplimentare puse pe articulații. Osteoartrita afectează somnul și poate împărtăși o relație ciclică cu durerea, depresia și tulburările de somn. 

Ce poate face pacientul care suferă de obezitate pentru a rezolva problema insomniilor?

Dacă obezitatea s-a instalat deja și există și insomnii, trebuie să se ia măsuri în ambele direcții, astfel încât calitatea vieții pacientului să fie îmbunătățită. Iată ce poate face pacientul supraponderal pentru a rezolva problema kilogramelor în plus, precum și pe cea a insomniilor:

Evitarea ecranele înainte de somn

Pe lângă programul de lucru, s-a demonstrat că multe activități recreative ale societății moderne și globalizate afectează somnul. Utilizarea dispozitivelor cu ecran - televizoare, console de jocuri, computere și dispozitive portabile, cum ar fi tablete, smartphone-uri și ceasuri inteligente - este acum larg răspândită. De fapt, în rândul tinerilor adulți și adolescenților, timpul total pe ecran însumează la mai mult de o treime din zi.

Tinerii folosesc telefoanele mobile câteva ore pe zi și, în rândul adulților, s-a demonstrat că mesajele text, apelurile telefonice și notificările pe timp de noapte afectează în mod negativ somnul 2. Studiile publicate în 2019 au arătat că dispozitivele electronice portabile, mai degrabă decât dispozitivele staționare, sunt un factor principal al tulburărilor de somn 3

Sport zilnic 

Mișcarea fizică nu numai că arde caloriile și ajută la reducerea greutății, însă totodată favorizează și somnul odihnitor și combate tulburările de somn.

Alimentație sănătoasă 

Dieta echilibrată și sănătoasă, care creează și un deficit caloric, va ajuta pacientul supraponderal să scape de kilogramele în plus și totodată va favoriza digestia. O digestie fără probleme favorizează, la rândul ei, un somn odihnitor.

Terapia cognitiv-comportamentală

Un psiholog va ajuta pacientul să își mențină dorința de a slăbi, să se țină departe de tentațiile culinare, dar și să învețe mijloace prin care poate avea un somn mai odihnitor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

NEWSLETTER DEDICAT DOC


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Associations between obesity, asthma and physical activity in children and adolescents”, 2020, Adda Oudjedia, Khelifa Said Aissaa
https://www.apunts.org/en-associations-between-obesity-asthma-physical-articulo-S2666506920300055
Sleep Foundation - Obesity and Sleep
https://www.sleepfoundation.org/physical-health/obesity-and-sleep
2 Studiul „Nighttime notifications and compulsivity illuminate the link between emerging adults’ cellphone use and sleep-related problems”, Psychol. Pop. Media Cult. 8, 12–21 (2019), Murdock, K. K., Adams, S. K., Crichlow-Ball, C., Horissian, M. & Roberts, M. 
https://psycnet.apa.org/record/2017-36184-001
3 Studiul „Associations between screen time and sleep duration are primarily driven by portable electronic devices: evidence from a population-based study of U.S. children ages 0–17”, Sleep Med. 56, 211–218 (2019), Twenge, J. M., Hisler, G. C. & Krizan, Z.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30639033/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0