Tu știi cum să îți protejezi copilul de radiațiile UV nocive? [studiu]

Razele soarelui ne ajută în ceea ce privește producția de vitamina D, însă doar dacă este vorba de expunerea cu măsură. Când radiațiile ultraviolete (UV) sunt aduse în discuție, părinții trebuie să fie atenți și să pună în practică protecția solară pentru copii.

Razele soarelui sunt utile pentru sănătate cu măsură. Pe lângă faptul că ajută corpul să producă vitamina D, importantă pentru multe funcții ale organismului, expunerea la soare declanșează eliberarea de hormoni în creier. Mai precis, expunerea la lumina soarelui crește eliberarea de serotonină, hormon asociat cu îmbunătățirea dispoziției și sporirea stării de calm și concentrare.

Însă expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete este un factor de risc major pentru melanom (un tip de cancer de piele), așa că atât adulții, cât și copiii trebuie să se protejeze de soare. Protejarea copiilor împotriva efectelor dăunătoare ale razelor soarelui, principala sursă de radiații ultraviolete, este o prioritate pentru ca sănătatea lor viitoare să nu aibă de suferit.
 
TESTARE PCR COVID-19

Copilăria, spun oamenii de știință, este o perioadă deosebit de importantă în ceea ce privește protecția împotriva razelor soarelui; însă, având în vedere că micuții nu pot înțelege care sunt consecințele expunerii îndelungate la soare sau că nu pot înțelege de ce e important să adopte măsuri care să îi protejeze împotriva soarelui, ei depind de părinți și de alte persoane care îi au în grijă să aplice aceste măsuri în numele lor.

Ce știu părinții despre protecția solară pentru copii?

Un sondaj de opinie¹ efectuat în Marea Britanie a scos la iveală un deficit în ceea ce privește cunoștințele părinților referitoare la acest subiect și la practicile menite să protejeze pielea de radiațiile UV. Dintre 1000 de părinți cu copiii sub 11 ani:

  • 7% nu au înțeles asocierea puternică care există între radiațiile UV nocive și cancer,
  • 21% dintre părinți au scos la iveală faptul că micuții lor sunt, de regulă, vizibil arși de soare înainte de luarea unor măsuri menite să îi protejeze de razele ultraviolete.
  • 40% dintre copii avuseseră arsuri solare în ultimii 2 ani.

Studiile cantitative demonstrează și modul în care informațiile și atitudinile pe care le au părinții influențează aceste comportamente care îi îndeamnă să îi protejeze pe cei mici împotriva radiațiilor ultraviolete. Cercetătorii spun că părinții cu un grad mai mare de conștientizare a riscurilor expunerii la soare își protejează mult mai eficient copiii, pe când în cazul părinților cu atitudini pozitive referitoare la bronzat, protecția micuților este mai redusă.

Cum îți protejezi copilul de radiațiile UV?

Dincolo de studii și de atitudinea părinților, este important să ai în vedere că o arsură solară la vârste mici poate avea implicații grave asupra copilului tău când va fi adult. Potrivit CDC², chiar și câteva arsuri solare mai grave pot să crească riscul unui copil de a face cancer de piele când va fi adult.

Nu te gândi că micuțul tău este expus la soare doar când mergeți la piscină, la plajă sau în vacanță la munte. Pielea copilului are nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete ori de câte ori se află în aer liber, ceea ce se poate întâmpla zilnic atunci când iese la joacă. 

Ține cont, așadar, de aceste câteva măsuri pentru a-l proteja și pentru a-l feri de complicații. În principiu, acestea sunt asemănătoare cu cele recomandate adulților, doar că poate fi mai dificil uneori să îl faci pe cel mic să se supună acestor măsuri:

Stați la umbră

Radiațiile UV sunt cele mai puternice și cele mai dăunătoare la amiază, așa că este cel mai bine ca la orele prânzului să vă planificați activități în interior și nu afară. Dacă nu este posibil mereu să stați în casă, căutați o zonă de joacă și alte activități cu umbră (copaci, umbrele). Pentru copii nu se recomandă să stea în soare în intervalul orar 10.00-14.00, după unii specialiști chiar în intervalul 10.00-16.00.

Acoperă-i pielea când vă plimbați prin soare

Când este posibil, îmbracă-l pe copil cu pantaloni lungi subțiri și cu bluze tot subțiri, de asemenea cu mâneci lungi, pentru că aceste haine îi pot oferi protecția de care are nevoie împotriva radiațiilor UV. 

Învață-l că este important să poarte șapcă sau pălărie

Șepcile și pălăriile îi oferă umbră celui mic, ferindu-i ochii, scalpul, urechile de razele soarelui și oferindu-i protecție împotriva radiațiilor. Zonele de piele expuse vor fi protejate cu o loțiune cu factor de protecție solară.

Ochelarii de soare sunt esențiali

Aceștia protejează ochii copilului de radiațiile UV, care pot duce mai târziu la cataractă. Investește într-o pereche de ochelari care să blocheze aproape 100% dintre radiațiile UVA și UVB, iar în acest fel, copilul nu va avea de suferit în viitor la nivel ocular.

Aplică și reaplică loțiunea cu rol de ecran solar

Folosește pentru cel mic o cremă cu factor de protecție solară pentru copii ori o loțiune https://doc.ro/sanatatea-copilului/strategii-pentru-a-ti-convinge-copilul-sa-accepte-lotiunea-de-plaja recomandată de medicul pediatru ori dermatolog. Este bine să alegi un produs cu spectru larg, care oferă protecție pentru pielea celui mic atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. Pentru o și mai bună protecție, aplică loțiunea sau crema cu 30 de minute înainte de a-l scoate afară, într-o cantitate generoasă. La plajă, protejează-i cu cremă și urechile, nasul și buzele și reaplică produsul pe pielea copilului la fiecare două ore și după ce a înotat, dacă a transpirat sau dacă s-a șters cu prosopul.

În comerț există și anumite dispozitive de unică folosință (plasturi sau brățări) care își schimbă culoarea și care îți indică, în acest mod, că radiațiile ultraviolete ating un nivel periculos și că este cazul să reaplici loțiunea. Fie aplici pe pielea celui mic un plasture, fie îi pui la mânuță o brățară simplă, apoi poți să îi aplici crema sau loțiunea cu SPF inclusiv pe suprafața acestora.

În funcție de instrucțiunile de pe ambalajul plasturilor sau al brățării, trebuie să fii atent cum se schimbă culoarea acestora ca să știi când e momentul să reaplici pe pielea copilului loțiunea care îl protejează de radiațiile UV sau când este momentul ca adulții și copiii să se retragă într-o zonă cu multă umbră pentru a preveni arsurile solare.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC Public Health - Parents’ knowledge, attitudes and beliefs regarding sun protection in children: a qualitative study 
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5091-8
1. Studiul „Parents’ knowledge, attitudes and beliefs regarding sun protection in children: a qualitative study”, apărut în BMC Public Health, februarie 2018, autori: Zoe Littlewood, Sheila Greenfield.
2. Centers for Disease Control and Prevention – Sun Safety
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/children.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0