Menopauza precoce, asociată cu un risc mai mare de AVC (studiu)

Cercetările arată că menopauza precoce, instalată înainte de vârsta de 40 de ani, ar putea însemna un risc crescut de accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la nivel mondial, iar femeile au un risc de accident vascular cerebral cu 4% mai mare decât bărbații. Peste 13 milioane de oameni suferă un AVC de-a lungul unui an, iar cinci milioane și jumătate își pierd viața din acest motiv.

Unele studii arată că femeile care ajung de menopauză la o vârstă mai tânără (așa-numita menopauză precoce sau timpurie) au un risc mai mare de boli de inimă în general, însă cercetările au produs rezultate mixte cu privire la relația dintre accidentul vascular cerebral și vârsta la menopauză. În acest context, un studiu¹ publicat în jurnalul „Stroke” al Asociației Americane a Inimii (AHA), a analizat datele de la 16.244 de femei din Olanda cu vârste cuprinse între 26 și 70 de ani, aflate în postmenopauză și iată ce au arătat rezultatele. 

Corelație între menopauza precoce și accidentul vascular cerebral

După ce au monitorizat participantele la studiu timp de aproximativ 15 ani și au efectuat ajustările în funcție de diferiți factori, cercetătorii au descoperit că femeile care s-au confruntat cu menopauza precoce, deci înainte de vârsta de 40 de ani, au avut un risc de 1,5 ori mai mare de AVC ischemic decât femeile care au ajuns la menopauză între 50 și 54 de ani. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că riscul de accident vascular cerebral era cu 2% mai mic pentru fiecare an adăugat până la menopauză.

Newsletter DOC dedicat

Riscul dintre menopauza timpurie și un AVC a fost limitat la accidentul vascular cerebral ischemic, care este cauzat de un blocaj al unui vas de sânge, și nu a inclus și accidentul vascular cerebral hemoragic, care apare atunci când un vas slăbit se rupe. De asemenea, studiul a constatat că legătura dintre vârsta la menopauză și accidentul vascular cerebral a fost mai puternică pentru femeile care au ajuns natural la menopauză decât pentru cele care au intrat la menopauză precoce după o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor.

Potrivit autorilor studiului, este extrem de important ca toate femeile să încerce să obțină o sănătate cardiovasculară optimă înainte și după menopauză, dar este cu atât mai important pentru cele cu menopauză timpurie. Rezultatele indică necesitatea unor noi cercetări care să analizeze legătura dintre menopauza precoce și riscul de accident vascular cerebral, deoarece ar putea duce la noi indicii pentru măsurile preventive.

Oamenii de știință au studiat deja modul în care terapiile de substituție hormonală la începutul menopauzei ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Potrivit unei declarații științifice a AHA publicată în jurnalul „Circulation”, anumite terapii de substituție hormonală au beneficii cardiovasculare, scad riscul de diabet de tip 2 și protejează împotriva pierderii osoase. 

Un corp de cercetare în creștere analizează, de asemenea, modul în care estrogenul afectează sănătatea creierului unei femei. Un studiu din 2019 apărut în jurnalul medical „Menopause” a constatat că administrarea de estrogen devreme, în primii cinci ani de menopauză, ar putea proteja împotriva declinului cognitiv. 

De asemenea, a arătat că femeile expuse mai mult timp la estrogeni naturali din cauza perioadelor de reproducere mai lungi au o funcție cognitivă mai bună mai târziu în viață. Acest studiu, precum și altele similare, ajută oamenii de știință să conștientizeze mai bine riscurile legate de menopauză atunci când vine vorba de sănătatea cardiovasculară.

Este nevoie de mai multe investigații și pentru a examina modul în care terapia de substituție hormonală influențează vârsta la menopauză și riscul de accident vascular cerebral. Această teraoie este una cu plusuri și minusuri, deoarece anumite femei pot avea beneficii de pe urma ei, în timp ce pentru altele se dovedește nocivă.

Cercetătorii spun că, și dacă fac terapie de substituție hormonală, și dacă nu, femeile care care se confruntă cu menopauza precoce trebuie să fie informate cu privire la riscul de accident vascular cerebral și ce pot face pentru a preveni acest eveniment cu potențial fatal.

Mișcarea regulată este importantă pentru toată lumea, de orice vârstă, însă femeile de vârsta a doua, care se apropie de menopauză, trebuie cu atât mai mult să își mențină activitatea fizică. De asemenea, e important să aibă o dietă sănătoasă și să ajungă la o greutate normală, să nu mai fumeze și să doarmă suficient.

Care sunt cauzele accidentului vascular cerebral la femei?

Riscul crescut de AVC la femei este asociat cu migrenele cu aură, administrarea de pilule contraceptive, fumat, obezitate, sarcină, tensiune arterială crescută. Cum spuneam, femeile prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral pe durata vieții decât bărbații și au, de asemenea, o serie de factori de risc specifici genului. 

Deși accidentul vascular cerebral este mai puțin frecvent în timpul sarcinii, este un factor de risc, mai ales dacă femeia are preeclampsie sau tensiune arterială crescută. Riscul este crescut în al treilea trimestru de sarcină și timp de trei luni după naștere. Factorii hormonali în timpul sarcinii și în timpul administrării de anticoncepționale pot crește probabilitatea de coagulare a sângelui și, astfel, pot crește riscul de accident vascular cerebral la unele femei.

Cum se poate preveni un AVC?

  • Prin menținerea valorilor normale ale tensiunii artieriale și ale colesterolului, cu ajutorul alimentației echilibrate și cu respectarea sfaturilor medicului (dacă acest recomandă schimbări ale stilului de viață sau medicamente);
  • Prin evitarea fumatului (e indicat ca fumătoarele care doresc să renunțe la acest obicei, dar nu știu cum e mai bine să procedeze, să ceară sfatul medicului de familie);
  • Printr-o alimentație zilnică sănătoasă (cu mai multe legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și mai puține alimente cu zahăr, sare, grăsimi trans și grăsimi animale);
  • Prin activitate fizică regulată (mișcarea efectuată regulat, măcar două ore și jumătate pe săptămână, contribuie la obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase și la păstrarea sănătății inimii și a vaselor de sânge);
  • Prin respectarea îndrumărilor medicului dacă persoana a avut deja un AVC (de exemplu, urmarea medicației adecvate și eventual administrarea unor suplimente alimentare cu rol protector, cum ar fi cele cu ulei de pește de mare adâncime care conțin acizi grași Omega 3).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Age at Menopause and Risk of Ischemic and Hemorrhagic Stroke
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34078111/
1. Studiul „Age at Menopause and Risk of Ischemic and Hemorrhagic Stroke”, apărut în Stroke, 2021 Aug;52(8):2583-2591. doi: 10.1161/STROKEAHA.120.030558. Epub 2021 Jun 3, autori: Sabrina J.G.C. Welten et al.
CDC - Women and Stroke
https://www.cdc.gov/stroke/women.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0