Sângerarea gingivală, indicator al lipsei de vitamina C? [studiu]

Sângerarea gingiilor poate avea legătură nu doar cu o igienă orală defectuoasă, ci și cu anumite carențe de vitamine, arată unele cercetări realizate la Universitatea Washington.

Dacă gingiile îți sângerează, e important să îți perii dinții de două ori pe zi, dimineața și seara și să folosești apoi ața dentară și apa de gură, deoarece ar putea fi un semn al gingivitei, stadiu incipient al bolii parodontale. Dacă sângerarea continuă, e bine să te adresezi medicului stomatolog. 

Carența de vitamina C ar putea duce la sângerarea gingiilor

Ar putea sângerările gingivale să fie cauzate și de alte probleme? Un studiu¹ din febriarie 2021 al Universității din Washington sugerează că, în caz de gingii care sângerează, ar trebui verificat și aportul de vitamina C. Studiul, publicat în jurnalul științific Nutrition Reviews, a analizat date din 15 studii clinice din șase țări, care au implicat 1.140 de participanți preponderent sănătoși, precum și datele de la 8.210 rezidenți americani chestionați în cadrul Studiului de Examinare a Sănătății și Nutriției al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Rezultatele au arătat că sângerarea gingiilor la atingere ușoară sau tendința de sângerare gingivală și de sângerare a ochiului (hemoragie retiniană) au fost asociate cu niveluri scăzute de vitamina C în fluxul sangvin. Cercetătorii au observat și că creșterea aportului zilnic de vitamina C la persoanele cu niveluri plasmatice scăzute ale acestei vitamine a contribuit la reversibilitatea acestor probleme de sângerare.

Ceea ce poate fi relevant este că atât tendința de sângerare a gingiilor, cât și sângerarea retiniană ar putea fi un semn de probleme generale în sistemul microvascular, al tendinței de sângerare microvasculară în creier, inimă și rinichi.

Oamenii de știință spun că studiul nu implică faptul că reversibilitatea cu succes a unei tendințe crescute de sângerare gingivală cu ajutorul vitaminei C va preveni accidentele vasculare cerebrale sau alte urmări grave pentru sănătate. Cu toate acestea, rezultatele sugerează că recomandările de vitamina C concepute în principal pentru a proteja împotriva scorbutului - o boală mortală cauzată de niveluri extrem de scăzute de vitamina C - sunt prea mici și că un aport atât de scăzut de vitamina C poate duce la o tendință de sângerare, care nu se poate trata prin igiena dentară uzuală.

În consecință, autorii studiului recomandă încorporarea în dietă a alimentelor neprelucrate bogate în vitamina C, cum ar fi varza, ardeiul gras sau kiwi-ul, iar dacă nu se consumă suficiente alimente bogate în vitamina C, se va lua în considerare, cu acordul medicului de familie, un supliment alimentar de 100-200 mg pe zi.

Este important ca persoanele care urmează o dietă anume, cum ar fi cea paleo, de exemplu, să fie atente la aportul de vitamina C, având în vedere că fructele bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, sunt bogate și în zahăr și, astfel, e posibil să nu fie consumate de obicei dintr-o dietă săracă în carbohidrați. 

Această evitare poate duce la un aport prea mic de vitamina C, asociat cu o tendință crescută de sângerare. La fel, persoanele care mănâncă exclusiv carne slabă, dar evită organele, care sunt bogate în vitamine, pot prezenta un risc mai mare pentru un aport scăzut de vitamina C.

Asocierea dintre sângerarea gingiilor și nivelurile de vitamina C a fost observată acum mai bine de 30 de ani, două studii publicate în 1986 și 1991 identificând sângerarea gingiilor drept un marker biologic pentru nivelurile de vitamina C. Cu toate acestea, conexiunea respectivă s-a pierdut cumva de-a lungul timpului, iar sângerarea gingiilor a  fost asociată mai degrabă cu o igienă dentară defectuoasă.

Merită reținut că lipsa conexiunii posibile dintre sângerarea gingiilor și nivelurile scăzute de vitamina C poate avea consecințe grave asupra sănătății, având în vedere rezultatele studiului de față cum că hemoragia retiniană și accidentele cerebrale cerebrale sunt asociate cu o tendință crescută de sângerare gingivală.

Importanța vitaminei C pentru sănătate

Organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen , L-carnitină și unii neurotransmițători. De asemenea, ca antioxidant, vitamina ajută la eliminarea substanțelor nedorite cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen din organism, contribuie la absorbția fierului, consolidează sistemul imunitar și grăbește vindecarea rănilor.

Probabil una dintre cele mai cunoscute utilizări a acestei vitamine este în caz de răceală. Cercetările arată că vitamina C, fie că este obținută din surse naturale, fie din suplimente, poate scurta durata răcelii dacă este luată de la apariția primelor simptome.

Un mic studiu din 2019 a analizat 31 de persoane cu vârste de aproximativ 60 de ani pentru a se afla dacă administrarea suplimentelor de vitamina C are o influență pozitivă asupra nivelului de glucoză după masă. După administrarea suplimentelor timp de 4 luni, nivelurile de glucoză și tensiunea arterială ale participanților s-au îmbunătățit, comparativ cu administrarea unui placebo. Acest lucru sugerează că vitamina C ar putea, în viitor, să fie considerată un tratament pentru diabet.

Pentru că vitamina C îmbunătățește absorbția fierului, unii profesioniști din domeniul sănătății recomandă administrarea de suplimente de vitamina C cu tablete de fier pentru a îmbunătăți absorbția la persoanele care suferă de anemie feriprivă.

Vitamina C ar putea fi utilă și în alergii. Într-un studiu² din 2018, 71 de persoane cu alergii cutanate sau respiratorii au primit diferite doze de vitamina C intravenoasă. Observând ulterior severitatea simptomelor participanților, cercetătorii au concluzionat că administrarea unei doze mari de vitamina C poate ajuta la reducerea simptomelor alergice. De asemenea, au găsit dovezi că nivelurile scăzute de vitamina C erau frecvente la persoanele cu alergii.

Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete. Cu toate acestea, căldura și gătitul în apă pot distruge o parte din conținutul de vitamina C din aceste alimente, astfel încât consumul de alimente crude este cel mai bun. Surse alimentare de vitamina C sunt ardeiul gras, kiwi-ul, portocalele și sucul natural de portocale, grepfrutul, căpșunile, spanacul și alte legume verzi frunzoase, roșiile, cartofii și mazărea.

Persoanele care fumează sau sunt expuse frecvent la fumatul pasiv, sugarii care consumă doar formulă, adulții care nu au o dietă variată, bogată în fructe și legume și persoanele cu anumite probleme de sănătate, în special cele care implică malabsorbție intestinală, au un risc mai mare de a avea lipsă de vitamina C.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Bleeding tendency and ascorbic acid requirements: systematic review and meta-analysis of clinical trials
https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article-abstract/doi/10.1093/nutrit/nuaa115/6124136
 1. Studiul „Bleeding tendency and ascorbic acid requirements: systematic review and meta-analysis of clinical trials”, apărut în Nutrition Reviews (2020). DOI: 10.1093/nutrit/nuaa115, autori: Philippe P Hujoel et al.
NCBI - Intravenous vitamin C in the treatment of allergies: an interim subgroup analysis of a long-term observational study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/
2. Studiul „Intravenous vitamin C in the treatment of allergies: an interim subgroup analysis of a long-term observational study”, apărut în J Int Med Res. 2018 Sep; 46(9): 3640–3655. 2018 Jun 27. doi: 10.1177/0300060518777044, autori: Claudia Vollbracht et al.
NHS - Vitamin C
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0