Riscul de adenocarcinom in colita ulcerativa

Colita ulcerativă este o afecțiune cronică a colonului, care cauzează inflamație și ulcere la nivelul intestinului gros. Această boală inflamatorie crește predispoziția pentru cancerul colorectal. Adenocarcinomul este o tumoare malignă, care se dezvoltă la nivelul structurilor glandulare care fac parte din organele interne.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie cronică ce apare în mucoasa colonului, caracterizată cel mai adesea prin diaree cu sânge, dar poate da și simptome extraintestinale, în special artrita. Cea mai comună formă de boală inflamatorie intestinală la nivel global, colita ulcerativă începe de obicei în rect și poate rămâne localizată pe rect sau se poate extinde proximal, uneori implicând întreg colonul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Colita ulcerativă, o boală frecventă, fără cauză cunoscută

La nivel mondial, cea mai mare incidență și prevalență a bolilor inflamatorii intestinale se observă în Europa de Nord și America de Nord. Boala inflamatorie intestinală este strâns legată de mediul și stilul de viață occidentalizat. Colita ulcerativă are o incidență de 9 până la 20 de cazuri la 100.000 de persoane pe an. 

Cauza specifică a bolii inflamatorii intestinale nu este cunoscută, dar se pare că există o componentă genetică primară, deoarece cel mai important factor de risc independent este reprezentat de antecedentele familiale ale bolii (8% până la 14% dintre pacienți). O rudă de gradul I a unui pacient cu colită ulcerativă are un risc de patru ori mai mare de a dezvolta boala. Deși nu există multe dovezi care să susțină acest lucru, unele voci spun că modificările în compoziția microbiotei intestinale și defecte ale imunității mucoasei ar putea duce la colită ulcerativă.

Adenocarcinomul și colita ulcerativă

Atunci când se instalează colita ulcerativă, colonul este atacat în permanență de sistemul imunitar, inflamația devenind frecventă. Inflamația pe termen lung cauzează displazie, care implică modificări la nivelul celulelor de pe pereții colonului – aceste modificări pot duce la apariția cancerului. Statistic vorbind, pacienții care suferă de colită ulcerativă de mai bine de 8-10 ani prezintă risc crescut de cancer colorectal, de aceea se recomandă screeningul anual în cazul acestora.

Displazia de la nivelul colonului reprezintă precursorul adenocarcinomului, care poate să apară la pacienții cu colită ulcerativă. Mulți medici gastroenterologi recomandă efectuarea colonoscopiei anual sau chiar de două ori pe an, cu biopsii din zone diferite pentru monitorizarea și determinarea necesității colectomiei la pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă.

Riscul de adenorcarcinom în caz de colită ulcerativă crește după 8-10 ani de boală

Din datele existente, s-a constatat că pacienții cu colită ulcerativă au prezentat creșterea riscului de adenocarcinom de colon cu 1% pe an, după 8-10 ani de boală. După 20 de ani de boală, incidența adenocarcinomului a fost de până la 25%. Cu toate acestea, datele obținute după apariția unei terapii medicamentoase îmbunătățite au sugerat că incidența adenocarcinomului a scăzut într-o oarecare măsură.

Concluziile unui studiu în care 600 de pacienți diagnosticați cu colită ulcerativă au fost examinați colonoscopic, timp de 30 de ani, a arătat că riscul cumulativ de cancer a fost de numai 2,5% la 20 de ani, 7,6% la 30 de ani și 10,8% la 40 de ani.

Simptomele cancerului pot fi confundate cu ale colitei

Semnele și simptomele cancerului colorectal pot fi însă confundate cu cele ale colitei, ceea ce înseamnă că diagnosticul de cancer poate fi amânat mult timp. Prezența sângelui în scaun, un potențial simptom al cancerului de colon, apare adesea la pacienții cu colită, în timpul unui puseu de activitate a bolii. De aceea, atât pacientul, cât și medicul pot trece cu vederea unele semne ce indică prezența cancerului.

Cum pot reduce riscul de adenocarcinom pacienții cu colită ulcerativă?

O alimentație adecvată

Riscul de adenocarcinom se poate reduce prin adoptarea unei diete sănătoase, sărace în grăsimi, care va minimiza riscul unui puseu de activitate a colitei ulcerative. Cu cât boala intestinală este menținută în faza de remisiune pentru o perioadă mai lungă, cu atât riscul de cancer este mai mic.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care nu favorizează inflamația

Consumul de cofeină, tutun sau alcool cresc riscul de inflamare a intestinelor, de aceea se recomandă evitarea acestora.

Controale medicale regulate și respectarea indicațiilor oferite de medic

Recomandarea este ca, după 8 ani de la instalarea colitei ulcerative, să se facă anual o colonoscopie. În timpul acesteia, se recomandă și recoltarea de țesut în vederea unei biopsii.

Urmarea tratamentului indicat de medic

Riscul de adenocarcinom poate fi scăzut și prin urmarea tratamentului prescris de medic, care are rolul de a calma inflamația. Tratamentul trebuie urmat și în perioadele de acalmie, în care boala nu se manifestă simptomatic. Astfel, remisiunea este prelungită și se reduce riscul de apariție a unui puseu de activitate a bolii.

Cu toate că există predispoziție pentru cancerul colorectal în rândul pacienților diagnosticați cu colită ulcerativă, cei mai mulți dintre aceștia nu vor dezvolta niciodată această formă de cancer. Însă pentru că diagnosticarea timpurie mărește șansele de vindecare ale pacientului, e bine ca acesta să facă tot posibilul pentru a identifica boala cât mai devreme. 

Cu un tratament adecvat și depistat în stadiu incipient, cancerul colorectal poate fi combătut de pacientul cu colită ulcerativă. Ideal ar fi, însă, ca această afecțiune să fie prevenită, mai ales că se știe că există predispoziție pentru cancer.

Se poate preveni apariția colitei ulcerative?

Având în vedere că nu există o cauză cunoscută a bolii, nu există nici metode clare de prevenire. Se pare, însă, că o alimentație bună poate juca un rol important în gestionarea bolii odată ce s-a instalat, schimbările în dietă contribuind la reducerea simptomelor și la evitarea episoadelor acute.

Astfel, e indicat ca pacientul diagnosticat cu colită ulcerativă să bea mai multe lichide, dar nu băuturi carbogazoase și să nu consume alimente bogate în fibre, cum ar fi floricelele de porumb, legumele cu tot cu coajă sau nucile atunci când are simptome de boală.

De asemenea, e recomandat ca mesele să fie mai dese și mai mici decât mari și rare, iar pacientul să păstreze un jurnal alimentar care identifică alimentele care provoacă simptome. Suplimentele nutritive și vitaminele pot fi recomandate dacă nutrienții din alimentație nu sunt absorbiți. 

Dacă pacientul dorește să încerce terapii complementare sau alternative, inclusiv suplimente alimentare și probiotice, este important să ceară înainte sfatul medicului, mai ales dacă se află în tratamente și pentru alte afecțiuni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MD Anderson - Does ulcerative colitis affect your cancer risk?
https://www.mdanderson.org/cancerwise/does-ulcerative-colitis-affect-your-colorectal-cancer-risk.h00-159462423.html
Cedars Sinai - Ulcerative Colitis 
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/u/ulcerative-colitis.html 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0