Legatura dintre aportul excesiv de vitamina B si cancerul pulmonar

Oamenii de știință au reușit să confirme legătura dintre dozele mari de vitamina B administrate pe perioade îndelungate și riscul crescut de cancer pulmonar. Vitamina B este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare, fiind administrată adesea fără prescripție medicală. În ultimii ani, o serie de studii au încercat să identifice legăturile între cancerul pulmonar și vitaminele B.  

Vitaminele B6 și B12 și riscul de cancer pulmonar

Vitaminele B6 și B12 sunt promovate adesea ca fiind vitamine care redau energia persoanelor care se simt mereu obosite și lipsite de energie. De aceea, foarte mulți oameni iau aceste suplimente fară să se consulte cu un medic specialist, ba chiar au tendința de a exagera în ceea ce privește perioada de administrare a acestora, convinși fiind de faptul că sunt benefice pentru sănătate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Potrivit unui studiul mai vechi, consumul excesiv de vitamina B6 sau vitamina B12 crește în mod considerabil riscul de cancer pulmonar în rândul bărbaților, mai ales dacă aceștia sunt fumători.
Peste 77.000 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 50 și 76 de ani care au participat la studiul VITamins And Lifestyle (VITAL) au fost întrebați cât de des au luat aceste vitamine, în ce doză și ce fel de dietă au urmat în ultimii zece ani. Acuratețea reamintirii pe o perioadă atât de lungă este totuși discutabilă.  

Utilizarea suplimentelor de vitamine B6, folat și B12 nu a fost asociată cu riscul de cancer pulmonar în rândul femeilor. În schimb, utilizarea vitaminelor B6 și B12 din surse individuale de suplimente, dar nu din multivitamine, a fost asociată cu o creștere cu 30% până la 40% a riscului de cancer pulmonar în rândul bărbaților.

După ce au controlat mulți factori despre care se știe că influențează riscul de cancer, printre care vârsta, istoricul de fumat și antecedentele personale sau familiale de cancer, cercetătorii au raportat o creștere cu 30% a riscului de cancer pulmonar asociat cu utilizarea vitaminei B12 (luată ca vitamină individuală) și o creștere cu 40% a riscului pentru cei care au luat vitamina B6.

Fumătorii, risc crescut de îmbolnăvire

Riscul crescut de cancer pulmonar cu vitamina B6 și B12 a fost chiar mai mare pentru bărbații care au declarat că sunt fumători la momentul inițial. În plus, nu a existat nicio asociere prezentă între vitaminele B și adenocarcinom, tipul de cancer pulmonar asociat mai puțin frecvent cu fumatul, în timp ce toate celelalte tipuri histologice de cancer pulmonar au fost asociate cu administrarea în exces a vitaminelor B6 și B12.

Participanții care au dezvoltat cancer pulmonar erau mai în vârstă, erau de sex masculin și mai puțin educați la momentul inițial. Aceștia au avut, de asemenea, un IMC mai mic, au consumat mai puțin alcool, au avut mai multe riscuri să fie fumători actuali la momentul inițial.

Dozele despre care se spune că cresc riscul de cancer pulmonar în acest studiu au fost mai mari de 20 mg (miligrame) pe zi de vitamina B6 și mai mari de 55 μg (micrograme) pe zi de vitamina B12 luate ca suplimente individuale. Acestea sunt doze foarte mari în comparație cu cantitățile găsite în tabletele medii de multivitamine. De fapt, doza de vitamina B6 care a fost propusă pentru a crește riscul de cancer în acest studiu este apropiată de nivelurile superioare tolerabile stabilite în Europa pentru doza maximă permisă în suplimentele fără prescripție medicală. 

Se pare că riscul crescut se regăsește la bărbații fumători care consumă doze mari de vitamina B6 sau de vitamina B12 zilnic, timp de 10 ani. Bărbații fumători au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer la plămâni, comparativ cu fumătorii care nu iau asemenea suplimente dietetice. În ceea ce îi privește pe bărbații care iau 66 micrograme de B12 zilnic, riscul este chiar de patru ori mai mare decât al unui bărbat fumător care nu ia vitamine.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că, în trecut, aceste vitamine erau recomandate chiar pentru protejarea organismului împotriva cancerului. Asocierea dintre aportul alimentar de B12 și riscul de cancer pulmonar a fost examinată într-un alt studiu de cohortă prospectiv recent pe 63.257 de bărbați și femei din Singapore, cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani la înscriere în perioada 1993-1998 și au fost urmărite pentru incidența cancerului pulmonar de până la 25 de ani 1. Aportul alimentar de vitamina B12 a fost derivat dintr-un chestionar validat privind frecvența alimentelor.  

După o perioadă medie de urmărire de 17,64 ani, participanții la studiu din 2001 au dezvoltat cancer pulmonar. Nivelurile ridicate de aport de vitamina B12 au fost asociate cu un risc semnificativ crescut de cancer pulmonar. Această asociere pozitivă a fost mai evidentă la bărbați decât la femei, la pacienții cu adenocarcinom.

Un aport mai mare de vitamina B12 din dietă a fost asociat cu risc crescut de cancer pulmonar. Acest lucru evidențiază efectul nociv potențial al suplimentelor cu vitamina B12 pentru cancerul pulmonar.
Totuși, un alt studiu de cohortă efectuat pe 159.232 de femei aflate la postmenopauză a constatat că suplimentarea cu peste 50 mg de vitamina B6 a dus la o scădere cu 16% a riscului de cancer pulmonar 2. În plus, nivelurile de B12 și folat (B9) nu au fost asociate cu riscul de cancer pulmonar.

Excesul de suplimente de vitamina B este asociat cu cancerul pulmonar, nu cauzează acest tip de cancer

Este foarte important să se știe că aceste suplimente nu cauzează cancer la plămâni, ci pot doar să contribuie la dezvoltarea acestuia, în asociere cu alți factori de risc, atrag atenția specialiștii. În concentrații mari, totuși, relația exactă dintre vitamine și cancerul pulmonar este neclară. Dacă vitaminele sunt într-adevăr responsabile pentru creșterea riscului de cancer pulmonar, o altă întrebare ar fi dacă vitaminele B grăbesc dezvoltarea unui cancer pulmonar care există deja sau conduc la noi tipuri de cancer.

Studiile amintite mai sus nu arată cauzalitatea, dar au dezvăluit o corelație puternică între riscul crescut de cancer pulmonar și suplimentarea pe termen lung cu vitamina B6 sau B12, în special în doze mari și în rândul fumătorilor.  

Din acest motiv, dacă fumezi, renunță la acest obicei. Dacă nu vrei să faci asta, cel mai bine ar fi să oprești suplimentarea cu vitamine B pentru o perioadă lungă de timp, mai ales dacă ești bărbat. Suplimentarea pe termen lung cu vitamina B pare să crească riscul de cancer la bărbații fumători, posibil prin potențarea carcinogenezei în celulele precanceroase ca răspuns la agenții cancerigeni din fumul de țigară (ceea ce ar explica de ce doar fumătorii actuali, nu foștii sau recenții fumători, par afectați).

Depășirea dozelor recomandate poate afecta sănătatea

Deși studiile observaționale nu pot arăta cauzalitate, asocierile dintre vitaminele B și riscul de cancer găsite în acest studiu ridică un punct important, și anume că administrarea de doze mari, pe termen lung, al oricărui supliment poate interacționa cu biochimia organismului în moduri neașteptate. Depășirea dozelor recomandate și testate chiar și a celor mai sănătoși micronutrienți poate să nu fie inofensivă.

Specialiștii în nutriție, la fel ca și oncologii, ne recomandă să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ne ofere o gamă largă de nutrienți. Astfel, nu vom avea nevoie de suplimente alimentare pentru a spori aportul de vitamine și minerale zilnic. Mai mult decât atât, vitaminele provenite din alimentație nu pot avea efecte negative asupra noastră, indiferent de cantitatea în care le consumăm. Consumul de multe fructe și legume care conțin beta-caroten poate ajuta la prevenirea cancerului, dar administrarea de suplimente mari din acesta este asociată cu o creștere a incidenței cancerului pulmonar la fumători.

Specialiștii recomandă ca, pentru a preveni cancerul, să urmărim satisfacerea nevoilor nutriționale doar prin dietă și să nu depindem de suplimente. Surse naturale de vitamina B6 sunt: carnea de pui, peștele, ficatul, carnea de porc, ouăle, soia, cerealele integrale, alunele și nucile. Un consum ridicat de vitamina B6 din alimentație poate chiar să reducă riscul de cancer.

Vitamina B12, de asemenea, se regăsește în carne, ouă, lapte sau brânză. Persoanele vegane ar trebui să folosească suplimente alimentare pe bază de vitamina B12, însă numai la recomandarea medicului.

Cine trebuie să ia suplimente cu vitamina B6 și B12

Doza zilnică recomandată pentru vitaminele din complexul B este:

  • Vitamina B1: 1,5 mg
  • Vitamina B2: 1,7 mg
  • Vitamina B3: 20 mg
  • Vitamina B5: 5 mg
  • Vitamina B6: 1,3 mg
  • Vitamina B7: 30 mcg
  • Vitamina B9: 400 mcg
  • Vitamina B12: 2,4 mcg

Studiile amintite despre vitaminele B și cancerul pulmonar sunt observaționale. Asta înseamnă că nu pot dovedi că vitaminele B cauzează cancer, ci mai degrabă că poate exista o legătură. Suplimentele de vitamina B12 mai sunt necesare și în caz de anemie. De pildă, în caz de anemie pernicioasă, denumită și anemie Addison-Biermer, pacientul va avea nevoie de vitamina B12 pe cale injectabilă întrucât deficitul este extrem de sever.

Persoanele vârstnice, în special cele care au probleme cu aciditatea stomacului, pot avea și ele nevoie de suplimente alimentare pe bază de vitamina B12. Este important ca persoanele însărcinate sau cele care intenționează să rămână însărcinate să se asigure că primesc suficient acid folic pentru a preveni defectele tubului neural. În unele cazuri, medicul lor poate recomanda acid folic.
Indiferent de suplimentul pe care îți dorești să îl iei, este recomandat să te consulți în prealabil cu medicul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The association between dietary vitamin B12 and lung cancer risk: findings from a prospective cohort study”, European Journal of Cancer Prevention 30(3):p 275-281, May 2021, Luu, Hung N., Wang, Renweia; Jin, Aizhenc; Koh, Woon-Puayc,,d; Yuan, Jian-Mina
https://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/2021/05000/The_association_between_dietary_vitamin_B12_and.10.aspx# 
2 Studiul „Supplemental one-carbon metabolism related B vitamins and lung cancer risk in the Women's Health Initiative”, Int J Cancer. 2020 Sep 1, Theodore M Brasky, Roberta M Ray, Sandi L Navarro, Jeannette M Schenk, Alison M Newton, Marian L Neuhouser
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32030745/
National Institute of Health - Vitamin B6
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
National Institute of Health - Vitamin B12
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/ 
The American Journal of Managed Care - High-Dose Vitamin B Supplements Linked to Lung Cancer Risk in Men, Particularly Smokers
https://www.ajmc.com/view/high-dose-vitamin-b-supplements-linked-to-lung-cancer-risk-in-men-particularly-smokers


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0