Statul în picioare, asociat cu o mai buna sensibilitate la insulina

Statul în picioare este asociat cu o sensibilitate mai bună la insulină, indiferent de cantitatea de activitate fizică zilnică sau de timpul de stat așezat, nivelul de fitness al unei persoane sau excesul de greutate, arată un nou studiu.

Probabil ai auzit de multe ori că mișcarea este extrem de importantă pentru sănătate și că ar trebui efectuată dacă nu zilnic, măcar de câteva ori pe săptămână. Dacă ai un loc de muncă în care stai mult timp așezat, probabil că te-ai confruntat deja cu dureri de spate sau de gât ori te plângi că ai luat câteva kilograme. Ceea ce nu se vede este că lipsa de mișcare îți crește și riscul de diabet. Ce e de făcut? Să stai mai mult în picioare, potrivit unui studiu¹ realizat în Finlanda.

Statul în picioare scade riscul de diabet

Funcția în organism a insulinei, un hormon esențial în metabolismul energetic și în reglarea zahărului din sânge, poate fi perturbată, de exemplu, de excesul de greutate, ceea ce duce la scăderea sensibilității la insulină și la creșterea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. 

Într-un studiu realizat de o echipă de cercetare finlandeză, oamenii de știință au observat că statul în picioare este asociat cu o mai bună sensibilitate la insulină. Prin urmare, dacă stai așezat prea mult, creșterea timpului zilnic de stat în picioare poate ajuta la prevenirea bolilor cronice.

Activitatea fizică este corelată cu o mai bună sensibilitate la insulină

La nivel mondial, diabetul de tip 2 este una dintre cele mai frecvente boli cauzate de stilul de viață, iar debutul bolii este de obicei precedat de afectarea sensibilității la insulină, adică rezistența la insulină. Aceasta se referă la o stare în care organismul nu reacționează la insulină în mod normal, iar nivelul de glucoză din sânge crește.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Stilul de viață contează foarte mult când e vorba de rezistența la insulină și dezvoltarea diabetului de tip 2, iar activitatea fizică regulată este cunoscută a avea un rol important în prevenirea acestor probleme. Pentru că se știau prea puține despre impactul comportamentului sedentar, al pauzelor de stat și al statului în picioare asupra rezistenței la insulină, cercetătorii finlandezi de la Centrul Turku PET și Institutul UKK au demarat o serie de analize.

Aceștia au investigat asocierile dintre rezistența la insulină și comportamentul sedentar, activitate fizică și forma fizică la populația activă – adulți sedentari aflați în câmpul muncii, cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Astfel, în studiul apărut în Journal of Science and Medicine in Sport, au notat că statul în picioare este corelat cu o sensibilitate mai bună la insulină, indiferent de cât de multă sau de puțină mișcare făceau participanții, de cât de mult stăteau așezați, de forma fizică în care se aflau și de greutatea lor corporală.

Ce legătură este între compoziția corpului și sensibilitatea la insulină?

Compoziția corpului este puternic asociată cu sensibilitatea la insulină, spun autorii studiului. Rezultatele cercetării arată că procentul crescut de grăsime corporală a fost un factor mai important în ceea ce privește sensibilitatea la insulină decât activitatea fizică sau timpul petrecut stând pe scaun. Statul în picioare, pe de altă parte, a fost asociat cu sensibilitatea la insulină în mod independent, indiferent de compoziția corpului.

Efectele cauzale nu pot fi clar stabilite pe baza acestui studiu, dar rezultatele sugerează că creșterea timpului zilnic de stat în picioare poate ajuta la prevenirea bolilor favorizate de stilul de viață defectuos, dacă recomandările privind activitatea fizică regulată nu sunt îndeplinite.

În continuare, cercetătorii își propun să investigheze modul în care schimbările în ceea ce privește sportul și sedentarismul influențează factorii de risc cardiovascular și metabolic și metabolismul, comparând două grupuri de participanți într-un studiu de intervenție de durată mai lungă.

Cum să faci mai multă mișcare?

Înainte să îți găsești scuze cum că ai prea mult de lucru sau că ești obosit, citește mai departe și vezi ce mici schimbări poți face ca să te miști mai mult. Nu trebuie să alergi la maratoane și nici să faci alte exerciții fizice epuizante pentru a avea o stare mai bună de sănătate:

Nu te mai plânge de treburile casnice

Da, poate că spălatul vaselor, curățatul podelelor și adunarea jucăriilor după copii nu sunt cele mai plăcute activități, dar te ajută să te miști și să petreci mai puțin timp stând așezat. Nu vrea nimeni să scoată câinele la aer? Profită de ocazie pentru a face și tu câțiva pași împreună cu animalul de companie. Nu vrea nimeni să se ocupe de grădinărit? Apucă-te chiar tu de treabă. Privește orice ocazie de a te mișca și de a sta în picioare ca fiind binevenită.

Pune muzică mai des și dansează

Dansul este una dintre cele mai plăcute forme de mișcare, care poate fi practicată și dacă locuiești singur, și dacă ai un partener de viață, și dacă ai o familie mai numeroasă. Dansul este bun la toate vârstele, fiind potrivit chiar și pentru vârstnicii care au probleme articulare. Așa că, de câte ori simți că ai stat prea mult așezat, amintește-ți de beneficiile statului în picioare și... pornește muzica!

Fă sport cât te uiți la televizor

Ai o emisiune preferată sau un serial la care te uiți zilnic? În loc să stai pe canapea cu un bol de chipsuri în brațe, mai bine îți instalezi o saltea pe care să faci câteva micșări de gimanstică de câte ori te uiți la televizor. Sau îți aduci bicicleta de cameră ori stepper-ul pe care nu le-ai mai folosit decât ca suport pentru haine și le utilizezi cu încredere. Așa, te bucuri și de programul televizat, și îți faci și porția de mișcare zilnică.

Mergi mai des în drumeții

Și dacă ai norocul să locuiești într-o zonă de munte, și dacă nu, măcar atunci când ai două zile libere mergi într-o drumeție cu familia sau cu prietenii. Plimbările în natură, la aer curat, sunt utile nu doar pentru sănătatea fizică, pentru mușchi, oase și curățarea plămânilor, ci te ajută și să combați stresul și îți îmbunătățesc starea emoțională.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JSAMS – Standing is associated with insulin sensitivity in adults with metabolic syndrome
https://www.jsams.org/article/S1440-2440(21)00204-8/fulltext
1. Studiul „Standing is associated with insulin sensitivity in adults with metabolic syndrome”, apărut în Journal of Science and Medicine in Sport, 2021; DOI: 10.1016/j.jsams.2021.08.009, autori: Taru Garthwaite et al.
American Heart Association – How to Move More Anytime Anywhere
https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/getting-active/how-to-move-more-anytime-anywhere


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0