Seleniu - beneficii si recomandari

1.    Seleniu – informații generale

a.    Ce este seleniul
b.    Proprietățile seleniului
c.    Manifestări ale deficienței de seleniu
d.    Factori de risc pentru carența de seleniu

2.    Rolul și beneficiile seleniului pentru organism

3.    Cum și când se administrează seleniul

a.    Surse de seleniu
b.    Administrarea corectă a seleniului
c.    Absorbția, metabolizarea și eliminarea seleniului în organism
d.    Contraindicații și efectele secundare ale supradozării cu seleniu

Seleniu – informații generale

Poate că până acum nu ți-ai dat seama, însă organismul tău are nevoie de seleniu. La fel ca toate mineralele care se găsesc în cantități mici, el este esențial pentru buna funcționare a corpului, deși e bine să reții că ai nevoie de mai puțin seleniu față de alte vitamine și minerale necesare în cantități mai mari, cum ar fi calciul și fierul. De aceea seleniul este numit și micronutrient.

Ce este seleniul

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Seleniul este un mineral esențial (micronutrient) care este foarte important pentru multe procese din corpul uman, inclusiv pentru funcția cognitiva, pentru un sistem imunitar sănătos și pentru fertilitatea femeilor și cea a bărbaților. El contribuie la metabolismul hormonilor tiroidieni și la sinteza ADN-ului și mai este folositor și în alte privințe: protejează contra stresului oxidativ și contra infecției, potrivit experților americani.

Proprietățile seleniului

Seleniul este un mineral necesar pentru multe procese din corp, cum ar fi metabolismul hormonilor produși de glanda tiroidă, sinteza ADN-ului, funcția reproductivă și protecția contra infecțiilor. Să nu uităm că seleniul are mai multe proprietăți, care sunt la fel de importante ca acest micronutrient.

Oligoelement greu de obținut în stare pură

Seleniul, spun specialiștii, este o substanță greu de obținut în stare pură. Cantitatea de seleniu din sursele alimentare este, în mare parte, determinată de calitatea solului folosit pentru a crește respectivele fructe și legume.

Prezența seleniului în organism

Seleniul este prezent în țesuturile din corpul uman, în special în mușchii scheletici.

Diferențele dintre seleniul organic și seleniul sintetic

Seleniul este disponibil atât în forme organice, cât și în forme anorganice și este un nutrient esențial atât pentru oameni, cât și pentru animale. Cantitatea de seleniu din plante este direct legată de concentrația acestui element din sol. Plantele absorb seleniul anorganic din pământ și îl transformă în forme organice.

Există unele tipuri de suplimente nutritive care conțin o formă anorganică de seleniu, care este, de obicei, derivată printr-un proces sintetic. Așadar, atunci când cumperi suplimente nutritive cu acest mineral, este bine să te informezi înainte, pentru a vedea ce formă de seleniu conțin: fie au în compoziție seleniu sintetic, fie au o formă organică de seleniu, produs din fermentarea unor microorganisme.

Factorii ce diminuează concentrația de seleniu

Există situații în care concentrația de seleniu din organismul unei persoane este scăzută. Aceasta este o deficiență sau o carență. Termenul de "deficiență de seleniu" se referă la faptul că nu ai suficient seleniu în sistemul tău, iar această lipsa poate cauza mai multe probleme de sănătate. Deficiența de seleniu este un lucru rar la nivel mondial.

De obicei, este nevoie de ani buni pentru ca deficiența să se dezvolte și, de regulă, ea apare doar în regiunile în care concentrația de seleniu din sol se află la niveluri extrem de scăzute. Mai multe regiuni din China au un conținut scăzut de seleniu în sol, dar experții spun că deficitul de seleniu în rândul populației a fost eradicat prin intermediul suplimentelor nutritive.

Cantitatea de seleniu din produsele alimentare este, în cea mai mare parte, determinată de calitatea solului. Ploaia, evaporarea și nivelul pH-ului afectează concentrația de seleniu din sol, iar din acest motiv, deficiența de seleniu este mai comună în anumite părți ale lumii.

Manifestări ale deficienței de seleniu

Deficiența de seleniu poate produce o paletă largă de simptome, iar cele mai frecvent întâlnite sunt:

Slăbiciunea musculară

Carența de seleniu duce la slăbiciune musculară

Oboseală

Senzația de oboseală (extenuare) este o altă manifestare a deficienței de seleniu.

Dereglări de creștere la copii

Deficiența de seleniu la mama însărcinată poate genera dereglările de creștere și dezvoltare ale fătului. În plus, deficiența de seleniu poate fi o cauză a avortului recurent, din cauza că bebelușul nu se dezvoltă cum trebuie.

Insuficiența pancreatică

S-au efectuat de-a lungul timpului numeroase studii care au verificat asocierea dintre nivelurile serice de seleniu și pancreatita cronică. Unul dintre aceste studii a arătat că nivelurile serice de seleniu în cazul grupului de pacienți cu pancreatita cronică au fost semnificativ mai scăzute decât cele ale pacienților din grupul de control.

Un alt studiu, axat tot pe pancreatita cronică, a arătat că există dovezi cum că pacienții cu pancreatită acută au o producție sporită în ceea ce privește radicalii liberi din corp și deficiențe la capitolul substanțe antioxidante, în special deficit de seleniu.

Probleme ale ficatului

Valorile prea mici ale seleniului în organism pot cauza probleme ale ficatului. Mai mult, potrivit unui studiu mai vechi, deficiența de seleniu are loc la unii pacienți care au o formă moderată spre severă de ciroză și această carență poate fi corectată prin administrarea anumitor forme de seleniu. Rezultatele studiului menționat indică faptul că ciroza severă cauzează o deficiență funcțională ușoară a seleniului la unii pacienți.

Sterilitatea

În unele cazuri, o manifestare a deficienței de seleniu este infertilitatea - atât la bărbați, cât și la femei, spun experții.

Creșterea colesterolului

Nivelurile crescute ale colesterolului pot fi o manifestare a deficienței de seleniu. În cadrul unui studiu clinic mai vechi, cercetătorii au rugat peste 450 de adulți vârstnici să ia fie o pilulă placebo, fie suplimente cu seleniu de diferite concentrații, vreme de 6 luni.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au luat suplimente cu seleniu au avut niveluri mai scăzute ale colesterolului "rău" (așa cum este numit colesterolul LDL), iar grupul de participanți care a luat cea mai mare concentrație de seleniu (300 micrograme) a prezentat valori mai mari ale colesterolului HDL (numit și colesterol "bun"), după cum se arată într-o lucrare publicată în mai 2011 în Annals of Internal Medicine.

Infecții

Tot o manifestare a deficienței de seleniu sunt infecțiile recurente (care apar la intervale scurte de timp), tocmai din cauza că sistemul imunitar este slăbit (la rândul său, imunitatea slăbită e tot o manifestare a carenței de seleniu).

Apariția unor boli de inimă sau a cancerului

Datorită proprietăților sale antioxidante, s-au emis multe ipoteze cum că seleniul ar putea preveni bolile cardiovasculare și alte boli cronice. O analiză amplă a inclus 25 de studii observaționale care au măsurat concentrațiile de seleniu ale participanților (în sânge sau în unghiile de la picioare).

În studiile observaționale, o creștere cu 50% a concentrațiilor de seleniu a fost asociată cu o reducere de 24% a riscului de boală cardiacă coronariană (numită și cardiopatie ischemică). Iar când vine vorba de cancer, unele cercetări sugerează că un nivel scăzut de seleniu în organism poate crește riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. Aceste studii sugerează că persoanele care consumă cantități mici de seleniu ar putea avea un risc crescut de a dezvolta cancer la colon și la rect, la prostată, la plămâni, la vezica urinară, cancer de piele, la esofag și la stomac.

Factori de risc pentru carența de seleniu

Pe lângă faptul că o persoană poate locui într-o zonă cu un sol foarte sărac în concentrația de seleniu, următorii factori pot, de asemenea, să crească riscul unui om de a dezvolta o carență de seleniu, indiferent de zona geografică în care locuiește. Acest factori de risc pentru carența de seleniu sunt:

Alimentația incompletă sau incorectă

Dacă alimentația este incompletă (nu oferi organismului tău suficiente surse de vitamine și minerale) sau ai o alimentație incorectă (prea săracă în fructe și legume), atunci este posibil ca organismul tău să aibă o carență de seleniu.

Consumul exagerat de alcool

Potrivit unui studiu amplu de peste Ocean, consumul excesiv de alcool influențează concentrațiile serice ale seleniului în rândul populației (studiul respectiv era axat pe persoane din Statele Unite ale Americii).

Fumatul

Potrivit aceluiași studiu de peste Ocean, fumatul influențează valorile serice ale seleniului în rândul populației care a participat la această cercetare.

Afecțiunile medicale digestive

Dacă un pacient are o afecțiune sau tulburare digestivă, precum boala Crohn, acesta are un risc mai mare să aibă carență de seleniu. Să nu uităm că există și alte boli care pot afecta absorbția nutrienților, iar din această cauză, o persoană poate avea concentrații mai mici de seleniu în corp, ceea ce poate duce la o deficiență.

Rolul și beneficiile seleniului pentru organism

Seleniul este un mineral îndeosebi de important, deoarece el vine în sprijinul funcționarii mai multor sisteme din corp. Printre acestea se numără sistemele endocrin, imunitar și cardiovascular. Glanda tiroidă, parte a sistemului endocrin, este organul cu cea mai mare concentrație de seleniu raportată la greutatea țesutului organului. Așa că trebuie să reținem că seleniul are un rol complex în organismul nostru și că el are foarte multe beneficii pentru corpul uman.

Reglarea efectelor hormonilor tiroidieni

Seleniul reglează funcția glandei tiroide. Cercetările arată în prezent, prin intermediul a numeroase studii, că există o asociere dintre metabolismul glandei tiroide și deficiența de seleniu. De reținut: seleniul acționează ca un catalizator pentru producția unor hormoni tiroidieni activi.

O deficiență de seleniu este corelată cu multe probleme în interiorul glandei tiroide și în ceea ce privește modul în care tiroida sintetizează hormonii corespunzători. De aceea, în unele cazuri, se folosesc suplimente cu seleniu pentru a trata afecțiunile autoimune precum hipotiroidismul Hashimoto și alte boli ale tiroidei.

Inhibarea oxidării grăsimilor din organism

Beneficiile seleniului includ abilitatea acestui mineral de a lupta contra procesului de îmbătrânire și de a ajuta sistemul imunitar, prin reducerea acțiunii radicalilor liberi. Seleniul are un efect sinergic împreună cu alți antioxidanți, precum vitamina E, permițându-i corpului să lupte contra stresului oxidativ și să se apere contra unor forme de cancer, precum cel de prostată și cel de colon.

Seleniul, totodată, este o componentă esențială a glutation peroxidazei (GPx), care este o enzimă importantă pentru procesele care protejează lipidele (grăsimile) din membranele celulelor. Seleniul este necesar pentru a lupta contra degradării oxidative a celulelor și protejează împotriva mutațiilor și deteriorărilor ADN-ului care pot cauza îmbolnăvirea. Așadar, seleniul inhibă, respectiv împiedică oxidarea grăsimilor (lipidelor) din celulele organismului.

Rolul seleniului în relația cu anticorpii

O deficiență de seleniu este corelată cu probleme la nivelul glandei tiroide și ale modului în care această glandă sintetizează hormonii corespunzători. Astfel, din ce în ce mai des, se folosesc suplimentele cu seleniu pentru a trata afecțiunile tiroidei.

Seleniul acționează ca un protector puternic al tiroidei și tot el reglează producția oxigenului reactiv din interiorul glandei tiroide și o protejează de anticorpii care pot da naștere unor boli ale tiroidei. Din aceste motive, beneficiile seleniului au fost studiate de cercetători, pentru a vedea dacă acest mineral poate să ajute pacienții cu boala Hashimoto (numită și tiroidita Hashimoto), boala Graves și femeile însărcinate cu anticorpi anti-TPO. Seleniul ar putea să reducă reacțiile autoimune în cazul acestor pacienți și în cazul gravidelor.

Rolul seleniului în funcționarea pancreasului

Un studiu din august 2017 a arătat că atrofia pancreatică (ce poate fi o consecință a pancreatitei cronice) este cauzată de deficiențele de seleniu din alimentație, iar aceste deficiențe au indus hiperglicemia în rândul găinilor din cadrul cercetării.

În comparație cu păsările sănătoase din grupul cu dieta controlată, dieta cu deficit de seleniu a indus simptomele carenței în cazul a 90% dintre găini și a indus atrofia pancreatica clasică, pe fond nutrițional.

Totodată, dieta cu deficit de seleniu a redus dezvoltarea păsărilor și a rezultat într-o rată de mortalitate cu 58% mai mare, comparativ cu păsările din grupul de control. Acest studiu arată că seleniul are un rol important în funcționarea pancreasului.

Menținerea elasticității țesuturilor

Un alt beneficiu al seleniului în organism este faptul că menține elasticitatea țesuturilor. Acest micronutrient este necesar pentru elasticitatea țesuturilor, ceea ce este o caracteristică importantă pentru pacienții cu afecțiuni hepatice cronice. Din cauză că rigiditatea în țesuturile ficatului și rigiditatea vaselor de sânge locale (cele din ficat) sunt consecințele mai multor tipuri de boli hepatice, se fac eforturi la acești pacienți pentru menținerea elasticității țesuturilor. Aici intervine seleniul, care este de ajutor în menținerea unei circulații sangvine optime la nivel hepatic.

Rolul seleniului în menținerea sănătății inimii

Seleniul are beneficii și pentru sănătatea inimii. Important de reținut este faptul că unii cercetători sunt de părere că administrarea suplimentelor cu seleniu nu pare să influențeze bolile de inimă în vreun fel și nu pare să protejeze împotriva infarctului miocardic.

Chiar și așa, oamenii de știință de la University of Maryland Medical Center spun că nivelurile scăzute de seleniu pot contribui la insuficiența cardiacă, iar faptul că unii pacienți au deficiență de seleniu pare să le agraveze ateroscleroza.

Întărirea arterelor sau ateroscleroza are loc atunci când placa ateromatoasă se depune pe pereții arterelor, lucru care poate duce la infarct miocardic și la accident vascular cerebral. Un alt studiu a constatat că pacienții care au luat în mod regulat suplimente cu seleniu au avut mult mai puține riscuri de a suferi un alt infarct miocardic.

Efectul antioxidant si anti-îmbătrânire

Seleniul este un mineral extrem de important pentru corpul uman, deoarece el crește/stimulează imunitatea, ia parte la activitatea antioxidantă care apară corpul împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi și îl apară contra inflamației. Așadar, reține că seleniul ajută corpul, în mare parte, datorită rolului său de a acționa precum un antioxidant.

În plus, seleniul încetinește îmbătrânirea și previne bolile care pot să apară din cauza vârstei înaintate, rezultând astfel în creșterea longevității. El este un mineral esențial în producerea selenoproteinelor, care sunt clasificate drept enzime antioxidante. Glutation peroxidaza (GPx) este o selenoproteină care inactivează peroxizii, despre care se crede că ar cauza unele cancere și ateroscleroza.

Prevenirea apariției cancerului

Datorită efectelor sale asupra reparării ADN-ului și asupra sistemelor endocrin și imunitar, precum și asupra altor mecanisme din corp (printre care și proprietățile sale antioxidante), seleniul ar putea juca un rol în prevenirea cancerului. Studiile epidemiologice au sugerat o asociere inversă între valorile seleniului și riscul de cancer colorectal, de prostată, de plămâni, de vezică, de piele, de esofag și cancer gastric.

Potrivit unor studii, deficiența de seleniu poate duce la un risc mai mare de cancer de prostată. Un studiu, de pildă, a constatat că persoanele care au luat mari cantități de seleniu (159 micrograme pe zi) au avut un risc mai mic de cancer în comparație cu persoanele care au luat 86 micrograme pe zi.

Și alte studii au asociat valorile scăzute de seleniu cu cancerul - de această dată, cu cel la plămâni. În cadrul unui studiu ce a implicat peste 9.000 de bărbați și femei din Finlanda, concentrațiile scăzute de seleniu din organism au fost asociate cu un risc crescut de cancer de plămâni. Această asociere a fost mai puternica în rândul persoanelor fumătoare.

Cresterea imunității

Oamenii de știință cred că seleniul poate să își manifeste efectele anti-cancer nu doar prin prisma proprietăților sale antioxidante, dar și pentru că are capacitatea de a stimula funcția sistemului imunitar. Seleniul poate stimula sistemul imunitar, astfel încât acesta să fie capabil, de exemplu, să elimine formele incipiente de cancer.

Un mod prin care seleniul influențează răspunsul imun, spun oamenii de știință, este prin intermediul selenoproteinelor (acele proteine care conțin seleniu). Se știe că selenoproteinele individuale reglează inflamația din corp și imunitatea. Și se mai cunoaște și faptul că nivelurile adecvate de seleniu sunt necesare pentru a iniția/stimula imunitatea și, în același timp, pentru a regla răspunsurile imune în exces și inflamația cronică din corp.

Adjuvant în tratamentul pentru HIV/SIDA

Seleniul ar putea, de asemenea, să ajute în tratamentul pacienților cu HIV/SIDA, spun oamenii de știință. Potrivit Linus Pauling Institute, persoanele care suferă de această boală au, în mod normal, niveluri foarte scăzute de seleniu.

Acest aspect este uneori asociat cu un risc crescut de deces de pe urma infecției cu HIV. Nu există foarte multe cercetări pe tema efectelor suplimentelor cu seleniu asupra pacienților cu HIV. De exemplu, un studiu a constatat că suplimentele cu seleniu au ajutat foarte mult la scăderea ratei de spitalizare în rândul pacienților cu HIV.

Un alt studiu, dat publicității în 2007, a arătat că administrarea zilnică a unui supliment cu seleniu poate încetini evoluția infecției cu HIV. Acest studiu sugera, astfel, că pacienții cu HIV care iau zilnic un supliment cu seleniu se confruntă cu o rată mai lentă a progresiei bolii.

Cercetătorii au descoperit că pacienții care nu au respectat doza zilnică de seleniu au avut o concentrație mai scăzută a acestui mineral în sânge, iar când valorile seleniului au scăzut sub 26,1 micrograme pe litru, această modificare a fost asociată cu o creștere a încărcăturii virale a HIV și cu o scădere a funcționării celulelor sistemului imunitar.

Ameliorarea efectelor bolilor cardiovasculare

Unele descoperiri științifice sugerează că seleniul poate ajuta la reducerea riscului de boală cardiovasculară, dar motivele pentru care există această asociere sunt încă neclare. Un studiu efectuat pe bărbații vârstnici danezi a arătat că aceștia prezentau un risc de boli cardiovasculare când valorile seleniului în organism scădeau sub 79 micrograme (mcg).

Selenoproteinele (proteinele în care seleniul este încorporat) ajută la prevenirea modificării oxidative a lipidelor, reducând inflamația și împiedicând agregarea plachetară (etapa prealabilă coagulării sângelui). Din aceste motive, experții străini au sugerat că suplimentele cu seleniu ar putea reduce riscul de boală cardiovasculară sau riscurile de deces asociate cu bolile cardiovasculare.

Stimularea fertilității masculine și feminine

Seleniul este util și în creșterea fertilității. De exemplu, s-a descoperit că seleniul are un efect favorabil asupra fertilității bărbaților, deoarece el este un mineral necesar pentru motilitatea spermatozoizilor. În cazul femeilor, unele studii sugerează că seleniul poate chiar să reducă riscul de avort spontan, dar în acest moment, mai multe cercetări sunt dedicate infertilității bărbaților. Seleniul este necesar pentru o buna motilitate a spermatozoizilor și, totodată, el creste fluxul sangvin, doua componente-cheie implicate în concepție și în lupta contra infertilității.

Efectul hepatoprotector

Numeroase studii de peste hotare arată un alt beneficiu important al seleniului: are un efect ce protejează ficatul. Cercetătorii israelieni, de pildă, au observat niște mecanisme celulare izolate care explică efectele antiinflamatoare și hepatoprotectoare ale seleniului. În plus, cercetătorii algerieni au descoperit că administrarea seleniului (în același timp cu administrarea unei toxine - arsenic - la șoareci) a protejat ficatul de leziunile produse de acea toxină.

Seleniul este un aliat bun pentru sănătatea ficatului nostru din mai multe motive. Unul dintre acestea este legat de proprietățile sale antioxidante. Cantitățile mici de seleniu sunt necesare pentru a forma două enzime: glutation peroxidaza și tioredoxin reductaza.

Ambele enzime, indirect, reduc anumite molecule oxidate. Deoarece oxidarea este un proces cunoscut prin care au loc leziunile la nivelul ficatului, antioxidanții precum seleniul ajută la păstrarea țesutului hepatic într-o stare bună, așa că se poate spune că seleniul protejează ficatul.

Scăderea nivelului de colesterol

Administrarea unor doze mari de seleniu ar putea să ajute la scăderea ușoară a nivelurilor de colesterol, arată un studiu din 2011. Oamenii de știință au vrut să analizeze, mai exact, legătura dintre seleniu și colesterol. Ei au recrutat aproape 500 de adulți vârstnici din Marea Britanie, iar participanții au luat una din cele trei doze diferite de seleniu, zilnic (100 micrograme, 200 micrograme sau 300 micrograme) ori o pilulă placebo fără seleniu. În grupurile de participanți care au luat 100 și 200 micrograme de seleniu pe zi, colesterolul total a scăzut, în medie, cu 8,5 mg/dL și, respectiv, cu 9,7 mg/dL, în comparație cu grupul care a luat pilule placebo.

Doza cea mai mare de seleniu (300 micrograme) nu a fost asociată cu o scădere în ce privește valorile colesterolului total, dar a fost singura doză asociată cu o creștere a colesterolului HDL ("bun").
În plus, alte studii arată că seleniul protejează inima de diverse boli cardiovasculare, prin creșterea nivelului colesterolului bun, adică HDL (lipoproteinele cu densitate mare) și prin scăderea nivelurilor colesterolului rău, adică LDL (lipoproteinele cu densitate mică).

Efectul antiinflamator

Se crede că seleniul poate avea beneficii multiple pentru sănătatea inimii, tocmai prin prisma capacității sale de a lupta contra inflamației; el poate să crească fluxul sangvin, reduce stresul oxidativ al radicalilor liberi și ajută corpul în ce privește activitatea antioxidantă. Astfel, se poate spune că seleniul are un efect antiinflamator, pentru că poate să lupte contra inflamației din corp. Tot seleniul reduce inflamația în cazul pacienților cu tiroidita Hashimoto, pacienților cu boala Graves și în cazul femeilor însărcinate cu anticorpi anti-TPO.

Reducerea toxicității datorate unor metale în organism

Seleniul, după cum arată cercetările, este util în tratamentul intoxicației cu metale grele și cu anumite substanțe chimice cancerigene. Seleniul s-a dovedit a fi eficient în contracararea toxicității datorate metalelor grele (precum cadmiul, mercurul anorganic, metil mercurul, taliul și, într-o măsură mai mică, argintul).

Implicațiile pentru sănătate ale folosirii seleniului în cazul oamenilor și în ceea ce privește intoxicarea cu metale grele și cu substanțe cancerigene sunt discutate în cadrul a numeroase studii de specialitate.

Reține, așadar, că seleniul poate fi un aliat util (împreună cu vitamina E) pentru a contracara toxicitatea cauzată de metalele grele enumerate mai sus. Vitamina E este foarte eficienta împotriva intoxicației cu plumb, însă seleniul are efecte mult prea mici.

Cum și când se administrează seleniul

Chiar daca oamenii au nevoie de o doză foarte mica de seleniu în organism, acest mineral joacă un rol important în metabolism, precum și în alte procese din corpul nostru. În cazul persoanelor sănătoase, deficiența de seleniu este rară, dar anumite afecțiuni, cum ar fi infecția cu HIV, boala Crohn și altele sunt asociate cu niveluri extrem de scăzute de seleniu în corp.

De asemenea, persoanele care sunt hrănite intravenos au un risc mare de deficiența de seleniu. Medicii sugerează, astfel, că persoanele din categoriile enumerate mai sus (cu aceste afecțiuni) să folosească suplimente cu seleniu.

Dacă te întrebi cum și când se administrează seleniul, cere sfatul medicului tău pentru că el este cel mai în măsură să îți dea recomandări în aceste privințe, pentru problema ta specifică. De reținut: seleniul facilitează absorbția vitaminei E, iar aceasta facilitează absorbția seleniului, așa că e bine să iei împreună aceste suplimente. Nu depăși doza zilnică recomandată de seleniu.

Administrarea seleniului în boli ale tiroidei

Micronutrienții, în principal iod și seleniu, sunt necesari pentru sinteza și funcționarea hormonilor tiroidieni. Iodul este o componentă esențială a hormonilor tiroidieni, iar deficiența acestuia este considerată cea mai frecventă cauză a leziunilor cerebrale prevenibile din lume. Glanda tiroidă are cea mai mare concentrație de seleniu pe unitate de greutate dintre toate țesuturile. O deficiență de seleniu, mai ales dacă este însoțită de deficit de iod, scade producția de hormon tiroidian și poate scădea nivelul hormonilor tiroidieni. Există dovezi că seleniul poate fi, de asemenea, implicat în afectarea proceselor legate de autoimunitatea tiroidiană, care cauzează atât hipotiroidism, cât și hipertiroidism.

Hipotiroidism și Hashimoto

Seleniul este esențial pentru metabolismul hormonului tiroidian, așa că unii medici recomandă 100 până la maxim 200 de micrograme de seleniu sub formă de supliment pe zi. Institutul Național de Sănătate (NIH) recomandă 55 de micrograme  de seleniu zilnic, pentru adulții peste 14 ani. 

Selenometionina și selenitul de sodiu sunt cele mai comune două forme orale de suplimentare a seleniului care sunt disponibile în doze variabile (100 și 200 μg/zi) Mai multe studii au arătat că suplimentarea cu seleniu reduce anticorpii peroxidazei tiroidiene (TPO), precum și severitatea simptomelor hipotiroidismului. Un studiu prospectiv al lui Nacamulli et al. a dezvăluit că suplimentarea cu doze fiziologice de seleniu (80 μg/zi selenit de sodiu) timp de 12 luni reduce ecogenitatea tiroidei și a nivelurilor de TPOAb și TgAb, fără a afecta semnificativ concentrația de TSH sau T4.

Seleniul mineral este esențial pentru funcționarea sănătoasă a tiroidei. Printre altele, tiroida ajută la reglarea greutății. Studiile sugerează că a lua un supliment de seleniu sau a obține mai mult mineral din dietă ar putea susține pierderea de grăsime.

Hipertiroidism

În boala Graves, suplimentarea cu seleniu poate duce la remiterea mai rapidă a hipertiroidismului, îmbunătățirea calității vieții, ar putea facilita restaurarea biochimică a eutiroidismului și poate reduce implicarea oculară.Tratamentul cu suplimentarea cu seleniu este utilizat pe scară largă de către clinicieni din spectrul bolilor tiroidiene autoimune, în ciuda faptului că este recomandat doar în tratamentul orbitopatiei ușoare Graves.

Cea mai bună opțiune pentru majoritatea oamenilor poate fi includerea alimentelor bogate în seleniu în contextul unei diete sănătoase Paleo. Printre alimentele bogate în seleniu se numără: nuci braziliene, ciuperci crimini, cod, creveți, ton, halibut, somon, scoici, pui, ouă, ciuperci shiitake, miel și curcan. Nucile braziliene sunt deosebit de bogate în seleniu; este nevoie doar de una sau două pe zi pentru a vă îmbunătăți starea de seleniu și pentru a stimula funcția imunitară. 

Asigurarea că aportul de seleniu este optim poate oferi sistemului imunitar și tiroidei impulsul de care are nevoie pentru a-l ajuta să funcționeze mai bine. Este deosebit de important pentru cei care gestionează afecțiunile tiroidiene să se asigure că statutul lor de seleniu este adecvat.

Surse de seleniu

Este important să reții că, dacă deja consumi cantități optime de seleniu, de pe urma faptului că ai o dietă sănătoasă și echilibrată, s-ar putea să nu fie benefic să consumi mai mult seleniu, deoarece dozele care ajung la 400 micrograme pe zi pot fi dăunătoare.

Medicii subliniază că este important că oamenii să înțeleagă că beneficiile seleniului funcționează cel mai bine atunci când necesarul este obținut prin alimentație, adică dacă mâncăm alimente bogate în seleniu.

Alimente vegetale ce conțin seleniu

Mai jos sunt acele alimente de origine vegetală care au concentrații mari de seleniu:
• Nucile braziliene: 1 cană conține 607 micrograme seleniu
• Semințele de floarea-soarelui: 1 cană conține 105 micrograme seleniu
• Orezul brun fiert: 1 cană conține 19 micrograme seleniu
• Semințele de chia: 28 grame conțin 15,6 micrograme seleniu
• Ciupercile: 1 cană ciuperci amestecate conține 15 micrograme seleniu
• Ciupercile Shiitake: 51% din doza zilnică recomandată de seleniu în 145 grame de ciuperci.

Alimente de origine animală ce conțin seleniu

Iată alimentele de origine animală care conțin concentrații mari de seleniu:
• Ouăle - 1 ou mediu conține 146 micrograme seleniu
• Ficatul (de la miel sau de vita): 85 grame conțin 99 micrograme seleniu
• Tonul: 85 grame conțin 64 micrograme seleniu
• Heringul: 85 grame conțin 39 micrograme seleniu
• Pieptul de pui: 85 grame conțin 33,2 micrograme seleniu
• Somonul: 85 grame conțin 31 micrograme seleniu
• Carnea de curcan: 85 grame conțin 25 micrograme seleniu
• Halibutul (tot un tip de pește): conține la o porție de 160 grame, 106% din doza zilnică recomandată de seleniu
• Stridiile conțin 77% din aportul zilnic recomandat de seleniu, la o porție de 85 grame
• Sardinele conțin 36% din aportul zilnic recomandat de seleniu, la o porție de 48 grame
• cerealele și nucile românești sunt și ele surse bune de seleniu.

Suplimente alimentare cu seleniu

Poți apela și la suplimentele alimentare cu seleniu, care sunt disponibile în farmacii însă cel mai bine este să obții necesarul de seleniu prin intermediul surselor alimentare. Așadar, în ceea ce privește folosirea suplimentelor cu seleniu, experții americani încurajează oamenii să își ia acest nutrient din surse alimentare și mai rar din suplimente.

Chiar și așa, persoanele care au deficiență de seleniu pot cere sfatul medicului, pentru a afla ce fel de suplimente de seleniu sunt utile în cazul lor. Când iei un supliment de acest gen, este important să îl cumperi dintr-o sursă de încredere și să citești cu atenție eticheta produsului. Pentru orice nelămuriri, întreabă medicul sau farmacistul.

Administrarea corectă a seleniului

Dacă iei suplimente cu seleniu, nu uita că acest mineral facilitează și aportul de vitamina E, așa că ar trebui să le iei pe amândouă în același timp sau în aceeași doză. Pentru o administrare corectă a seleniului, ține cont și de aportul de vitamina E.

Mulți oameni se întreabă când este momentul potrivit pentru a lua seleniu. Administarea acestuia este independentă de ora din zi. Cu toate acestea, seleniul sub formă de suplimente alimentare trebuie luat întotdeauna în timpul mesei dacă ai probleme cu administrarea capsulelor și tabletelor pe stomacul gol.

Doza zilnică recomandată de seleniu

Doza zilnică recomandată de seleniu depinde de vârsta persoanei și are următoarele valori recomandate:
• Copiii cu vârste între 1-3 ani: 20 micrograme pe zi
• Copiii cu vârste între 4-8 ani: 30 micrograme pe zi
• Copiii cu vârste între 9-13 ani: 40 micrograme pe zi
• Adulții și copiii de 14 ani și peste această vârstă: 55 micrograme pe zi
• Femeile însărcinate: 60 micrograme pe zi
• Femeile care alăptează: 70 micrograme pe zi.

Interacțiunea seleniului cu alte medicamente și vitamine

Seleniul poate să interacționeze cu anumite medicamente, așa că acordă o atenție sporită combinațiilor pe care le faci dacă iei suplimente cu seleniu:
• Medicamentele care încetinesc coagularea sângelui (anticoagulante, antiplachetare) interacționează cu seleniul. Nu uita că seleniul poate încetini coagularea sângelui, iar dacă iei suplimente cu seleniu împreună cu medicamentele care au rolul de a încetini coagularea sângelui, îți crește riscul de apariție a echimozelor (te învinețești mai repede) și riscul de hemoragie.
• Medicamentele folosite pentru scăderea nivelului colesterolului (statinele) interacționează cu seleniul. Experții spun că dacă iei în același timp suplimente cu seleniu, betacaroten, vitamina C și vitamina E acestea ar putea să scadă eficacitatea unor medicamente folosite pentru reducerea valorilor colesterolului.
• Niacina (vitamina B3) interacționează cu seleniul. Administrarea seleniului împreună cu vitamina E, vitamina C și betacaroten ar putea să scadă unele dintre efectele benefice ale niacinei (vitamina B3).
• Medicamentele sedative (barbituricele) interacționează cu seleniul. Organismul descompune medicamentele pentru a le elimina, iar seleniul ar putea încetini viteza la care organismul nostru descompune medicamentele sedative (cum sunt barbituricele).
• Warfarina și acidul acetilsalicilic interacționează cu seleniul. Așa cum știi, seleniul ar putea subția sângele și tot el poate să crească efectele warfarinei în corp. Reține că administrarea seleniului împreună cu warfarină ar putea crește riscurile de echimoza (învinețire) și de hemoragie.
• Interacțiuni minore cu pilulele contraceptive și cu anumite săruri.

Seleniul împreună cu alte minerale sau vitamine

Seleniul combinat cu magneziul reprezintă o strategie terapeutică promițătoare cu efecte hipolipemiante și antioxidante care protejează ficatul împotriva hiperlipidemiei. Există și formulații cu seleniu, magneziul și vitamina D nutrienți esențiali necesari pentru funcțiile fiziologice ale diferitelor organe. Magneziul ajută la activarea vitaminei D, care ajută la reglarea homeostaziei calciului și fosfatului pentru a influența creșterea și întreținerea oaselor.

Medicamente care afectează nivelul de seleniu din organism

O serie de medicamente pot scădea nivelul de seleniu, de aceea se poate recomanda administrarea lui în perfuzii sau suplimente orale la pacienții care fac tratamente cu anumite medicamente pentru chimioterapie.

Absorbția, metabolizarea și eliminarea seleniului din organism

Seleniul este disponibil sub formă de suplimente alimentare (fie produse de tipul multivitaminelor, fie de tipul multimineralelor), dar și ca supliment de sine stătător, adeseori sub forma de selenometionina sau ca drojdie îmbogățită cu seleniu (din care un procent estimat de 75% de seleniu era sub formă de selenometionina) sau este disponibil sub formă de selenit de sodiu ori ca selenat de sodiu.

Corpul uman absoarbe mai mult de 90% din selenometionină, dar doar aproximativ 50% din seleniul care provine din selenitul de sodiu, spun experții. În timp ce o parte din seleniu este absorbit în corp, la final, o parte din seleniu este eliminată în urină. Un studiu a mai arătat că, după administrarea unor nanoparticule de seleniu de diferite forme, pe cale orală, timp de 28 de zile femelelor șobolani, s-a observat că există concentrații de seleniu și în ficatul, rinichii, urina, fecalele, stomacul, plămânii și plasmă, precum și în creierul și în țesutul muscular al animalelor. Asta înseamnă că el nu este eliminat complet prin urină. Așadar, metabolizarea seleniului în corp se face la nivelul mai multor organe, iar după ce organismul absoarbe mare parte din seleniu, restul se elimină din organism prin urină.

Contraindicații și efectele secundare ale supradozării cu seleniu

Deși seleniul este necesar pentru sănătatea noastră, o concentrație prea mare poate fi periculoasă. De fapt, consumul unor doze mari de seleniu poate fi toxic și chiar fatal. Chiar dacă toxicitatea seleniului este rară, este important să nu depășești doza zilnică recomandată de 55 micrograme pe zi și să nu depășești niciodată limita superioară tolerabilă, de 400 micrograme de seleniu pe zi. Nucile braziliene conțin o cantitate foarte mare de seleniu, spun nutriționiștii, iar daca consumi prea multe, acest lucru ar putea duce la toxicitate (supradozare).

Chiar și așa, este mai probabil ca supradozarea să aibă loc de pe urma administrării suplimentelor și mai puțin de pe urma consumului de alimente ce conțin acest mineral.
Semnele unei supradozari cu seleniu (manifestările toxicității) sunt:

  • căderea părului,
  • amețeală,
  • greață,
  • vărsăturile,
  • înroșirea feței,
  • tremurul
  • durerile musculare.

În cazurile severe, toxicitatea acută cu seleniu poate duce la simptome grave intestinale și neurologice, la infarct miocardic, insuficiență renală și deces. Seleniul în doze foarte mari poate fi toxic, așa că are un număr mare de contraindicații de care trebuie să ținem seama:
• Seleniul subțiază sângele, trăsătură care poate crește riscul de sângerări la oamenii care tind să sufere de hemoragii nazale. Nu este recomandat dacă urmează să fii supus unei intervenții chirurgicale sau după o operație.
• Persoanele cu hipotiroidism ar trebui să ia seleniu în funcție de recomandarea medicului.
• Persoanele care au cancer de piele nu ar trebui să ia seleniu fară să ceară sfatul medicului.
• Bărbații care au probleme cu prostata nu ar trebui să ia seleniu fără să discute cu medicul. Seleniul nu este contraindicat în timpul sarcinii și nici în timpul alăptării, atât timp cât este luat în dozele recomandate (60 micrograme în sarcină și 70 micrograme în timpul lactației).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
*Studiul "Selenium deficiency occurs in some patients with moderate-to-severe cirrhosis and can be corrected by administration of selenate but not selenomethionine: a randomized controlled trial", 2015, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, autori Raymond F Burk, Kristina E Hill, Amy K Motley, Daniel W Byrne, Brooke K Norsworthy.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468123/
*Studiul "Suppression of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Viral Load With Selenium Supplementation", 2007, publicat in Archives of Internal Medicine, autori Barry E. Hurwitz; Johanna R. Klaus; Maria M. Llabre; Alex Gonzalez; Peter J. Lawrence; Kevin J. Maher; Jeffrey M. Greeson; Marianna K. Baum; Gail Shor- Posner; Jay S. Skyler; Neil Schneiderman.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17242315/
*Studiul "Male infertility: lifestyle factors and holistic, complementary, and alternative therapies", 2016, publicat in Asian Journal of Andrology, autori Yao DF, Mills JN.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26952957/
*Studiul "The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities", 2012, publicat in Antioxidants & Redox Signaling, autori Huang Z, Rose AH, Hoffmann PR.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277928
*Studiul "Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians", 2013, publicat in Clinical Endocrinology, autori Drutel A, Archambeaud F, Caron P.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23046013/
*Studiul "Pancreatic atrophy caused by dietary selenium deficiency induces hypoinsulinemic hyperglycemia via global down-regulation of selenoprotein encoding genes in broilers", 2017, publicat in PLoS One, autori Jingyang Xu, Longqiong Wang, Jiayong Tang, Gang Jia, Guangmang Liu, Xiaoling Chen, Jingyi Cai, Haiying Shang, Hua Zhao
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28763492/ 
*Studiul „Selenium in thyroid disorders - essential knowledge for clinicians”, Nat Rev Endocrinol. 2020 Mar; Kristian Hillert Winther, Margaret Philomena Rayman, Steen Joop Bonnema, Laszlo Hegedüs
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32001830/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0