Scaunele cu sange sau de culoare foarte inchisa

Scaunele cu sânge sau de culoare foarte închisă (negru, roșu închis) pot indica probleme relativ inofensive, dar și o hemoragie sau răni la nivelul tractului gastrointestinal. Așadar, apelează la medic oricând ai scaun cu sânge sau negru pentru a afla cauza problemei și pentru a primi tratament.

Scaunul de culoare închisă, neobișnuită, poate avea legătură cu ceva ce ai mâncat, dar poate semnala și o problemă mai gravă, cum ar fi sângerarea în tractul gastrointestinal. De aceea este important să mergi la medicul de familie când te confrunți cu această situație.

Cauzele medicale ale scaunului de culoare închisă

Scaunul de culoare închisă poate avea mai multe cauze:

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Hemoragii digestive

Hemoragiile care au loc în partea superioară a sistemului digestiv cauzează apariția unui scaun negru, de culoarea gudronului. Ulcerele sau alte forme de iritații la esofag sau stomac – cunoscute drept gastrite – pot cauza hemoragii. Când sângele se amestecă cu lichidele digestive capătă culoarea gudronului.

Medicamente

Anumite medicamente pot cauza, de asemenea, scaune de culoare închisă. Spre exemplu, administrarea unor medicamente pe bază de bismut poate cauza scaune de culoare închisă.

Suplimente alimentare

Mulți oameni iau suplimente alimentare cu fier pentru anemie, o afecțiune în care sângele are o cantitate mai mică decât cea normală de globule roșii, provocând senzații de oboseală și slăbiciune. Aceste suplimente pot avea câteva efecte secundare, inclusiv greaţă, constipație sau scaune negre. Dacă iei suplimente de fier și ai probleme cu efectele secundare, cere sfatul medicului de familie.

Tulburări de circulație

În alte situații, anomalii grave de circulație a sângelui la nivelul aparatului digestiv pot cauza scaune negre sau gudronate. Acestea sunt:

  • ischemia intestinală – reducerea fluxului sangvin către intestine;
  • malformații vasculare – deformarea unor vase de sânge;
  • varice – proeminențe ale vaselor de sânge în intestine.

Cauzele medicale ale scaunului roșu, cu sânge

Scaunele roșii cu sânge pot fi cauzate de mai multe afecțiuni diferite. Scaunul poate avea culoarea roșie ca urmare a unei hemoragii în jumătatea inferioară a aparatului digestiv. În unele cazuri, formarea unor polipi de natură malignă sau benignă în colon poate produce hemoragie gastrointestinală. Boli inflamatorii ale colonului precum diverticuloza, colita ulcerativă și boala Crohn pot produce scaune de culoare roșu-aprins sau maronii.

O altă cauză frecventă a scaunului cu sânge o constituie hemoroizii. Aceștia sunt vase de sânge umflate în zona rectală sau anală. Forțarea de a elimina scaunul poate produce sângerarea. De asemenea, orice blocaj în aparatul digestiv poate cauza scaune negre sau cu sânge.

Hemoroizii

Cea mai frecventă cauză a sângerării rectale și a scaunului cu sânge este reprezentată de hemoroizi. Aceștia sunt vene umflate în rect (hemoroizi interni) sau anus (hemoroizi externi). Se pot dezvolta hemoroizi din mai multe motive, inclusiv constipație cronică, încordare în timpul mișcărilor intestinale, sarcină, ridicarea de obiecte grele, actul sexual anal și kilogramele în plus. Hemoroizii nu sunt o urgență medicală, iar sângele care se poate vedea pe hârtia igienică sau în scaun nu reprezintă o îngrijorare majoră.

Fisura anală

Uneori confundată cu un hemoroid, fisura anală este o despicare sau o ruptură a pielii din jurul anusului. Acest lucru se întâmplă atunci când scaunul este foarte tare și greu de eliminat, iar presiunea suplimentară a mișcării intestinale face ca pielea să se despice. O fisură anală poate face să apară sânge în scaun. Fisurile anale dispar de obicei de la sine în timp.

Abcesul anal sau fistula

Există unele glande mici în interiorul anusului, menite să ajute la eliminarea scaunului, care se pot infecta, provocând abcese sau fistule. Când glanda din interiorul anusului formează puroi, provocând un blocaj, este vorba de un abces. Fistula anală este ca un tunel mic care leagă abcesul de pielea din jurul anusului. Aceste afecțiuni pot fi cauzate de boli inflamatorii intestinale, tuberculoză sau tratamente cu radiații și provoacă sângerări rectale.

Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală presupune inflamarea intestinului subțire sau gros. Persoanele cu această afecțiune pot prezenta febră, diaree, dureri abdominale și crampe, blocaje intestinale și sângerare rectală.

Polipii mari

Un polip poate arăta ca o ciupercă crescând din partea laterală a intestinului. Polipii mari pot sângera, ceea ce duce la sângerare rectală. În unele cazuri, polipii se pot transforma în cancer dacă nu sunt tratați. Este important să se verifice la medic sângerarea rectală legată de polipi, deoarece ar putea fi un semn de cancer colorectal.

Cauzele culorii neobișnuite a scaunului care țin de alimentație

Alimentele pe care le consumi pot face scaunul să pară cu sânge sau gudronat. Consumul unor alimente de culoare închisă sau roșie pot da fecalelor o aparență închisă, fără să existe o hemoragie. Lemnul-dulce, afinele, murele, prăjiturile cu ciocolată neagră, gelatina roșie, sfecla sau punciul de fructe sunt exemple de alimente și băuturi care pot schimba culoarea scaunului.

Diferențe între sângele roșu închis și cel roșu aprins

Cu cât sângele stă mai mult în tractul digestiv, cu atât va arăta de obicei mai închis la culoare. Acest lucru are legătură cu faptul că în corp există substanțe chimice digestive care descompun în mod natural tot ceea ce trece prin tractul digestiv. Sângele devine mai întunecat cu cât este mai mult în contact cu aceste substanțe chimice. 

Dacă sângerarea este mai sus în tractul digestiv, poate apărea mai întunecată în toaletă. Dacă vezi sânge de un roșu aprins, asta poate însemna că este mai jos în tractul digestiv sau se mișcă prin corp foarte repede. Deși există multe cauze benigne ale sângerării roșii aprinse, cauzele sângelui mai închis la culoare sunt de obicei mai grave. Oricare ar fi situația, recomandarea noastră este să mergi cât mai curând la medic.

Vizita la medic și analizele recomandate

Medicul va ține cont de istoricul tău medical și va efectua un control fizic pentru a afla de ce scaunul are o culoare neobișnuită.

Testele de imagistică prin rezonanță magnetică, radiografiile sau tomografia computerizată îl pot ajuta pe medic să cerceteze fluxul sangvin în aparatul tău digestiv. Aceste analize vor releva orice blocaje care pot cauza hemoragia gastrointestinală.
Medicul ar putea programa o colonoscopie pentru a evalua starea colonului tău. De regulă, colonoscopia este efectuată sub anestezie.

Tratamentul scaunului cu sânge sau de culoare închisă

Tratamentul în cazul scaunelor cu sânge sau a celor cu aspect gudronat variază în funcție de cauza acestei probleme. 

Alimentația

Dacă știi că ai mâncat multe afine sau alte alimente închise la culoare, limitează-ți aportul pentru câteva zile și vezi dacă se observă diferența. Același lucru este valabil și pentru suplimentele de fier și medicamentele care conțin subsalicilat de bismut: dacă scaunele negre pot fi legate de administrarea acestora, întreabă medicul ce altceva poți lua în siguranță.

Hemoroizii

Persoanele care suferă de hemoroizi pot ușura eliminarea scaunului folosind laxative sub îndrumarea medicului. Băile de șezut pot, de asemenea, să atenueze durerea provocată de hemoroizi și pot preveni hemoragia. Persoanelor cu hemoroizi dureroși li se recomandă să stea în apă caldă timp de 15 minute, de mai multe ori pe zi, mai ales după ce au avut scaun.

Dieta potrivită în caz de hemoroizi ajută la reducerea simptomelor neplăcute. Aceasta include leguminoase fierte (fasole, mazăre, năut, linte), deoarece sunt extrem de bogate în fibre, care normalizează tranzitul intestinal. Alte alimente foarte bogate în fibre sunt produsele din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, fulgii de ovăz, orezul brun), broccoli-ul, conopida, diverse tipuri de varză și anghinarea. Pe lângă fibre, este necesar un aport suficient de apă care să fluidizeze tranzitul intestinal.

Ulcerele și bolile intestinale

În cazul hemoragiei ulceroase, a bolilor inflamatorii intestinale sau a infecțiilor, medicul ți-ar putea prescrie medicamente care reduc aciditatea sucului gastric, antibiotice și imunosupresoare. Intervenția chirurgicală este, de asemenea, o opțiune pentru cazurile mai severe de ulcere hemoragice.

Pentru tratamentul ulcerului se recomandă inhibitorii pompei de protoni (medicamente reduc acidul, ceea ce permite ulcerului să se vindece: esomeprazol, pantoprazol etc.), blocanți ai receptorilor de histamină (medicamente reduc, de asemenea, producția de acid: cimetidină, famotidină etc.), antibiotice (medicamente care distrug bacteriile) și medicamente de protecție care, asemenea unui bandaj lichid, acoperă ulcerul într-un strat protector pentru a preveni deteriorarea ulterioară a acizilor și enzimelor digestive.

Tratamentul colitei ulcerative implică, de obicei, administrarea unor medicamente, deși intervenția chirurgicală poate fi uneori o opțiune. Aminosalicilații, cunoscuți și sub denumirea de 5-ASA, sunt medicamente care ajută la reducerea inflamației. Împreună cu acești pot fi recomandați și corticosteroizii, cum ar fi prednisolonul, un tip mai puternic de medicament folosit pentru a reduce inflamația. Imunosupresoarele, cum ar fi tacrolimusul și azatioprina, sunt medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar.

Blocajele intestinale

Malformațiile vaselor de sânge sau blocajele ar putea fi remediate pe cale chirurgicală dacă hemoragia nu se oprește de la sine. Dacă pierzi mult sânge prin scaun poți risca să faci anemie. Ai putea avea nevoie de o transfuzie de sânge pentru a reînnoi globulele roșii din sânge.

Polipii

Polipii din colon care cauzează scaune cu sânge pot indica riscul sau existența cancerului de colon. Medicul va decide care este tratamentul adecvat pentru aceste probleme de sănătate. În unele cazuri este necesară extirparea acestor polipi pe cale chirurgicală, iar în altele, în care este descoperită prezența cancerului, este nevoie de radioterapie sau chimioterapie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Black or tarry stools 
https://medlineplus.gov/ency/article/003130.htm
Johns Hopkins Medicine - Gastrointestinal Bleeding or Blood in the Stool 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gastrointestinal-bleeding-or-blood-in-the-stool


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0