Platfusul - simptome, cauze și tratament

Multi oameni considera ca te nasti cu platfus, o  problemă obișnuită și de obicei nedureroasă aparuta de regula când arcadele ce definesc bolta piciorului nu se dezvoltă în timpul copilăriei. Însa, in alte cazuri, platfusul se dezvoltă după o leziune sau din cauza uzurei datorată vârstei, in contextul denumit popular medical "prabusirea boltei".

Toți bebelușii au picioarele plate la naștere. Arcurile se formează de obicei la vârsta de 6 ani, insa perioada de 3-6 ani este foarte importanta si exista si  o corelație puternică între greutatea corporală câștigată în funcție de sex cu debutul deformării piciorului plat. Aproximativ doi din 10 copii vor avea picioarele plate ca adulți si există o incidență mai mare a picioarelor plate la băieți. Perioada copilăriei este o perioadă de creștere rapidă și, în consecință, este nevoie de timp pentru ca scheletul, musculatura și ligamentele să se adapteze la provocările zilnice tot mai mari.

De aceea, in copilarie bunicii o au recomandare sanatoasa pentru  nepoti: sa petreaca mai mult  timp desculti, in iarba, sau pe nisip, pentru a stimula musculatura, ligamnetele  si structurile laxe ce sustin bolta, preintampind platfusul. Insa si o serie de talonete medicale pot ajuta in acest sens, daca predispozitia e depistata la timp sau unul din parinti se stie cu aceasta problema, intrucat unii copii moștenesc afecțiunea de la părinți ca o trăsătură izolată. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii cu hipermobilitate sau „articulație dublă”. Alții dezvoltă platfus ca parte a unei alte afecțiuni genetice.

Platfusul poate aparea insa si mai tarziu, pe un picior dezvoltat corect,  cauzat  de o varietate de afecțiuni, inclusiv dupa accidentari are picioarelor, obezitate și artrită. Îmbătrânirea, genetica și sarcina pot contribui, de asemenea, la apariția acestuia. De asemenea, se regaseste si in unele boli neurologice sau musculare, cum ar fi paralizia cerebrală, distrofia musculară sau spina bifida.

Simptomele platfusului

Persoanele cu picioarele plate au o arcadă foarte puțin pronunțată sau nu au deloc, ceea ce înseamnă că unul sau ambele picioare pot fi plate pe sol. Poate sa nu se manifeste in vreun fel specific, ori poate cauza dureri, oboseala, lipsa randurantei la mers indelungat.

Un picior uman are 33 de articulații, care țin împreună 26 de oase diferite. De asemenea, are peste 100 de mușchi, tendoane și ligamente.

Arcurile ajută la distribuirea greutății corporale pe picioare. Structura arcurilor determină modul în care merge o persoană. Arcurile trebuie să fie atât robuste, cât și flexibile pentru a se adapta la stres și la o varietate de suprafețe.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Când oamenii au picioarele plate, picioarele lor se pot înclina către partea interioară atunci când stau în picioare sau când merg. Acest lucru este cunoscut sub numele de suprapronație și poate provoca, de asemenea, înclinarea picioarelor spre exterior.

Mulți oameni cu picioarele plate nu au simptome, dar alții vor experimenta o varietate de simptome care depind, în general, de gravitatea afecțiunii. Doar unele persoane cu platfus suferă de dureri de picior, în special în zona călcâiului sau a arcului. Durerea se poate agrava odată cu activitatea. Pot  apărea și umflături de-a lungul interiorului gleznei. Mergi la medic dacă tu sau copilul tău aveți dureri de picior.

Din ce cauze apare?

Un picior plat este normal la sugari și la copiii mici, deoarece arcada piciorului nu s-a dezvoltat încă. Arcul piciorului, la majoritatea oamenilor, se dezvoltă de-a lungul copilăriei. Totuși, la unii oameni nu se dezvoltă niciodată. Aceasta este o variație normală a tipului de picior, iar persoanele fără arcade pot avea sau nu probleme.

Unii copii au picior plat flexibil, în care arcada este vizibilă când copilul stă sau se ridică pe vârfuri, dar dispare când copilul stă în picioare. Majoritatea copiilor nu nu au probleme din cauza piciorului plat flexibil.

O alta cauza a prabusirii boltei o reptezinta intinderea sau ruperea tendoanelor, deteriorarea sau inflamația tendonului tibial posterior, care se conectează de la piciorul inferior, de-a lungul gleznei, până la mijlocul arcului. Dar si oasele rupte sau dislocate, ori unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi artrita reumatoidă.

Arcadele se pot aplatiza și din cauza vârstei. Anii de uzură, mai ales la persoanele supraponderale  pot slăbi tendonul care trece de-a lungul interiorului gleznei și vă ajută să vă susțineți arcada.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de apariție a piciorului plat includ:

•    Obezitatea
•    Leziuni la picior sau gleznă
•    Artrita reumatoidă
•    Îmbătrânire
•    Diabet

Diagnosticare platfusului

Pentru a vizualiza mecanica picioarelor, medicul tău îți va observa picioarele din față și din spate și îți va cere să stai în picioare. S-ar putea să se uite și la modelul de uzură al pantofilor.

Testele imagistice

Dacă te dor picioare, medicul îți poate cere teste precum:

Raze X - O radiografie simplă folosește o cantitate mică de radiații pentru a produce imagini ale oaselor și articulațiilor din picioare. Este deosebit de util în detectarea artritei.
Scanare CT - Acest test ia razele X ale piciorului din unghiuri diferite și oferă mult mai multe detalii decât o radiografie standard.
Ultrasunete - Dacă medicul suspectează un tendon rănit, acesta poate solicita acest test, care utilizează unde sonore pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor moi din corp.
RMN - Folosind unde radio și un magnet puternic, RMN-urile oferă detalii excelente atât ale țesuturilor dure, cât și ale țesuturilor moi.

Ce opțiuni de tratament există?

Reține că nu este necesar tratament pentru picioarele plate dacă acestea nu provoacă durere.

1. Terapie

Dacă picioarele plate sunt dureroase, medicul îți poate sugera:

Suporturi de arc (dispozitive ortezice) - Suporturile pentru arc pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de picioarele plate. Sau medicul îți poate sugera suporturi de arc proiectate la comandă, care sunt modelate pe conturul picioarelor. Suporturile arcului nu vor vindeca picioarele plate, dar reduc adesea simptomele.
Exerciții de întindere - Unele persoane cu picioare plate au, de asemenea, un tendon Ahile scurtat. Exercițiile pentru întinderea acestui tendon te pot ajuta.
Pantofi de susținere - Un pantof de susținere structurală ar putea fi mai confortabil decât sandalele sau pantofii cu suport minim.
Fizioterapie - Picioarele plate pot contribui la efortul excesiv al unor alergători. Un fizioterapeut poate face o analiză video a modului în care alergi pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești forma și tehnica.

2. Intervenție chirurgicală

Un arc prăbușit trebuie reparat chirurgical pentru a oferi o imbunatatire de durată. O intervenție chirurgicală reconstructivă pentru picior plat urmărește restabilirea structurilor de sprijin biomecanice adecvate prin reconstrucția arcului. Operația nu se face numai pentru a corecta picioarele plate. Cu toate acestea, este posibil să ai o intervenție chirurgicală pentru o problemă asociată, cum ar fi o ruptură sau ruptură de tendon. 

3. Stil de viață și remedii simple

Dacă picioarele tale plate îți provoacă dureri minore, poate vrei să încerci:

Odihna - Evită activitățile care îți agravează starea. Participă la activități cu impact redus - cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau înotul - mai degrabă decât activități de sărituri și alergare.
Medicamente - Analgezicele fără prescripție medicală ar putea ajuta.
Pierderea în greutate - Pierderea în greutate poate reduce stresul pe picioare.

Pentru cei care au picioarele plate, alergatul desculț poate ajuta la întărirea mușchilor din arc și glezne. Cei care fac o mulțime de activitate fizică sau aleargă adesea pot simți că picioarele lor plate nu au pronație atunci când arcul se comprimă pentru a ajuta la absorbția șocurilor.

Pregătirea pentru consultația la medic

Dacă picioarele îți provoacă dureri semnificative, medicul de familie te poate îndruma către un medic specializat în tulburări ale piciorului (podolog) sau medicină sportivă.

Poartă tipul de pantofi pe care obișnuiești să îl porți de zi cu zi la consultația la medic, astfel încât medicul să poată privi tiparele de uzură de pe tălpi. 

Înainte de programare, încearcă să-ți răspunzi următoarelor întrebări:

- Când ai observat pentru prima dată probleme la picioare?
- Ce alte probleme medicale ai, dacă există?
- Părinții sau frații tăi au platfus?
- Ți-ai rănit vreodată piciorul sau glezna?
- Ce medicamente și suplimente iei în mod regulat?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți poate adresa câteva dintre următoarele întrebări:

- Unde anume te doare?
- Cum ai descrie durerea - plictisitoare, ascuțită, arzătoare?
- Vreo mișcare sau poziție specifică ușurează durerea sau o înrăutățește?
- Tipul de pantof purtat afectează durerea?
- Poți să stai pe vârfuri pe un picior?
- Ați încercat suporturi de arc?
- Cum îți afectează durerea viața cotidiană ?

Complicații platfus

Persoanele cu alte probleme ale piciorului, gleznei sau piciorului inferior pot constata că picioarele plate pot contribui la ele sau le pot agrava simptomele.

Exemplele includ:

•    Tendonul lui Ahile
•    artrita la glezna
•    artrita la nivelul piciorului
•    strâmbarea degetelor
•    fasciita plantară, o inflamație a ligamentelor din tălpile picioarelor
•    tendinita tibială posterioară
•    atele pentru tibie

Picioarele plate pot afecta alinierea corpului atunci când o persoană stă în picioare, merge sau aleargă. Ca urmare, pot crește probabilitatea apariției durerii la nivelul șoldurilor, genunchilor și gleznelor. Pentru un diagnostic corect și pentru a preveni alte potențiale probleme, mergi la un medic care te poate ajuta să alegi un tratament corect. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/flat-feet/

Prevalence of Flexible Flat Foot in Adults: A Cross-sectional Study, 2017, Ashok Aenumulapalli, Manoj Mohan Kulkarn


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0