Lacrimile artificiale: cand sunt recomandate si cum actioneaza

În cazul persoanelor care suferă de sindromul de ochi uscat, medicii oftalmologi recomanda, de cele mai multe ori, ca tratament, lacrimile artificiale (adică picături oftalmice lubrifiante), menite să hidrateze intens ochii.

Ce sunt lacrimile artificiale?

Picăturile oftalmice lubrifiante sunt numite și lacrimi artificiale și sunt folosite pentru a hidrata ochii, pentru a calma disconfortul ocular, adică acea senzație accentuată de uscăciune la nivelul ochilor.
Așadar, se poate spune că pentru sindromul de ochi uscat, lacrimile artificiale sunt prima linie de tratament. Acest tip de medicament este folosit pentru a calma ochii iritați și senzația de ochi uscat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Printre cele mai frecvente cauze ale senzației de ochi uscat se află:

  • vântul puternic
  • expunerea la soare
  • aerul condiționat din încăpere ori sistemul de încălzire din clădirile de birouri
  • folosirea computerului sau cititul de pe ecranul calculatorului
  • și unele medicamente.

Când apar probleme în filmul lacrimal, te poți confrunta cu simptome precum: 

  • Senzația de arsură la nivelul ochilor,
  • Sensibilitate la lumină,
  • Înroșirea ochilor
  • Senzația de corp străin în ochi,
  • Dificultate la purtarea lentilelor de contact,
  • Ochi umezi,
  • Vedere încețoșată,
  • Oboseala ochilor.

Când se recomandă lacrimile artificiale

În anumite condiții, ochiul nostru poate avea de suferit, mai ales când apare senzația de uscăciune oculară. Multe persoane se confruntă cu aceste neplăceri: senzații ca de arsură, iritație, mâncărime ce însoțesc așa-numitul sindrom de ochi uscat.

Lacrimile artificiale sunt recomandate în aceste situații, cât și în cazul oboselii oculare ce apare din cauza folosirii computerului (ecranelor cu lumină albastră), din cauza anumitor afecțiuni medicale ori din cauza mediului înconjurător în care pacientul petrece mult timp: o zonă cu mult fum și o zonă cu vânt puternic sunt doar câteva cauzele care duc la sindromul de ochi uscat.

Există dovezi că lacrimile artificiale îmbunătățesc simptomele bolii de ochi uscat în decurs de o lună de utilizare regulată, aplicate de aproximativ patru ori pe zi, dar semnele durează, în general, câteva luni pentru a se îmbunătăți, arată un studiu recent1

Totuși, oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu toți pacienții care se confruntă cu sindromul de ochi uscați beneficiază de avantajele lacrimilor artificiale, așa că dacă pacientul nu observă niciun beneficiu la o lună de la aplicarea lacrimilor artificiale, ar trebui să discute cu medicul pentru un tratament alternativ. 

Tot în cadrul acestui studiu, specialiștii au ajuns la concluzia că formulările combinate sunt mai eficiente decât lacrimile artificiale cu un singur ingredient activ. Lacrimile artificiale care conțin polietilen glicol sunt mai eficiente decât cele care conțin carboximetilceluloză/carmeloză sodică și hidroxipropil metilceluloză, susțin oamenii de știință.

Cum acționează lacrimile artificiale

Lacrimile artificiale sau picăturile oftalmice lubrifiante mențin ochii hidratați, însă ele ajută și în alte moduri, în sensul că protejează ochii de o posibilă infecție și de anumite leziuni și tot ele reduc simptomele senzației de uscăciune oculară (senzația de arsură, mâncărimi oculare, acea senzație pe care pacientul o descrie ca fiind „nisip în ochi").

Cele mai multe tipuri de lacrimi artificiale disponibile în farmacii hidratează și calmează uscăciunea ochilor care apare din pricina unor cauze temporare, cum ar fi faptul că ochii sunt obosiți sau că persoana lucrează într-o zonă geografică cu un climat uscat.

Picăturile oftalmice de acest gen funcționează într-un mod simplu: ele aduc la nivelul ochiului o parte dintre elementele pe care le conțin lacrimile, în mod natural. Prin folosirea lacrimilor artificiale pe lângă cele naturale, filmul lacrimal este ajutat, iar acesta funcționează mai eficient pentru a proteja suprafața ochilor.

Consultul oftalmologic este important

Lacrimile artificiale sunt disponibile și fără prescripție medicală, însă este extrem de important să mergi la cabinetul medicului oftalmolog, pentru un control de rutină, în cazul în care uscăciunea oculară este accentuată și îți provoacă disconfort în mare parte din zi. Oftalmologul, în urma anamnezei și a consultului, îți va prescrie picături oftalmice lubrifiante de la un brand sau de la mai multe branduri. În acest fel, vei descoperi ce produs funcționează cel mai bine în cazul tău, în funcție de severitatea simptomelor tale.

Pe lângă faptul că îți hidratează ochii, unele lacrimi artificiale încurajează și vindecarea ochilor, pe când altele ajută la reducerea gradului de evaporare a filmului lacrimal.

Cum ar trebui să aplici lacrimi artificiale

Aplicarea lacrimilor artificiale este de obicei un procedeu destul de simplu. Funcționează cel mai bine atunci când ții capul pe spate, trăgând ușor în jos pleoapa inferioară, astfel încât să creați un spațiu „de buzunar” pentru picăturile pentru ochi.

Cu cealaltă mână (curată), pune cantitatea adecvată de lacrimi artificiale. Următorul lucru pe care ar trebui să-l faci este să închizi ochiul și să ții un deget apăsat pe colțul de lângă nas timp de un minut. Acest lucru va împiedica lacrimile artificiale să curgă din ochi sau în nas. În cazul unor persoane, cel mai bun moment pentru a folosi lacrimi artificiale poate fi seara, înainte de culcare, pentru a evita simptomele de ochi uscat dimineața.  

Ai putea folosi lacrimi artificiale în timp ce porți lentile de contact?

Dacă porți lentile de contact, este important să te consulți cu medicul înainte de a aplica lacrimi artificiale. De altfel, este important și să verifici citind eticheta produsului pe care-l folosești dacă aceste picături sunt sigure pentru când porți lentile

Utilizarea picăturilor pentru ochi în timpul recuperării după operația oculară

Pacienții care trec printr-o intervenție oculară, precum este cataracta, sunt îndrumați să opteze pentru picături fără conservanți pentru a reduce riscul de toxicitate, susțin oamenii de știință.

Mergi de urgență la medicul oftalmolog dacă observi orice semn de infecție oculară

În cazul în care observi că ochii tăi sunt foarte roșii, dureroși, lăcrimează foarte mult sau că sunt foarte sensibili la lumină, mergi de urgență la un consult de specialitate. De altfel, este important să nu treci cu vederea nici faptul că ai vederea încețoșată sau dacă observi anumite secreții oculare.  

Este posibil ca în spatele acestora să se afle anumite probleme grave oculare, pe care doar în urma unui consult de specialitate medicul să le poată observa. De altfel, doar în urma unui consult de specialitate medicul îți poate recomanda un tratament corect, iar șansele de vindecare și lipsa apariției complicațiilor sunt foarte mari.

Tipuri de lacrimi artificiale

Există două clase de lacrimi artificiale: cele care conțin conservanți și cele fără conservanți.

1.Picăturile oftalmice lubrifiante care conțin conservanți - sunt cele care au în compoziție anumite substanțe chimice care descurajează dezvoltarea bacteriilor odată ce sticla/recipientul a fost deschis/a. Conservanții pot irita, însă, ochii, mai ales dacă pacientul are un sindrom moderat sau sever de ochi uscat.

Cel mai frecvent utilizat conservant în picăturile oftalmice este clorura de benzalconiu (BAK), un compus care este un antimicrobian eficient. Concentrația poate varia de la 0,004% la 0,02%, dar este de obicei 0,01% în formulările de lacrimi artificiale. Clorura de benzalconiu poate provoca apoptoză atât a celulelor corneene, cât și a celulelor conjunctivale (într-o manieră dependentă de doză, în special în doze peste 0,005%), întârzia vindecarea rănilor, scădea densitatea celulelor caliciforme și leza nervii corneei, atrag atenția specialiștii. 

2. Lacrimile artificiale fără conservanți - acest tip de produs conține mai puțini aditivi și, în general, este recomandat dacă pacientul aplică lacrimile artificiale de mai mult de patru ori pe zi sau dacă suferă de o formă moderată sau severă a sindromului de ochi uscat.

Lacrimile artificiale pot conține o concentrație mai mare de lubrifianți sau alte ingrediente, cum ar fi acidul hialuronic sau carboximetilceluloza. Se știe că acestea oferă o ameliorare vreme îndelungată a simptomelor severe de ochi uscat și că sunt de obicei prescrise de un oftalmolog după o examinare oculară.

Lacrimile artificiale sunt disponibile și sub formă de geluri fără prescripție medicală. Acestea sunt lacrimi artificiale care au o consistență mai groasă decât picăturile. Gelurile și unguentele rămân în ochi mai mult timp, oferind lubrifiere și protecție prelungită. Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care suferă de ochi uscat sever sau pentru cei care au dificultăți în utilizarea picăturilor.

Unele lacrimi artificiale au rolul de a stabiliza partea uleioasă a filmului lacrimal. Partea uleioasă a filmului lacrimal poate fi perturbată dacă apar afecțiuni precum blefarita sau disfuncția glandei Meibomian.

Dacă partea uleioasă a stratului lacrimal este perturbată, lacrimile tale naturale se vor evapora într-un ritm mult mai rapid decât în ​​mod normal, lăsându-ți ochii foarte uscați. În funcție de simptomele tale, medicul îți va prescrie un anumit tip de picături oftalmice care să îți ofere o hidratare avansată a ochilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Ophthalmology - https://www.aao.org/eye-health/treatments/lubricating-eye-drops
1 Studiul „Artificial Tears: A Systematic Review”, Clin Optom (Auckl). 2023, David A Semp, Danielle Beeson, Amy L Sheppard, Debarun Dutta,James S Wolffsohn
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9840372/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0