De ce ți se înroșesc ochii
Vasele de sânge dilatate sau iritate de la nivelul ochilor au drept consecință înroșirea acestora, iar cauzele sunt multiple. Chiar dacă majoritatea cauzelor care pot duce la înroșirea ochilor nu sunt îngrijorătoare, există și unele probleme de sănătate grave care determină apariția acestui simptom, caz în care apar și alte manifestări, precum durerile oculare sau tulburările de vedere.
Cauzele înroșirii ochilor
Principala cauză a înroșirii ochilor este inflamarea vaselor de sânge de pe suprafața ochiului. Procesul de inflamare poate fi cauzat de diverși factori, printre care:
- aerul uscat
- expunerea la soare
- praful din aer
- anumite reacții alergice
- răceala și gripa
- contactul cu anumite bacterii sau virusuri
- accesele de tuse
- expunerea la clorul din apa de piscină, favorizată și de înotul cu lentilele de contact
- expunerea directă la aerul condiționat
- purtarea incorectă a lentilelor de contact
- defectele de vedere negestionate cu ochelarii potriviți
Hemoragie subconjunctivală
Tusea puternică sau frecarea ochilor din cauza unei mâncărimi pot duce la apariția unor pete roșii pe suprafața ochiului, afecțiune cunoscută sub numele de hemoragie subconjunctivală. Aceasta apare spontan și se întinde pe o suprafață mai mare sau mai mică de pe „albul” ochilor. De cele mai multe ori, această problemă nu are un parcurs grav, în ciuda aspectului. De altfel, această afecțiune nu este dureroasă și nu necesită tratament. În cel mult 10 zile, petele roșii vor dispărea. Există, însă, și situații când hemoragia subconjunctivală apare în urma unui traumatism survenit la nivelul ochilor, caz în care pacientul trebuie să consulte de urgență un medic oftalmolog.
Infecția
O altă cauză a înroșirii ochilor este infecția, care poate apărea în diferite țesuturi ale ochiului și care poate fi însoțită de simptome precum durere, secreții sau modificări de vedere. Infecțiile care pot duce la înroșirea ochilor pot fi cauzate de:
- Inflamația marginii libere a pleoapelor (blefarită)
- Inflamația membranelor care acoperă pleoapa și albul ochilor (conjunctivită sau „ochi roz”)
- Ulcerul corneean (o rană deschisă pe cornee, apărută în urma unei infecții a ochiului)
- Inflamația uveei (uveită) – zona cea mai vascularizată din organismul uman
Alte afecțiuni care pot duce la înroșirea ochilor sunt:
- Traumatismele survenite la nivelul ochilor
- O creștere rapidă a presiunii intraoculare, însoțită de durere (glaucom acut);
- Zgârieturi pe suprafața corneei, cauzate de diverși agenți iritanți sau de folosirea excesivă si incorectă a lentilelor de contact
- Șalazionul (cunoscut și ca chalazionul) reprezintă o inflamație a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor
- Sindromul ochiului uscat (sau keratoconjunctivita uscată) este o afecțiune caracterizată prin producția insuficientă de lacrimi.
Utilizarea frecventă a picăturilor pentru ochi
Dacă obișnuiești să folosești picături pentru ochi atunci când ai ochii roșii, este posibil ca efectul să nu fie unul dorit, ci, din contra, ca tocmai aceste picături să-ți agraveze starea. Este important să acorzi atenție sporită și picăturilor care includ ingrediente care îngustează vasele de sânge, cum ar fi tetrahidrozolina HCL. Aceste produse pot să-și piardă din eficacitate, în cazul în care dezvolți toleranță la acestea. În plus, este posibil să te confrunți și cu roșeață de rebound (adică să observi că simptomele revin) atunci când nu mai folosești aceste picături, atrag atenția specialiștii 1.
Lipsa de somn
Știai că dacă nu dormi suficient, este posibil ca a doua zi să te trezești cu ochii înroșiți? Și nu doar atât. Dar o noapte fără cel puțin 8-9 ore de somn poate să ducă și la ochi umflați și chiar la uscarea acestora, așa cum arată un studiu recent2.
Consumul de alcool
Consumul de alcool poate determina ca unele persoane să dezvolte înroșirea ochilor, iar acest lucru afectează mai ales în rândul persoanelor de sex feminin, potrivit unui studiu recent3. Iar asta se întâmplă pentru că alcoolul poate provoca vasodilatație (lărgirea vaselor de sânge) de la suprafața ochiului.
Fotokeratita
Aceasta reprezintă o afecțiune dureroasă care apare atunci când pacientul își expune ochii la razele ultraviolete (UV). Te poți alege cu această condiție fie că stai în mod natural la soare, fie că mergi la solar. De altfel, fotokeratita poate să apară și atunci când razele UV se reflectă de pe zăpadă sau gheață și în ochi.
Pe lângă roșeață, pacientul cu fotokeratită se confruntă și cu lăcrimare excesivă, vedere încețoșată și sensibilitate la lumină.
Keratita
Keratita reprezintă inflamaţia dureroasă a corneei fie de cauză infecțioasă, fie ca urmare a unei afecțiuni sistemice (tiroidita Hashimoto) cronicizării sindromul ochiului uscat sau din cauza unui deficit de vitamina A. În bolile sistemice se recomandă tratamentul cronic cu lacrimi artificiale.
Keratita virală
Poate fi generată de Herpes simplex, Varicella zoster și adenovirusurile. Tratamentul poate fi topic, cu antivirale și cicloplegice, dar se impune și medicație sistemică.
-Herpes simplex – topic (aciclovir, ganciclovir,)
-Varicella zoster – sistemic (aciclovir)
-adenovirusuri: aplicarea de comprese calde sau reci, spălături cu ser fiziologic pentru îndepărtarea secrețiilor oculare, lacrimi artificiale
-Coliruri cicatrizante (N-acetilcisteina, dexpantenol, lacrimi artificiale)
Keratita fungică
Aplicarea topică de antifungice și posibil terapie sistemică (voriconazol, fluconazol)
Keratita alergică
Terapie topică antialergică (antihistaminice sau inhibitori ai degranulării mastocitare, vasoconstrictoare (nafazolină, fenilefrina) și comprese reci.
Când să mergi la doctor
Înroșirea ochilor reprezintă o urgență medicală numai în anumite situații. Dacă observi că roșeața ochilor este cauzată de picăturile de ochi, schimbă-le sau evită să le mai folosești o perioadă. Dacă acest simptom persistă mai mult de două săptămâni și există secreții neobișnuite la nivelul ochiului, programează-te pentru un consult la medicul oftalmolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.
Dacă înroșirea ochilor este cauzată de o infecție și aceasta nu este tratată adecvat, există riscul unor complicații, precum vederea încețoșată, accidentările, dar și lezarea permanentă a ochiului.
Când înroșirea ochilor reprezintă o urgență medicală
Dacă înroșirea ochilor este însoțită de următoarele simptome, programează-te de urgență la un medic oftalmolog și la un consult oftalmologic:
- tulburări de vedere
- dureri de cap
- dureri la nivelul ochilor
- febră
- sensibilitate acută la lumină
- senzație de greață și vărsături
- senzație de corp străin în ochi
- stare de inflamație la nivelul unui ochi sau al ambilor
- incapacitatea de a deschide ochii sau de a-i ține deschiși mult timp
- înroșirea este cauzată de lovirea ochiului cu obiect străin sau de contactul cu substanțe chimice periculoase
- vederea alterată a obiectelor luminoase (atunci când acestea par să fie încadrate într-un halou)
Atunci cand înroșirea ochiului este însoțită de secretii apoase și abundente, dar și prurit (mâncărimi) putem vorbi despre o alergie, poate chiar la produsele de machiaj, mai ales mascara sau creion de contur. Dar poate fi vorba și de o conjunctivită virală. În schimb, dacă secrețiile sunt mucopurulente (alb-gălbuie, galben-verzuie), aderente, care rămân în colțurile ochiului, poate fi vorba despre o conjunctivită bacteriană. Acestor simptome li se adaugă umflarea pleoapelor.
Cum poți să previi înroșirea ochilor
Înroșirea ochilor poate fi evitată printr-o igienă adecvată și prin evitarea factorilor iritanți. Iată câteva măsuri simple pentru a preveni înroșirea și, respectiv, iritarea ochilor:
- Spală-te pe mâini imediat după ce ai intrat în contact direct cu o persoană care are o infecție oculară, precum urcior sau conjunctivită.
- Îndepărtează, în fiecare seară, prin demachiere blândă, dar temeinică, produsele de machiaj de la nivelul ochilor (mascara, tuș sau creion de ochi, fard etc.).
- Curăță zilnic lentilele de contact, de impurități și numai cu soluții specifice
- Evită activitățile care pot provoca dureri de ochi, precum cititul pe lumină difuză sau expunerea îndelungată la lumina albastră emisă de ecrane.
- Evită contactul ochilor cu substanțe iritante.
- În cazul pătrunderii unui corp străin (praf, machiaj etc.) la nivelul ochilor, clătește-te imediat cu apă din abundență.
Tratamentul ochilor înroșiți
Tratamentul se poate efectua prin soluții topice, dar în cazul reacțiilor alergice este posibil ca medicul să recomande și un tratament sistemic, cu antihistaminice.
- Decongestivele acționează în principal ca vasoconstrictoare și sunt eficiente în reducerea eritemulului.
- Antihistaminice H1( azelastină, emedastină, olopatadină)
- Inhibitoare ale degranulării mastocitelor (acid cromoglicic) sau solutii topice, cu mecanism mixt (ketotifen) care au ca efect ameliorarea pruritului și reducerea secreției oculare.
- Simpatomimeticele (nafazolină, tetrizolină, fenilefrină) au efect vasoconstrictor, reduc hiperemia și hipersecreția oculară și au efect midriatic (fenilefrină). Sunt contraindicate în cazul glaucomului cu unghi închis.
- Antiinflamatoare nesteroidiene: indometacin, diclofenac, nepafenac, bromfenac, pranoprofen, piroxicam. Toate acestea au ca principal efect reducerea durerii și fotofobia. Pot avea ca efect adverse instalarea pruritului, durerii și iritației oculare, vedere înceţoşată. Prin utilizarea excesivă sau frecvență se pot produce keratită punctiformă sau afecţiuni ale corneenei. Sunt contraindicate în crizele astmatice, urticarie sau rinită acută.
- Corticosteroizii topici au un efect intens de reducere a hiperemiei (înroșirea ochiului) și a pruritului. Colirul poate să conțină: betametazonă, dexametazonă, fluorometolona, hidrocortizon. Trebuie avut în vedere faptul că utilizarea corticosteroizilor topici pot genera o creștere a presiunii intraoculare, subţierea corneei și chiar perforație, cataractă subcapsulară, iar unele infectii generate de virusuri sau bacterii pot fi mascate sau agravate de corticosteroizi. Contraindicatiile sunt numeroase: hipertensiune intraoculară, keratite herpetice, infecţiile micobacteriene sau fungice ale ochiului, oftalmii purulente acute, conjonctivite purulente, blefarite purulente şi herpetice, orjelet.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
All About Vision - Red eyes (bloodshot eyes): How to treat red eyes
https://www.allaboutvision.com/conditions/red-eyes.htm
1 Studiul „Brimonidine ophthalmic solution 0.025% for reduction of ocular redness: A randomized clinical trial”, Optom Vis Sci. 2018; Mclaurin E, Cavet ME, Gomes PJ, Ciolino JB.
https://journals.lww.com/optvissci/fulltext/2018/03000/brimonidine_ophthalmic_solution_0_025__for.13.aspx
2 Studiul „The clinical and experimental significance of blinking behavior. J Optom. 2020 Apr-Jun; McMonnies CW.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1888429619300895
3 Studiul „The relationship between alcohol consumption and dry eye”, Ocul Surf. 2021 Jul;21:87-95. Magno MS, Daniel T, Morthen MK, Snieder H, Jansonius N, Utheim TP, et al.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542012421000446?via%3Dihub
American Academy of Ophthalmology - Photokeratitis
https://www.aao.org/eye-health/diseases/photokeratitis-snow-blindness
Te-ar mai putea interesa și...