De ce este recomandat sportul pentru pacienții cu boli reumatice?

Riscul de apariție a aterosclerozei este mai mare pentru persoanele cu boli reumatice autoimune, însă sportul practicat regulat le scade riscul cardiovascular.

Cele mai frecvente boli reumatice sunt osteoartrita, poliartrita reumatoidă, spondiloartropatiile, lupusul, sindromul Sjogren și guta. Unii oameni folosesc termenul „reumatism” pentru a descrie dureri generale și persistente. Când pacienții cu dureri articulare folosesc acest cuvânt, cel mai adesea înseamnă că au poliartrită reumatoidă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Riscul de apariție a aterosclerozei - o îngustare a arterelor pe măsură ce se formează placa de colesterol, ducând la obstrucția fluxului sangvin - este mai mare pentru persoanele cu boli reumatice autoimune decât pentru populația generală. Ca urmare, acești pacienți sunt mai predispuși să aibă atacuri de cord și alte tulburări cardiovasculare.

Sportul, de ajutor în cazul persoanelor cu reumatism

Vestea bună, potrivit unui studiu¹ publicat în jurnalul Rheumatology, este că exercițiile fizice regulate sunt o armă puternică împotriva disfuncției vasculare la acești pacienți cu boli reumatice. În articol, o echipă internațională de cercetare raportează rezultatele unei revizuiri sistematice a literaturii științifice pe această temă. 

Revizuirea a acoperit zece studii care au implicat 355 de voluntari cu diferite boli, cum ar fi poliartrita reumatoidă, lupusul și spondiloartrita (inflamația coloanei vertebrale). Subiecții au urmat programe de exerciții fizice, cum ar fi plimbări în parc, mers pe banda de alergat sau pedalat pe bicicletă staționară, antrenament la intervale de intensitate mare (HIIT) și antrenament de construire a mușchilor. Majoritatea programelor au durat 12 săptămâni.

Analiza rezultatelor a arătat că exercițiul a îmbunătățit funcția endotelială a vaselor mici și mari într-o măsură semnificativă din punct de vedere clinic. În consecință, spun autorii studiului, sportul poate fi considerat un fel de medicament pentru acești pacienți, datorită potențialului său de a reduce incidența evenimentelor cardiovasculare.

Aceste boli reumatice sunt rezultatul unui dezechilibru în sistemul imunitar care duce la producerea de anticorpi împotriva propriului organism al pacientului, în special articulații, mușchi, ligamente și tendoane. Deși nu există un remediu definitiv pentru aceste afecțiuni, pot fi controlate prin tratament cu antiinflamatoare, imunosupresoare și agenți biologici.

Tratamentul nu împiedică, însă, pacienții să dezvolte anumite comorbidități. Potrivit oamenilor de știință, bolile cardiovasculare sunt cele mai îngrijorătoare, având în vedere că riscul de infarct este de două ori mai mare pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă decât pentru cele sănătoase. Pentru persoanele cu lupus sau artrită psoriazică, incidența evenimentelor ischemice (infarct, angină și accident vascular cerebral) este de două până la cinci ori mai mare.

Ateroscleroza se dezvoltă rapid la acești pacienți din cauza inflamației cronice asociate bolilor reumatice și a utilizării continue a medicamentelor antiinflamatorii, mai spun cercetătorii. Totul începe cu modificări ale structurii și funcției vaselor de sânge. Arterele se întăresc treptat și nu se mai pot dilata atunci când este necesar. Modificările apar mai ales în endoteliu (stratul celulelor care acoperă suprafața interioară a vaselor de sânge). Din acest motiv, modificările funcției vasculare, în special funcția endotelială, sunt considerate markeri inițiali ai aterosclerozei.

Revizuirea sistematică a studiilor a arătat că exercițiile fizice au îmbunătățit funcția vasculară a vaselor mici și mari la pacienții cu boli reumatice autoimune, dar autorii notează că, având în vedere numărul redus de studii revizuite, dovezile nu sunt suficiente pentru a afirma categoric că sportul promovează și o recuperare structurală a arterelor deteriorate.

Introducerea activității fizice în reumatologie este încă nouă, deci sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica cele mai bune protocoale de exerciții și a investiga aspecte precum siguranța și aderența. În orice caz, concluzionează cercetătorii, datele din analiza de față subliniază importanța exercițiilor fizice regulate pentru a preveni și a trata bolile cardiovasculare la acești pacienți.

Pentru persoanele cu reumatism, ca și pentru populația generală, se recomandă cel puțin 150 de minute de sport (exerciții moderate până la viguroase) pe săptămână. Exercițiile de tip aerobic ar trebui să predomine și să fie completate de activități care stimulează forța și echilibrul.

Ce exerciții se recomandă persoanelor cu boli reumatice?

Exerciții de flexibilitate

Atât formele de mișcare activă, precum tenisul, cât și exercițiile de întindere ajută la menținerea sau îmbunătățirea flexibilității articulațiilor afectate și a mușchilor din jur. Acest lucru contribuie la o postură mai bună, la un risc redus de leziuni și la îmbunătățirea funcției articulare. Sportul efectuat dimineața de persoanele cu boli reumatice ajută la mișcarea articulațiilor; se recomandă ca exercițiile de întindere să se facă cel puțin 4-5 zile pe săptămână, fiecare întindere fiind ținută timp de aproximativ 10-15 secunde. 

Exerciții de forță

Aceste exerciții ceva mai viguroase sunt concepute pentru a lucra mușchii mai mult. Pe măsură ce mușchiul devine mai puternic, acesta oferă un sprijin articular mai mare și ajută la reducerea stresului în articulația dureroasă. Mușchii puternici, care contribuie, de asemenea, la o mai bună funcționare, ajută la reducerea pierderilor osoase legate de inactivitate.

Se recomandă un set de 8-10 exerciții pentru principalele grupe musculare ale corpului de 4-5 ori pe săptămână. Rezistența sau greutatea trebuie să fie de o intensitate suficientă pentru a provoca mușchii, dar fără a crește durerea articulară. Acest tip de sport poate însemna exercițiu cu propriului corp (flotări, genuflexiuni, fandări etc.) sau exercițiu folosind gantere sau benzi elastice.

Exerciții aerobice

Aceste exerciții includ activități care utilizează mușchii mari ai corpului într-o manieră repetitivă și ritmică, îmbunătățind funcția inimii, plămânilor și mușchilor. Pentru persoanele cu boli reumatice, acest tip de sport are beneficii pentru controlul greutății, starea de spirit, somn și sănătatea generală.

Formele sigure de exerciții aerobice pentru acești pacienți includ mersul pe jos în aer liber, dansul, înotul, gimnastica în apă, mersul pe bicicletă sau pedalarea pe bicicleta staționară, ori folosirea unui stepper. Sarcinile zilnice și activitățile de petrecere a timpului liber, cum ar fi greblarea frunzelor din curte sau plimbarea cu câinele sunt, de asemenea, exerciții aerobice dacă sunt efectuate la un nivel de intensitate moderat.

Exerciții de conștientizare a corpului

Un al patrulea grup de exerciții este reprezentat de cele de conștientizare a corpului. Acestea includ activități de îmbunătățire a posturii, echilibrului, coordonare și relaxare. Deși unele dintre aceste îmbunătățiri pot fi realizate prin primele trei tipuri de exerciții, uneori e nevoie de mișcări diferite. Tai chi și yoga sunt exemple de exerciții recreative care încorporează elemente de conștientizare a corpului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Effects of physical activity on vascular function in autoimmune rheumatic diseases: a systematic review and meta-analysis
https://academic.oup.com/rheumatology/advance-article-abstract/doi/10.1093/rheumatology/keab094/6124323
1. Studiul „Effects of physical activity on vascular function in autoimmune rheumatic diseases: a systematic review and meta-analysis”, apărut în Rheumatology, 30 ianuarie 2021, https://doi.org/10.1093/rheumatology/keab094, autori: Tiago Peçanha et al.
American College of Rheumatology - Exercise and Arthritis 
https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Living-Well-with-Rheumatic-Disease/Exercise-and-Arthritis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0