De ce apar bolile cronice mai ales după 45 de ani?

Cercetătorii spun că tot mai multe persoane cu vârste de peste 45 de ani se confruntă cu probleme cronice de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială, care pot fi, însă, prevenite sau întârziate prin măsuri de stil de viață.

După 40 de ani, metabolismul încetinește, masa musculară se reduce, încep să apară dureri articulare și să se dezvolte diverse boli cronice. De ce se întâmplă acest lucru? Experții spun că inflamația și rezistența la insulină provocate de îmbătrânire, stres și dietă sunt doi factori principali.

Potrivit rezultatelor din Studiul de cohortă britanic din 1970, care urmărește periodic viețile a aproximativ 17.000 de persoane născute în Anglia, Scoția și Țara Galilor, aproximativ 1 din 3 britanici de peste 45 de ani au probleme cronice de sănătate. Dintre cele aproape 8.000 de persoane chestionate recent de University College London, 34% au declarat că au două sau mai multe probleme cronice de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială crescută și probleme de sănătate mentală.

Cea mai frecventă problemă a acestui segment de populație (26%) pare să fie consumul prea mare de alcool, urmat de probleme recurente la spate (21%), probleme de sănătate mentală (19%) și tensiune arterială crescută (16%). Alte probleme au inclus artrita, diabetul de tip 2, astmul și bronșita.

Stresul și alimentația nesănătoasă, factori de risc pentru bolile cronice la vârsta a doua

Experții spun că aceste rezultate nu sunt valabile doar pentru britanici; și în alte țări europene se observă aceste tendințe, precum și în SUA. Din punct de vedere istoric, până acum câteva sute de ani, majoritatea oamenilor nu ajungeau până la vârsta de 45 de ani. În zilele noastre, este normal să trăim până la peste 80 de ani. Dar acest lucru poate să nu fie în favoarea noastră dacă ajungem la bătrânețe cu o sănătate precară.

Potrivit autorilor studiului, oamenii sunt proiectați pentru așa-numita „perimare planificată”: ovarele și testiculele încep să își reducă funcția pe la 50 de ani, când femeile trec de obicei prin menopauză, iar bărbații prin andropauză, iar aceste aspecte vin cu modificări pentru sănătate.

Cercetările sugerează că până și scăderea nivelului de testosteron în cazul bărbaților este un factor de risc major pentru declanșarea sindromului metabolic, care înseamnă prezența la aceeași persoană a cel puțin trei dintre următorii factori de risc: colesterol mărit, trigliceride mărite, hipertensiune arterială, rezistență la insulină, grăsime abdominală. La rândul său, această combinație des întâlnită la adulții de peste 45 de ani este probabil principala cauză a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, cei mai mari „criminali” ai vieții moderne.

Mulți medici spun că, în prezent, văd din ce în ce mai multe cazuri de colesterol ridicat, hipertensiune arterială, artrită și diabet de tip 2 la persoanele de vârsta a doua. Cercetătorii spun că factorii principali sunt stresul și alimentația nesănătoasă. Reacțiile la stres erau bune pentru oameni în vremurile în care aceștia fugeau din calea prădătorilor, însă în prezent sunt de multe ori nocive.

Practic, creierul nostru nu cunoaște diferența dintre a fugi de un tigru și a fi stresat din cauza serviciului, a situației economice sau din motive personale. A ne afla sub stres cronic afectează multe funcții ale organismului, printre care digestia și hormonii care contribuie la o stare de spirit bună.

Acest lucru, la rândul său, poate duce la inflamația intestinului și, prin urmare, la inflamația corpului. Oamenii procesează această inflamație diferit, spun autorii studiului; unii pot dezvolta artrită, de exemplu, în timp ce alții dezvoltă boli de inimă. Dacă pe lângă stresul cronic se adaugă și o alimentație nehrănitoare, se înțelege și mai bine apariția bolilor cronice după 45 de ani.

Oamenii de știință subliniază că oamenii luptă împotriva a două procese principale pe măsură ce îmbătrânesc: inflamația și rezistența la insulină. Cu cât suntem expuși la mai multe alimente nocive precum cele cu grăsimi trans (margarină) și cele bogate în zahăr, cu atât celulele noastre devin mai puțin adaptabile și, în cele din urmă, inflamate și rezistente la hormoni.

Odată ce într-o celulă apar atât inflamația celulară, cât și rezistența la insulină, boala cronică începe să se dezvolte treptat. Acesta este motivul pentru care aflăm adesea că o persoană are o boală cronică și, câțiva ani mai târziu, este diagnostică cu încă una sau două. Toate bolile cronice au drept cauză fundamentală inflamația cronică.

Influențele culturale joacă un rol important în problemele cronice de sănătate, mai adaugă investigatorii. Antropologia medicală a arătat că o componentă foarte mare a diabetului, a bolilor de inimă și a riscului de accident vascular cerebral ține de aspectul cultural. În unele țări în curs de dezvoltare, unde dieta occidentală, bogată în zahăr, cu conținut scăzut de fibre încă nu s-a extins ca obicei alimentar, aceste boli sunt destul de rare. În altele, după adoptarea acestei diete, cazurile de boli cronice după 45 de ani s-au înmulțit.

În plus față de unele dintre cauzele mai mari ale problemelor cronice de sănătate la persoanele de vârstă mijlocie - cum ar fi cazurile în creștere de boală Alzheimer și diabetul de tip 2 - unele dintre problemele aparent mai mici care duc la infecție nu ar trebui trecute cu vederea, avertizează cercetătorii.

De exemplu, mai spun aceștia, oamenii de peste 40 de ani suferă de obicei de boli ale gingiilor. Chiar dacă nu poți opri carierea dinților, să spunem, cu siguranță poți încetini procesul, având grijă în fiecare zi de sănătatea orală. Perierea de două ori pe zi și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea orală.

Cum se poate îmbunătăți starea de sănătate la vârsta a doua?

Renunțarea la fumat, scăderea consumului de alcool și sporirea exercițiilor fizice sunt modalități prin care oamenii pot menține o sănătate bună la orice vârstă. Foarte important, consumul de alimente integrale, preparate cât mai simplu, precum legumele, fructele, peștele și ouăle, precum și consumul de produse organice ori de câte ori este posibil (pentru că pesticidele și alte ingrediente nenaturale afectează echilibrul hormonal și duc la inflamație) contează foarte mult pentru o stare mai bună de sănătate..

Nu mai puțin importante rămân și hidratarea adecvată și somnul odihnitor, de 7 până la 8 ore în fiecare noapte (și nu mai puțin de 6 ore), precum și scăderea stresului prin diverse metode: exerciții de respirație, plimbări, lectură, timp petrecut cu persoane dragi și așa mai departe.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centre for longitudinal studies - 1970 British Cohort Study
https://cls.ucl.ac.uk/cls-studies/1970-british-cohort-study/
Healthline - Why So Many People in Their Late 40s Have Chronic Health Issues
https://www.healthline.com/health-news/why-so-many-people-in-their-late-40s-have-chronic-health-issues


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0