Cum sunt conectate esofagul Barrett si cancerul esofagian?

Adenocarcinomul esofagian este întotdeauna precedat de esofagul Barrett, ceea ce confirmă faptul că screeningul pentru Barrett este o abordare importantă în controlul cancerului esofagian.

Cancerul esofagian este al șaselea cancer ca mortalitate, iar adenocarcinomul esofagian este în creștere în țările occidentale. Oamenii de știință și medicii știu de ceva timp că dezvoltarea acestui cancer este legată de esofagul Barrett, care apare în endoscopie ca un soi de „plasture” roz pe suprafața esofagului.

Între 3 și 13 persoane din 100 care au această afecțiune vor dezvolta adenocarcinom esofagian în timpul vieții. Cu toate acestea, întrebarea de unde provin aceste celule anormale a fost un mister care a derutat oamenii de știință de zeci de ani. Un grup multidisciplinar de cercetători oferă cea mai cuprinzătoare explicație de până acum.

De ce este important screening-ul pentru esofag Barrett?

Deși esofagul Barrett apare predominant în partea inferioară a esofagului, aproape de stomac, are așa-numitele „celule caliciforme” care seamănă cu un organ mult mai îndepărtat, intestinul subțire. În ultimii douăzeci de ani au existat cel puțin șase ipoteze diferite despre originea esofagului Barrett, dar, folosind cele mai recente tehnici, savanții bănuiesc că au găsit răspunsul pentru acest mister.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Echipa de cercetare a analizat mostre de țesut de la pacienți cu esofag Barrett și de la donatori de organe care nu au avut niciodată această afecțiune. Probele au fost colectate ca parte a Cambridge Biorepository for Translational Medicine la Spitalul Addenbrooke, parte a Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust.

Autorii studiului au stabilit un „atlas” detaliat al celulelor și țesuturilor umane din toate originile posibile ale esofagului Barrett, inclusiv glandele esofagiene submucoase, o structură de țesut evazivă care acționează într-un mod similar cu glandele salivare și care nu a fost niciodată izolat din țesut uman proaspăt.

Cercetătorii au comparat apoi hărțile celulelor din țesuturi sănătoase, esofag Barrett și adenocarcinom esofagian folosind o serie de tehnologii moleculare de ultimă generație. Acestea au inclus secvențierea ARN-ului cu o singură celulă, o tehnologie puternică ce permite cercetătorilor să investigheze funcțiile unui număr mare de celule individuale. 

Investigatorii au analizat, de asemenea, profilurile de metilare - modificări chimice ale ADN-ului celulelor din țesut - și la descendența genetică pentru a urmări de unde provine un anumit tip de celulă.

Rezultatele au arătat o similitudine izbitoare între celulele stomacului și esofagul Barrett, sugerând că celulele din partea superioară a stomacului pot fi reprogramate pentru a adopta o nouă identitate de țesut, devenind mai mult decât celulele intestinale și înlocuind celulele esofagiene. În plus, în acest nou studiu, echipa a arătat că două gene, MYC și HNF4A, sunt cele care schimbă identitatea țesuturilor de la stomac la celulele intestinale.

Potrivit autorilor studiului, tehnicile folosite au arătat procesele interne care au loc în celulele stomacului atunci când devin esofag Barrett. Marea întrebare care a urmat a fost ce declanșează aceste gene? Este mai probabil, spun aceștia, să fie vorba de o combinație complexă de factori care includ refluxul de acid biliar (deseori resimțit ca arsuri la stomac) și alți factori de risc, cum ar fi obezitatea, vârsta, genul masculin și etnia caucaziană.

Foarte important, cercetătorii au descoperit că toate celulele de adenocarcinom esofagian încep ca celule ale stomacului înainte de a se transforma în celule Barrett și apoi în celule canceroase. Chiar dacă boala precanceroasă numită esofag Barrett nu este vizibilă în momentul diagnosticării cancerului, datele sugerează că celulele canceroase vor fi trecut prin această etapă. Acest lucru a fost dezbătut de ceva timp, dar concluzia studiului este importantă, deoarece înseamnă că screening-ul pentru esofag Barrett este o abordare importantă pentru controlul cancerului esofagian.

Perspectivele prezentului cu privire la originea adenocarcinomului esofagian ar putea ajuta la informarea eforturilor viitoare de cercetare cu privire la modul de diagnosticare precoce a acestui tip de cancer, care este cheia pentru îmbunătățirea rezultatelor pacienților, concluzionează oamenii de știință.

Adenocarcinomul esofagian, tot mai des întâlnit

Odată cu prevalența crescută a bolii de reflux gastroesofagian și a obezității în țările dezvoltate, incidența adenocarcinomului esofagian a crescut dramatic în ultimii zeci de ani. Adenocarcinomul esofagului apare în esofagul distal în aproximativ trei sferturi din timp și are o legătură distinctă cu boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Netratată, BRGE poate progresa către esofagul Barrett, unde epiteliul scuamos stratificat care căptușește în mod normal esofagul este înlocuit cu un epiteliu columnar. Refluxul cronic al acidului gastric și al bilei la joncțiunea gastroesofagiană și deteriorarea ulterioară a esofagului a fost implicată în patogenia metaplaziei Barrett.

Natura exactă a metaplaziei rămâne încă de stabilit. Diagnosticul esofagului Barrett poate fi confirmat prin biopsii ale mucoasei columnare în timpul unei endoscopii superioare. Incidența esofagului Barrett crește odată cu vârsta, este mai puțin frecventă la copii și este mai des întâlnită în cazul bărbaților decât al femeilor.

Majoritatea asociațiilor gastroenterologice consideră supravegherea endoscopică drept rezonabilă și indicată la pacienții cu boală de reflux gastroesofagian diagnosticată. Scopul principal al supravegherii este de a identifica displazia înainte ca aceasta să progreseze la o malignitate invazivă.

Pe lângă esofagul Barrett, consumul de alcool și fumat, un alt factor de risc pentru adenocarcinomul esofagian este obezitatea, în special obezitatea abdominală. Adipocitele hipertrofiate și celulele inflamatorii din depozitele de grăsime creează un mediu de inflamație de grad scăzut și stimulează dezvoltarea tumorii prin eliberarea de adipokine și citokine. Adipocitele din micromediul tumoral furnizează producția de energie și susțin creșterea și progresia tumorii.

Deși nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul esofagian, există unele măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul.

  • Renunțarea la fumat. Fumatul este un factor de risc cunoscut nu doar pentru cancerul esofagian, ci și pentru alte tipuri de cancer (pulmonar, larigian etc.)
  • Evitarea consumului de alcool sau consumul cu măsură. Cine nu bea alcool, nu ar trebui să înceapă, iar cine bea alcool e bine să facă acest lucru cu măsură (cel mult un pahar pe zi femeile și cel mult două pahare bărbații).
  • Solicitarea unui consult medical în caz de arsuri la stomac persistente, care pot fi un semn al bolii de reflux gastroesofagian.
  • Grija pentru activități fizice regulate și evitarea kilogranelor în plus.
  • Screening-ul regulat pentru afecțiunile care pot duce la anumite tipuri de cancer esofagian, cum ar fi cancer la cap, gât sau plămâni, infecție cu papilomavirus uman, acalazie sau tiloză.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science - Molecular phenotyping reveals the identity of Barrett’s esophagus and its malignant transition
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abd1449
1. Studiul „Molecular phenotyping reveals the identity of Barrett’s esophagus and its malignant transition”, apărut în Science, 2021, DOI: 10.1126/science.abd1449, autori: Nowicki-Osuch, K & Zhuang, L et al. 
NCBI - Esophageal cancer: A Review of epidemiology, pathogenesis, staging workup and treatment modalities
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4021327/
MSKCC - Prevention and Risk Factors for Esophageal Cancer
https://www.mskcc.org/cancer-care/types/esophageal/risk-factors


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0