Alimente benefice pentru sanatatea vaginului la menopauza

Chiar dacă poate nu te-ai gândit până acum la acest aspect, alimentația de zi cu zi are un impact direct asupra sănătății vaginului. pH-ul vaginal ar trebui să aibă valori cuprinse între 3,8 și 4,5, iar atunci când acesta se dezechilibrează, se creează mediul perfect pentru multiplicarea bacteriilor.

Sănătatea vaginului depinde de echilibrul bacteriilor care trăiesc în el. Unele tipuri de bacterii sunt considerate „bune”, în timp ce altele sunt considerate „rele”. Bacteriile bune ajută la menținerea vaginului puțin acid, ceea ce împiedică bacteriile rele să se înmulțească nepermis, însă, uneori, acestea reușesc să cauzeze probleme. 

Vaginitele și infecțiile urinare pot apărea în urma unor dezechilibre ale pH-ului vaginal, însă o igienă adecvată, practicarea sexului cu parteneri sănătoși sexual și vizitele regulate la medicul ginecolog contribuie la sănătatea vaginului. Ceea ce poate nu știai este că și alimentele pe care le consumi influențează sănătatea vaginală, cu atât mai importantă cu cât, la menopauză, crește riscul de uscăciune vaginală și infecții urinare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alimente pentru sănătatea vaginului la menopauză

Iată ce alimente contribuie la o mai bună sănătate a vaginului, mai ales dacă te apropii de menopauză:

Merișoarele

Această plantă medicinală este recomandată în tratarea și prevenirea infecțiilor urinare. Atât merișoarele proaspete, cât și sucul natural de merișoare conțin antioxidanți și alți compuși care luptă împotriva infecțiilor. Unele studii științifice au arătat că merișoarele sunt în mod deosebit eficiente în prevenirea infecțiilor urinare la femeile care au de-a face cu astfel de infecții recurente. Merișoarele sunt recomandate pentru sănătatea vaginală, întrucât conțin compuși antibacterieni, dar și vitamine care fortifică sistemul imunitar.

Probioticele

Alimentele bogate în probiotice precum chefirul, iaurtul sau varza murată sunt benefice și pentru sănătatea vaginală, nu numai pentru cea intestinală. Acest gen de alimente fermentate echilibrează pH-ul vaginal și ajută la combaterea infecțiilor. De asemenea, probioticele sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor fungice precum cea care cauzează candidoza.

Nucile

Nucile conțin o concentrație mare de vitamina E, care fortifică musculatura vaginală. Mai mult decât atât, vitamina E contribuie la hidratarea membranei mucoase vaginale, menținând-o umedă și prevenind uscăciunea vaginală. În această categorie intră și nucile pecan, dar și nucile caju.

Soia

Fitoestrogenii care se regăsesc în soia sunt utili pentru sănătatea vaginului, în special în cazul femeilor care au de-a face cu un nivel redus de estrogen, situație care apare la menopauză. Fitoestrogenii imită estrogenul natural din organism și ajută la combaterea uscăciunii vaginale.

Avocado

Bogat în grăsimi sănătoase, vitamina B6 și potasiu, avocadoul sporește nivelul de estrogen din organism, fortifică pereții vaginali și contribuie și la creșterea libidoului.

Alimente bogate în acizi grași

Acizii grași esențiali Omega 3, care se găsesc în pește și fructe de mare, nuci și semințe, dar și în uleiul de in sau de rapiță, stimulează circulația sangvină și în zona vaginală. Aceștia combat și uscăciunea la nivelul vaginului, dar calmează și durerile menstruale.

Apa

Consumul de apă în cantități suficiente este foarte important pentru a menține sănătatea vaginului. Hidratarea este cea care permite vaginului să funcționeze normal, însă totodată să elimine toxinele și bacteriile care se pot acumula în această zonă.

Usturoiul

Datorită proprietăților sale antibacteriene, usturoiul poate fi folosit pentru combaterea infecțiilor fungice de la nivelul vaginului. Acesta trebuie să fie consumat crud pentru a fi eficient.

Merele

Aceste fructe conțin anumiți fitoestrogeni și antioxidanți care ajută la stimularea fluxului sangvin vaginal. Merele contribuie la o mai bună funcție sexuală și ajută la lubrifierea vaginului, potrivit unor cercetări. Un studiu a sugerat că participantele care au mâncat un măr pe zi au avut o viață sexuală mai bună. Se crede că un fitoestrogen care se găsește în mere, și anume florizina, susține o mai bună funcție sexuală, stimulează excitația sexuală, lubrifierea vaginului și capacitatea de a avea orgasm.

Alimente de evitat pentru a menține sănătatea vaginului

Așa cum unele alimente, precum cele despre care am discutat mai sus, sunt benefice pentru sănătatea vaginului, altele creează dezechilibre la nivel vaginal și favorizează infecțiile ori alte afecțiuni. Este vorba despre alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, alimentele foarte procesate și cele bogate în zaharuri adăugate, cum ar fi: produse de fast food, produse de patiserie, mezeluri, chipsuri, bomboane, brânză topită etc.

Sfaturi pentru sănătatea vaginului

Problemele vaginale afectează viața sexuală, cresc stresul și pot influența negativ încrederea în sine. Așadar, este important să nu ignori sănătatea vaginului, mai ales când ai ajuns la menopauză, când tind să apară diverse probleme.

Pune accentul pe alimentația sănătoasă

Cum am discutat deja, ceea ce mănânci contează foarte mult pentru sănătatea vaginului. Așadar, bea suficientă apă, consumă proteine slabe, cereale integrale, fructe și legume, alături de probiotice – alimentația este una dintre cele mai bune modalități de a menține vaginul sănătos.

Suplimentele pot susține sănătatea vaginului

Deși se poate obține o cantitate suficientă de nutrienți din alimente, poți lua în calcul și unele suplimente alimentare. De exemplu, pot fi utile suplimentele cu probiotice care conțin cele trei tulpini de bacterii specifice sănătății vaginale: lactobacillus acidophilus, lactobacillus rhamnosus si lactobacillus reuteri.

Uită de spălăturile vaginale

Vaginul se curăță singur, deci nu ai nevoie de spălături vaginale decât atunci când îți recomandă medicul ginecolog. În rest, este suficient să faci duș, deci să speli vulva cu apă și un săpun blând sau un gel pentru zona intimă. 

Sexul cu prezervativ contribuie la sănătatea vaginală

Când este vorba de un partener nou sau când există mai mulți parteneri sexuali, se recomandă practicarea actului sexual cu prezervativ. Într-o relație, este important ca partenerii să discute sincer despre sănătatea sexuală și, dacă unul dintre ei sau nici unul nu știe cum stă, e bine să meargă la un consult medical. Pentru sănătatea vaginului, dacă se folosesc lubrifianți în timpul sexului, se vor evita cei plini de substanțe chimice și care conțin parfumuri și se vor prefera unii pe bază de apă.

De ce vaginul este diferit la menopauză?

La menopauză, ovarele nu mai produc estrogeni. Deși acest lucru afectează multe părți diferite ale corpului, reducerea dramatică a nivelurilor de hormoni poate fi deosebit de supărătoare când vine vorba de țesuturile din și din jurul vaginului. Aceste țesuturi sunt bogate în receptori de estrogen, iar în perioada reproductivă, prezența estrogenului menține aceste țesuturi elastice, rezistente și sănătoase. 

Newsletter DOC dedicat

Odată ce nivelul de estrogen scade, se pot observa modificări supărătoare: țesuturile devin subțiri, dureroase și, în unele cazuri, inflamate. Aceste modificări poartă diverse denumiri, precum atrofie vaginală, vaginită atrofică, atrofie vulvovaginală sau sindromul genito-urinar în menopauză.

Dacă te confrunți cu senzație de uscăciune vaginală, mâncărime, arsuri și durere la nivel vaginal, și dacă sexul este dureros și apar sângerări după actul sexual, e necesar să mergi la medic pentru un consult și tratament.

Ce tratamente funcționează pentru problemele vaginale la menopauză?

Un tratament eficient este terapia de substituție hormonală, care presupune administrarea de suplimente de estrogen, care permit țesuturilor să se vindece datorită acelor receptori de estrogeni menționați deja. De obicei, durează câteva luni pentru a vedea efectul lor complet, dar majoritatea femeilor vor observa în cele din urmă o reducere semnificativă a simptomelor.

Uscăciunea vaginală poate fi tratată eficient cu estrogen topic. Acest lucru înseamnă că estrogenul este aplicat direct pe țesuturile vaginale și/sau genitale sub formă de cremă, inel sau pesar. În timp ce alte forme de terapie hormonală vin cu efecte secundare serioase, riscul este extrem de scăzut când discutăm de estrogen topic. 

Acest lucru se datorează faptului că tipul de estrogen utilizat este mult mai puțin puternic decât cel utilizat în alte forme de terapie hormonală și nu este absorbit în fluxul sangvin. Prin urmare, terapia hormonală topică este sigură pentru majoritatea femeilor, însă e importantă o discuție clară cu medicul (mai ales dacă femeia are antecedente de cancer de sân).

Cremele hidratante vaginale pot ajuta, de asemenea, în caz de uscăciunea zonei. Acestea se cumpără fără prescripție, deci cere sfatul medicului sau al farmacistului pentru a-ți recomanda un produs care să îți fie util.

Igiena și îngrijirea zonei intime este foarte importantă la orice vârstă și cu atât mai mult la menopuază. Se recomandă purtarea lenjeriei intime din bumbac și, în general, a unor haine mai largi și evitarea folosirii, pe cât posobil, a abosorbantelor zilnice. Dacă există scurgeri de urină, se va merge la un consult medical pentru a primi indicațiile necesare.

Debutul menopauzei poate duce la slăbirea mușchilor podelei pelvine, cei care susțin organele pelvine. Așadar, exercițiile pentru mușchii planșeului pelvin sunt importante în această perioadă a vieții unei femei și pot fi benefice dacă sunt făcute corect. Pentru a indentifica acești mușchi, oprește fluxul de urină când mergi la toaletă, apoi continuă să urinezi. Astfel vei ști care sunt acești mușchi pe care să îi lucrezi. Atenție, nu se recomandă să faci acest lucru regulat, ca exercițiu!

Pentru a întări mușchii pelvini, poți să stai întinsă pe pat sau pe podea, ori în picioare sau chiar așezată. Strânge apoi mușchii planșeului pelvin câteva secunde, după care relaxează-i. Repetă de 10 ori. Dacă nu îți este clar cum să procedeezi, cere sfatul unui kinetoterapeut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 9 Tips To Keep Your Vagina and Vulva Healthy
https://health.clevelandclinic.org/how-to-keep-your-vagina-happy-healthy/
AMS - Vulvovaginal symptoms after menopause 
https://www.menopause.org.au/hp/information-sheets/vulvovaginal-symptoms-after-menopause
NCBI - Vaginal Health in Menopausal Women
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843679/
Studiul „Vaginal Health in Menopausal Women”, apărut în Medicina (Kaunas). 2019 Oct; 55(10): 615, published online 2019 Sep 20. doi: 10.3390/medicina55100615, autori: Stefania Alvisi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0