Treburi casnice de evitat daca suferi de dureri lombare

Durerile de spate sunt adesea întâlnite în rândul adulților și pot avea cauze diverse, începând de la tensionarea musculaturii și până la problemele la nivelul coloanei vertebrale. Dar știai că și treburile casnice pot fi de vină pentru apariția și intensificarea acestora?

O criză de dureri lombare durează, în medie, trei săptămâni, însă durata acesteia diferă în funcție de cauza durerii, de tratamentul administrat precum și de modul în care ne menajam spatele în perioada de recuperare.

Dacă ai dureri de spate persistente, mergi la medic pentru a afla cauza și pentru a primi un tratament adecvat. De cele mai multe ori, tratamentul se bazează pe antiinflamatoare și calmante.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce treburi casnice sunt de evitat dacă ai dureri de spate

Cele mai obișnuite treburi casnice care cauzează crize de durere de spate sunt aspirarea, datul cu mopul și greblarea. Acest lucru se datorează faptului că toate aceste activități includ mișcări repetate ale spatelui. Pentru a evita durerea și încordarea mușchilor, menține șoldurile și umerii în mișcare în direcția modului în care lucrezi. 

Până când episodul dureros dispare însă, poate chiar și după aceea, este recomandat să ne protejăm cât mai mult spatele. Astfel, în această perioadă sunt interzise activitățile care pun presiune pe zona lombară și care ar putea agrava simptomele și ar putea prelungi totodată criza. 

Printre aceste activități se numără:

Aspiratul 

Aceasta este probabil cea mai dăunătoare activitate casnică pentru spatele tău. Aplecarea spatelui – indiferent dacă este dintr-o poziție pe care o menții o perioadă de timp susținută sau o activitate, cum ar fi aspirarea, care implică răsuciri repetate, poate duce la probleme cu discurile intervertebrale.

Un alt lucru pe care oamenii tind să-l facă este să aspire cu spatele foarte drept. La fel ca tendința de aplecare a spatelui, menținerea coloanei vertebrale supra-extinsă în timp ce aspiri este potențial dăunătoare. În acest caz, poate duce la mușchii dureroși la nivelul spatelui.

Pentru a evita posibilele dureri de spate atunci când dai cu aspiratorul, ai la îndemână două variante. Prima variantă este să aspiri în timp ce pui un picior în fața celuilalt la o distanță mică. Acest lucru îți va permite să te deplasezi înainte și înapoi în timpul acestei activități casnice, mai degrabă decât să te apleci. O altă variantă ar fi să îți schimbi picioarele și/sau brațele din când în când. În felul acesta, eviți oboseala musculară sau declanșarea unei accidentări.

De altfel, încearcă să îți menții pelvisul într-o poziție egală în timp ce dai cu aspiratorul. Roagă pe cineva să facă această activitate în locul tău până când te recuperezi. După ce criza dureroasa trece, nu uita să folosești întotdeauna ambele mâini atunci când aspiri.

Măturatul și spălatul cu mopul

În general, coada mopului sau a măturii este prea scurtă, iar din această cauză trebuie să stăm aplecați când dăm cu mopul. Presiunea pusă pe zona lombară în timpul practicării acestor activități accentuează durerea. După ce trece criza lombară, asigură-te că îți achiziționezi un mop și o mătură cu coadă mai înaltă. Atunci când folosești mopul sau mătura, spatele tău ar trebui să fie drept.

Spălatul hainelor

Să recunoaștem – spălatul rufelor poate fi o corvoadă! Când speli rufele, ridică cu grijă hainele și acea șosetă pierdută de pe podeaua dormitorului. Aplecarea greșită poate declanșa dureri de spate - similar cu măturarea și utilizarea aspiratorului, aplecarea în mod repetat a taliei poate încorda mușchii spatelui. Pentru a evita asta, când atingi obiecte cu mâna dreaptă, echilibrează-te ridicând piciorul în aer. Dacă ai nevoie de sprijin suplimentar, pune mâna opusă pe o suprafață din apropiere. 

Cu cât ajungi mai departe cu mâna, cu atât piciorul opus ar trebui ridicat cât mai sus, astfel încât să îți poți menține echilibrul, reducând în același timp cantitatea de efort asupra mușchilor spatelui.
Dacă este posibil, împarte hainele pe care trebuie să le ridici sau să le transporți în mănunchiuri mici care nu cântăresc mult. În felul acesta, te asiguri că nu îți este afectată coloana vertebrală.
Ca și în cazul aspiratului, încearcă să eviți extremele. Cu alte cuvinte, nu îți rotunji coloana vertebrală și nici nu o menține rigidă și prea extinsă.  Elimină presiunea de pe spate folosind o mână pentru a umple mașina de spălat, uscătorul sau coșul de rufe, în timp ce cu cealaltă mână te sprijini pe unul dintre aparate.

Spălatul vaselor 

Aparent inocentă, această activitate casnică pune presiune pe zona lombară, mai ales dacă chiuveta nu se află la înălțimea corectă – ideal ar fi că aceasta să ajungă la nivelul curelei de la pantalonii tăi. Evită spălatul vaselor pentru moment, iar după ce trece criza dureroasă, folosește o scară mică pentru a-ți tine unul dintre picioare mai sus. Astfel, presiunea pusă pe coloana vertebrală este redusă.

Dacă nu ai o scară joasă la îndemână, deschide dulapul de sub chiuvetă și sprijină un picior în interiorul dulapului.

Această strategie poate funcționa deosebit de bine dacă ai o problemă la nivelul articulației sacroiliace, mai ales dacă piciorul de pe partea fără durere este cel pe care îl plasezi pe cutie. Asigură-te că plasarea piciorului reduce durerea și disconfortul și nu le provoacă.

Spălarea căzii 

Atunci când speli cada te apleci, te răsucești și te întinzi, iar spatele tău nu are nevoie de aceste mișcări acum. Pe viitor, este bine să știi că ar trebui să speli cada stând în ea, nu aplecându-te deasupra ei, pentru a nu suprasolicita coloana vertebrală.

Aranjarea patului 

Obișnuiești să îți faci patul în fiecare dimineața? Renunță la acest obicei până când durerile de spate dispar. Atunci când îți faci patul te întinzi și forțezi coloana vertebrală, chiar dacă nu îți dai seama. Dacă insiști să faci patul, nu te apleca deasupra lui, ci înconjoară-l pentru a aranja lenjeria și cuvertura.

Călcatul

Majoritatea oamenilor se cocoșează atunci când calcă. Acest lucru duce la o postură incorectă. Dacă trebuie să calci, fă asta stând pe un scaun cu spătar înalt și o suprafață dură.  

Ce alte activități ar trebui să eviți dacă ai dureri de spate

Îngrijirea grădinii

Mulți oameni greblează aplecându-și spatele. În loc să faci asta, mai bine îți folosești brațele și picioarele. Ideea este să ajungi și să tragi grebla cu brațele și, în loc să te răsucești pentru a ajunge în toate direcțiile, mai bine poziționează-ți picioarele unul în fața celuilalt. Când trebuie să schimbi direcția, pivotează pe piciorul din spate, menținând trunchiul relaxat.  

Ambele metode - pași mici sau pivotarea pe piciorul din spate pentru a schimba direcția - sunt strategii excelente. De ce? Deoarece răsucirea și îndoirea în același timp sunt factori de risc cunoscuți pentru o hernie de disc 1.

Atunci când mături sau greblezi:

  • Mătură sau greblează la aproximativ un metru în fața ta, pentru a evita atingerea excesivă și solicitarea.
  • Menține coloana vertebrală într-o linie dreaptă. Cu alte cuvinte, capul, umerii, cutia toracică, pelvisul, genunchii și picioarele ar trebui să fie întotdeauna îndreptate în aceeași direcție și toate trebuie să fie echilibrate vertical unul față de celălalt. 

Mersul la cumpărături

Dacă ai dureri de spate, cumpărăturile pot să-ți dea bătăi de cap. Nu numai că este dificil să ajungi la articole de pe rafturile înalte sau joase, dar transportul alimentelor la și dinspre mașină poate fi extrem de dureros. Pentru a evita această situație, profită de comenzile online ca să primești produsele alimentare la domiciliu. Când trebuie să-ți organizezi cumpărăturile, ai grijă mai întâi de articolele care trebuie puse la rece și organizează restul alimentelor în etape.  

Dacă suferi de dureri lombare, este recomandat să ceri ajutorul celor dragi atunci când vine vorba despre activitățile gospodărești. Nu trebuie să consideri că treburile casnice îți revin chiar dacă durerile nu îți dau pace. Apoi, după ce durerile se ameliorează, urmează indicațiile oferite mai sus pentru a nu ajunge iar în situația neplăcută de a suferi o criză lombară.

Durerea de spate și anumite leziuni ale spatelui pot fi insidioase. Prin urmare, este important să mergi la medicul potrivit pentru a diagnostica problema și identificarea unei soluții potrivite pentru tine.

Femeile, expuse riscului de dureri de spate

Femeile sunt adesea expuse unui risc mai mare de dureri de spate legate de treburile casnice, pur și simplu din cauza tendinței lor de a face mai multă muncă în casă decât omologii lor de sex masculin, atrag atenția oamenii de știință. Un studiu din 2021 publicat în BMC Women’s Health a arătat că munca domestică solicitantă din punct de vedere fizic, precum spălatul, călcatul sau aranjatul patului, poate crește semnificativ riscul unei femei de a se confrunta cu dureri de spate 2.

Femeile în vârstă prezintă un risc crescut. Un studiu mai vechi publicat în The Journals of Gerontology, arată că femeile cu dureri severe de spate au de trei până la patru ori mai multe riscuri decât alte femei de a avea multe dificultăți cu treburile casnice sau la cumpărături. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Risk factors of recurrent lumbar disk herniation”. Asian J Neurosurg. 2013;8(2):93-6., Shimia M, Babaei-Ghazani A, Sadat BE, Habibi B, Habibzadeh A.
https://doi.org/10.4103/1793-5482.116384
2 Studiul „A meta-analysis of the association between physical demands of domestic labor and back pain among women”, BMC Women's Health, 2021, Abisola Osinuga, Chelsea Hicks, Segun E. Ibitoye, Marin Schweizer, Nathan B. Fethke & Kelly K. Baker 
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-021-01294-5


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0