Balneoterapia in accidentul vascular cerebral (AVC)

România este a treia țară din Europa, după Franța și Germania, ca potențial balnear, număr de stațiuni și varietate a zăcămintelor minerale terapeutice. Poate balneoterapia să le fie utilă persoanelor care au trecut printr-un accident vascular cerebral (AVC)?

Balneoterapia reprezintă un set de tratamente pe bază de apă, folosind de obicei izvoare termale naturale, nămol, apă minerală sau apă de mare pentru a contribui la relaxare, a reduce durerile musculare și articulare, a îmbunătăți circulația, a stimula sistemul imunitar și a revitaliza organismul.

Balneoterapia și tratarea bolilor

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Balneoterapia este o abordare complementară eficientă clinic în tratamentul patologiilor de grad scăzut legate de inflamație și stres. Mecanismele biologice prin care scufundarea în apă mineralo-medicinală și aplicarea de nămol ameliorează simptomele mai multor patologii nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se știe că sunt implicate răspunsurile neuroendocrine și imunologice.

Una dintre cele mai importante clasificări ale stațiunilor balneoclimaterice este cea făcută pe criteriul compoziției chimice. De la această clasificare pornesc și indicațiile de tratament pentru diferitele patologii prezentate de pacienți. Este vorba de ape oligometalice, alcaline, alcaline-feroase, clorurate sodice (sărate), iodurate, sulfuroase, carbogazoase, nămoluri terapeutice, gaze terapeutice naturale și saline terapeutice.

Cum poate ajuta balneoterapia în caz de accident vascular cerebral?

În sechelele după un accident vascular cerebral este indicată cura externă în stațiuni prevăzute cu bazine pentru mers:

  • stațiuni cu ape sărate: Slănic Moldova, Sovata;
  • stațiuni cu ape sulfuroase: Băile Herculane, Călimănești-Căciulata, Pucioasa;
  • stațiuni cu ape carbogazoase: Covasna, Tușnad, Vatra Dornei.

Pentru pacienții cu rezerve cardiovasculare minime, se recomandă în perioada de recuperare stațiunea balneoclimaterică Covasna, cu profil cardio-vascular.

Un studiu recent efectuat de câțiva cercetători români sugerează că factorii terapeutici naturali de la BăileTușnad, constând în băi cu apă minerală carbogazoasă și alte activități indicate în tratamentul de reabilitare a pacienților după AVC, a avut un efect benefic asupra simptomatologiei clinice și funcționale, îmbunătățind calitatea mersului și echilibrului, funcționalitatea și capacitatea de efort la un pacient urmărit timp de trei ani în timp ce a urmat un program anual de reabilitare medicală la Băile Tușnad.

Ce arată alte studii recente despre balneoterapie ca terapie pentru AVC?

După un accident vascular cerebral, spasticitatea este adeseori principala problemă care împiedică recuperarea funcțională a pacientului. Durerea, spun experții, apare la până la 70% dintre pacienți, în primul an post-AVC.

Spasticitatea este o caracteristică a performanței modificate a sistemului musculo-scheletal, cu o combinație de paralizie, o activitate crescută a reflexelor tendoanelor și cu hipertonie (creșterea tonusului mușchilor scheletici). Spasticitatea mai este denumită rigiditate musculară sau o strângere a mușchilor.

Balneoterapia și rigiditatea musculară

Din fericire, există numeroase studii care au arătat de-a lungul timpului că balneoterapia poate fi folosită în tratamentul membrelor superioare afectate de spasticitate după un accident vascular cerebral. Potrivit unor cercetări recente, balneoterapia a avut efecte benefice în cazul pacienților care au suferit un AVC.

70 de pacienți (femei și bărbați), cu vârsta medie de 65 de ani, au participat la un studiu controlat, prospectiv. Grupul experimental de pacienți a fost tratat cu ape sulfuroase, cu temperaturi cuprinse între 31 și 33 de grade Celsius, iar grupul de control a fost tratat cu băi simple cu apă, pe o perioadă de 21 de zile. Toți pacienții au fost tratați, adițional, cu ajutorul kinetoterapiei și crioterapiei. Rezultatele au fost apoi evaluate folosindu-se o scală de evaluare pentru spasticitate și o altă scală de evaluare a durerii.

Obiectivul acestui studiu a fost de a se afla efectele balneoterapiei cu ape sulfuroase asupra rigidității musculare și durerii în membrele superioare afectate de AVC. Oamenii de știință au observat că reducerea spasticității membrelor superioare afectate a fost semnificativă în cazul grupului experimental. Durerea s-a redus semnificativ în cazul pacienților din grupul experimental.

Balneoterapia poate contribui la recuperarea după AVC

Rigiditatea mușchilor flexori din zona încheieturilor și coatelor, precum și de la antebrațe a scăzut semnificativ în cazul grupul experimental tratat cu băi cu ape sulfuroase. Cercetătorii care au condus acest studiu spun că după un AVC acut, mecanismele prin care are loc inhibarea neuronilor motori alfa sunt date peste cap, aspect care cauzează o creștere în tonusul muscular. În acest sens, apele minerale folosite în balneoterapie acționează prin creșterea inhibării pre-sinaptice a neuronilor motori alfa, care sunt responsabili pentru tonusul muscular.

O concluzie trasă de alți oameni de știință este că tratamentul cu ape minerale sulfuroase este justificat și contribuie la recuperarea mai rapidă a pacienților, după un accident vascular cerebral. În plus, este un tratament eficient din punct de vedere al costurilor, mai ales în țări precum România, care sunt bogate în stațiuni cu ape sulfuroase naturale, unde pacienții pot face terapii de acest gen.

Recuperarea după un AVC este foarte importantă

Un accident vascular cerebral este o situație de urgență și, cu cât pacientul primește mai repede tratament, cu atât mai bine. Dar ce se întâmplă în zilele, săptămânile și lunile de după un AVC?

Tratamentul inițial pentru AVC

Pacientul cu AVC este internat inițial la un departament de urgență pentru a i stabiliza starea și a determina tipul de accident vascular cerebral. Dacă AVC-ul este cauzat de un cheag de sânge (accident vascular cerebral ischemic), medicamentele pentru eliminarea cheagurilor pot ajuta la reducerea efectelor pe termen lung. În funcție de severitatea accidentului vascular cerebral, poate fi necesar ca pacientul să stea la terapie intensivă sau la terapie acută.

În orice caz, începerea reabilitării cât mai curând posibil după ce cauza accidentului vascular cerebral este tratată este vitală în recuperarea pacientului după AVC

Primele săptămâni după un AVC

Durata spitalizării după un AVC este de cinci până la șapte zile, timp în care medicii evaluează efectele accidentului vascular cerebral și fac planul de reabilitare. Efectele pe termen lung ale accidentului vascular cerebral, care variază de la o persoană la alta, în funcție de severitatea accidentului vascular cerebral și de zona creierului afectată, pot include:

  • Simptome cognitive, cum ar fi probleme de memorie și probleme de vorbire;
  • Simptome fizice, cum ar fi slăbiciune, paralizie și dificultăți la înghițire;
  • Simptome emoționale, precum depresia și impulsivitatea;
  • Oboseală puternică și probleme cu somnul.

Terapia fizică și ocupațională poate ajuta la depistarea zonelor creierului afectate prin lucrul direct cu un pacient pentru a îndeplini diferite sarcini, cum ar fi mersul pe jos sau pieptănatul. Terapia de vorbire și limbaj este importantă pentru pacienții care au probleme la înghițire din cauza accidentului vascular cerebral sau a efectelor secundare ale intubării.

Primele trei luni după un AVC

Primele trei luni după un accident vascular cerebral sunt cele mai importante pentru recuperare și perioada în care pacientul observă cea mai mare îmbunătățire a stării sale. Scopul reabilitării este de a restabili funcțiile acestuia cât mai aproape de nivelurile de dinainte de accidentul vascular cerebral sau de a dezvolta strategii de compensare pentru a rezolva o deficiență funcțională.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Stroke Recovery Timeline
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stroke/stroke-recovery-timeline
PDFS - The effect of carbonated mineral water and mofette treatment in Baile Tusnad after ischemic stroke – a case report
https://pdfs.semanticscholar.org/1539/e3b857858256cd83e6eb4e63923e6b3ad452.pdf
Studiul „The effect of carbonated mineral water and mofette treatment in Baile Tusnad after ischemic stroke – a case report”, apărut în Balneo Research Journal, Vol.9, No.1, February 2018 p: 11 – 14, DOI: http://dx.doi.org/10.12680/balneo.2018.163, autori: Gabriela Dogaru et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0