Peptidele: importanța lor în rutina de îngrijire a tenului

Peptidele fac parte din cele mai noi tendințe în rutina de îngrijire a tenului, datorită proprietăților anti-aging, dar și potențialului de hidratare, de reparare a barierei naturale a pielii și de uniformizare a texturii tenului, aspecte la mare căutare, mai ales de persoanele 30+. Să vedem de ce să folosești produse cosmetice cu peptide și cum le alegi pe cele potrivite pentru tine.

Peptidele bioactive extrase din diverse surse (plante, animale, surse marine) prezintă proprietăți cosmetice unice sau multifuncționale, inclusiv activități anti-îmbătrânire, antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene, arată cercetări recente. Pentru a înțelege de ce sunt importante peptidele în rutina de ingrijire a tenului, trebuie să cunoști felul în care acestea acționează. În continuare, vom discuta și despre tipurile de peptide și ce să alegi pentru îngrijirea personală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt peptidele și cum acționează asupra pielii?

Peptidele sunt lanțuri de aminoacizi, care, la rândul lor, sunt elementele esențiale formării de proteine în organism, printre care se numără și colagenul. Așadar, peptidele au un rol decisiv în sinteza naturală de colagen, dar și în formarea fibrelor de elastină în corp, care ne mențin pielea, părul și unghiile sănătoase. În afara aspectului estetic, peptidele joacă un rol foarte important în buna funcționare a corpului și sunt prezente la nivelul fiecărei celule din organism, acționând ca transmițători cu acțiune de menținere a echilibrului hormonal și enzimatic.

Care este rolul peptidelor în rutina de îngrijire a tenului?

Te-ai putea întreba de ce ai nevoie de peptide, din moment ce ele sunt, deja, prezente în organism. Aici intervine importanța factorului de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, conținutul de colagen sintetizat în organism scade. Mai precis, începând cu vârsta de 30 de ani, începem să pierdem aproximativ 1% din colagenul existent în corp, pe an. Cu toate acestea, simpla aplicare topică a unui produs cosmetic pe bază de colagen, pe suprafața pielii, nu implică resuplimentarea organismului cu mult necesara proteină.

Moleculele de colagen sunt foarte mari și nu pot pătrunde în profunzimea pielii. Aici intervin peptidele. În momentul în care îi oferim pielii o suplimentare de peptide, organismul primește un semnal conform căruia trebuie să producă mai mult colagen. Acest proces de „păcălire” a organismului pentru a crește producția naturală de colagen este deosebit de folositoare pentru persoanele care au nevoie de fermitate și suplețe la nivelul pielii, și poate oferi rezultate deosebit de satisfăcătoare, mai ales după împlinirea a 30 de ani. 

Categorii de peptide

În ceea ce privește alegerea produsului potrivit, este important de știut faptul că peptidele se împart în numeroase categorii, și nu orice tip de peptide funcționează după modelul descris mai sus. Există categorii de peptide mai eficiente, altele cu o potență de stimulare a sintezei de colagen mai scăzută - de aici și diferența de preț între produsele cosmetice pe bază de peptide. 

Așadar, există un tip de peptide, numite peptide de transfer, care poartă particule minerale care, odată absorbite în piele, stimulează eficient producția de colagen. De asemenea, există peptide cu rol de inhibare enzimatică, iar rolul lor este de a încetini dezintegrarea naturală de colagen, produsă la nivelul pielii. 

Tot din seria peptidelor eficiente, amintim peptidele-semnal, care trimit semnale către piele pentru stimularea producției de colagen, elastină și alte proteine esențiale sănătății pielii. Nu în ultimul rând, există o clasă de peptide care acționează ca neurotransmițători și pot bloca contractarea mușchilor responsabili pentru anumite grimase, ceea ce poate ajuta la estomparea ridurilor de expresie.  

Cum alegi produsul cu peptide potrivit?

Când vine vorba de alegerea produsul ideal pentru rutina de ingrijire a tenului, este important, mai întâi, să ai grijă la formularea cosmetică, în așa fel încât serul sau crema pe bază de peptide să nu conțină ingrediente cu potențial iritant, precum alcool denaturat, parfum sau uleiuri esențiale. 

De asemenea, tipul de produs este important, atunci când vine vorba de beneficiile aduse de peptide. Este de reținut faptul că acestea trebuie să rămână pe piele, pentru a putea fi absorbite în profunzime și a acționa potrivit mecanismelor de mai sus. Așadar, evită produsele de curățare pe bază de peptide, deoarece nu îți vor fi de real folos, și orientează-te spre creme, serumuri, tonere sau creme contur ochi îmbogățite cu peptide.

Un ingredient oricând binevenit sunt peptidele de cupru, care stimulează atât sinteza colagenului, cât și stabilizarea acestuia în piele, odată generat. De asemenea, este bine să ai în vedere anumite ingrediente complementare, care potențează acțiunea peptidelor, cum ar fi niacinamidele, vitamina C și antioxidanții. 

Pentru a observa efecte pozitive cu o cremă de față care conține peptide, este important să o folosești constant și să ai răbdare, deoarece peptidele acționează gradual asupra pielii. În general, majoritatea oamenilor încep să vadă rezultate vizibile după 4-8 săptămâni de utilizare regulată, de două ori pe zi (dimineața și seara). Produsele cu o concentrație ridicată de peptide active, de obicei, oferă rezultate mai rapide.

Pentru a maximiza efectele peptidei, aplică crema pe pielea curată și uscată. De asemenea, combinarea cu alte produse care susțin hidratarea și regenerarea, precum un ser cu acid hialuronic sau o cremă cu ceramide, poate accelera rezultatele. Dacă pielea ta este deja destul de sănătoasă, efectele ar putea fi mai puțin evidente la început, comparativ cu cineva cu pielea deshidratată sau afectată de riduri pronunțate. 

Pe scurt, cu aplicare regulată și o rutină de îngrijire a tenului adecvată, ar trebui să observi pielea mai hidratată și fermitate crescută în jur de o lună, iar efecte mai notabile asupra liniilor fine și ridurilor pot apărea după 2-3 luni.

Și alimentația te ajută să produci colagen

Și alimentația corectă te poate ajuta în producerea de colagen. Colagenul se găsește în mod natural în alimentele de origine animală, iar anumite ingrediente ajută organismul să producă colagen, chiar dacă ele în sine nu conțin colagen. Supa de oase (de pui, vită sau pește) este una dintre cele mai cunoscute surse de colagen. Acesta este obținut prin fierberea oaselor pentru perioade lungi, eliberând colagen, minerale și alte elemente benefice pentru piele și articulații. 

Carnea de vită și de pui conțin și acestea colagen în special în zonele mai bogate în țesut conjunctiv, cum ar fi pielea, ligamentele și cartilajele. În mod special, pielea de pui este considerată o sursă bună de colagen. Peștele conține colagen, în special în piele. Fructele de mare, precum creveții și homarii, sunt de asemenea surse de colagen.

Deși nu conțin colagen, legumele frunzoase (spanac, varză kale, rucola) conțin antioxidanți care protejează colagenul din piele de degradare. În plus, vitamina C, găsită și în legume verzi, dar și în kiwi, citrice, ardei gras, roșii este esențială pentru sinteza colagenului. Așadar, alege să introduci alimente bogate în colagen în meniul tău sau poți opta pentru suplimente ingerabile pe bază de colagen. 

Cum să alegi un supliment alimentar de colagen care să fie eficient și bine absorbit?

Când alegi un supliment de colagen, câteva criterii te pot ajuta să crești șansele ca produsul să fie eficient și ușor de absorbit de organism. Iată ce să ai în vedere:

Tipul de colagen

Colagenul se găsește în mai multe tipuri, însă cele mai comune pentru piele, articulații și oase sunt colagenul de tip I, II și III:

Tipul I: pentru piele, păr, unghii și oase
Tipul II: benefic în special pentru articulații
Tipul III: benefic pentru elasticitatea și sănătatea pielii

Unele suplimente combină tipurile I și III pentru un efect mai general asupra pielii și părului, în timp ce altele se concentrează pe tipul II pentru sănătatea articulațiilor.

Forma hidrolizată (peptide de colagen)

Colagenul hidrolizat este forma în care moleculele de colagen sunt descompuse în peptide mai mici, fiind mai ușor de absorbit și utilizat de organism. Pe ambalaj vei găsi termeni precum „hidrolizat de colagen” sau „peptide de colagen”, ceea ce indică o formă mai ușor absorbită.

Sursele de colagen

Colagenul poate proveni din surse bovine (vacă), marine (pește) sau de la pui. Colagenul marin este adesea considerat mai ușor de absorbit datorită structurii sale similare cu cel al pielii umane, dar și cel bovin este o alegere bună, mai ales pentru articulații.

Ingrediente adăugate

Unele suplimente conțin vitamine și minerale, precum vitamina C, zinc și acid hialuronic, care pot ajuta la sinteza colagenului și la menținerea hidratării pielii. Vitamina C, în special, este esențială pentru producerea de colagen în corp și poate îmbunătăți eficacitatea suplimentului.

Dozajul recomandat

Cercetează doza zilnică recomandată pe baza studiilor clinice - de obicei între 2,5 și 10 grame de colagen hidrolizat pe zi. Un dozaj prea mic poate fi ineficient, în timp ce un dozaj mai mare poate aduce rezultate mai rapide, dar nu lua mai mult decât este indicat pe ambalaj! Verifică întotdeauna indicațiile produsului, ca să nu ai parte de efecte nedorite.

Certificările și calitatea producătorului

Optează pentru mărci de încredere, care oferă certificări precum GMP (Good Manufacturing Practices) sau alte certificări de calitate, care atestă puritatea și siguranța produsului.

Feedback și recenzii

Citește sau ascultă recenzii pentru a observa experiențele altor utilizatori, în special cele care oferă informații cât mai detaliate despre efectele asupra pielii, articulațiilor și nivelului general de energie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Peptides for Skin Care: Are They Worth It?
https://health.clevelandclinic.org/peptides-for-skin
MDPI - Insights into Bioactive Peptides in Cosmetics
https://www.mdpi.com/2079-9284/10/4/111
Studiul „Insights into Bioactive Peptides in Cosmetics”, apărut în Cosmetics 2023, 10(4), 111; https://doi.org/10.3390/cosmetics10040111, autori: Le Thi Nhu Ngoc et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0