Mit sau adevar: Parul lung mananca nutrientii din organism?

Se spune că părul foarte lung poate „fura” din vitaminele și mineralele importante pentru organism, ceea ce ar însemna că persoanele cu păr foarte lung pot suferi carențe alimentare. Ei bine, acesta este doar un mit, neexistând un fundament științific care să susțină această teorie populară.

Părul este alcătuit dintr-o proteină numită keratină, care nu are capacitatea de a absorbi sau a consuma nutrienți din organism. Nutrienții necesari pentru creșterea și sănătatea părului sunt de obicei furnizați părului prin fluxul sangvin, dar părul în sine nu are un impact direct asupra absorbției sau utilizării acestora.

Părul lung are nevoie, într-adevăr, de vitamine și nutrienți pentru a crește și pentru a fi sănătos și frumos. Însă asta nu înseamnă că „mănâncă” din nutrienții necesari în organism. Pe de o parte, dacă există vitamine și minerale suficiente, părul va primi porția de care are nevoie. Pe de altă parte, dacă în organism există deja un deficit de minerale sau vitamine, și părul se va confrunta cu un asemenea deficit. Drept urmare, va deveni fragil, își va pierde strălucirea și se va rupe cu ușurință. În cazul în care nu îți iei nutrienții necesari din alimentație, medicul îți poate recomanda unele suplimente pentru păr.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce are nevoie părul lung pentru a fi sănătos?

Părul lung și sănătos este dorința multor persoane, mai ales femei, însă nu toată lumea știe care sunt nutrienții de care are nevoie pentru a arată bine și a fi sănătos. Nutrienții sunt elementele esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a organismului, deci părul nu face excepție. În acest articol vom discuta despre ce nutrienți are nevoie părul lung pentru a fi sănătos.

Proteine

Proteinele sunt fundamentale pentru sănătatea părului. Cum spuneam, acesta este format dintr-o proteină numită keratină, deci pentru a crește sănătos are nevoie de proteine de calitate. Consumul de alimente bogate în proteine precum carnea slabă, peștele, ouăle, lactatele, nucile și semințele crude sau coapte ajută la construirea și menținerea structurii părului, precum și la prevenirea ruperii și a despicării vârfurilor.

Fier

Fierul este un alt nutrient important pentru sănătatea părului și nu numai, iar femeile tind să se confrunte cu deficit având în vedere că pierd sânge lunar la menstruație. Deficitul de fier poate duce la căderea părului, așadar este important să incluzi în alimentație ingrediente bogate în acest nutrient, precum spanacul și alte legume verzi frunzoase, carne roșie (nu mai des de o dată pe săptămână, deoarece excesul de carne roșie poate avea efecte nocive pentru sănătate), ouă și fasole.

Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru sinteza de colagen, o altă proteină importantă pentru structura firului de păr. Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, fructele de pădure, kiwi-ul și broccoli-ul, ajută la întărirea rădăcinii firului de păr și la prevenirea ruperii și a despicării varfurilor.

Vitamina A

Vitamina A este importantă pentru producția de sebum, uleiul natural al scalpului care ajută la menținerea hidratării și la prevenirea uscării și fragilizării părului. Alimentele bogate în vitamina A, precum morcovii, cartofii dulci și spanacul, ajută la menținerea sănătății părului și la prevenirea deteriorării acestuia.

Vitaminele din complexul B

Vitaminele care fac parte din complexul B sunt de asemenea importante pentru sănătatea părului. Biotina, acidul folic și vitamina B12 sunt necesare pentru menținerea sănătății scalpului și a părului. Alimentele bogate în vitamine B includ cerealele integrale, carnea slabă, ouăle, lactatele și legumele cu frunze verzi.

Omega 3

Acizii grași Omega 3 sunt importanți, de asemenea, dacă vrei să ai părul lung și sănătos. Aceștia ajută la menținerea hidratării și la prevenirea uscării și fragilizării firului de păr. Alimentele bogate în acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, ajută la menținerea sănătății părului și la prevenirea deteriorării acestuia.

În concluzie, părul lung și sănătos necesită o dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali. Proteinele, fierul, vitaminele A și C, vitaminele din complexul B și acizii grași Omega-3 sunt nutrienții esențiali pentru un păr cu un aspect cât mai frumos.

Când să mergi la medic dacă părul tău nu arată bine?

Așa cum am discutat, cu toate că firele de păr sunt alcătuite din proteine, vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru podoaba capilară. De multe ori, chiar părul poate trăda o carență nutrițională pe care altfel nu ai observa-o și atunci poate fi nevoie de suplimente pentru păr. 

Așadar, dacă vezi modificări la nivelul podoabei capilare – părul devine mai aspru, mai fragil și lipsit de strălucire în ciuda faptului că nu l-ai expus unei decolorări sau vopsiri mai agresive recent și nici nu-l îndrepți cu placa sau nu-l ondulezi des, e indicat să mergi la medic pentru a verifica dacă nu cumva suferi de un deficit de vitamine sau minerale.

Dacă deficitul nutrițional se confirmă, acesta îți va recomanda suplimente pentru păr, dar te va sfătui și să adopți o dietă echilibrată, pentru a te asigura că organismul primește toți nutrienții de care are nevoie. Dacă vrei să stimulezi creșterea părului ori dacă vrei să îi redai acestuia strălucirea, poți administra suplimente alimentare care conțin vitamine și minerale de care podoabă capilară are nevoie, de obicei se recomandă multivitamine.

Suplimentele care conțin biotină, adică vitamina B7, sunt în mod deosebit recomandate pentru păr. Deficitul de biotină se manifestă și prin căderea părului, în timp ce aportul suficient de biotină susține creșterea părului și fortifică totodată firul. Însă biotina nu este singura vitamină din complexul vitaminelor B benefică părului. 

Riboflavina, adică vitamina B2, este o altă vitamină importantă pentru menținerea frumuseții și sănătății podoabei capilare. Aceasta are proprietăți antioxidante puternice, combătând efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. O altă vitamină necesară pentru un păr de invidiat este vitamina C, așa cum am discutat mai sus.

Lipsa de vitamina D este asociată cu alopecia, această vitamină fiind de ajutor în procesul de creare a unor noi foliculi. Pe timpul iernii, organismul poate avea de-a face cu un deficit de vitamina D, ceea ce poate avea un impact negativ și asupra părului. Organismul are abilitatea de a produce această vitamină în urma expunerii la radiațiile UV, care este însă limitată în zilele geroase și înnorate de iarnă.

În ceea ce privește mineralele din organism, fierul este cel care are un impact major asupra firelor de păr. Deficitul de fier nu este asociat numai cu anemia, ci și cu căderea părului, mai ales în rândul femeilor. Această carență poate fi combătută prin administrarea unor suplimente pentru păr cu fier.

Cum previi problemele cu părul?

O alimentație echilibrată, care să prevină carențele alimentare, este mai mult decât suficientă pentru un păr frumos și sănătos. Dacă, însă, știi că nu ai o dietă adecvată, poți compensa acest neajuns prin suplimente pentru păr, care asigură organismului nutrienții de care are nevoie. Recomandarea noastră este ca aceste suplimente să fie luate după ce te sfătuiești cu medicul de familie.

Deteriorarea părului poate fi prevenită și prin respectarea unor reguli simple și adoptarea unei rutine adecvate de îngrijire. Evită utilizarea excesivă a produselor de styling, cum ar fi fixativele sau spumele, deoarece acestea pot usca și deteriora firul de păr. Încearcă să reduci la minim utilizarea acestor produse. De asemenea, folosirea unui pieptăn cu dinți mai rari ajută la evitarea ruperii și deteriorării firului de păr. 

În plus, evită utilizarea excesivă a uscătorului de par și a plăcii de îndreptat sau a ondulatorului. Căldura emisă de aceste aparate poate usca prea tare firul de păr și duce la deteriorarea acestuia. Încearcă să lași părul să se usuce natural, iar dacă trebuie să folosești uscătorul, alege o temperatură scăzută și utilizează un spray de protecție termică. Pentru a avea un păr mai sănătos și aspectuos, taie-ti varfurile la fiecare 6-8 săptămâni pentru a elimina varfurile despicate si deteriorate și pentru a menține linia tunsorii. 

O recomandare de care multe persoane nu țin seama este protejarea părului împotriva razelor UV. Așa cum dacă nu ieși din casă fără să te dai cu o cremă cu factor de protecție solară pentru a proteja pielea, tot așa este nevoie să protejezi și părul. Razele UV pot deteriora firul de păr și pot duce la decolorarea acestuia. Încearcă să porți ceva pe cap în timpul expunerii la soare - o pălărie, o eșarfă etc. - și să folosești un spray de păr pentru protecție solară.

Nu mai puțin important, așa cum alimentația este crucială pentru un păr mai sănătos și mai frumos, și hidratarea are rolul ei; un organism hidratat ajută la obținerea unui păr sănătos și hidratat. Consumă suficiente lichide, în special apă simplă sau cu zeamă de lămâie, pentru a-ți mentine corpul hidratat și a evita uscarea și deteriorarea firului de păr. Mai poți bea de-a lungul zilei pentru hidratare și ceaiuri de plante și de fructe neîndulcite și câte un smoothie de legume și fructe proaspete.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Best Vitamins and Supplements for Hair Growth 
https://health.clevelandclinic.org/the-best-vitamins-supplements-and-products-for-healthier-hair/
NCBI - The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
Studiul „The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review”, apărut în Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar; 9(1): 51–70. Published online 2018 Dec 13. doi: 10.1007/s13555-018-0278-6, autori: Hind M. Almohanna et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0