Beneficiile apei termale si afectiunile pentru care e recomandata

Apa termală provine din adâncurile pământului și conține minerale de preț precum calciul, fierul, magneziul, sodiul, potasiul ori cuprul. Proporțiile în care aceste minerale se regăsesc în apa termală diferă în funcție de zona de proveniență a apei folosite. Ce beneficii are apa termală și pentru ce o poți folosi?

Pielea este considerată a fi cel mai mare organ din corpul uman și acționează ca o barieră de protecție împotriva agenților fizici, chimici sau microbiologici. Pentru o hidratare mai bună și un echilibru al pielii, se folosesc adesea apele termale de izvor, care au trei proprietăți importante: origine naturală, puritate bacteriană și potențial terapeutic.

De sute de ani, medicii francezi folosesc apă termală pentru tratarea eczemei, a psoriazisului și a arsurilor de la nivelul pielii. Aceasta poate reduce, totodată, și durerile provocată de aceste afecțiuni. Beneficiile apei termale sunt multe, iar aceasta este folosită la nivel mondial atât pentru scopuri cosmetice, care țin de estetică, dar și din motive medicinale, pentru calmarea și tratarea unor afecțiuni precum psoriazisul, iritațiile pielii ori dermatita.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este apa termală și ce conține?

Apa termală provine din izvoarele termale, unde ajunge din adâncul pământului, unde este încălzită prin activitatea geotermală (căldura naturală a Pământului). Pe măsură ce această apă se ridică pentru a ajunge la izvor, trece prin roci și sol care se dizolvă și astfel îi adaugă minerale. Apa termală care ajunge la suprafața Pământului din adâncuri face un drum de sute de ani până la acel moment.

Conținutul de minerale al unei anumite ape termale depinde de zona din care provine. Mineralele le includ pe cele găsite în factorul natural de hidratare al pielii, cum ar fi clorurile, sodiul, potasiul, calciul și magneziul. Cele mai popualre ape termale sunt Uriage, Vichy, La Roche-Posay și Avène, unele analize arătând că apa termală cu cel mai mare conținut de minerale este cea de la Uriage, de 55 de ori mai concentrată decât cea de la Avène, care are cel mai scăzut conținut de minerale.

Beneficii apă termală

Apa termală poate fi folosită în siguranță și eficient de oameni de toate vârstele și cu orice tip de piele. Aceasta are mai multe potențiale beneficii, cum ar fi:

Reduce inflamația

Afecțiunile pielii precum dermatita atopică, psoriazisul ori iritațiile apar din cauza inflamației. Apa termală aplicată pe piele scade inflamația, reducând aceste probleme de sănătate. Totodată, apa termală îndepărtează și bacteriile aflate la nivelul pielii. Un studiu realizat de o companie care folosește apa termală în produsele fabricate a demonstrat că, dacă este adăugată în creme, gestionează cu succes dermatita atopică.

Calmează pruritul

Pruritul (senzația de mâncărime de la nivelul pielii) cauzat de bolile de piele poate fi calmat prin aplicarea apei termale la suprafața pielii.

Protejează pielea de radiațiile UV 

Unele studii efectuate pe animale au sugerat că apa termală previne arderea pielii atunci când aceasta este expusă la soare. Însă, cum acest efect nu a fost demonstrat la oameni, recomandarea noastră este ca atunci când pielea este expusă la soare, să se utilizeze o cremă cu factor de protecție solară adecvat. Apa termală poate fi folosită, arată alte cercetări, pentru grăbirea vindecării pielii deja arse de razele soarelui. 

Calmează iritațiile produse de epilare

Printre alte beneficii pe care le are apa termală este și calmarea pielii epilate. După epilare, pielea poate rămâne iritată, iritație care este calmată de apa termală după o singură aplicare.

Reduce simptomele psoriazisului

Un studiu la care au luat parte pacienți diagnosticați cu psoriazis a scos la iveală faptul că apa termală, în special cea din zona Mării Moarte, reduce vizibil simptomele psoriazisului.

Echilibrează pH-ul pielii uscate

Pielea foarte uscată este lipsită de acizi grași și nutrienți, precum și de minerale precum cupru, zinc sau magneziu. Folosirea apei termale pe pielea uscată echilibrează pH-ul pielii, hrănind-o totodată în profunzime cu nutrienți importanți.

Matifiază tenul gras

Ca beneficii pe care le are apa termală se numără și gestionarea tenului gras. Indiferent de baza de machiaj ori de fondul de ten și pudra folosite, tenul gras capătă o strălucire inestetică pe măsură de orele trec. Un puf de apă termală aplicat de la distanță va remedia această problemă, întrucât particulele mici de apă termală absorb sebumul în exces, improspătând tenul.

Luptă cu radicalii liberi

Apa termală ajută pielea să lupte împortiva radicalilor liberi, despre care se știe că sunt răspunzători pentru îmbătrânirea pielii.

Apa termală poate fi utilizată ca toner sau pentru fixarea machiajului

Apa termală acționează atât ca hidratant, cât și ca tonic. Așadar, după ce îți cureți pielea dimineața și seara, folosește apă termală pentru a tonifica și hidrata pielea feței și a obține o îngrijire naturală. În plus, poți folosi apa termală când te machiezi. Prin pulverizarea unei cantități mici după ce ai terminat machiajul, apa termală contribuie la fixarea acestuia pentru mai mult timp. De asemenea, poți folosi apă termală pentru a uda ușor buretele de fond de ten, astfel încât să hidrateze pielea și să ajute la aplicarea mai ușoară a produsului.

Apa termală poate fi utilă și după ras

Mulți bărbați se rad zilnic sau de mai multe ori de-a lungul unei săptămâni, ceea ce le expune de fiecare dată un nou strat de piele. Dacă apar iritații, roșeață sau disconfort după bărbierit, apa termală poate fi utilizată ca produs calmant pentru pielea feței. Cum spuneam, apa termală conține minerale și săruri, care ajută la calmarea și vindecarea pielii care este predispusă la iritații induse de bărbierit.

Apa termală, revigorantă după activitatea fizică

După ce ai alergat sau ai făcut un antrenament mai intens, pielea poate fi transpirată și obosită. Apa termală poate fi excelentă pentru a revigora pielea în acele momente, calmând-o și adăugând puțină hidratare pentru o senzație de prospețime.

Cum se aplică în mod corect apa termală?

Apa termală trebuie aplicată prin pulverizare de la o distanță de cel puțin 15 centimetri de față. Aceasta trebuie lăsată să acționeze 1-2 minute iar apoi îndepărtată cu ajutorul unui șervețel, prin tamponare ușoară. Apa termală nu trebuie lăsată să se usuce în mod natural pe față pentru că în acest mod tenul se deshidratează.

Poți folosi apa termală dimineață, înainte de aplicarea cremei hidratante, pentru a potența efectul acesteia, la jumătatea zilei pentru matifierea tenului și împrospătarea feței, dar și seara, după demachiere.

Ce spun studiile recente despre apa termală?

Potrivit unei analize recente a mai multor studii, numeroase lucrări au arătat că apa termală acționează asupra patologiilor cutanate și asupra regenerării pielii și este folosită și în formulările cosmetice pentru efectele antiiritante. Bolile dermatologice tratate frecvent prin balneoterapie cu o rată mare de succes sunt psoriazisul și dermatita atopică. 

Alte afecțiuni tratate prin balneoterapie includ acneea vulgară, lichenul plan, pruritul, rozaceea, dermatita seboreică și xeroza. Mecanismele prin care acest spectru larg de boli beneficiază de apa termală nu au fost pe deplin elucidate, dar se știe că medicina termală este o abordare clinică complementară în tratamentul inflamației de grad scăzut și al patologiilor corelate cu stresul. 

Cu toate acestea, mecanismele biologice prin care utilizarea apei termale atenuează simptomele mai multor patologii nu sunt încă pe deplin înțelese. Oamenii de știință spun că răspunsurile neuroendocrine și imunologice declanșate de balneoterapie sunt implicate în activitatea sa terapeutică, datorită efectelor antiinflamatorii, analgezice, antioxidante, condroprotectoare și anabolice împreună cu reglarea neuroendocrină-imună. În funcție de compoziția apelor termale, acestea ar putea avea o acțiune țintită față de tulburările inflamatorii cronice ale pielii, inclusiv psoriaziul și dermatita atopică.

Concluzia analizei a fost că bolile dermatologice care sunt tratate frecvent prin balneoterapie cu o rată mare de succes sunt psoriazisul și dermatita atopică, însă apa termală și balneoterapia pot fi considerate o opțiune viabilă și pentru terapia combinată la pacienții cu acnee, mai ales in sezonul estival, când majoritatea terapiilor topice și sistemice pentru acnee sunt contraindicate.

O altă analiză și mai recentă precizează că, în ultimele decenii, industria cosmetică a descoperit tot mai multe lucruri despre fiziologia normală a pielii și a dezvoltat noi tehnici de cercetare și a introdus diverse ingrediente în formulele de îngrijire.

Având în vedere efectele benefice ale apelor termale de izvor în tratarea unor afecțiuni ale pielii și faptul că sunt bogate în minerale și oligoelemente cu indicații dermatologice dovedite, companiile producătoare pot justifica utilizarea acestor ape ca ingredient activ în formulările cosmetice.

Această analiză a examinat mai multe articolele științifice și a găsit 12 ape termale (Avène, Laguna Albastră, Comano, Cró, Marea Moartă, La Roche-Posay, Monfortinho, Saint-Gervais, Salies-de-Béarn, São Pedro do Sul, Uriage și Vichy) cu potențial ca ingredient activ în produsele cosmetice, demonstrat prin studii in vitro de evaluare a diferitelor proprietăți și prin studii clinice la care au luat parte voluntari sănătoși sau cu diverse patologii ale pielii.

Concluzia oamenilor de știință este că apele termale pot juca un rol important in industria cosmetică, precum și ca adjuvant pentru tratarea mai multor afecțiuni ale pielii, însă sunt necesare în continuare cercetări științifice aprofundate legate de eficacitate, siguranță și îmbunătățirea absorbției cutanate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Thermal Spring Waters as an Active Ingredient in Cosmetic Formulations
https://www.mdpi.com/2079-9284/10/1/27
Studiul „Thermal Spring Waters as an Active Ingredient in Cosmetic Formulations”, apărut în Cosmetics 2023, 10(1), 27; https://doi.org/10.3390/cosmetics10010027, autori: Ana Carolina Figueiredo et al.
NCBI - The Role of Thermal Water in Chronic Skin Diseases Management: A Review of the Literature
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7563194/
Studiul „The Role of Thermal Water in Chronic Skin Diseases Management: A Review of the Literature”, apărut în J Clin Med. 2020 Sep; 9(9): 3047. Published online 2020 Sep 22. doi: 10.3390/jcm9093047, autori: Sara Cacciapuoti et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0