Este benefic sau nu să înlocuiesc scaunul de la birou cu o minge de fitness?

Bună ziua. În urmă cu ceva luni am avut multiple dureri de spate. După mai multe vizite la medici neurologi și reumatologi am aflat că am scolioză și am fost discgnosticată cu sindrom fibromialgic. Menționez că am 33 de ani și lucrez cât e ziua de lungă la calculalor. Am făcut tratament, fizioterapie și kineto, durerile au dipărut și au mai reapărut, am mai consultat și alți medici, m-am apucat de înot... Și întâmplător am discutat cu o instructoare de yoga care mi-a recomandat șezutul pe o minge de fitness la birou în loc de scaun. O folosesc deja de ceva luni, mă străduiesc să mă țin și de înot, de mișcare în general. Dar nu am reușit să aflu dacă este bine să fac asta pe termen lung sau dacă poate avea alte efecte și mai rele. Am întrebat un medic ortoped săptămâna trecută, la o consultație, și nu a știut să îmi răspundă. Și chiar mi-aș dori să aflu dacă este bine sau nu este bine, pentru că lumea mă vede stând la birou pe această minge, unii zic că este o idee bună și vor să încerce și ei. Și îmi asum alegerea mea, dar chiar nu aș vrea să îi încurajez pe alții să facă ceva ce le-ar putea dăuna sănătății. Sper să aveți o îndrumare pentru mine, să găsesc un oarecare răspuns la această dilemă. Mulțumesc. Și vă mulțumesc că ne țineți informați :)

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Florin Cujbă - Fitness Coach, Expert DOC

Buna ziua,

Este foarte bine ca exista un diagnostic de scolioza si sindrom fibromialgic. 

Mingea este extrem de utila, indiferent ca o recomandati sau nu colegilor. Rau nu poate face, insa bine cu siguranta! Problema nu este la minge, ci la statul timp indelungat pe minge sau la birou deoarece de aici apar mai multe riscuri:

- oboseala din cauza ca “lucrati cat e ziua de lunga” - duce la afectarea anumitor functii ale sistemului nervos central si de aici si durerile musculare

- lipsa miscarii si aici recomandam la fiecare 90 de minute sa va ridicati de pe minge si sa mergeti timp de 10-15 minute

Toate cele de mai sus vor ajuta si vor sustine celelalte eforturi pe care le faceti: inot, kineto si asa mai departe, completate de hidratare continua si odihna de tip somn. Deci mingea la birou este o recomandare buna, insa la pachet cu celelalte aspecte.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.