Rezultate promitatoare legate de medicamentele pentru tratarea artritei asociate cu psoriazis

Un medicament nou ar putea ameliora durerile si invaliditatea unei forme de artrita asociate cu psoriazis.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Stanford, artrita psoriazica este o afectiune inflamatorie a articulatiilor, asociata cu un raspuns imunitar necontrolat. Boala afecteaza aproximativ una din 200 de persoane si este deseori insotita de psoriazis, boala dermatologica autoimuna.

Artrita psoriazica apare de obicei, dupa varsta de 30 de ani si poate cauza rigiditate, dureri si umflarea articulatiilor, conducand la invaliditate, daca tratamentele nu functioneaza.

Noul studiu s-a concentrat pe analiza a 300 de pacienti adulti din 10 tari. Acestia nu mai raspundeau la medicamentele standard sau nu prezentasera niciodata o ameliorare.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ceea ce nu este neobisnuit. „Doar jumatate din pacientii cu artrita psoriazica, carora li se administreaza inhibitori TNF, se vindeca” a precizat autorul studiului, dr. Mark Genovese intr-un comunicat de presa al Universitatii Stanford.

Prin urmare, echipa sa a testat un medicament nou, denumit Taltz (ixekizumab), aprobat deja ca tratament pentru psorizis. Studiul a fost finantat de compania farmaceutica Eli Lilly & Co.

Pacientii au fost repartizati aleatoriu pentru a li se administra fie injectii cu Taltz, fie placebo. Pe parcursul a 6 luni, unei treimi dintre pacienti i s-a administrat injectii cu Taltz din doua in doua saptamani, unei treimi i s-a administrat placebo la fiecare doua saptamani, in timp ce ultimei treimi i s-a administrat alternativ injectii cu Taltz si placebo.

Peste jumatate (53%) dintre pacientii tratati cu noul medicament au inregistrat o reducere cu 20% a numarului de articulatii umflate si degradate, spre deosebire de aproximativ 20% dintre cei carora li s-a administrat placebo, a precizat Genovese. Acesta este profesor de imunologie si reumatologie in cadrul Centrului Medical al Universitatii Stanford.

Un specialist in artrita psoriazica a fost incurajat de rezultate.

Taltz „reprezinta o optiune noua pentru pacientii cu artrita psoriazica” a spus dr. Waseem Mir, reumatolog la Spitalul Lenox Hill din New York. „Datele din acest articol confirma ca anumiti pacienti care nu raspund la tratamentul cu alte medicamente pentru artrita psoriazica de pe piata, vor beneficia acum de o alta optiune pentru tratarea acestei afectiuni dureroase” a spus acesta.

Un posibil efect secundar al medicamentelor imunosupresoare este cresterea vulnerabilitatii la bolile infectioase. Cu toate acestea, Genovese sustine ca in aceasta privinta, a existat o diferenta mica intre pacientii care au luat Taltz si cei carora li s-a administrat placebo.

Cand apar artritele psoriazice

Exista si forme de artrita asociate cu psoriazisul. Artrita psoriazica este o problema articulara care cel mai adesea apare cu o afectiune a pielii numita psoriazis. Desi cei mai multi pacienti cu artrita psoriazica dezvolta mai intai psoriazisul si abia mai tarziu sunt diagnosticati cu artrita psoriazica, problemele articulare pot sa apara ocazional inainte de aparitia leziunilor cutanate date de instalarea psoriazisului. Artrita psoriazica apare atunci cand sistemul imunitar ataca celulele si tesuturile sanatoase. Raspunsul imun anormal provoaca inflamatia in unele articulatii si o productie excesiva de celulele ale pielii.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0