Prin ce se deosebeste artrita psoriazica de artroza: cauze, factori de risc, tratament

Artrita psoriazică și artroza sunt două tipuri diferite de artrită. Este important, însă, în ciuda faptului că fac parte din aceeași „familie”, să se înțeleagă că există diferențe majore între cele două afecțiuni.

Artrita este un termen umbrelă, care include mai multe boli, printre care și artrita psoriazică și osteoartrita (care este cunoscută sub numele de artroză).

Principala diferență dintre cele două boli este că artrita psoriazică este o afecțiune autoimună, care apare la unii dintre pacienții care suferă de psoriazis, pe când artroza este o boală degenerativă a articulațiilor, care apare atunci când cartilajul de la capetele oaselor se uzează. Despre cauzele, factorii de risc și tratamentele pe care aceste două boli le au în comun poți citi în cele ce urmează.

Care sunt cauzele în artrita psoriazică și artroză și care este prevalența?

Cauzele bolilor sunt destul de diferite. Artrita psoriazică este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul identifică propriile celule ca pe o potențială amenințare și le atacă, însă motivul acestui atac este necunoscut. Boala afectează doar acele persoane care suferă de psoriazis, o boală de piele des întâlnită, și estimările arată că 30% dintre pacienții cu psoriazis vor dezvolta în timp artrită psoriazică.

Artroza, pe de altă parte, este cauzată de degradarea treptată a cartilajului de la capetele oaselor. Cartilajul este un țesut flexibil, alunecos și neted, care protejează capetele oaselor și funcționează ca un amortizor de șocuri, permițând oaselor să se miște, fără să existe fricțiune. Dacă acest cartilaj se uzează complet, faptul că oasele se freacă unele de altele, fără această zonă de amortizare, duce la durere, la rigiditate articulară și la reducerea mobilității articulațiilor.

La nivel global, peste 350 de milioane de oameni suferă de artrită. Până la 3% din populația globală are artrită psoriazică. Mai mult de 22% dintre adulții din întreaga lume cu vârste de peste 40 de ani suferă de artroză la genunchi. Aproximativ 88% dintre oamenii care au artrită spun că boala le afectează calitatea vieții.

Factorii de risc pentru artroză și artrita psoriazică

Factorii care cresc riscul de a dezvolta artrită psoriazică sunt:

Vârsta

Artrita psoriazică apare la persoanele cu vârste între 30 și 50 de ani, însă poate afecta orice grup de vârstă.

Genele

Aproximativ 40% dintre pacienții care fac artrită psoriazică au în familia lor un membru care suferă fie de psoriazis, fie de artrită psoriazică.

Starea de sănătate

Artrita psoriazică poate fi declanșată de infecții, traumatisme sau de stresul extrem în cazul persoanelor care au deja o predispoziție mare de a dezvolta psoriazis sau alte boli autoimune.

Factorii de risc pentru artroză sunt următorii:

Vârsta

Riscul de a dezvolta artroză este mai mare la adulții vârstnici, peste 60 de ani.

Genele

Unele trăsături ereditare, moștenite, pot avea drept rezultat faptul că unele persoane dezvoltă artroză, iar aici sunt incluse problemele apărute în producția de colagen din organism.

Genul/Sexul

Femeile au o predispoziție mai mare de a dezvolta artroză.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Greutatea

Supragreutatea sau obezitatea fac ca acele kilograme în plus să suprasolicite articulațiile, lucru care contribuie la dezvoltarea artrozei. În plus, grăsimea corporală produce anumite proteine care pot cauza inflamația articulațiilor.

Degradarea articulațiilor

Un istoric medical care include mișcări repetitive sau traumatisme repetitive poate crește riscul unei persoane de a face artroză.

Ce opțiuni de tratament există pentru fiecare dintre aceste boli?

Nu există o cale de vindecare pentru cele două boli, iar tratamentele se axează pe menținerea sub control a simptomelor și pe prevenirea degradării articulațiilor.

Iată în ce constă tratamentul pentru artrită psoriazică:

Medicamente

Sunt disponibile mai multe medicamente pentru artrită psoriazică, începând de la analgezice (calmante) și până la medicamente antireumatice modificatoare ale bolii, imunosupresoare, blocanți ai factorului de necroză tumorală alfa, injecții cu steroizi, medicamente pentru afecțiunile unghiilor și pielii.

Intervenție chirurgicală

Chirurgul poate înlocui o articulație cu o proteză (o articulație artificială), realizată din plastic și metal, dacă aceasta este sever afectată.

Modificarea stilului de viață

Unele schimbări făcute în stilul de viață pot fi de folos pacientului cu artrită psoriazică: protejarea articulațiilor în timpul activităților domestice de zi cu zi, menținerea unei greutăți corporale normale (pentru a reduce tensiunea la care sunt supuse articulațiile), adoptarea unei diete cu alimente antiinflamatoare, efectuarea unor exerciții fizice care ajută la construirea masei musculare și care mențin flexibilitatea articulațiilor, obținerea unui somn bun.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

În ce constă tratamentul pentru artroză

Simptomele artrozei pot fi ținute sub control cu ajutorul:

  • medicației (medicamente care calmează durerea: acetaminofen, antiinflamatoare nesteroidiene, infiltrații cu anumite medicamente);
  • terapiilor (medicul reumatolog poate recomanda fizioterapie și o terapie ocupațională pacienților cu artroză);
  • intervenției chirurgicale (aceasta s-ar putea să fie necesară pentru a înlocui articulațiile sever degradate din cauza bolii).

De asemenea, pacientul ar trebui să facă unele modificări în stilul de viață:

efectuarea exercițiilor fizice, pentru a întări musculatura din jurul articulației;
menținerea unei greutăți normale a corpului; 
aplicarea compreselor calde și reci pentru a reduce durerea;
folosirea cremelor topice pentru a calma temporar durerea;
susținerea articulațiilor slăbite cu ajutorul unor dispozitive medicale și accesorii speciale;
folosirea echipamentelor medicale, cum ar fi bastoanele, cadrele etc.
odihna suficientă.

Se pot preveni artrita psoriazică și artroza?

În prezent, nu se cunoaște nicio modalitate de a preveni artrita psoriazică și niciun tratament disponibil nu poate garanta că o persoană cu psoriazis nu va dezvolta această formă de artrită.

Având în vedere că artroza este cauzată de uzura articulațiilor, care crește odată cu vârsta, nu există o metodă care să poată preveni cu siguranță și în totalitate apariția bolii. Însă, riscul se poate scădea prin câteva metode:

Obținerea și menținerea unei greutăți corporale normale 

Cum am discutat, kilogramele în plus presează pe articulații, deci o persoană care se menține la o greutate normală are un risc mai scăzut de a face artroză. Dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate, cere sfatul medicului de familie legat de cum ai putea să slăbești sănătos. O alimentație cu mai multe legume, fructe și proteine slabe, însoțită de activități fizice regulate ajută la păstrarea unui corp armonios.

Controlul glicemiei

Dacă nivelul zahărului din sânge este prea mare, riscul de a face artroză crește. Pacienții cu diabet trebuie să-și monitorizeze regulat glicemia. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers in Medicine - Translational Research Studies Unraveling the Origins of Psoriatic Arthritis: Moving Beyond Skin and Joints
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.711823/full
Studiul „Translational Research Studies Unraveling the Origins of Psoriatic Arthritis: Moving Beyond Skin and Joints”, apărut în Front. Med., 2021, https://doi.org/10.3389/fmed.2021.711823, autori: Janne W. Bolt et al.
The Lancet - Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30331X/fulltext
Studiul „Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies”, apărut în eClinicalMedicine, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100587, autori: Aiyong Cui et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0