Furunculul: de ce apare si cum il tratam
Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția foliculului de păr nu se limitează la nivelul scalpului, ci poate apărea în oricare altă parte a corpului. Ce opțiuni de tratament există pentru furuncul și cum poate fi prevenită apariția?
Când infecția apare la nivelul foliculului de păr, pielea din jur devine inflamată. Furunculul se prezintă, deci, ca o umflătură roșie pe piele, iar mai târziu se poate sparge, eliminând lichid (puroi). Poate apărea, în general, pe față sau pe gât, însă se poate dezvolta și pe coapse sau pe fese.
Din ce cauze apare un furuncul?
Orice infecție bacteriană sau fungică poate cauza un furuncul. Cea mai întâlnită cauză este infecția bacteriană cu stafilococul auriu, care se mai numește infecție stafilococică. Stafilococul auriu se găsește în mod normal pe pielea oamenilor, însă bacteria cauzează infecție numai dacă intră în sânge printr-o rană deschisă, precum o tăietură sau o zgârietură. Odată ce bacteria a intrat în sânge, sistemul imunitar încearcă să o contracareze, iar furunculul este, de fapt, rezultatul încercării leucocitelor de a elimina infecția din organism.
Cine este mai predispus la apariția unui furuncul?
Furunculele tind să apară mai degrabă la persoanele care:
- au sistemul imunitar slăbit;
- au o problemă de sănătate care face ca rănile să se vindece mai greu;
- au diabet sau eczemă (o afecțiune cronică la nivelul pielii care se manifestă prin piele foarte uscată și mâncărimi);
- au contact fizic apropiat cu cineva care are deja o infecție stafilococică.
Simptomele unui furuncul
Un furuncul poate debuta la nivelul pielii ca o umflătură benignă, precum un coș. În timp ce infecția progresează, furunculul poate să devină tare și dureros, apoi, bacteriile și celulele epiteliale moarte se acumulează sub piele, formând puroi. Presiunea cauzată de aceste acumulări crește, ceea ce duce la spargerea furunculului cu eliminare de lichid.
Durerea cea mai mare este resimțită chiar înainte ca furunculul să se spargă și cel mai adesea se va atenua pe măsură ce acesta se golește de puroi. Un furuncul poate varia în dimensiune, de la cea a unui bob de mazăre la cea a unei mingi de golf. Pielea din jurul furunculului se poate înroși, umfla și deveni sensibilă sau poate interveni cicatrizarea.
Dezvoltarea mai multor furuncule pe o anumită parte a corpului se numește carbuncul și poate genera febră și frisoane. Simptomele carbunculului sunt mai rar întâlnite în cazul unui singur furuncul.
Opțiuni de tratament pentru furuncul
Multe persoane nu au nevoie de îngrijire medicală sau tratament special, în afară de cazul în care furunculul rămâne mare, nu se sparge sau e foarte dureros pe o perioadă de mai mult de două săptămâni. În mod normal, în acest interval de timp, furunculul se sparge și începe să se vindece.
În cazul furunculelor „încăpățânate”, tratamentul constă în drenarea lichidului din interiorul furunculului. Compresele calde grăbesc spargerea unui furuncul, așa că se poate aplica o compresă umedă și caldă pe furuncul de-a lungul zilei pentru a facilita drenarea. Se continuă aplicarea compreselor calde și după ce furunculul s-a spart, pentru a atenua durerea și a grăbi vindecarea.
După ce se umblă în zona furunculului, e indicată spălarea temeinică pe mâini cu apă caldă și săpun antibacterian, pentru a preveni răspândirea stafilococului în alte zone ale corpului.
Când sunt recomandate antibioticele dacă ai furuncul?
În general, antibioticele sunt recomandate în anumite condiții:
- pentru toate cazurile de carbuncul, care este o infecție a pielii și a țesutului subcutanat, produsă de un stafilococ;
- dacă ai febră mare
- dacă dezvolți o infecție secundară, cum ar fi o infecție în straturile mai profunde ale pielii (celulita infecțioasă)
- dacă ai un furuncul pe față - furunculele faciale au un risc mai mare de a cauza complicații
- dacă ai dureri severe și un disconfort mare.
Nu uita! Este foarte important să termini cura de antibiotice prescrise de medic, deci să respecți durata pe care ți-a indicat să iei tratamentul, chiar dacă furunculul a dispărut, pentru că în caz contrar, infecția va reapărea.
Complicații furuncul
În majoritatea cazurilor, furunculul se vindecă fără intervenție medicală sau complicații. În cazuri rare, furunculul poate duce la afecțiuni mai grave. De exemplu, infecția sângelui (septicemia) poate cauza infecții la inimă sau la creier.
O altă complicație asociată cu furunculul este dezvoltarea unei infecții cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină. În acest caz, antibioticele convenționale pentru tratarea furunculului sau a altor tipuri de infecții nu vor ajuta la eliminarea acestei bacterii, astfel că medicul ar putea să prescrie un antibiotic mai puternic.
Când să mergi la medic?
Mergi la medicul de familie dacă crezi că ai un carbuncul (un grup de furuncule în formă de dom, care se dezvoltă de obicei pe parcursul a câteva zile). Carbunculul afectează cel mai des zone precum spatele, coapsele și ceafa. Această formațiune poate să crească mult în dimensiune, având până la 3-10 cm.
În cazul furunculelor, nu trebuie să mergi neapărat la medic, pentru că acestea se sparg, cum spuneam, și se vindecă de la sine, însă este important să te vadă medicul dacă:
- furunculul este localizat pe față, pe nas sau pe spate (de-a lungul coloanei vertebrale), pentru că acesta poate cauza uneori complicații grave;
- furunculul devine din ce în ce mai mare și se simte moale și spongios la atingere - acesta este posibil să nu se spargă și să nu se vindece de la sine;
- furunculul nu se vindecă într-un interval de două săptămâni;
- furunculul este însoțit de alte simptome (febră și o stare generală de rău).
Când poate fi furunculul o urgență medicală?
Dacă furunculul nu se sparge și este foarte dureros după două săptămâni, apelează neapărat la medic, deoarece ai putea avea nevoie de medicamente pentru a scăpa de infecție. Medicul poate alege să dreneze manual furunculul cu ajutorul unor ustensile sterile. Nu încerca să spargi furunculul de unul singur prin stoarcere, înțepare sau tăiere, deoarece poți crește riscul de infecție sau poți rămâne cu cicatrici mai pronunțate.
Metode de prevenire a furunculului
Poți să previi apariția furunculului printr-o mai bună igienă personală. Spală-te pe mâini după ce ai atins suprafețe des atinse de alte persoane și curăță orice rană deschisă ai putea avea și aplică un bandaj. Evită contactul cu persoanele care suferă de o infecție stafilococică de orice fel.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices – Boils
https://www.nhs.uk/conditions/boils/
NIH - Boils and carbuncles: Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513141/
Te-ar mai putea interesa și...