Iritațiile cauzate de stres: cum le gestionezi?

Stresul emoțional poate afecta nu doar mintea, ci și corpul unei persoane, ducând la apariția unor iritații pe fond de stres.

Oamenii leagă adesea o erupție a pielii de un răspuns la stres emoțional. Un studiu¹ din 2018 privind studenții la medicină evidențiază faptul că diferite afecțiuni ale pielii, printre care și erupțiile cutanate, se pot dezvolta din cauza stresului. 

Cum arată o iritație cauză de stres?

Pentru unii oameni, reacția la stres ia forma unei urticarii. Deși iritația poate să apară în orice loc pe corp, dovezile anecdotice sugerează că aceasta tinde să apară mai frecvent pe față, pe piept și în zona gâtului.

Pentru persoanele cu o afecțiune a pielii preexistentă, este posibil ca o iritație de stres să nu apară sub formă de urticarie. În schimb, le-ar putea agrava simptomele bolii deja existente. Câteva exemple de astfel de afecțiuni ale pielii ale căror simptome pot fi agravate pe fond de stres sunt eczema, psoriazisul și rozaceea.

RECOMANDAREA EXPERTILOR DOC

În funcție de nuanța pielii unei persoane, urticaria poate avea aspectul unor pete roșii, violet sau mai închise la culoare. De asemenea, pot fi ușor în relief și vor genera mâncărimi. Dimensiunile iritației cauzate de stres pot varia; la unele persoane, zona afectată este destul de mică, în timp ce la altele iritația poate ocupa o arie extinsă - pe aproape toată fața, de exemplu.

De obicei, este mai greu să se identifice o iritație pe fond de stres la persoanele cu afecțiuni ale pielii preexistente, deoarece simptomele pot fi similare. Cum stresul poate împiedica vindecarea adecvată a pielii, agravarea bruscă a afecțiunilor pielii poate indica iritație provocată de stres.

Cum se tratează iritațiile cauzate de stres?

În primă instanță, persoana afectată poate lua în considerare anumite remedii la domiciliu pentru a ușura simptomele erupției cutanate. Remediile includ:

Ulei extravirgin de nucă de cocos

Un studiu² recent sugerează că uleiul de nucă de cocos poate avea efecte anti-inflamatorii și de protecție asupra pielii.

Aloe vera

Aloe vera poate reduce mâncărimea și poate calma pielea.

O compresă rece

Înmuierea unui prosop subțire în apă rece și plasarea acestuia pe zona afectată poate ajuta la ușurarea mâncărimilor.

Ulei de mușețel

Cercetările sugerează că uleiul de mușețel poate avea efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Persoana suferindă de iritații cauzate de stres ar putea adăuga una sau două picături de ulei de mușețel în crema obișnuită de față, de exemplu, aplicând apoi amestecul pe zonele afectate.

O cremă antiiritații cu unt de shea

O cremă dermatocosmetică antiiritații, pe bază de unt de shea și madecasozid, cu efect relipidant și antiinflamator, reduce leziunile și senzația de mâncărime.

Uneori, remediile casnice pot să nu fie eficiente și persoana afectată să aibă nevoie de tratamente medicamentoase. Farmacistul poate recomanda medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi antihistaminice pentru a ajuta la atenuarea mâncărimii sau o loțiune cu calamină pentru a ușura alte simptome ale erupției cutanate.

În cazuri mai grave, medicul poate prescrie corticosteroizi sau antibiotice pentru a reduce umflăturile, roșeața și mâncărimea.

Tratamentele la domiciliu și tratamentele fără prescripție medicală sunt de cele mai multe ori opțiuni potrivite pentru persoanele cu iritații cauzate de stres. Cu toate acestea, dacă stresul este resimțit frecvent și pe perioade extinse, e indicat ca persoana să se concentreze asupra eliminării sursei de stres sau a gestionării stresului prin diverse metode: meditație, exerciții de respirație, discuții cu o persoană de încredere sau căutarea sprijinului profesionist al unui psiholog. Câteva ședințe la psiholog oferă pacientului posibilitatea de a-și discuta emoțiile, și, în același timp, primirea unor recomandări sau învățarea unor mecanisme pentru gestionarea stresului.

Alte erupții cutanate care pot fi confundate cu iritațiile de stres

În unele cazuri, oamenii ar putea confunda o iritație cauzată de stres cu o altă neplăcere sau cu o boală de piele. Alte afecțiuni similare cu o iritație provocată de stres includ:

Rozaceea

Această problemă afectează în mod obișnuit fața. Pielea se face roșie, cum se întâmplă în caz de arsuri solare  Unele persoane cu rozacee pot prezenta o senzație de arsură, mâncărime sau usturime în zonele afectate. Deși boala poate afecta pe oricine, este cel mai frecvent întâlnită la femeile de vârstă mijlocie care au pielea deschisă la culoare.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii care apare periodic. Poate duce la piele uscată, descuamată și roșie sau la mâncărime. Este frecventă la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Principalul factor de risc pentru dermatita atopică este de a avea antecedente personale sau familiale de eczeme, alergii, febra fânului sau astm.

Psoriazisul

Aceasta este o afecțiune cronică a pielii, autoimună, care duce la apariția unor zone înroșite și cu solzi albicioși. Psoriazisul feței va afecta cel mai frecvent sprâncenele, linia părului, partea de sus a frunții și pielea dintre nas și buza superioară. Mulți oameni predispuși la psoriazis pot fi lipsiți de simptome ani întregi până când boala este declanșată de un factor de mediu (vreme rece, stres, fumat, unele infecții etc.).

Erupția de căldură

Erupția de căldură apare ca urmare a transpirației excesive. Dacă o persoană trăiește într-un climat cald și umed sau se angajează în activități fizice intense, se poate confrunta cu o erupție cauzată de căldură.

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare atunci când o persoană se confruntă cu un alergen, care cauzează o erupție cutanată, mâncărime, piele uscată, crăpată și sensibilă, umflături și vezicule. Multe substanțe pot provoca astfel de reacții, inclusiv săpunurile, produsele cosmetice, parfumurile, bijuteriile și plantele.

Zona Zoster

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Aceasta este o infecție virală, provocată de virusul varicelo-zosterian, în care persoana afectată dezvoltă o erupție pe o parte a corpului. Suferinzii de Zona Zoster pot prezenta, de asemenea, febră, dureri de cap, tinitus, inflamarea nodulilor limfatici sau stomac deranjat.

Când e cazul să mergi la medic?

Cele mai multe erupții minore se îmbunătățesc în ceea ce privește aspectul în câteva zile. Persoana afectată ar trebui să ceară sfatul medicului dacă erupția cutanată nu dă semne că se atenuează sau dacă se agravează și apar și alte simptome, cum ar fi febra. Dacă apar brusc dificultăți de respirație sau de înghițire, bolnavul trebuie să solicite ajutor medical de urgență.

 

 

Sursă: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Association of psychological stress with skin symptoms among medical students
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5885122/
1. Studiul „Association of psychological stress with skin symptoms among medical students”, apărut în Saudi Med J. 2018 Jan; 39(1): 59–66. doi: 10.15537/smj.2018.1.21231, autori: Ghada A. Bin Saif et al.
Science Direct - In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300871
2. Studiul „In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil”, apărut în Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 9, Issue 1, January 2019, Pages 5-14, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.06.012, autori: Sandeep R. Varma

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0