5 metode naturale de acoperire a firelor albe

Dacă vrei să acoperi firele de păr albe fără să folosești o vopsea din comerț, ai putea să încerci câteva metode naturale care pot pigmenta eficient firele de păr, potrivit unor dovezi anecdotice.

Firele de păr albe sunt parte naturală a îmbătrânirii. Multe persoane se străduiesc, însă, să le ascundă, deși firele albe nu mai sunt de multă vreme considerate inestetice, mai ales că mai multe vedete de talie internațională adoptă look-ul natural, grizonant. Printre acestea se află și Helen Mirren sau Maryl Streep, femei care își îmbrățișează înfățișarea naturală în ciuda trecerii anilor.

În cazul în care nu te simți, însă, confortabil cu părul grizonant, există o serie de soluții la îndemână pentru acoperirea firelor de păr albe, pe care le poți încerca și tu, chiar la tine acasă, dacă nu vrei să utilizezi o vopsea chimică.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vopseaua de păr din comerț poate să nu fie cea mai bună alegere

Vopseaua de păr din comerț sau mersul la coafor pentru acoperirea fierelor albe pot fi soluții simple, însă e bine de știut că multe sortimente de vopsea conțin un amestec de chimicale dăunătoare, care pot pune sănătatea în pericol, mai ales dacă suferi de alergii sau ai scalpul foarte sensibil. 

Totodată, există și riscul de afecțiuni mai serioase – de exemplu, în cadrul unui studiu științific publicat în Jurnalul Institutului de Cancer din SUA s-a descoperit că există o legătură între vopseaua de par și riscul de limfom non-Hodkin, un tip de cancer al sistemului limfatic. Un alt studiu a descoperit o legătură și între cancerul vezicii biliare și vopseaua de păr permanentă. Cercetătorii spun că rezultatele de până în prezent sunt mixte, deci nu se poate spune clar dacă e riscant sau nu să te vopsești regulat.

Pentru a reduce riscurile la care te expui atunci când folosești vopsea din comerț, poți încerca unele dintre metodele naturale de acoperire a firelor albe. Este adevărat, s-ar putea să fie nevoie de mai multe aplicări pentru a acoperi firele albe. În plus, rezultatele pot fi diferite de la o persoană la alta.

Metode naturale prin care poți acoperi firele albe

Dacă te-ai hotărât să încerci o metodă de acoperire naturală a firelor de păr albe, iată la ce ingredinte poți apela:

Cafeaua

Cafeaua poate să nuanțeze firele de păr albe, oferindu-le o culoare maronie, ideală pentru femeile care au părul șaten sau castaniu.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o cană de cafea pregătită mai tare decât ai bea de obicei cu o jumătate de cană de balsam de păr sau un ulei (de exemplu, de măsline sau de migdale). Aplică amestecul obținut pe părul spălat și uscat. Lasă masca să acționeze în jur de o oră, apoi clătește-ți părul. Pentru a fixa bine nuanța pe păr, clătește-te cu un amestec făcut din apă și oțet de mere. Repetă operațiunea o dată pe săptămână și firele de păr albe ar trebui să-și schimbe culoarea.

Ceaiul negru

Ceaiul negru are un efect similar cafelei atunci când e aplicat pe păr. Prepară o cană de ceai negru foarte tare, din 6-8 pliculețe, apoi amestec-o cu o jumătate de cană de ulei de măsline. Aplică această mască pe părul curat și las-o să acționeze preț de o oră, apoi îndepărteaz-o clătind cu apă din abundență.

Henna

Henna este folosită de secole întregi pentru pigmentarea părului, însă poate fi eficientă și în îndepărtarea mătreții. Pentru a prepara această vopsea de păr pe bază de henna pentru a acoperi firele albe ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 cană de pudră de henna
  • Zeama de la o lămâie
  • 1 lingură de iaurt
  • 1 lingură de pudră de amla

Amestecă toate ingredientele într-un recipient, apoi acoperă și lasă vopseaua să stea cel puțin două ore. Aplică apoi vopseaua din henna pe păr, acoperă-ți capul și las-o să acționeze cam 6 ore. Spală-ți apoi părul așa cum o faci de obicei, hidratează-l cu un balsam de păr și usucă-l. Vopseaua naturală henna trebuie reaplicată la un interval de 8-12 săptămâni. Citește cu atenție instrucțiunile de pe cutiile cu henna, pentru că s-ar putea să difere de la un producător la altul.

Este bine de știut că, dacă ți-ai pigmentat părul cu vopsea henna, vopseaua din comerț nu poate fi folosită până când henna nu se duce de tot, întrucât nu va putea pigmenta deloc firele de păr.

Rozmarinul, urzicile și salvia

Dacă ai părul natural șaten sau brunet cu fire albe, îl poți pigmenta cu ajutorul infuziilor de rozmarin, urzici sau salvie. Poți folosi aceste ierburi atât separat, cât și împreună. Fierbe o cantitate suficient de mare de ierburi în apă (cam doi pumni), timp de o jumătate de oră. Lasă apoi infuzia să se răcească 30 de minute. Strecoar-o, iar apoi clătește-ți părul cu ea și las-o să acționeze în jur de o oră. Poți clăți apoi părul cu apă. Repetă operațiunea câteva zile la rând și rezultatele vor începe să apară.

Coji de nucă

Pentru a acoperi firele albe în mod natural, poți încerca să zdrobești cojile de la 20 de nuci, apoi fierbe-le în apă timp de minimum 30 de minute (dacă îți dorești o nuanță mai intensă, vei fierbe cojile mai mult). Lasă apa la răcit, strecoar-o și aplic-o pe păr cu ajutorul unei dischete demachiante. Lasă apa de la nuci să acționeze în jur de o oră, apoi clătește-ți părul cu apă călduță. Repetă operațiunea când vezi că firele albe încep să apară din nou.

Suc de morcovi

Dacă vrei să dai părului o nuanță roșiatică-portocalie, poți încerca sucul de morcovi. În funcție de culoarea părului tău, nuanța poate dura câteva săptămâni. Pentru a-ți vopsi părul cu suc de morcovi, amestecă sucul de morcovi cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau de măsline, apoi aplică generos pe tot părul. Înfășoară părul în plastic și lasă această vopsea naturală să acționeze cel puțin o oră. Apoi, clătește cu apă și oțet de mere. În cazul în care culoarea nu este suficient de puternică, poți repeta procedura a doua zi.

Dacă te gândești la o nuanță de roșu ceva mai intens, cu subtonuri mai reci, poți încerca sucul de sfeclă în loc de sucul de morcov. Atenție, sfecla pătează pielea și suprafețele, deci e bine să cureți stropii imediat.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Hair Dyes and Cancer Risk
https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/hair-dyes.html
Coffee Affection - The Ultimate Coffee Hair Dye Guide
https://coffeeaffection.com/coffee-hair-dye-guide/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0