Focus Ficatul gras
Steatoza hepatică sau ficatul gras
Steatoza hepatică sau ficatul gras
Despre ficatul gras Steatoza hepatică sau ficatul gras Ce este steatoza hepatica, de ce apare si cum se trateaza?
Citește mai mult
Ficatul gras in sarcina: cum se manifesta si cum se trateaza
Ficatul gras in sarcina: cum se manifesta si cum se trateaza
Despre ficatul gras Ficatul gras in sarcina: cum se manifesta si cum se trateaza Ficatul gras (steatoza hepatica non-alcoolica) poate sa apara si in timpul sarcinii.  
Citește mai mult
Cum poate evolua ficatul gras
Cum poate evolua ficatul gras
Despre ficatul gras Cum poate evolua ficatul gras Ce consecinte poate avea ficatul gras daca boala nu e tratata?
Citește mai mult
Ficatul gras si bolile cardiovasculare
Ficatul gras si bolile cardiovasculare
Despre ficatul gras Ficatul gras si bolile cardiovasculare Ce legatura este intre ficatul gras si bolile cardiovasculare?
Citește mai mult
Ce determina instalarea steatozei hepatice (boala de ficat gras)
Ce determina instalarea steatozei hepatice (boala de ficat gras)
Despre ficatul gras Ce determina instalarea steatozei hepatice (boala de ficat gras) Boala ficatului gras non-alcoolic este acum cea mai frecventa boala hepatica...
Citește mai mult
Ficatul gras poate fi dureros?
Ficatul gras poate fi dureros?
Despre ficatul gras Ficatul gras poate fi dureros? <p>Poate ficatul gras sa provoace dureri?</p>
Citește mai mult
Cauze mai rare ale dezvoltarii ficatului gras
Cauze mai rare ale dezvoltarii ficatului gras
Despre ficatul gras Cauze mai rare ale dezvoltarii ficatului gras Ce alte cauze mai rare pot avea de-a face cu aparitia ficatului gras?
Citește mai mult
Cum știi ca suferi de ficat gras nonalcoolic si prognosticul acestei afectiuni
Cum știi ca suferi de ficat gras nonalcoolic si prognosticul acestei afectiuni
Despre ficatul gras Cum știi ca suferi de ficat gras nonalcoolic si prognosticul acestei afectiuni Cum recunosti boala de ficat gras non-alcoolic?
Citește mai mult
Ce boli produc aparitia ficatului gras?
Ce boli produc aparitia ficatului gras?
Despre ficatul gras Ce boli produc aparitia ficatului gras? Ce boli pot duce la aparitia ficatului gras?
Citește mai mult
Totul despre Steatoza Hepatica Non-Alcoolica (NASH)
Totul despre Steatoza Hepatica Non-Alcoolica (NASH)
Despre ficatul gras Totul despre Steatoza Hepatica Non-Alcoolica (NASH) Ce este steatoza hepatica non-alcoolica si cum se trateaza?
Citește mai mult
Steatoza hepatică: cum se manifestă și cum se tratează
Steatoza hepatică: cum se manifestă și cum se tratează
Despre ficatul gras Steatoza hepatică: cum se manifestă și cum se tratează Steatoza hepatică reprezintă acumularea de lipide, cel mai adesea trigliceride,...
Citește mai mult
Mituri despre afecțiunea ficatului gras
Mituri despre afecțiunea ficatului gras
Despre ficatul gras Mituri despre afecțiunea ficatului gras Boala ficatului gras poate afecta pe oricine. Dar există câteva mituri...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Autor: Dr. Claudia Marin, Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC

Despre ficatul gras

- Ce este ficatul gras

- Simptomele ficatului gras

- Cauzele si factorii de risc pentru ficatul gras

- Forme ale ficatului gras

- Diagnosticarea ficatului gras

- Complicatii ale ficatului gras netratat

Terapii pentru ficatul gras

- Suplimente naturale pentru refacerea ficatului gras

- Medicamente pentru reducerea grasimii de la nivelul ficatului

Sfaturi pentru prevenirea ficatului gras

 

Ficat Gras (Steatoza hepatica)

Despre ficatul gras

Ficatul gras, cunoscut sub denumirea medicala de steatoza hepatica, este o afectiune care apare in urma depunerilor de grasime la nivelul ficatului. Este normal sa existe grasime la nivelul ficatului, insa prea multa grasime devine o problema medicala.

Ce este ficatul gras

Ficatul devine gras atunci cand grasimea constituie mai mult de 10% din greutatea acestui organ. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: boala de ficat gras alcoolic si boala de ficat gras non-alcoolic. Steatoza hepatica poate sa apara si in timpul sarcinii.

Simptomele ficatului gras

Grasimea in exces de la nivelul ficatului cauzeaza inflamatie si ficat marit, iar inflamatia poate cauza simptome.

Oboseala

Oboseala foarte accentuata si fara un motiv intemeiat poate trada steatoza hepatica. Daca nici dupa cateva ore bune de somn nu te simti mai odihnit, e cazul sa apelezi la un medic.

Stari de greata

Greata accentuata poate sa apare, de asemenea, ca simptom al ficatului gras.

Lipsa poftei de mancare

In steatoza hepatica poate sa apara ca simptom si pierderea apetitului.

Slabire nejustificata

Din cauza pierderii apetitului si a starilor de greata, pacientii cu steatoza hepatica pot slabi cateva kilograme bune.

Ficatul marit

In steatoza hepatica ficatul isi poate mari volumul (ficat marit), determinand marirea cavitatii abdominale.

Cauzele si factorii de risc pentru ficatul gras

Ficatul gras apare atunci cand organismul creeaza prea multe grasimi si nu le poate metaboliza suficient de repede. Grasimea in exces este depozitata la nivelul celulelor hepatice, cauzand astfel ficatul gras. Dieta bogata in grasimi si in zaharuri nu declanseaza steatoza hepatica, insa contribuie la aparitia acesteia. Exista os erie de cauze si de factori de risc atunci cand vine vorba despre boala de ficat gras.

Obezitatea

Kilogramele in plus faciliteaza aparitia ficatului gras, de aceea multe persoane obeze sufera de steatoza hepatica.

Diabetul

Diabetul de tip 2 creste riscul de devoltare a ficatului gras.

Excesul de alcool

Una dintre principalele cauze ale steatozei hepatice este consumul excesiv de alcool. Ficatul proceseaza alcoolul consumat pentru a elimina substantele toxice din organism. Insa in timpul acestui proces, celulele hepatice sunt afectate de substantele toxice din alcool, acestea inflamandu-se si slabind sistemul imunitar. Cu cat consumul de alcool este mai mare, cu atat mai mult are de suferit ficatul. Boala de ficat gras alcoolic este primul stadiu de boala hepatica cauzata de alcool. Urmatoarele stadii sunt hepatita alcoolica si ciroza.

Excesul de dulciuri

Consumul excesiv de dulciuri creste, in timp, riscul de dezvoltare a steatozei hepatice.

Hiperlipidemia

Hiperlipidemia, adica afectiunea caracterizata de nivelul crescut de grasimi si/sau lipide din sange creste, de asemenea, riscul de ficat gras. Asadar, daca ai colesterolul si trigliceridele peste valorile normale, e bine sa iti schimbi stilul de viata si, daca e cazul, sa urmezi si un tratament medicamentos pentru reducerea valorilor.

Malnutritia

Prejidiciile aduse ficatului prin malnutritie pot declansa, de asemenea, boala de ficat gras.

Pesticide in alimente

Specialistii in nutritie sunt de parere ca alimentele bogate in pesticide pot caza, de asemenea probleme la nivelul ficatului, printre care si steatoza hepatica.

Nivel ridicat al colesterolului

Colesterolul marit indica prezenta unor grasimi in sange, care favorizeaza formarea depozitelor de grasime la nivelul ficatului.

Nivel ridicat al trigliceridelor

Nivelul ridicat al trigliceridelor, de asemenea, favorizeaza instalarea ficatului gras, iar pentru a scapa de aceasta problema trigliceridele trebuie reduse.

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea este asociata cu steatoza hepatica non-alcoolica, tensiunea marita fiind un factor de risc important pentru pacientii cu ficat gras.

Dezechilibre la nivelul florei intestinale

Unii specialisti sunt de parere ca dezechilibrele la nivelul florei intestinale precum si afectiunile de genul sindromului de colon iritabil ar putea avea o legatura cu boala de ficat gras, insa e nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema.

Efecte secundare ale unor medicamente

Ficatul gras poate sa apara si ca o consecinta a unui tratament medicamentos. Medicamentele care pot declansa steatoza hepatica sunt: tamoxifen, amiodarona, metrotexat.

Boala Wilson

Boala Wilson este o afectiune rara, ereditara, care cauzeaza acumularea de cupru la nivelul ficatului, creierului, dar si a altor organe vitale. Boala Wilson creste riscul de ficat gras, insa de multe ori o poate si mima intrucat are simptome asemanatoare cu cele ale bolilor hepatice.

Sarcina

Steatoza hepatica acuta poate sa apara ca si complicatie a sarcinii la femei. Simptomele acesteia apar in al treilea semestru de sarcina si se manifesta astfel: greata si varsaturi, dureri abdominale, icter si stare generala de rau. In cele mai multe cazuri boala de vindeca de la sine dupa nastere si nu are consecinte.

 Stiai ca 80% dintre persoanele care sufera de Hepatita C nu prezinta simptome evidente? Ceea ce inseamna ca ai putea sa suferi de aceasta afectiune fara sa stii! Completeaza chestionarul de stabilire a gradului de risc disponibil aici si te poti testa gratuit pentru Hepatita C! Analiza presupune o simpla proba de saliva, iar rezultatul este gata in doar cateva minute.

Forme ale ficatului gras

Steatoza hepatica poate avea mai multe forme, in functie de cauzele care au declansat-o, dar si de stadiu in care boala se afla.

Ficatul gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic apare la persoanele care nu consuma alcool deloc ori consuma cantitati foarte mici, dar care au depozite de grasime la nivelul ficatului. Treptat, ficatul devine inflamat si pot aparea daune ireversibile, similare daunelor ce apar la nivelul ficatului din cauza consumului excesiv de alcool. In cazuri foarte grave, ficatul gras non-alcoolic poate evolua in ciroza sau insuficienta hepatica.

Ficatul gras alcoolic

Ficatul gras alcoolic este cea mai des intalnita afectiune hepatica cauzata de consumul excesiv de alcool. In boala fictaului gras alcoolic, metabolizarea alcoolului favorizeaza aparitia depozitelor de grasime la nivelul celulelor hepatice, astfel activitatea ficatului fiind ingreunata. Ficatul gras alcoolic este o afectiune des intalnita in randul persoanelor alcoolice. De regula, afectiunea dispare odata cu renuntarea la alcool.

Ficatul gras sau steatoza de grad 1

In steatoza hepatica de gradul 1, grasimea in exces se depune pe suprafata ficatului si nu afecteaza (inca) functionarea ficatului. Acest stadiu poarta denumirea de steatoza hepatica si nu reprezinta un pericol pentru viata pacientului.

Ficatul gras sau steatoza de grad 2

Steatoza de gradul 2 poarta denumirea si de steatohepatita non-alcoolica si implica inflamarea ficatului din cauza depozitelor tot mai mari de grasime.

Ficatul gras sau steatoza de grad 3

In steatoza de grad 3 apare fibroza hepatica, adica acumularea de tesut cicatricial la nivelul ficatului.

Ficatul gras sau steatoza de grad 4

In stadiul al patrulea de steatoza se instaleaza deja ciroza. Acest lucru se petrece dupa ani la rand de inflamare a ficatului. Complicatiile ce pot aparea intr-o asemenea situatie sunt severe: insuficienta hepatica sau cancer la ficat.

Diagnosticarea ficatului gras

Ficatul gras este destul de dificil de depistat pe cont propriu, medicul fiind cel in masura sa stabileasca acest diagnostic dupa ce face o serie de teste si analize.

Examenul medical pentru detectarea unui ficat marit

Examenul medical fizic pentru detectarea ficatului marit imlica palparea abdomenului pentru descoperirea semnelor de ficat marit. In timpul acestui examen pacientul trebuie sa spuna medicului daca are simptome precum oboseala, pierderea apetitului sau pierderea in greutate.

Analize de sange pentru diagnosticarea ficatului gras

Analizele de sange de rutina pot descoperi daca exista valori anormale ale enzimelor de la nivelul ficatului. Daca se observa anomalii, medicul va face analize amanuntite pentru descoperirea cauzei inflamatiei.

Investigatii imagistice pentru diagnosticarea ficatului gras

Ecografiile, computerul tomograf (CT) sau RMN-ul (rezonanta magnetica) pot fi facute pentru observarea amanuntita a ficatului.

Biopsia ficatului

Biopsia ficatului nu numai ca ajuta la diagnosticarea ficatului gras, insa ajuta si la stabilirea cauzei exacte pentru care a aparut steatoza hepatica. Biopsia ficatului presupune recoltarea tesutului de la nivelul acestui organ, pentru analiza microscopica.

Complicatii ale ficatului gras netratat

Netratat corespunzator, ficatul gras evolueaza in timp si poate provoca complicatii grave, care pot pune viata pacientului in pericol.

Ciroza

Steatoza hepatica netratata poate determina aparitia fibrozelor la nivelul ficatului, fapt ce poate duce, in timp, la instalarea cirozei.

Insuficienta hepatica

stop dislipidemie

Insuficienta hepatica consta in incapacitatea ficatuluide a functiona normal si de a isi indeplini functiile. In cazul steatozei hepatice netratata corespunzator pentru o perioada indelunagata poate sa apara insuficienta hepatica cronica.

Legatura dintre ficatul gras si atacul de cord

Boala de ficat gras creste riscul de afectiuni cardiovasculare, deci si de atac de cord. Cu toate ca oamenii au tendinta de a considera dislipidemia, diabetul si fumatul principalii factori de risc pentru atac de cord, specialistii ne avertizeaza cu privire la riscurile la care ne expune steatoza hepatica.

Terapii pentru ficatul gras

Nu exista un tratament specific pentru steatoza hepatica, ci un set de imbunatatiri la capitolul stilului de viata care poate reduce depozitele de grasime de la nivelul ficatului.

Reducerea sau stoparea consumului de alcool

Cel mai important lucru pe care il poti face daca ai steatoza hepatica este sa renunti la alcool. Daca ai ficatul gras si consumi in continuare alcool, acesta va evolua in hepatita alcoolica iar ulterior in ciroza hepatica. Chiar daca ai boala de ficat gras non-alcoolic, consumul de alcool tot trebuie evitat.

Regim alimentar pentru refacerea ficatului gras

Boala de ficat gras este asociata cu o dieta bogata in grasimi saturate si fructoza. Adoptarea unei diete bogate in grasimi sanatoase, nesaturate, dar si reducerea consumului de zahar si fructoza ajuta in tratarea steatozei hepatice. Si consumul de carbohidrati ar trebui limitat, deci orezul, cartofii, painea si pastele trebuie consumate in cantitati limitate. Alimente permise pentru ficatul gras sunt cele naturale, neprocesate si cu un continut scazut de zaharuri sau fructoza. In ceea ce priveste grasimile, acestea trebuie sa fie unele sanatoase precum cele din avocado, nuci sau uleiul de masline.

Regimul alimentar pentru refacerea ficatului gras include:

• Legume si fructe • Cereale integrale

• Foarte putin zahar, foarte putine grasimi trans si saturate, dar si cantitati limitate de carbohidrati rafinati

• NU contine alcool

Cateva alimente recomandate in regimul pentru refacerea ficatului gras:

Cafeaua – studiile au demnostrat faptul ca bautorii de cafea sunt mai putin afectati de aceasta afectiune decat cei care nu consuma cafea. Cofeina reduce cantitatea de enzime hepatice anormale in cazul persoanelor care prezinta risc crescut de steatoza hepatica.

Legumele verzi – broccoliul previne depunerea grasimilor la nivelul ficatului, spanacul stimuleaza scaderea in greutate iar varza Kale ajuta la eliminarea grasimii de la ficat.

Tofu – un studiu a dovedit faptul ca proteinele din soia, care se regasesc din belsug in tofu, reduc depozitele de grasime de la nivelul ficatului. Peste – somonul, sardinele, tonul si alte tipuri de peste gras bogat in acizi grasi Omega-3 imbunatatesc sanatatea ficatului si combat inflamatia.

Ovaz – carbohidratii din cerealele integrale ofera energie si mentin senzatia de satietate, fiind de ajutor daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus.

Nuci – si nucile sunt bogate in Omega-3, iar studiile facute recent au dovedit ca ficatul persoanelor care sufera de steatoza hepatica si consuma nuci este mai sanatos decat cel al persoanelor care nu consuma.

Avocado – bogat in grasimi sanatoase, avocado contine substante chimice care incetinesc procesul de afectare a ficatului in steatoza hepatica. Fiind bogat in fibre, ficatul ajuta si la mentinerea greutatii.

Alimente de evitat in regimul alimentar pentru refacerea ficatului gras:

Alcoolul – fiind o cauza a steatozei hepatice, dar si a altor afectiuni hepatice, alcoolul trebuie evitat in boala de ficat gras.

Zaharul adaugat – prajiturile, sucurile si dulciurile in general trebuie evitate intrucat cresc cantitatea de grasimi care se depun pe ficat.

Alimentele prajite – prajelile sunt bogate in grasimi nesanatoase, dar si in calorii.

Sarea – sarea in exces determina acumularea de apa in organism asa ca trebuie limitata cantitatea de sodiu consumata de 1500 miligrame pe zi.

Painea alba, pastele si orezul – tot ce este alb este foarte procesat, ceea ce inseamna ca nu contine multe fibre si creste nivelul de zahar din sange. Alege intotdeauna variantele integrale.

Carnea rosie – carnea rosie este bogata in grasimi saturate, contraindicate in steatoza hepatica.

Suplimente naturale pentru refacerea ficatului gras

Armurariul este cea mai eficienta planta in tratarea afectiunilor hepoatice intrucat ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Silimarina este un supliment pe baza de armurariu care poate fi folosit cu succes in tratarea ficatului gras. Consulta-te cu medicul tau inainte de a lua orice supliment natural pentru refacerea ficatului gras. Exista si alte suplimente care sunt de ajutor in tratarea bolii de ficat gras.

Spirulina

Spirulina are efect hepatoprotector dai si hipolipidemic in special in tratarea steatozei hepatice non-alcoolice.

Anghinarea

Extractul de anghinare este folosit pentru tratarea ficatului gras, acesta stimuland regenerarea acestui organ.

Omega 3 si Omega 6

Suplimentele alimentare pe baza de Omega 3 si Omega 6 sunt de asemenea eficienta in tratarea steatozei hepatice intrucat reduc depozitele de grasime de la nivelul acestui organ.

Medicamente pentru reducerea grasimii de la nivelul ficatuui

Din pacate, nu exista un tratament anume care sa reduca depozitele de grasime de la nivelul ficatului. Medicii folosesc insa medicatia pentru controlul trigliceridelor si al colesterolului din sange, in asociere cu dieta si sportul, pentru tratarea steatozei hepatice.

Sfaturi pentru prevenirea ficatului gras

Ficatul gras poate fi tratat, dar si prevenit, printr-o serie de schimbari ale stilului de viata, incepand de la dieta, obiceiuri alimentare si pana la activitatile sportive.

Consumul moderat de alcool

Pentru prevenirea oricarei afectiuni hepatice, implicit a ficatului gras, limitarea consumului de alcool este esentiala. Alcoolul este procesat foarte greu de ficat si consumul excesiv produce daune grave acestui organ.

Dieta sanatoasa

Adoptarea unei diete sanatoase mentine, de asemenea, ficatul sanatos. Alege o dieta bazata pe alimente bune pentru ficatul gras, adica fructe, legume si cereale integrale si respecta aportul caloric recomandat pentru varsta si conditia ta fizica. Surplusul de kilograme creste riscul de steatoza hepatica.

Activitati sportive

Practicarea activitatilor sportive este recomandata pentru prevenirea afectiunilor hepatice si nu numai, insa devine obligatorie in caz de supraponderabilitate. O jumatate de ora pe zi de sport este suficienta pentru persoanele sanatoase, insa in caz de obezitate e nevoie de mai multa miscare.

Examene medicale periodice

Realizarea examenelor medicale periodice este extrem de importanta in prevenirea steatozei hepatice. Facand regulat analizele, medicul te va preveni la timp daca este cazul sa te ingrijorezi. Cu cat identifici mai timpuriu afectiunile hepatice de care suferi, cu atat mai repede vei putea sa faci ceva pentru a le ameliora.

 

Sursa foto: Shutterstock