Exfolierea este vitală pentru tenul tău! Iată de ce

Exfolierea este esențială pentru sănătatea pielii: lasă pielea mai luminoasă, curată și atenuează ridurile fine. Apoape oricine poate efectua periodic o exfoliere de calitate, iar dacă există anumite contraindicații la nivelul tenului, gâtul și decolteul pot beneficia aproape necondiționat.

Este important să folosiți cel mai eficient produs pentru tipul de ten pe care îl aveți. Exfolierea este contraindicata tenurilor afectate de eczeme sau alte probleme medicale.

Cum se regenerează pielea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a înțelege mai bine importantă exfolierii ar trebui să ne  aducem aminte de mecanismul de regenerare al pielii. 

În timpul procesului de regenerare al pielii are loc o migrare a celulelor către suprafața. Aceste celule, la început tinere, îmbătrânesc și ajung să formeze la suprafața pielii un strat de celule cornoase (strat cornos) care se exfoliază (cad) în permanență.

Împreună cu sebumul secretat de glandele sebacee, aceste celule moarte îmbibă porii și îi dilată, ducând la apariția comedoanelor.  

Un alt motiv de îndepărtare al lor este faptul că ele împiedică hidratarea eficientă și de asemenea dau feței un aspect obosit și îmbătrânit. Prin exfoliere se favorizează rotația celulelor sau așa numitul “turn over” process prin care se aduc la suprafață celule noi. Ca urmare, pielea va fi mai hidratată și mai netedă, în general se va obține un aspect mai tânăr și mai luminos al feței.

Care sunt metodele de exfoliere?

Exfolierea poate fi mecanică sau chimică. 

Exfolierea mecanică: 

  • creme sau geluri cu microgranule: contraindicat tenurilor sensibile sau acneice 
  • microdermabraziunea –indeparteaza ridurile fine 
  • dermabraziunea- pentru riduri mai pronunțate, atenuarea urmelor lăsate de acnee și o piele în general mai uniformă și mai netedă

Exfolierea chimică:  

  • Enzimele- provin din extracte de fructe exotice că papaya și sunt recomandate mai ales tenurilor sensibile 
  • Acizii din fructe sau acizii alfahidroxilici ( pe scurt AHA) 

Acizii din fructe sunt de departe cei mai folosiți pentru exfolierea pielii; ei penetrează stratul cornos de la suprafața epidermei dizolvind liantul ce ține celulele împreună, realizându-se astfel îndepărtarea celulelor moarte. De asemenea elimină excesul de sebum, înlătură petele mai închise la culoare, stimulează producția de colagen și elastină, netezesc ridurile fine. Ca urmare, pielea devine mai clară, mai strălucitoare! Acizii din fructe sunt extrași din diferite plante ca trestia de zahăr (acidul glicolic), mere (acidul malic), etc. 

Cel mai des folosit este acidul glicolic. Aplicarea concentrațiilor mici între 20%-60% pot  fi efectuate în centrele de cosmetică în timp ce aplicațiile de peste 60% trebuie efectuate sub supraveghere medicală. Folosirea unui procentaj anume depinde de anamneză persoanei, starea prezența a tenului cât și de rezultatele pe care vrem să le obținem. De obicei se începe cu un procent mic și se crește în tratamentele următoare în funcție de reacțiile pielii și rezultatul final. În timpul aplicării și uneori după este de așteptat o senzație de usturime care dispare în jur de 30 min. Tenul poate deveni ușor uscat, dar o dată pielea nouă descoperită fațava deveni întinerită, proaspătă și vibrantă. 

Tot aici ar trebui să amintim de acidul betahidroxilic (pe scurt BHA) care datorită liposolubilității sale este recomandat pentru exfoliere tenurilor grase. De asemenea este apreciat și datorită proprietăților antiinflamatorii. 

Cât de des? Se recomandă serii de 6 tratamente unul pe săptămână. Aceste produse folosite preventiv pot întârzia imbatrânirea pielii. Tenul va deveni mai catifelat, micile impurități vor dispărea, de asemenea ridurile fine. Se va observa și o îmbunătățire a conturului feței datorită stimulării colagenului. 

Întrebări frecvente:

E adevărat că nu ar trebui să folosesc buretele pt. exfolierea feței? 
Personal nu recomand această metodă de exfoliere. Buretele poate deveni o adevărată "crescătorie" de bacterii, fără să amintim iritația pe care o provoacă. Păstrați aceste produse pt. exfolierea corporală, dar atenție la dezinfectarea lor după fiecare folosire. 

Dacă am acnee pot să folosesc gelul cu microgranule pt. exfoliere? 
Tenul acneic, în afară erupțiilor, suferă și de iritații. Microgranulele vor afecta negativ pielea acneica în 2 feluri: prin acțiunea abrazivî vor rupe comedoanele împrăștiind bacteriile pe toată fața, iar în al doilea rînd vor agrava iritația. Este de preferat folosirea unei măști cu acizi din fructe sau enzime. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum să aplic un produs cosmetic care conține acizi din fructe? 
Cremele de uz larg  au o concentrație destul de mică de acizi din fructe (10-15%). Cu toate acestea datorită gradului diferit de sensibilitate se recomanda folosirea lor în regim de “tatonare”. Asta înseamnă că începeți cu o aplicare o data pe săptămină de preferat seară, pe un ten curat, evitând zona din jurul ochilor. Poate fi aplicat si pe gât și decolteu. Dacă nu apar iritații, continuați să aplicați o zi da una nu. În cazul în care pielea se irită rămâneți la o aplicare pe săptămână timp de 2 săptămâni, după care treceți treptat la 3 ori pe săptămână. Aplicați cantități mici, și intodeauna folosiți în timpul zilei cremă cu protecție solară. Întrerupeți aplicarea în timpul vacanțelor la mare sau în locuri însorite. De notat că folosirea acizilor din fructe nu trbuie asociată cu alte produse ce conțin derivați de vitamina A. E bine să cereți sfatul unei esteticiene competente sau a unui medic dacă aveți posibilitatea. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0