

Este siropul de artar un indulcitor atat de sanatos pe cat se zvoneste?
Este siropul de artar un indulcitor atat de sanatos pe cat se zvoneste?
Este siropul de artar un indulcitor atat de sanatos pe cat se zvoneste?
Siropul de artar, originar din Canada, a devenit din ce in ce mai popular si in Romania, mai ales printre adeptii unui stil de viata sanatos, care il folosesc pentru a indulci diferite preparate.
Acest indulcitor natural contine peste 24 de antioxidanti care ajuta organismul in lupta contra radicalilor liberi, insa este bogat si in minerale precum zincul si manganul, mentinand inima sanatoasa si intarind sistemul imunitar.
Spre deosebire de zahar si de alti indulcitori rafinati care nu contin nicio substanta nutritiva, siropul de artar vine la pachet cu nutrienti importanti si, daca este folosit in cantitati moderate, are o multime de beneficii pentru sanatatea noastra.
Valori nutritionale sirop de artar
Calciu: 7% din doza zilnica recomandata
Potasiu: 6% din doza zilnica recomandata
Fier: 7% din doza zilnica recomandata
Zinc: 28% din doza zilnica recomandata
Mangan: 165% din doza zilnica recomandata
Beneficii sirop de artar
Actiune antiinflamatoare – Potrivit studiilor facute in domeniu, siropul de artar este bogat in antioxidanti sub forma de compusi fenolici, care sunt eficienti in combaterea radicalilor liberi care determina aparitia unor boli precum diabetul sau chiar cancerul.
Pont: Cu cat siropul de artar este mai inchis la culoare, cu atat este mai bogat in antioxidanti.
Lupta cu inflamatia – Tot datorita continutului bogat in antioxidanti, siropul de artar reduce inflamatia, prevenind si ajutand la tratarea unor afectiuni precum artrita, sindromul de colon iritabil ori chiar bolile de inima. Compusii chimici din siropul de artar reduc si stresul oxidativ, care slabeste sistemul imunitar si accelereaza procesul de imbatranire.
Intareste sistemul imunitar – Studiile facute in domeniu au dovedit ca zincul si manganul intaresc sistemul imunitar, asa ca siropul de artar consumat in cantitati moderate fortifica imunitatea.
Benefic pentru sistemul reproducator masculin – Mineralele din siropul de artar contribuie si la mentinerea sanatatii aparatului reproducator al barbatilor. Deficitul de minerale provoaca aparitia cancerului de prostata, asa ca trebuie prevenit.
Mentine pielea sanatoasa si frumoasa – La fel ca si mierea, siropul de artar reduce inflamatia de la nivelul pielii, dar si hidrateaza pielea foarte uscata. Combina siropul de artar cu iaurt sau fulgi de ovaz si foloseste masca obtinuta aplicata pe tenul curat, pentru rezultate vizibile imediat.
Alternativa sanatoasa pentru zahar – Zaharul si chiar si indulcitorii artificiali fara calorii cauzeaza diverse probleme de sanatate precum obezitatea, oboseala, anxietatea, depresia ori dificultatile de concentrare. Siropul de artar este o alternativa sanatoasa pentru acesti indulcitori.
Cum sa consumi sirop de artar
- Pe post de indulcitor in cafea, ceai, prajituri.
- Pe post de topping pentru clatite, asa cum il consuma americanii.
- Pe painea prajita, in loc de miere.
- In fulgii de ovaz, pentru un plus de savoare.
- In iaurt grecesc simplu sau chiar cu fructe de padure.
- Pe post de glazura pentru preparatele dulci.
- Pe post de topping pentru popcorn.
- Pe post de sos pentru legumele sotate.
- Pe post de sos pentru preparatele chinezesti.
- In supele-creme dulci, precum cea de dovleac.
- Pe post de sos pentru friptura.
- Pe post de dressing pentru salata, amestecat cu zeama de lamaie si condimente.
- Pe post de topping pentru inghetata de casa.
Nu trebuie consumat in exces!
In ciuda beneficiilor pe care le are, se recomanda ca siropul de artar sa fie consumat cu moderatie. Expertii spun ca, desi siropul de artar asigura o cantitate decenta din anumite minerale (zinc si mangan), nu trebuie sa uitam ca are un continut bogat de zahar.
Siropul de artar este alcatuit in proportie de aproape doua treimi din sucroza, iar in 80 ml de sirop de artar sunt inglobate aproape 60 de grame de zahar.
Consumat in exces, zaharul poate fi cauza principala a celor mai mari probleme de sanatate, cum sunt obezitatea, diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.
Ce arata studiile despre siropul de artar
Daca ai nevoie de un motiv in plus de a renunta la zahar si de a-l inlocui cu o varianta mai sanatoasa, retine ca din punct de vedere nutritional, siropul de artar este impresionant cand este vorba despre antioxidantii care iti ofera protectie impotriva numeroaselor boli. De fapt, un studiu* din jurnalul medical Pharmaceutical Biology a scos la iveala ca siropul pur de artar contine pana la 24 de antioxidanti diferiti.
Potrivit studiilor care au comparat continutul total de antioxidanti al indulcitorilor naturali si cel al produselor pe baza de zahar rafinat (cum ar fi zaharul alb sau siropul de porumb), exista diferente substantiale intre produsele diferite care au fost analizate.
Zaharul rafinat, siropul de porumb si siropul de agave au o activitate minima a antioxidantilor, pe cand alte studii au aratat ca siropul de artar, zaharul brun si mierea au o capacitate antioxidanta mai pronuntata.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
*"High-performance liquid chromatography characterization and identification of antioxidant polyphenols in maple syrup.", 2008, Pharmaceutical Biology; Abou-Zaid, M.M.; Nozzolillo, C.; Tonon, A.; Coppens, M.D.; Lombardo, D.A.