Scolioza: simptome, cauze, tratament

Din ce în ce mai mulți copii, adolescenți și tineri sunt depistați cu scolioză. Cert este că putem avea scolioză și să nu simțim niciun disconfort sau problemă, iar aceasta să fie depistată întâmplător. La fel de bine cum atunci când scolioza este mai gravă, poți resimți dureri, dar și o serie de consecințe asupra bunei funcționalități a întregului sistem osos și articular, ba chiar a organelor interne- inimă și plămâni de exemplu.

Scolioza se caracterizează printr-o curbare a coloanei vertebrale în lateral. Această afecțiune poate afecta orice porțiune a coloanei vertebrale, însă cele mai afectate zone sunt cea lombară ori cea de la nivel toracal. 

În general, scolioza la copii și adolescenți nu necesită tratament, ci se corectează de la sine, pe măsură ce copilul crește sau prin practicarea susținută a sportului și a fortificării musculaturii paravertebrale și abdominale. În unele cazuri, însă, scolioza poate determina nevoia de fizioterapie sau, foarte rar, chiar de intervenție chirurgicală. Complicațiile scoliozei includ durerea cronică și problemele respiratorii.

Prognosticul pentru o persoană cu scolioză variază în funcție de cât de devreme este diagnosticată și tratată problema. Dacă forma curburii este similară literei S, situația este, de asemenea, mai serioasă!

Ce este scolioza

Scolioza este afecțiunea care curbează coloana vertebrală fie în forma literei „C”, fie în forma literei „S”.  Majoritatea experților consideră că există trei categorii de scolioză.

  • Idiopatică – cel mai frecvent tip. Cauza este necunoscută sau nu există un singur factor care să contribuie la dezvoltarea bolii.
  • Congenitală
  • Neuromusculară.

Scolioza poate să apară la orice vârstă, însă este mai des întâlnită la pacienții cu vârsta de 10-15 ani.

Curbura structurală este permanentă și poate să apară din alte cauze. Curbura nestructurală este temporară și mai mult ca sigur va disparea odată cu trecerea timpului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze scolioză

Medicii nu cunosc întotdeauna ce declanșează scolioza, însă se pare că factorul ereditar joacă un rol important, întrucât scolioza are tendința de a se moșteni în familie.
Mai rar, scolioza poate fi cauzată de:

  • defecte din naștere – scolioză congenitală, oasele coloanei vertebrale nu se formează corect în uter;
  • unele afecțiuni neuromusculare – cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară (scolioză neuromusculară);
  • uzura coloanei vertebrale odată cu vârsta (scolioză degenerativă) – afectează adulții în vârstă;
  • accidentări la nivelul coloanei vertebrale.

Factori de risc scolioză

Factorii de risc pentru dezvoltarea scoliozei includ:

  • vârsta – semnele și simptomele încep, de obicei, în adolescență;
  • sexul – deși atât băieții, cât și fetele dezvoltă scolioză ușoară în aceeași măsură, fetele au un risc mai mare ca această curbură să se agraveze și să necesite tratament;
  • istoricul familial 

Semne și simptome scolioză

Semnele și simptomele scoliozei sunt următoarele:

  • capul este ușor întors către o parte;
  • cutia toracică nu este simetrică – coastele de pe o parte sunt mai sus decât cele de pe cealaltă parte;
  • un șold este mai ridicat decât celălalt;
  • un umăr este mai ridicat decat celălalt;
  • pacientul are o postură înclinată înspre o parte;
  • picioarele nu au aceeași lungime.

Când e cazul să mergi la medic?

Mergi la medic, dacă observi semne ale scoliozei la tine sau la copilul tău.

Medicul de familie îți va examina spatele și te poate trimite la un specialist pentru diagnostic, dacă suspectează că ai putea să ai scolioză. Ți se va efectua o radiografie pentru a verifica dacă coloana vertebrală este curbată și cât de severă este curbura. Dacă o să fii diagnosticat cu scolioză, ar trebui să discuți cu medicul tău despre opțiunile de tratament.

Diagnostic scolioză

Medicul îți va face, inițial, o examinare fizică în timpul căreia te poate pune să stai în picioare și apoi să te apleci, pentru a vedea dacă o parte a cutiei toracice este mai proeminentă decât cealaltă.

Medicul poate efectua, de asemenea, un examen neurologic pentru a verifica: slăbiciunea musculară, insensibilitatea, reflexele anormale.

Teste imagistice, precum radiografiile pot confirma diagnosticul de scolioză și pot dezvălui severitatea curburii coloanei vertebrale. 

Ecografia este o altă opțiune, deși poate fi mai puțin precisă în determinarea severității.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) ar putea fi recomandat, dacă medicul suspectează că o afecțiune subiacentă, precum o anomalie a măduvei spinării, cauzează scolioza.

Tratament scolioză

De obicei, copiii diagnosticați cu o formă ușoară de scolioză nu necesită tratament. 

Totuși, medicul va recomanda pacientului să revină la control din 6 în 6 luni pentru a monitoriza curbura coloanei prin examen clinic și prin radiografii. Dacă nu este ținută sub control, scolioza se poate agrava și poate avea complicații fizice și emoționale grave. Scolioza severă, în care curbura depășește 50 de grade, poate determina rotirea coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la scăderea capacității pulmonare și la probleme cardiace.

Atunci când stabilește tratamentul, medicul va ține cont de câțiva factori cum ar fi: sexul, vârsta, severitatea și amplasarea curburii, precum și maturitatea oaselor și dacă este probabil să se agraveze în timp.

Femeile, de pildă, au șanse mai mari decât bărbații să aibă o evoluție negativă a scoliozei. De asemenea, dacă medicul observă o curbură severă a coloanei, va administra tratament, întrucât există un risc crescut de a se agrava. 

Curbura localizată la jumătatea coloanei vertebrale prezintă risc crescut de complicații, comparativ cu cea care apare în prima parte de sus a coloanei ori în zona lombara.

Riscul de agravare a condiției este mai mare la adulți, întrucât oasele acestora s-au fixat deja.

Corsetul este cea mai folosită metodă de tratament în cazul copiilor. Purtarea unui corset medicinal nu va vindeca curbura, însă va preveni accentuarea acesteia pe măsură ce micuții cresc. Pentru rezultate bune, corsetul ar trebui purtat și pe timpul nopții. 

Corectorul de postură, o altă opțiune de tratament în caz de scolioză, va fi personalizată pentru a se potrivi corpului copilului. Aceasta este făcută, în general, din plastic rigid, deși uneori sunt disponibile bretele flexibile. Centura elastică este concepută pentru a nu fi remarcată sub hainele largi. De obicei, trebuie purtată timp de 23 de ore pe zi.

Adulții pot avea nevoie de tratament pentru a calma durerea, cum ar fi analgezice, injecții spinale și, foarte ocazional, intervenții chirurgicale.

Kinetoterapia, dar și fizioterapia sunt folosite pentru corectarea posturii spatelui și pentru îndreptarea coloanei vertebrale la pacienții cu scolioză. 

Masajul terapeutic și medicamentele antiinflamatoare pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor cauzate de scolioză. Deși tratamentul prin masaj pentru scolioză nu poate aborda cauza în sine, cercetările medicale au concluzionat că masajul poate ajuta în durerea generată de scolioză. Tratamentul prin masaje de tip cranian sacral și masajul țesuturilor profunde (deep tissue massage) reprezinta două tipuri principale de masaj care pot ajuta

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală pentru scolioză este folosită destul de rar, atunci când medicul sugerează operația pentru a reduce riscul agravării curburii coloanei vertebrale. Intervenția chirurgicală se folosește numai dacă deviația coloanei este mai mare de 50 de grade.

Intervenție chirugicală scolioză la copii

Operația poate fi recomandată dacă scolioza copilului continuă să se agraveze în ciuda încercării altor tratamente sau dacă are scolioză severă și a încetat să crească.
Copiii mai mici, în general cei sub 10 ani, pot avea o operație pentru a introduce tije speciale de-a lungul coloanei vertebrale. Acest lucru poate ajuta la oprirea înrăutățirii curburii pe măsură ce coloana vertebrală crește.

După operație, cel mic va trebui să se întoarcă la specialistul său la fiecare câteva luni pentru prelungirea tijelor, pentru a ține pasul cu creșterea. Chiar dacă este operat, copilul poate avea nevoie să poarte un corset pentru a-și proteja spatele.

Când încetează să crească, tijele pot fi îndepărtate și poate fi efectuată o operațiune finală de îndreptare a coloanei vertebrale.

Intervenție chirugicală scolioză la adolescenți și adulți

Adolescenții și adulții care au încetat să crească pot avea o operație numită fuziune spinală pentru a corecta curbura.

Aceasta este o operație majoră în care coloana vertebrală este îndreptată folosind tije metalice, șuruburi, cârlige sau fire, împreună cu bucăți de os luate din altă parte a corpului, de multe ori, din șold.

Uneori, pacienții vor trebui să poarte după operație un aparat pentru spate, pentru a-și proteja spatele în timp ce se vindecă.

Complicații scolioză

În timp ce majoritatea pacienților cu scolioză au o formă ușoară, scolioza poate provoca uneori complicații:

  • probleme respiratorii – în scolioza severă, cutia toracică poate apăsa pe plămâni, ceea ce face mai dificilă respirația;
  • probleme cu spatele – persoanele care au avut scolioză în copilărie pot avea mai multe șanse de a avea dureri cronice de spate la vârsta adultă, mai ales dacă curburile lor anormale sunt mari și netratate;
  • probleme cu aspectul fizic – pe măsură ce scolioza se agravează, poate provoca modificări mai vizibile, inclusiv șoldurile și umerii neuniformi, coaste proeminente și o deplasare a taliei și a trunchiului în lateral. 

 În plus, a avea scolioză sau a purta un corset poate fi dificil și poate cauza probleme legate de imaginea corporală și stima de sine, în special pentru copii și adolescenți. În acest caz, ei pot avea nevoie de susținere emotională, de aceea e indicat să se apeleze la ajutorul unui psiholog. Susținerea familiei și a prietenilor este, însă, cea mai importantă.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS: „Scoliosis”, https://www.nhs.uk/conditions/scoliosis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1