Durerea lombara asociata cu senzatia de greata - ce afectiuni poate trada

Ai dureri de spate, dar și stări de greață? Iată ce afecțiuni se manifestă prin aceste simptome asociate!

Dacă, în general, durerile de spate sunt cauzate de probleme ale coloanei vertebrale sau de musculatura lombară, atunci când apar și stările de greață este vorba, adesea, de probleme de altă natură. 

Durerea de spate nu este întotdeauna o problemă de sine stătătoare. În unele cazuri, poți experimenta disconfort legat de coloana vertebrală, împreună cu stări de greață. Cu toate acestea, este rar ca un nerv spinal iritat sau o problemă comună similară a coloanei vertebrale să provoace tulburări de stomac. De fapt, dacă durerea de spate este asociată cu alte simptome care includ greața, este vorba de obicei de o problemă de sănătate subiacentă. 

Iată ce afecțiuni poate trăda această asociere de simptome!

Pietre la rinichi 

Rinichii se află pe ambele părți ale mijlocului spatelui. Experimentarea durerii în această zonă, mai ales dacă disconfortul se resimte doar pe o parte, poate semnala fie o piatră la rinichi, fie o infecție la rinichi. Pacientul se poate confrunta și cu stări de greață și poate avea dureri care iradiază în zona inghinală.

Aceste depozite mici și dure de minerale și săruri se pot forma în rinichii și pot provoca dureri ascuțite, în spate sau lateral, împreună cu alte simptome precum greața și vărsăturile. De asemenea, s-ar putea să simți durere când încerci să urinezi și să observi o nuanță de roz, roșu sau maro după micțiune.

Infecțiile renale sunt foarte grave și se pot răspândi în alte zone ale corpului. O persoană cu o infecție renală poate, de asemenea:

  • Să aibă febră
  • Să aibă frisoane
  • Să nu reușească să urineze sau să simtă durere în timpul micțiunii

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În cele mai multe cazuri, medicul va prescrie antibiotice. Și atunci când organismul încearcă să elimine pietrele de la rinichi, apar simptome precum durerile lombare, stările de greață sau chiar vărsăturile. Aceste simptome se intensifică în timpul urinării. Febra poate, de asemenea, să apară.

Colica biliară

Această afecțiune se manifestă în special prin durere în zona ficatului, însă aceasta durere poate iradia și către zona spatelui. Senzația de greață, dar și vărsăturile, sunt specifice acestei afecțiuni.

Gastroenterita

Gastroenterita provoacă durere și inflamație în stomac ca urmare a unei infecții. Mai multe tipuri diferite de infecții pot provoca gastroenterită, inclusiv norovirus și salmonella. O persoană cu gastroenterită se poate confrunta cu crampe intense la stomac care iradiază spre spate. Uneori, afecțiunea o poate determina să vomite atât de tare și atât de frecvent încât mușchii stomacului și spatelui devin dureroși.

Unele recomandări care ușurează simptomatologia includ limitarea dietei la alimente fade, ușor digerabile, cum ar fi pâinea prăjită din grâu integral, pentru a ușura vărsăturile și consumul de multă apă pentru a preveni deshidratarea.

Gastroenterita trece de obicei de la sine, dar o persoană ar trebui să solicite îngrijiri medicale dacă:

  • nu poate mânca;
  • dezvoltă orice simptom de deshidratare, cum ar fi ochii scufundați;
  • nu-și revine după 24 de ore.

Ulcer

Ulcerele sunt o altă cauză frecventă a durerilor de spate legate de sistemul gastrointestinal. Ulcerele sunt răni în stomac, intestine și alte părți ale sistemului digestiv. Disconfortul abdominal rezultat poate radia, de asemenea, spre spate, provocând dureri de spate. În cele mai multe cazuri, un astfel de disconfort este doar temporar, dar unii oameni se confruntă cu acesta zile sau chiar săptămâni la rând. Un ulcer peptic perforant care pătrunde în pancreas poate provoca disconfort chinuitor și cronic de spate și ar putea necesita spitalizare.

Afecțiuni hepatice

Boala de ficat gras poate provoca, de asemenea, stări de greață și dureri de spate. În cele mai multe cazuri, durerea debutează în partea dreaptă a stomacului, apoi iradiază spre spate. Și alte afecțiuni hepatice, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic, pot provoca dureri care se agravează în mod constant pe o perioadă lungă de timp. Dacă te confrunți cu aceste simptome, ar trebui să consulți de urgență medicul.

Sarcina 

Greața cu care se confruntă o gravidă poate fi cauzată de schimbările hormonale.  Sarcina provoacă mai multe modificări structurale în organism, în special în zona șoldurilor și în jurul pelvisului. De asemenea, pot fi afectați mușchii și ligamentele care susțin coloana vertebrală. Aceștia sunt factorii care ar putea duce la dureri de spate. 

Durerea de spate este, de asemenea, frecventă în timpul sarcinii, deoarece greutatea fătului în creștere pune presiune pe spate. Adesea, aceste simptome nu sunt un motiv de îngrijorare pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, atunci când greața apare după primul trimestru, poate fi un simptom al preeclampsiei, care este o afecțiune în care tensiunea arterială devine prea mare. Dacă ești însărcinată și te confrunți cu greață în al doilea trimestru de sarcină, cere sfatul medicului.

E bine de știut și că în al doilea sau al treilea trimestru, unele femei dezvoltă o afecțiune hepatică numită colestază.

Printre simptomele colestazei se numără:

  • greață sau pierderea poftei de mâncare
  • durere în partea dreaptă superioară a stomacului
  • urină închisă la culoare
  • ochi sau piele galbenă
  • dureri de stomac care iradiază spre spate

Cel mai frecvent și mai vizibil simptom al colestazei este mâncărimea. Femeile care acuză mâncărimi de piele împreună cu dureri de spate sau greață ar trebui să-și sune medicul care le monitorizează sarcina. Pentru problemele coloanei vertebrale, un specialist poate oferi opțiuni de tratament și sfaturi de luat în considerare pe măsură ce sarcina avansează.

Apendicita 

Principalele simptome ale apendicitei sunt durerile în partea dreaptă, jos, care uneori iradiază către zona lombară sau picioare, precum și senzația de greață.

Menstruația 

Femeile care au menstruații dureroase acuză adesea și dureri lombare ori senzația de greață. Dacă aceste două simptome apar numai la menstruație, înseamnă că nu sunt motive de îngrijorare.

Cefalee cervicogenă

Aceste dureri de cap sunt cauzate de iritația unui nerv din partea superioară a coloanei vertebrale. Pacienții experimentează simptome de migrenă și dureri de spate în partea superioară a coloanei vertebrale.

Colecistita cronică

Colecistita cronică poate provoca, de asemenea, o inflamație ușoară. Dacă această afecțiune face ca vezica biliară să nu mai producă bilă, s-ar putea ca pacientul să se confrunte cu greață atunci când mănâncă sau în timpul procesului digestiv. 

Disconfortul s-ar putea extinde și în zona abdominală superioară și în alte părți ale coloanei vertebrale. Un gastroenterolog poate pune diagnosticul de colecistită și poate stabili un plan de tratament. Odată ce afecțiunea este ținută sub control, durerile de spate asociate cu aceasta dispar de cele mai multe ori.

Atacuri de cord

Deși atacurile de cord sunt adesea descrise ca o durere bruscă în zona pieptului, debutul este adesea mult mai subtil decât atât, iar surprinderea acestor semne devreme îți poate oferi timpul prețios de care ai nevoie pentru a supraviețui.  Durerea în piept care iradiază în spate este binecunoscută, dar știai că și greața este un potențial semn de avertizare? Motivele exacte variază de la caz la caz, dar medicii speculează că greața apare din cauza tensiunii arteriale scăzută generată de artera înfundată. Acest simptom este mult mai frecvent la femei decât la bărbați și ar trebui luat în considerare alături de alte simptome ale atacului de cord.

Alte afecțiuni care pot cauza greață și dureri lombare în același timp sunt: endometrioză, pancreatita cronică, chisturile la nivelul rinichilor.

Când e cazul să apelezi la medic dacă ai dureri lombare asociate cu senzația de greață

Dacă greața și durerea de spate nu dispar în 24 de ore de la debut, ba chiar se agravează, ar trebui să mergi la medic pentru un consult. Mergi la medic de urgență dacă, pe lângă dureri lombare și greață, ai și simptome precum:

  • Confuzie
  • Slăbiciune fizică extremă
  • Dureri la urinare
  • Sânge în urină
  • Probleme de respirație

Tratament dureri lombare și senzație de greață

Tratamentul va fi stabilit în funcție de cauzele acestor simptome. Pentru ameliorarea temporară a senzației de greață se pot administra antiemetice, iar pentru durerea lombară se pot folosi antiinflamatoarele ori relaxantele musculare. Însă ideal ar fi să se depisteze cauza durerii, astfel încât aceasta să fie tratată, nu doar simptomele neplăcute.

Dacă sarcina este cauza durerilor și senzației de greață, nu se va administra niciun medicament, ci se va consulta medicul. Poți apela, totodată, și la o serie de remedii la îndemână, care îți vor ameliora simptomatologia:

  • Ceaiul de ghimbir, băut cu înghițituri mici, va ameliora senzația de greață;
  • Mesele mici și dese, în defavoarea celor copioase, sunt de asemenea recomandate;
  • Compresele reci și cele calde vor ameliora durerile și disconfortul din zona lombară – în primele trei zile de la debutul durerii se vor folosi comprese reci, cu gheață, iar apoi acestea vor fi înlocuite cu compresele calde;
  • Limitarea activităților fizice solicitante precum ridicarea unor greutăți, practicarea unor exerciții dificile sau orice altă mișcare care sporește presiunea pusă pe zona lombară.

Indiferent de suspiciunile pe care le ai cu privire la cauza durerii, este foarte important că acestea să fie confirmate de un medic. Consultul de specialitate este necesar dacă durerile de spate și stările de greață persistă sau chiar se agravează. Medicul este singurul în măsură să stabilească diagnosticul corect, în urma examinării fizice, a anamnezei, precum și a altor teste și analize.După depistarea cauzei acestor simptome, se poate începe tratamentul, iar starea pacientului se va ameliora de la o zi la alta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Gallbladder Disease
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gallbladder-disease
American Liver Foundation - How Liver Diseases Progress
https://liverfoundation.org/about-your-liver/how-liver-diseases-progress/
American Urological Association - What are Kidney Stones?
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/k/kidney-stones
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0