Diagnosticul imagistic in durerile lombare

Durerile lombare sunt frecvente in randul adultilor, insa nu este necesar intotdeauna diagosticul imagistic.

Cauzele durerilor lombare sunt diverse, incepand de la intinderea musculara si pana la afectiuni serioase ale coloanei vertebrale cum ar fi hernia de disc sau lordoza lombara. In functie de simptomele resimtite, medicul va face analizele si testele necesare pentru diagnosticarea corecta a afectiunii care cauzeaza dureri lombare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca durerea lombara nu dispare in 6 saptamani de la aparitie, ori daca simptomele acesteia sunt severe si interactioneaza cu activitatile zilnice, e obligatoriu sa se realizeze un control medical pentru stabilirea cauzei durerilor de spate.

Diagnosticul imagistic in durerile lombare

La pacientii cu durere lombara acuta, insa fara simptome severe, nu se recomanda metode de diagnostic imagistic  precum radiografia (care este cea mai folosita metoda imagistica radiologica), CT (computerul tomograf) sau RMN (rezonanta magnetica).

Aceste metode de diagnostic se numesc teste imagistice intrucat ofera imagini ale oaselor, musculaturii, ligamentelor si articulatiilor, pe care medicii le pot folosi pentru stabilirea diagnosticului corect.

Medicii nu recomanda aceste metode de diagnosticare decat in situatiile in care acestea chiar sunt necesare. Asta pentru ca acestea prezinta riscuri (de pilda, radiografiile si CT folosesc radiatiile, pe care e bine sa le evitam daca acest lucru este posibil), dar si pentru ca sunt destul de scumpe.

Cand e necesara folosirea metodelor de diagnostic imagistic

In unele cazuri, medicul nu are incotro si trebuie sa recomande asemenea metode de testare. Acestea sunt obligatorii in urmatoarele situatii:

  • Scadere in greutate brusca si inexplicabila asociata cu durerile lombare
  • Febra asociata cu durerile lombare
  • Dureri lombare asociate cu slabiciune la nivelul picioarelor ori cu amorteala
  • Pierderea reflexelor instalata odata cu durerile lombare
  • Istoric in ceea ce priveste cancerul

Toate aceste simptome pot indica daune serioase la nivelul unui nerv ori alte situatii grave precum cancerul sau o infectie la nivelul coloanei vertebrale. Intr-o asemenea situatie, folosirea radiografiilor, a CT si a RMN-ului nu poate fi evitata, ba chiar este recomandata.

Daca insa nu este vorba despre asemenea simptome, e indicat ca pacientul sa astepte ameliorarea simptomelor durerii lombare si folosirea altor metode de diagnosticarea a afectiunii care cauzeaza durerile de spate.

 

 

Metode de diagnostic imagistic

Rafiografia – radiografia foloseste radiatii pentru a oferi imagini ale coloanei vertebrale. Aceasta poate fi folosita pentru a detecta afectiuni de la nivelul coloanei vertebrale. Radiatiile au o serie de efecte negative asupra sanatatii, crescand chiar si riscul de cancer, de aceea sunt recomandate numai in situatiile serioase.

CT – computerul tomograf foloseste, de asemenea, radiatiile pentru a obtine imagini cu o sectiune specifica a zonei lombare. Spre deosebire de radiografie, CT ofera si imagini ale vaselor mari de sange, ale terminatiilor nervoase, ale tendoanelor, ligamentelor, dar si ale cartilagiilor.

RMN – RMN-ul foloseste unde radio pentru a oferi imagini din interiorul organismului: imagini ale oaselor, ale organelor si ale muschilor. Spre deosebire de radiografii si CT, RMN-ul nu foloseste radiatiile, asa ca este considerat ca fiind o alternativa mai sanatoasa a acestora, putand fi folosit inclusiv in cazul femeilor insarcinate ori a copiilor aflati in perioada de crestere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0