Ai dureri lombare si urinezi foarte des? Iata care ar putea fi cauzele

Multe persoane se confruntă măcar o dată în viață cu dureri de spate, care nu indică în toate cazurile afecțiuni grave. Însă durerile lombare acompaniate de nevoia urgentă și repetată de a urina pot trăda o serie de afecțiuni care necesită îngrijire medicală – iată despre ce este vorba!

Durerile lombare se numără printre cele mai des întâlnite dureri, acestea având o mulțime de cauze, începând de la suprasolicitarea musculaturii lombare și până la afecțiunile coloanei vertebrale. Durerile pot fi acute, dar și cronice, dacă persistă mai mult de trei luni. 

Majoritatea durerilor de spate sunt rezultatul unei leziuni, cum ar fi entorsele musculare sau încordările cauzate de mișcări bruște sau de poziții defectuoase adoptate în timpul ridicării obiectelor grele. Hernia de disc, sciatica, stenoza coloanei vertebrale sau o curbură anormală a colaonei sunt toate motive pentru apariția unor dureri lombare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cât de frecvente sunt durerile de spate?

Aproximativ patru din cinci persoane au dureri de spate la un moment dat în viață, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic. Durerea de spate este cea mai frecventă cauză a dizabilităților legate de locul de muncă. 

Durerea acută de spate poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, în timp ce durerea cronică de spate durează mai mult de trei luni. Durerea de spate este mai susceptibilă să apară la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, din cauza modificărilor care apar în organism odată cu îmbătrânirea. 

Unele persoane sunt mai predispuse decât altele să aibă dureri de spate, printre factorii de risc numărându-se vârsta (persoanele de peste 30 de ani au mai des dureri de spate, deoarece discurile se uzează), greutatea corporală prea mare (oamenii supraponderali sau care suferă de obezitate sunt mai predispuși la dureri de spate deoarece greutatea în exces pune presiune asupra articulațiilor și discurilor) și sănătatea generală (persoanele care fumează, beau alcool în exces sau duc un stil de viață sedentar au un risc mai mare de dureri de spate).

Alți factori de risc pentru durerile de spate sunt ocupația (locurile de muncă și activitățile care necesită ridicări dese de obiecte grele), problemele structurale (durerile severe de spate pot rezulta din unele afecțiuni, cum ar fi scolioza, care modifică alinierea coloanei vertebrale) și anumite boli (persoanele care au antecedente familiale de osteoartrită, anumite tipuri de cancer și alte boli au un risc mai mare de durere lombară).

Mergi la medic dacă ai dureri lombare însoțite de urinare frecventă

Orice durere de spate ar trebui adusă la cunoștința medicului de familie pentru a primi tratamentul necesar, dar mulți oameni evită să meargă la medic când au astfel de probleme. Dacă observi, însă, că pe fondul durerilor de spate apare și urinare frecventă, poate fi vorba despre o afecțiune gravă, care necesită îngrijire medicală de urgență, așa că nu mai amâna vizita la medic.

Posibile cauze ale durerii lombare asociate cu urinarea frecventă

Când durerile de spate apar în același timp cu urinarea freventă, acest lucru se poate petrece din mai multe cauze:

Afecțiuni renale

Rinichii pot cauza atât nevoia frecventă de a urina, cât și dureri lombare. Dacă durerea de spate este resimțită mai mult pe o parte, poate fi cauzată de o afecțiune localizată la nivelul unuia dintre rinichi. Durerea poate iradia către zona pelviană. Pietrele la rinichi, dar și infecțiile urinare se pot manifesta prin aceste două simptome asociate.

O piatră mică la rinichi poate trece prin tractul urinar cu ușurință, provocând durere mică sau fără să provoace deloc durere, dar o piatră mai mare se poate bloca pe parcurs, blocând și fluxul de urină și provocând dureri severe sau sângerări. Dacă ai simptome de pietre la rinichi, inclusiv durere severă sau sângerare, solicită îngrijire medicală imediată. Medicul poate trata orice durere și poate preveni alte probleme, cum ar fi o infecție a tractului urinar.

Afecțiuni ale prostatei

Infecțiile și inflamația de la nivelul prostatei pot cauza dureri lombare, rectale, dar și urinări frecvente. Alte simptome care pot apărea în același timp sunt: dureri la urinare, frisoane, febră, dureri musculare, oboseală, ejaculare dureroasă ori dureri la nivelul scrotului. Și cancerul de prostată aflat în stadiu avansat poate avea asemenea manifestări. Prostatita, o afecțiune dureroasă care implică inflamarea prostatei și uneori a zonelor din jurul prostatei, este caracterizată de dureri între scrot și anus, în zona abdomenului central inferior, a scrotului și a părții inferioare a spatelui.

Vaginita 

Vaginita este un termen medical care descrie diferite tulburări care determină infectarea sau inflamarea vaginului. Vulvovaginita se referă la inflamația atât a vaginului, cât și a vulvei (organele genitale externe feminine). Aceste afecțiuni pot rezulta dintr-o infecție cauzată de organisme precum bacterii, fungi sau virusuri.

Iritațiile cauzate de substanțele chimice din creme, spray-uri sau chiar îmbrăcăminte care vin în contact cu această zonă pot duce și la vaginită. În unele cazuri, vaginita rezultă din organisme care sunt transmise între partenerii sexuali, uscăciune vaginală și lipsă de estrogen.

Inflamația vaginului poate cauza urinări frecvente, dureroase, dar și durere de spate. Medicul ginecolog îți va recomanda un tratament care să vindece această problemă.

Sarcina

Femeile însărcinate au nevoie mai des la toaletă, pentru că asupra vezicii este exercitată în permanență o forță care crește de la o luna la alta. Totodată, greutatea suplimentară din timpul sarcinii mărește și presiunea pusă asupra zonei lombare, cauzând astfel dorsalgie joasă.

Alte posibile cauze ale durerii lombare asociate cu urinatul des sunt creșterea în greutate, cancerul uterin sau ovarian, sindromul Cushing, boala inflamatorie pelvină, prolapsul uterin ori hiperparatiroidismul.

Diagnosticare dureri lombare și urinări frecvente

Mergi la medicul de familie dacă observi aceste simptome asociate. Medicul îți va face anamneza, examinarea fizică, dar și analize de sânge și, dacă va considera necesar, teste imagistice. În funcție de rezultate, medicul generalist te va trimite la specialist.

Tratament durere lombară și urinări frecvente

Tratamentul pentru durerea lombară și urinările frecvente este stabilit în funcție de cauza identificată de medic. În cazul unei infecții urinare, de pildă, se va folosi tratamentul cu antibiotice. Pe de altă parte, pentru pietrele la rinichi se poate folosi atât tratamentul medicamentos, cât și cel chirurgical.

Remedii pentru durerile lombare asociate cu urinările frecvente

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, poți folosi o serie de strategii pentru calmarea acestor simptome – iată despre ce este vorba:

Fii activ regulat

Pentru a contribui la menținerea unei bune stări de sănăatte, în general, un adult ar trebui să facă mișcare suficientă, măcar două ore și jumătate pe săptămână. Așadar, mai ales dacă ai dureri de spate, practică un sport în mod regulat, astfel încât musculatura din zona lombară să fie fortificată și să previi durerile. 

Totodată, exercițiile fizice mențin flexibilitatea coloanei vertebrale. Foarte bune sunt posturile de yoga pentru a trata durerile de spate, dar e indicat să înveți mai întâi de la un instructor acreditat cum se execută corect. Nu exagera cu efortul fizic, întrucât un efort prea mare poate declanșa o criză de dureri lombare. Evită, de asemenea, ridicarea greutăților dacă ai probleme cu durerile lombare.

Bea suficientă apă

Hidratează-te corespunzător pentru a elimina bacteriile din tractul urinar. În general, în funcție și de greutatea corporală, dar și de activitatea unei persoane de-a lungul zilei, necesarul de apă diferă. Pentru unele persoane, ar putea fi de ajuns 1,8 – 2 l de apă, în timp ce pentru altele (care, de exemplu, lucrează în căldură sau fac efort fizic mare la serviciu) cantitatea necesară de apă ar putea fi de mai mulți litri. Pentru o bună hidratare, consumă, pe lângă apă, ceaiuri neîndulcite de plante și fructe, precum și supe ori ciorbe de casă.

Pune-ți o compresă

Pentru relaxarea musculaturii lombare, dar și a vezicii urinare, poți folosi comprese calde, astfel încât simptomele să fie mai puțin intense. Se poate lua de la farmacie o compresă pentru terapia cu căldură sau o pernă specială din cauciuc în care se pune apă caldă.

Când e cazul să mergi de urgență la medic?

Apelează la ajutor de specialitate în cel mai scurt timp dacă, pe lângă dureri lombare și nevoia permanentă de urinare, apar și simptome precum:

  • Vărsături
  • Incontinență fecală
  • Frisoane
  • Sânge în urină

Chiar dacă nu ai asemenea manifestări, recomandarea noastră este să mergi oricum la un consult medical, astfel încât să afli cauza simptomelor și să primești un tratament adecvat. Afecțiunile lăsate netratate pot cauza complicații grave pentru sănătate.

Cum se pot preveni durerile de spate?

Nu se pot preveni durerile de spate care se instalează în urma unor boli sau probleme structurale ale coloanei vertebrale, dar se pot evita acțiunile mecanice care provoacă dureri de spate. Pentru a reduce riscul de leziuni, ar trebui să te menții la o greutate sănătoasă (cum spuneam, greutatea în exces pune presiune asupra vertebrelor și discurilor), să îți întărești mușchii abdominali (pilatesul și alte programe de exerciții întăresc mușchii de bază care susțin coloana vertebrală) și să ridici obiectele în mod corect (te îndoi din genunchi pentru a ridica un obiect, nu din mijloc, iar dacă e vorba de un obiect greu, acesta trebuie ridicat cât mai aproape de corp, nu la distanță).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Spine-Health - Causes of Lower Back Pain
https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/causes-lower-back-pain
Bel Marra Health - Lower back pain and frequent urination: Causes and treatments
https://www.belmarrahealth.com/lower-back-pain-frequent-urination-causes-treatments/
Pub Med - Is there a link between back pain and urinary symptoms?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31899561/
Studiul „Is there a link between back pain and urinary symptoms?”, aparut în Neurourol Urodyn, 2020 Feb;39(2):523-532. doi: 10.1002/nau.24269, autori: Blayne Welk și Richard Baverstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 5