O nouă tehnică RMN arată răspunsuri cerebrale sincronizate la parteneri [studiu]

Partenerii dintr-un cuplu aflați în contact fizic strâns, cum ar fi o îmbrățișare puternică, par să aibă tipare cerebrale sincronizate, a dezvăluit o nouă tehnică revoluționară de RMN.

De multe ori atunci când stau una lângă alta, persoanele care formează un cuplu își dau seama că gândesc la fel. De exemplu, unul dintre parteneri se gândește să-l întrebe pe celălalt dacă îi este foame, dar înainte să formuleze întrebarea, partenerul îi spune deja că îi este foame. Deși poate părea ciudat, știința ne arată că este, într-adevăr, posibil, ca doi oameni care stau unul lângă altul să își conecteze într-o oarecare măsură creierele.

O scanare de tip RMN funcțional a două persoane stând îmbrățișate sub o pătură a arătat că creierele lor păreau că se încadrează în tipare similare de acțiune și răspuns, în timp ce li s-a cerut ca, pe rând, fiecare să atingă ușor cu mâna buzele celeilalte, relatează o echipă de cercetători finlandezi, într-un nou studiu¹ publicat în revista Frontiers in Psychiatry.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În termeni generali, studiul arată cum creierele a două persoane se conectează în timpul acestui tip de interacțiune umană elementară, afirmă oamenii de știință implicați în această lucrare. O cercetare de acest fel ar putea fi de mare valoare pentru a face față acelor afecțiuni în care oamenii au probleme cu interacțiunile sociale, spun autorii studiului. Astfel de procese sunt perturbate la persoanele care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi o tulburare de spectru autist, iar înțelegerea mecanismelor elementare ale calității de a fi sociabil i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine aceste boli.

Răspunsuri cerebrale sincronizate când partenerii stau foarte aproape unul de altul

Cercetătorii consideră că nu este surprinzător faptul că toate cele 10 perechi implicate în studiu (care erau fie prieteni buni, fie parteneri într-o relație romantică) par să fi avut răspunsuri cerebrale sincronizate. Ei afirmă că există un gen de intimitate care generează modele similare de răspunsuri fiziologice și biochimice, iar rezultatele studiului reprezintă o bună demonstrație a acestui lucru. Similitudinile au apărut în orice analiză efectuată, de la frecvențe cardiace la undele creierului și alte măsurători, cum ar fi nivelul cortizolului.

Diverse studii efectuate anterior au arătat că nivelul din sânge al cortizolului (cunoscut și sub numele de hormonul stresului) diferă de la un partener la altul atunci când cei doi sunt la muncă și nu petrec mult timp împreună, dar se sincronizează la sfârșit de săptămână, când partenerii petrec cele două zile de weekend împreună.

Cercetătorii declară că se așteaptă ca, dacă aceste studii vor fi aprofundate, să se găsească regiuni foarte similare ale creierului ca fiind activate în același timp atunci când cele două persoane se înghesuie una în alta sau stau foarte aproape. Valoarea reală a acestui studiu inițial, mai adaugă cercetătorii, constă în faptul că două creiere umane au fost scanate în același timp folosind un singur scanner RMN. Acest lucru stabilește că se pot face două RMN-uri pentru două persoane în același timp, deci tehnologia funcționează și în acest fel.

În acest RMN experimental, bobina obișnuită folosită pentru scanarea creierului a fost împărțită în două bobine separate, permițând scanarea simultană a două creiere atunci când oamenii s-au poziționat extrem de aproape unul față de altul în interiorul tubului. Obiectivul principal al acestui studiu a fost de a face referire la această nouă modificare de tehnică imagistică pentru observarea creierului a două persoane în același timp.

Noul tip de RMN poate investiga modul în care creierul procesează interacțiunea

S-a constatat că această nouă configurație poate alege semnale cerebrale de la ambii participanți și s-a observat o modificare clară în cortexul motor (la persoana care o atingea pe cealaltă) și în cel somatosenzorial (la persoana care simțea atingerea) ale celor doi participanți. Cu toate acestea, ambele zone corticale au fost permanent activate într-o oarecare măsură la ambii participanți.

Echipa de cercetare a concluzionat că există nenumărate modalități de a utiliza această tehnologie pentru a investiga modul în care creierul procesează interacțiunea socială, acum, după ce s-a demonstrat că această tehnică RMN funcționează adecvat. De exemplu, în timpul unei conversații care implică rezolvarea unor probleme, funcțiile creierului celor două persoane se pot lega în mod flexibil una de alta. Cu toate acestea, încă nu se poate înțelege baza cerebrală a interacțiunii sociale în timp real dacă nu se pot scana simultan funcțiile cerebrale ale ambelor persoane implicate în interacțiune socială.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Cuddling brings two minds together, MRI study reveals
https://medicalxpress.com/news/2020-05-cuddling-minds-mri-reveals.html
1. Studiul „Imaging Real-Time Tactile Interaction With Two-Person Dual-Coil fMRI”, apărut în Front. Psychiatry, 28 April 2020 | https://doi.org/10.3389/fpsyt.2020.00279, autori: Ville Renvall, Jaakko Kauramäki, Sanna Malinen, Riitta Hari, Lauri Nummenmaa

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0