Dismenoreea

Durerile menstruale poartă numele de dismenoree. Pentru majoritatea femeilor, dismenoreea se manifestă o zi sau două pe lună, la o intensitate relativ ușoară în timpul menstruației. Însă, pentru unele femei durerile sunt atât de severe, încât le împiedică să-și desfășoare activitățile normale timp de câteva zile. Iar durerile exagerate pot semnala prezența unei afecțiuni ginecologice, cum ar fi endometrioza, fibroamele uterine, boala inflamatorie pelvină, adenomioza sau stenoza cervicală.

Crezi că s-ar putea să suferi de o afecțiune ginecologică? AFLĂ ACUM! COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL și

TESTEAZĂ-TE GRATUIT

Ai nevoie de asistență în completarea chestionarului? Contactează Operatorii DOC-Affidea:

De ce apar menstruaţiile dureroase?

Cauzele sunt dificil de indentificat precis, dar există factori de risc care cresc predispoziția acestor manifestări:

  • vârsta sub 20 de ani;
  • antecedente în familie (femei cu menstruaţii dureroase);
  • fumatul;
  • sângerările abundente în timpul menstruaţiilor;
  • menstruaţiile neregulate;
  • lipsa nașterilor;
  • pubertate începută înainte de vârsta de 11 ani.

Dismenoree primară

Dismenoreea primară reprezintă durerea la menstruaţie asociată ciclurilor ovulatorii, în absenţa unei patologii structurale, deci a unei boli. Dismenoreea primară se manifestă de regulă la femeile aflate la vârste tinere. Odată prezent acest tip de durere, va afecta femeia respectivă pe parcursul întregii vieţi menstruale. Ameliorări se pot observa doar la femeile care nasc, dar acest lucru nu este obligatoriu să se întâmple nici măcar în cazul lor. Simptomele propriu-zise pot fi dureri sub formă de crampe localizate în regiunea suprapubiană, care pot iradia spre coapsă sau spre spate ori simptome vegetative ca greaţa, vărsăturile sau leşinul. Durerea menstruală debutează de regulă cu câteva ore înaintea declanşării menstruaţiei şi se întinde pe o perioadă de cel mult 72 ore, iar majoritatea femeilor răspund foarte bine la tratamentul cu inhibitori ai prostaglandin-sintetazei – antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac). 

Dismenoree secundară

Dismenoreea secundară reprezintă durerea ciclică menstruală asociată unei patologii structurale, adică a unei boli, iar cel mai adesea este provocată de: endometrioză, adenomioză și purtarea steriletului. În cazul dismenoreei secundare, durerea menstruală debutează cu 1-2 săptămâni înaintea declanşării menstruaţiei şi persistă câteva zile după terminarea menstruaţiei. Mecanismul dismenoreei secundare constă în hipertonia uterină asociată cu un exces de prostaglandine. Dismenoreea secundară începe în deceniile 2 sau 3 de viață, după ce femeia a avut cicluri menstruale relativ dureroase. Printre simptomele asociate cu dismenoreea secundară se numără:

  • menstruaţia abundentă sau sângerările neregulate;
  • anormalitatea pelvină în timpul examinării fizice;
  • o reacție slabă la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la contraceptivele orale;
  • infertilitatea;
  • dispareunie (dureri în timpul actului sexual);
  • secreţii vaginale anormale.

Mergi la medic dacă suferi de dureri exagerat de mari în timpul menstruației, mai ales dacă sunt însoțite de sângerări excesiv de abundente sau dacă observi sângerări și în afara ciclului obișnuit.

Deși durerile, crampele și sângerările intră în spectrul manifestărilor corporale normale, în afara anumitor parametri acestea pot semnala prezența anumitor afecțiuni ginecologice.

În plus, nu vorbim doar despre disconfort. Dacă nu sunt diagnosticate la timp și nu se acționează corespunzător, consecințele și complicațiile pot fi cât se poate de grave.

Diagnoza și tratamentele potrivite sunt doar cele stabilite de medicul specialist, în urma investigațiilor adecvate.