Diferentele la nivelul creierului ar putea sa explice de ce autismul este mai des intalnit la barbati

Conform unui nou studiu, diferentele structurale la nivelul creierului barbatilor ar putea sa explice de ce autismul este mai des intalnit la barbati decat la femei.

Cercetatorii europeni au raportat ca femeile ar fi de trei ori mai predispuse sa dezvolte o tulburare de spectru autist, daca anatomia creierului acestora s-ar asemana mai mult cu structura obisnuita a creierului barbatilor. „Mai exact, aceste femei prezentau zone corticale mult mai subtiri decat normal, caracteristica ce se regaseste, in general, la nivelul creierului barbatilor”, a declarat Dr. Matthew Lorber, directorul interimar al sectiei de psihiatrie pentru copii si adolescenti de la Spitalul Lenox Hill din New York. „Cu siguranta, studiul nu este concluziv, dar propune o explicatie pentru care autismul este mult mai frecvent la barbati decat la femei”, a afirmat Lorber, care nu a fost implicat in studiu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Ceea ce inseamna ca structura creierului barbatilor ii face mai predispusi sa dezvolte autism, desi studiul nu a dovedit ca aceste diferente anatomice sunt cauza afectiunii.

Potrivit notelor informative ale studiului, autismul apare de doua pana la cinci ori mai des la barbati decat la femei. Studiile anterioare au sugerat ca anatomia barbatilor face ca riscul de aparitie a tulburarii sa fie mai ridicat la barbati decat la femei.

Ce spun studiile

Pentru a testa aceasta teorie, o echipa condusa de Christine Ecker, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, Germania, au scanat creierele a 98 de adulti dreptaci cu autism. De asemenea, cercetatorii au scanat si creierele a 98 de persoane sanatoase din punct de vedere neurologic pentru a face comparatii.

Scanarile s-au concentrat pe grosimea cortexului cerebral, stratul cenusiu extern al tesutului neuronal al creierului. Oamenii de stiinta au explicat ca aceasta grosimea este diferita la barbati fata de femei si poate suferi modificari la persoanele cu autism. Cercetatorii au constatat ca barbatii cu autism aveau structuri ale creierului asemanatoare cu cele ale barbatilor care nu sufereau de aceasta afectiune. Conform constatarilor studiului, creierele femeilor cu autism pareau sa se asemene din punct de vedere structural mai mult cu creierele barbatilor decat cu cele ale celorlalte femei.

 

 

Matthew Pletcher, vicepresedinte si directorul descoperirilor genomice din cadrul Autism Speaks (Conferinte privind autismul) a declarat ca „acest studiu sugereaza ca schimbarile la nivelul trasaturilor specifice ale creierului pot fi asociate cu autism la anumite femei.”  Lorber a subliniat ca in acest moment, nu se stie de ce grosimea cortexului sau alte caracteristici structurale ale creierului barbatilor pot fi asociate cu autism. 

Cu toate acestea, „aceste constatari acorda mai multa credibilitate ideii conform careia anatomia creierului joaca un rol major in dezvoltarea tulburarilor de spectru autist” a mai adaugat Lorber. „De asemenea, sugereaza si ca pentru a diagnostica tulburarile de spectru autist ar trebui sa se examineze regiunile corticale ale creierului.”

Studiul „nu ofera informatii directe privind tratarea mai eficienta a autismului”, dar este posibil sa apara tratamente noi, pe masura ce medicii invata mai multe despre modul in care structura creierului poate cauza autism”, a declarat Lorber.

 

 

Pletcher a atras atentia ca au participat prea putine persoane la studiu pentru a trage niste concluzii clare. „Intelegerea diferentei privind prevalenta autismului la barbati fata de femei este un subiect important de cercetare care ar putea sa furnizeze informatii esentiale referitoare la cauzele si biologia autismului”, a mai spus Pletcher. „Din pacate, studiul nu include suficiente persoane pentru a sustine cu convingere ca aceasta modificare a structurii creierului are importanta”, a mai adaugat acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Mai mult, nu este clar daca diferentele observate in cadrul studiului au un impact functional asupra creierului sau daca ar putea sa aiba un rol in ceea ce priveste caracteristicile sociale si comportamentale ale autismului”a continuat Pletcher.

Noul studiu a fost publicat online pe 8 februarie in revista JAMA Psychiatry.
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0