Tipuri de litiază renală și recomandări pentru fiecare, ca să previi formarea unor noi pietre la rinichi

Litiaza renală - numită popular „pietre la rinichi” - este de mai multe tipuri și pentru fiecare este nevoie de un alt gen de regim alimentar care să prevină formarea pietrelor în continuare, chiar dacă au fost tratate sau eliminate pe cale chirurgicală ori prin litotriție extracorporeală.

Pietrele mici la rinichi nu cauzează de obicei probleme și este posibil să nu simți nicio durere și să nu ai niciun alt simptom asociat. Cele mai mari pot provoca dureri severe, dar majoritatea pietrelor mici sunt eliminate natural. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Eliminarea petrelor la rinichi

Când o piatră nu se elimină în mod natural, este posibil să ai nevoie de un consult la urolog care poate recomanda o procedură medicală pentru a o sparge, astfel încât să poată fi eliminată sau să fie îndepărtată complet.

Pentru anumite pietre la rinichi - în funcție de dimensiune și locație - medicul poate recomanda o procedură numită litotriție extracorporeală cu unde de șoc, pe bază de unde sonore; acestea creează vibrații puternice care sparg pietrele în bucăți minuscule, care pot fi apoi eliminate prin urină.

Dintre metodele naturale mai frecvent utilizate, oțetul de mere - care conține acid acetic poate ajuta în unele cazuri la dizolvarea pietrelor la rinichi. Și apa cu suc de lămâie poate ajuta la eliminarea pietrelor și la prevenirea viitoarelor pietre la rinichi.

Hidratarea te ajută să nu faci pietre la rinichi

Pentru a nu face pietre la rinichi, principala măsură este hidratarea corespunzătoare cu apă și ceaiuri renale - cozi de cireșe sau de mătasea porumbului.

Compoziția calculilor renali este de obicei mixtă, însă se disting forme de litiază în care predomină anumite elemente; în funcție de acestea, este bine să adopți o dietă preventivă, întrucât, chiar dacă elimini calculii, natural sau prin procedurile de litotriție, organismul va continua să funcționeze pe bazele unui metabolism și diete greșite, cu noi consecințe.

Cele mai des întâlnite sunt infecțiile urinare recidivante, cistite sau infecții înalte, cu simptomatologie supărătoare: usturime la urinare, stare de rău generală, urinări dese, în cantități mici, nicturie, care tulbură somnul pacientului, hematurie (urină în sânge), stare subfebrilă.

În toate tipurile de litiază renală, este necesară hidratarea cu apă, pentru eliminarea a cel puțin 2 litri de urină în 24 de ore, acest lucru însemnând consumul a 2,5 - 3 litri de apă în medie. Aceasta înseamnă că trebuie să bei apă zilnic și chiar noaptea, înainte de culcare sau chiar în timpul nopții, dacă te trezești pentru a merge la toaletă.

Îți recomandăm în cele ce urmează câteva regimuri dietetice adresate pacienților cu litiază renală, care, pe lângă faptul că au un aport caloric rezonabil și mențin sănătatea aparatului urinar, reușesc să ajute pacientul să elimine excedentul de grăsime, într-un mod natural, fără înfometare și fără a se trezi în pericolul că pH-ul urinei să se modifice sau organsimul să fabrice calculi noi.

Tipuri de litiază

În funcție de principalele tipuri de calculi, am diferențiat litiaza calcică, urică, oxalică și fosfatică.

Litiaza calcică

Reprezintă 90‑95% dintre tipurile de litiază renală și în acest caz trebuie identificate cauzele prezenței calciului în exces, în sânge și urină, originile putând fi osoase, renale, digestive.

Principiul dietei:

  • se vor elimina alimentele bogate în calciu, păstrându-se totuși ca sursă de calciu (600 – 800 mg) un consum moderat de lapte, iaurt și brânzeturi, pentru a împiedica o creștere a absorbției intestinale a oxalatului
  • se va limita aportul de sodiu (excesul de sodiu crește excreția de calciu) și se va încerca acidifierea urinei
  • consumul de ouă, carne, pește - maxim 200 g pe zi
  • consumul de pâine, cartofi, paste, orez, leguminoase - maxim 200‑300 g pe zi
  • consumul de miere, zahăr, dulceață, bomboane - maxim 30 g /zi
  • consumul de legume și fructe - între 200 și 400 g/zi din fiecare categorie
  • consumul de unt - 15g, iar de ulei - 30 g

Se recomandă evitarea sau reducerea consumului alimentelor cu mult calciu sau cele alcalinizante: sparanghel, sfeclă roșie, morcov, varză, creson, andive, ceapă verde, spanac, fasole, năut, linte, smochine, prune, stafide, caise, portocale.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: ceai sau cafea, un ou (maxim de 3 ori pe săptămână, alternând cu 50 g de carne rece), pâine cu unt, o jumătate de grepfrut sau un măr
Prânz: aperitiv în ulei (roșii cu ceapă în ulei, dovlecel la grătar în ulei și oțet balsamic etc. ), carne sau pește, garnitură de cartofi, orez sau griș, o felie de pâine, un fruct crud sau preparat (la aburi, cuptor, în compot)
Gustare: o cană de cafea sau ceai cu o felie de pâine prăjită 
Cină: crudități sau supă de legume, o porție mică de carne sau pește, o felie de pâine, un fruct proaspăt sau compot

Litiaza urică

În litiaza urică, procesele sunt asemănătoare cu cele pentru pacienții cu gută și hiperuricemie, dieta în acest caz urmărind reducerea globală a proteinelor (12‑13%), suprimând alimentele bogate în purine, reducerea grăsimilor, eliminarea alcoolului, un aport de carbohidrați și glucide de 58‑60%, alcalinizarea urinei și menținerea pH-ului la 7‑7,5 și verificarea permanentă a acestor valori cu benzi de măsurare a pH-ului.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: cafea, o felie pâine prăjită sau un biscuit sărat
Prânz: morcovi rași (sau țelină, sfeclă roșie, un castravete), carne de curcan (sau pui) la grătar ori pește, fasole verde sau conopidă la cuptor, ca desert iaurt cu pară sau brânză de vaci cu o linguriță de dulceață sau salată de fructe ori compot
Gustare: ceai cu o felie de pâine prăjită sau griș cu o linguriță de dulceață, sau unul-doi biscuiți digestivi
Cină: supă de legume sau salată, ou moale sau ochi cu spanac, de maxim două ori pe săptămână, alteori carne rece de curcan (vită, pui), praz sau cartof sau conopidă fierte, un fruct

Litiaza oxalică

Acest tip de litiază renală necesită adoptarea unui regim cât mai simplu, cu proteine, dar și alimente care conțin apă, precum și menținerea pH-ului urinei sub 6. Acesta din urmă este un element foarte important; pH-ul trebuie, ca în toate litiazele, să fie monitorizat de către pacient.

Trebuie evitate mesele copioase, cu multe grăsimi, prea complicate și condimentate, exercițiile fizice în forță, traumatizante (pacientul trebuie să facă activități fizice moderate de tip înot, mers pe bicicletă, drumeții, mers în pas alert, dar să nu se suprasolicite).

Deoarece conțin mult acid oxalic, nu se consumă cacao, ciocolată, măcriș, spanac, morcovi, roșii, sfeclă roșie și albă, țelină, gelatină. Se vor evita caisele, portocalele, smochinele, rubarba, lactatele, dulciurile și zahărul.

Dieta zilnică se va baza pe carne de vită, miel, porc, pasăre, oaie, inclusiv organe (creier, ficat, rinichi, inimă), orice fel de pește și fructe de mare, crustacee, scoici, legume verzi, crude sau fierte, toate mai puțin cele enumerate mai sus, amidonoase - cartofi, orez, tapioca, griș, paște, porumb, grăsimi - uleiuri de măsline, de floarea soarelui, unt, ouă, condimente diverse și plante aromatice.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: cafea sau ceai, o felie de brânză (telemea nouă sau Gouda sau cașcaval), o felie de pâine, o bucățică de unt
Prânz: ridichi sau castravete sau conopidă crudă ori ciuperci în sos vinaigrette, grătar de vită sau un cotlet de miel sau curcan la grătar, fasole verde sau orez cu legume sau cartof la cuptor sau dovlecei gratinați, un fruct
Gustare: o cană de ceai sau cafea cu o felie de pâine prăjită
Cină: supă de legume, un ou fiert moale (sau o bucată de pui, sau escalop de vițel, sau omletă cu verdeață, sau scoici în sos propriu, cu usturoi, verdeață și unt), anghinare (sau un cartof mare fiert, sau praz fiert, sau orez, sau dovlecei umpluți cu legume), un fruct

Litiaza fosfatică

Adesea este vorba de litiază fosfo-calcică sau chiar fosfo-calco-amoniaco-magneziană, deci în acest caz există dezechilibre mari în metabolismul mineralelor calciu, magneziu, fosfor, dar și al sărurilor de amoniu. Principiile dietei sunt acidifierea urinei, blocarea absorbției intestinale a fosforului (se administrează un gel de hidroxid de aluminiu), reducerea alimentelor bogate în fosfor și a aportului de calciu - prin micșorarea porțiilor de pește, fructe de mare, crustacee și evitarea completă a sardinelor sau hamsiilor marinate, care se consumă cu tot cu oase sau alte fructe de mare cu cochilii moi, care se consumă integral.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: ceai sau cafea, câte un ou la două zile, alternând cu o felie de brânză tare, pâine cu puțin unt
Prânz: aperitiv în ulei (roșii cu ceapă, în ulei, dovlecel la grătar în ulei și oțet balsamic etc), carne sau pește cu cartofi natur sau la cuptor, orez cu ciuperci, o felie de pâine, un fruct crud sau preparat (la aburi, cuptor, în compot)
Gustare: o cană de cafea sau ceai cu o felie de pâine prăjită 
Cină: crudități sau supă de legume, o felie pâine, un fruct proaspăt sau preparat ori un pahar de chefir

Dacă ai litiază renală, este important un consult la urolog pentru a analiza urină, sângele și chiar pietrele eliminate în vederea depistării naturii acesteia. Doar așa se poate un tratament eficient și o dietă potrivită pentru prevenirea formării de noi pietre. Boala litizică se poate însoți uneori și cu litiaza biliară. În unele cazuri, excesul de parathormon este responsabil, și terapiile adresate glandei paratiroide pot rezolva și formarea pietrelor la rinichi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
National Kidney Foundation - Kidney Stones
https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones
NIDDK - Eating, Diet, & Nutrition for Kidney Stones
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones/eating-diet-nutrition
NCBI - Nutrition and Kidney Stone Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229448/
Studiul „Nutrition and Kidney Stone Disease”, apărut în Nutrients. 2021 Jun; 13(6): 1917. Published online 2021 Jun 3. doi: 10.3390/nu13061917, autori: Roswitha Siener et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0