

Plan alimentar pentru combaterea lipsei de fier
Plan alimentar pentru combaterea lipsei de fier
Plan alimentar pentru combaterea lipsei de fier
Deficitul de fier cauzeaza anemie, care este caracterizata de numarul insuficient de globule rosii din sange (eritrocite). Indiferent de cauza anemiei, o alimentatie bogata in fier este recomandata pacientului.
In urma stabilirii diagnosticului de anemie, medicul alege si un tratament. Insa si alimentatia bogata in continutul de fier va ajuta pacientul sa se refaca rapid. In unele cazuri, organismul nu e capabil sa absoarba fierul din alimente, iar atunci pacientul va avea nevoie de suplimente alimentare pe baza de fier.
Printre alimentele bogate in fier pe care ar trebui sa le introducem in dieta daca suferim de anemia prin carenta de fier se numara:
Legumele precum: varza Kale, spanacul, rucola, ardeiul gras rosu/ galben, broccoli.
Nucile si semintele precum: semintele de dovleac, nucile caju, mugurii de pin, fisticul, semintele de floarea-soarelui.
Carnea si pestele: carnea de vita, carnea de miel, ficatul, fructele de mare, tonul, somonul, halibutul.
Produsele lactate: laptele, iaurtul, branza.
Fasolea si leguminoasele: fasolea rosie, nautul, soia, mazarea.
Alimentele fortificate cu fier precum: cerealele, painea, sucul de portocale, orezul, pastele.
Exista, pe de alta parte, si alimente care pot impiedica oganismul sa absoarba fierul din alimente. Printre acestea se numara:
- Ceaiul si cafeaua
- Unele produse lactate,
- Alimente care contin tanin – strugurii, porumbul,
- Alimente bogate in gluten – paste sau produsele pe baza de grau, ovaz,
- Alimentele care contin acid oxalic, precum: arahidele, patrunjelul sau ciocolata.
Planul alimentar pentru o persoana care sufera de deficit de fier
Un pacient care are de-a face cu lipsa de fier trebuie sa aiba 3 mese pe zi si 2 gustari. Acesta poate apela la un medic nutritionist pentru intocmirea unui plan alimentar corect.
La prima masa din zi, pacientul care sufera de deficit de fier ar putea consuma un bol de cereale fortificate cu fier, alaturi de un pahar de suc de portocale fortificat cu fier.
Cafeaua si ceaiul nu sunt recomandate intrucat pot impiedica absorbtia fierului in organism, insa daca pacientul tine neaparat sa consume asemenea bauturi, o poate face intre mese, dupa ce procesul de digestie este deja finalizat.
La pranz, pacientul poate manca un sandvis cu carne de vita la gratar, alaturi de verdeturi, precum spanacul sau varza Kale.
Cina poate fi constituita din cotlete de miel cu broccoli la aburi si o salata de spanac.
La capitolul gustari, pacientul cu anemie se poate orienta catre caju, seminte de dovleac, caise deshidratate, stafide, prune uscate sau alte alimente care contin canatitati mari de fier.
Recomandari dietetice pentru pacientii cu deficit de fier:
- Se recomanda evitarea consumului de ceai/ cafea in timpul meselor sau imediat dupa masa.
- Se recomanda evitarea asocierii alimentelor bogate in calciu cu cele bogate in fier.
- Se recomanda evitarea consumului alimentelor bogate in fier alaturi de alimente bogate in vitamina C.
- Se recomanda gatirea alimentelor intr-o tigaie de fonta.
- Gatirea preparatelor alimentare in cantitati reduse, astfel incat sa se manance intotdeauna mancare cat mai proaspata.
Anemia nu este o afectiune, ci mai degraba un simptom al unei afectiuni. Medicul va prescrie un anumit tratament dupa ce va depista cauzele anemiei. Suplimentele pe baza de fier sunt adesea folosite pentru combaterea anemiei, insa alimentatia poate fi un aliat de nadejde in combaterea anemiei.
O dieta bogata in fier nu poate inlocui tratamentul medicamentos prescris de medic pentru anemie, ci poate completa acest tratament.
Se recomanda respectarea dozelor recomandate de medic. Daca lipsa fierului poate cauza probleme de sanatate, e bine sa stii ca si excesul de fier are efecte nedorite precum toxicitate ridicata in organism. De aceea, este atat de important sa respecti recomandarile medicului cu privire la administrarea suplimentelor alimentare care contin fier.
Sursa foto: Shutterstock