Diabetul de tip 2: Ce este? Simptome & Cauze | Doc.ro

1. Informații generale despre diabetul de tip 2

• Ce este diabetul de tip 2
• Cauzele diabetului de tip 2
• Simptomele diabetului de tip 2
• Investigații și metode de diagnostic pentru diabetul de tip 2
• Factori de risc pentru diabetul de tip 2
• Evoluția diabetului de tip 2
• Complicațiile diabetului de tip 2

2. Tratarea diabetului de tip 2

• Tratamentul medicamentos pentru diabetul de tip 2
• Remedii naturiste pentru diabetul de tip 2
• Terapii alternative pentru diabetul de tip 2
• Schimbări în stilul de viață
• Regim diabet tip 2
• Tratamentul chirurgical din diabetul de tip 2

3. Prevenirea diabetului de tip 2

 

Informații generale despre diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 se dezvoltă, de cele mai multe ori, la persoanele cu vârste de peste 45 de ani, însă chiar și așa, experții spun că din ce în ce mai mulți copii, adolescenți și adulți tineri dezvoltă această boală.

Ce este diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală cronică. Aceasta afectează modul în care corpul tău metabolizează zahărul (adică glucoza), o sursă importantă de "combustibil", deci de energie, pentru organism. În cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul pacientului fie este rezistent la efectele insulinei, un hormon care reglează mișcarea zahărului către celulele din corp, fie nu produce suficientă insulină pentru a menține normale nivelurile glucozei în sânge. În diabetul de tip 2, celulele din corp nu pot să răspundă la insulină la fel de bine pe cât ar fi normal, iar în stadiile tardive ale bolii, este posibil ca organismul să nu producă suficientă insulină.

Diabetul de tip 2 la copii

Până nu demult, se credea despre diabetul de tip 2 că este o boală ce debutează la adulți, însă în zilele noastre, din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați cu această afecțiune, cel mai probabil din cauza creșterii incidenței obezității la vârste mici (în copilărie). 

Diabetul de tip 2 apare mai des la copiii:

  • care sunt supraponderali. Când o persoană are prea multe kilograme în plus, zahărul din sânge nu ajunge în celule așa cum ar trebui. 
  • în timpul pubertăţii. Mulți copii și adolescenți sunt diagnosticați cu diabet de tip 2 în preajma pubertății. Deoarece nivelul hormonului de creștere crește în mod normal în timpul pubertății, insulina nu funcționează la fel de bine.
  • cu sindromul ovarelor polichistice. Fetele cu sindromul ovarelor polichistice au rezistență la insulină și au mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2.

Nu există leac sau vindecare pentru diabetul de tip 2, însă este bine să reții că micuții diagnosticați cu această formă pot ține boala sub control dacă dau jos kilogramele în exces, dacă adoptă o alimentație sănătoasă și dacă fac mișcare. Desigur, este posibil că acei copii diagnosticați cu diabet de tip 2 să aibă nevoie de medicație sau de tratament cu insulină pentru a controla boala.

Diabetul la gravide

Există o formă a bolii numită diabet gestațional. Specialiștii spun că dacă o femeie dezvoltă diabet gestațional atunci când este însărcină, riscul ei de a dezvolta diabet de tip 2 crește. Diabetul gestațional poate să apară în orice stadiu al sarcinii, însă boala e mai frecventă în trimestrul doi sau trei. Forma aceasta debutează când corpul gravidei nu poate produce suficientă insulină, acel hormon care reglează nivelul glucozei din sânge, pentru a întruni nevoile organismului în timpul sarcinii.

Din păcate, diabetul gestațional poate cauza probleme atât pentru gravidă, cât și pentru bebeluș, nu doar în timpul sarcinii, ci și după naștere. De aceea, este bine că boala să fie detectată precoce și să fie cât mai bine controlată.

Cauzele diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 e o boală care se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulină sau când pancreasul nu poate să producă o cantitate suficientă de insulină. Nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care se întâmplă aceste lucruri, deși medicii recunosc că unii factori genetici sau de mediu, dar și sedentarismul și supraponderalitatea ar putea să contribuie la această afecțiune. Deși nu toți pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 sunt supraponderali, obezitatea și lipsa activității fizice sunt două dintre cele mai comune cauze ale acestei forme de diabet.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pancreasul și producția de insulină

La o persoana sănătoasă, pancreasul eliberează insulină, pentru a ajuta corpul să stocheze și să folosească zahărul (glucoza) din alimentele pe care aceasta le-a consumat. Diabetul apare când se întâmplă unul sau mai multe dintre următoarele lucruri:
• pancreasul nu produce deloc insulină.
• pancreasul produce prea puțină insulină.
• organismul nu răspunde în mod adecvat la insulină, o problemă medicală numită rezistența la insulină.

Factorii genetici

Faptul că o persoană are o rudă apropiată cu această boală, cum ar fi un părinte, fratele sau sora, înseamnă că are un risc crescut de a suferi de diabet de tip 2. Experții spun că există și o predispoziție genetică spre obezitate, lucru care crește riscul de diabet și de rezistență la insulină.

Kilogramele în exces

Persoanele supraponderale prezintă risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Cu cât ai mai mult țesut gras în corp, cu atât mai multă rezistența la insulină capătă celulele tale. Asta nu înseamnă că trebuie să fii supraponderal pentru a face diabet de tip 2, ci doar că persoanele cu kilograme în plus au un risc mai mare să fie diagnosticate cu această boală.

Sindromul metabolic

O persoană care are sindromul metabolic prezintă, în același timp, un risc crescut de a dezvolta diabet. Dacă pacienții nu fac toate eforturile necesare pentru a controla excesul ponderal (care poate duce la rezistență la insulină), nivelul glucozei din sânge va continua să crească, iar apoi persoana ar putea să dezvolte diabet.

Prea multă glucoză produsă de ficat

Este posibil ca la unii indivizi ficatul să producă prea multă glucoză, așa că și acest fapt poate fi o cauză a diabetului de tip 2.

Disfuncția celulelor pancreatice

Cauzele diabetului pot avea de-a face și cu o disfuncție apărută la nivelul celulelor din pancreas sau cu modul în care se transmit semnalele între celule sau se reglează activitatea acestor celule.

Simptomele diabetului de tip 2

În diabetul de tip 2, organismul pacientului nu mai este capabil să folosească în mod eficient insulina, pentru a transporta glucoza în celule. Asta înseamnă că organismul se bazează doar pe sursele alternative de energie din țesuturi, mușchi și organe. Aceasta este o reacție în lanț, de fapt, care provoacă diverse simptome.

Simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă adesea lent – pe parcursul mai multor ani – și pot fi atât de ușoare încât s-ar putea să nu le observi. Mulți oameni nu au simptome. Unii pacienți nu află că au boala până când au probleme de sănătate legate de diabet, cum ar fi vederea încețoșată sau boli de inimă.

Cele mai frecvente simptome în diabetul de tip 2

Semnele și simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă lent de cele mai multe ori. De fapt, este posibil ca pacientul să aibă această formă de diabet ani de zile și să nu știe că suferă de diabet de tip 2.

La ce simptome trebuie să fii atent:
• senzație crescută de sete
• urinări frecvente, în special noaptea
• senzație sporită de foame
• pierdere în greutate neintenționată
• oboseală, te simți extenuat
• vedere încețoșată
• gură uscată
• răni și leziuni care se vindecă lent
• dureri de cap
• infecții frecvente (mâncărimi în zona penisului sau vaginului sau situațiile în care candidoza reapare în mod repetat)
• pierderea conștientei (rar)
• zone în care pielea este închisă la culoare, de regulă la axile și pe gât
amorțeală, durere sau furnicături în mâini sau picioare.

Alte simptome ale diabetului de tip 2 pot fi:
• rănile sau leziunile de pe anumite zone, care se vindecă lent
• mâncărimile pielii (de regulă, în zona vaginală sau în zona inghinală)
• infecții frecvente cu Candida Albicans, o ciupercă microscopică
• creșterea recentă în greutate sau scăderea inexplicabilă a greutății
• modificări ale pielii (aceasta capătă o nuanță de negru) pe gât, axilă, zona inghinală - afecțiune numită acanthosis nigricans
• amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
• probleme de vedere
• disfuncție erectilă (impotență).

Hiperglicemia

Diabetul de tip 2 se instalează atunci când pancreasul nu poate să producă suficientă insulină, pentru a controla nivelul de glucoză din sânge sau când celulele din corp nu răspund în mod eficient la insulina care este produsă. Acest lucru înseamnă că glucoza din sângele pacientului poate să atingă valori foarte mari, situație cunoscută și sub numele de hiperglicemie (glicemia este mare).

Hiperglicemia poate să apară din mai multe motive: pacientul mănâncă prea mult, nu se simte bine ori din cauza medicației ineficiente pentru diabet (sau pentru că nu a luat dozele suficiente din aceste medicamente prescrise pentru diabet). Hiperglicemia este cea care provoacă principalele simptome ale diabetului: setea extremă și urinările frecvente.

Când să mergi la medic

Mergi neapărat la medicul tău dacă observi că ai simptomele diabetului de tip 2. Ia legătura cu medicul dacă observi că ai simptomele ce indică diabetul de tip 2 sau dacă ai întrebări referitoare la această boală. Este important ca medicul să îți facă testele și investigațiile necesare, pentru a începe un plan de tratament precoce, astfel încât să previi în acest fel complicațiile grave ale diabetului de tip 2.

Prognosticul pentru cei cu diabet de tip 2

Nu există un leac care să vindece diabetul de tip 2, însă chiar și așa, boala poate fi foarte bine ținută sub control cu multe opțiuni de tratament care sunt eficiente. Pacientul are un prognostic bun. Dacă este diagnosticat cu diabet, este important să creeze un plan de îngrijire, să i se stabilească o limită până la care să ajungă glicemia și să meargă în mod regulat la controale, la medicul specialist în diabet și boli metabolice.

Investigații și metode de diagnostic pentru diabetul de tip 2

Deoarece se poate întâmpla ca pacientul să prezinte sau nu simptome, medicul va folosi testele de sânge pentru a confirma diagnosticul de diabet de tip 2. Aceste teste măsoară cantitatea de glucoză (zahăr) din sânge, adică glicemia. Medicul va folosi unul sau mai multe dintre aceste teste de sânge (și nu doar o dată) pentru a confirma diagnosticul.

Hemoglobina glicată sau glicozilată (Hb A1c)

Aceasta este o măsurătoare pe termen lung a controlului glicemiei. Ea îl ajută pe medic să își dea seama de o medie a nivelului glicemiilor din ultimele două sau trei luni. Acest test măsoară procentul de glucoză din sânge care este atașată/lipită de moleculele de hemoglobina. Ce înseamnă asta? Hemoglobina este proteina care transportă oxigenul în globulele roșii din sânge (adică în eritrocite). Cu cât este mai mare hemoglobina glicozilata, cu atât au fost mai mari valorile recente ale glicemiei.

Glicemia "pe nemâncate" (fasting sau à jeun)

Pentru acest test, pacientului i se va recolta o mostră de sânge după o noapte în care nu a mâncat nimic. Testul acesta de sânge sau glicemia a jeun măsoară cantitatea de glucoză (zahăr) din sângele pacientului, la un anumit moment. Valorile sunt exprimate în miligrame pe decilitru de sânge sau în milimoli pe litru.

Glicemia într-un moment oarecare al zilei

Testul de sânge pentru a afla glicemia se poate face și indiferent de cât timp a trecut de la ultima masă a pacientului (glicemie random). Acest test este folosit în cazul persoanelor care au simptomele diabetului. El poate fi făcut în orice moment al zilei și analizează valorile glicemiei fără să ia în considerare când ai mâncat ultima oară.

Testul oral de toleranță la glucoză 

La fel ca în cazul glicemiei măsurate a jeun, și acest test de toleranță la glucoză presupune să nu mănânci nimic pe o perioadă mai mare. Când pacientul ajunge la laboratorul de analize, i se va măsura glicemia pe nemâncate (o mostră de sânge), apoi va bea un lichid îndulcit, iar medicii îi vor testa glicemia periodic, timp de mai multe ore. Testul de toleranță orală la glucoză se mai folosește și pentru a diagnostica diabetul gestațional în timpul sarcinii.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2

Există foarte mulți factori de risc ce predispun la dezvoltarea diabetului de tip 2. Cei mai importanți dintre ei sunt vârsta, ereditatea (unele gene), greutatea și etnia.

Greutatea

Persoanele supraponderale prezintă risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Cu cât ai mai mult țesut gras în corp, cu atât mai multă rezistența la insulină capătă celulele tale. Reține: persoanele care au probleme cu masa corporală au riscuri mai mari de a fi diagnosticate cu acest tip de diabet.

Modul în care este distribuită grăsimea în corp

Grăsimea depusă pe abdomen crește riscul de diabet de tip 2.

Sedentarismul

Activitatea fizică ajută organismul să se mențină în formă și, pe de o parte, folosește glucoza pe post de energie, crescând sensibilitatea la glucoză a celulelor. Pe de altă parte, sedentarismul sporește riscul de diabet de tip 2.

Istoricul familial

Dacă ai un frate sau un părinte diagnosticat cu diabet de tip 2, ai riscuri mai mari să dezvolți, la rândul tău, această boală.

Diabetul gestațional

Femeile care fac diabet gestațional în timpul sarcinii au șanse mai mari să dezvolte ulterior diabet de tip 2.

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune ginecologică crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Vârsta

Ai un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 dacă ai peste 40 de ani. Alți medici sunt de părere că riscul de diabet de tip 2 crește pe măsură ce înaintezi în vârstă, în special după vârsta de 45 de ani.

Prediabetul

Prediabetul este afecțiunea care indică o glicemie mare, însă nu atât de mare încât să fie pus un diagnostic de diabet. Dacă prediabetul nu este tratat, el evoluează în diabet de tip 2.

Zone în care pielea este închisă la culoare

Dacă ai observat unele zone în care pielea are o nuanță diferită, de obicei în zona axilelor sau la gât, este posibil să suferi de o afecțiune numită acanthosis nigricans. Această boală indică adeseori rezistența la insulină, așa că mergi la medic pentru un diagnostic corect.

Trigliceridele

Ai un risc mai mare de a te confrunta cu diabetul de tip 2 dacă ai valori mari ale trigliceridelor (peste 250).

Evoluția diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 poate fi ușor de ignorat, în special în stadiile incipiente ale bolii, când persoana crede că se simte bine, însă să nu uităm că diabetul afectează multe organe importante din corp, inclusiv inima, vasele de sânge, nervii periferici, ochii și rinichii. Diabetul poate avea o evoluție lentă, însă nu trebuie să ignorăm semnele și simptomele sale. Ținând valorile glicemiei sub control, se pot preveni complicațiile acestei afecțiuni.

Complicațiile diabetului de tip 2

Dacă diabetul de tip este lăsat netratat, nivelurile ridicate de zahăr din sânge  pot afecta grav părți ale corpului, inclusiv ochii, inima și picioarele. Hiperglicemia poate afecta în mod negativ vasele de sânge, nervii periferici și organele.

Boala cardiovasculară și AVC

Dacă suferi de diabet, ai un risc de aproape 5 ori mai mare de a dezvolta o boală cardiovasculară sau să ai un accident vascular cerebral (AVC). Dacă nu ții glicemia sub control, îți crește și riscul de a dezvolta ateroscleroză, afecțiune în care vasele de sânge devin îngustate și înfundate din cauza substanțelor grase care se depun pe pereții lor.

Afectarea nervilor periferici (neuropatie periferică)

Hiperglicemia poate cauza daune și la nivelul vaselor de sânge foarte mici de la nervii periferici. Aceasta poate cauza o senzație precum niște furnicături sau o durere arzătoare care se extinde de la degetele de la mâini și de la picioare mai sus, de-a lungul membrelor (mâinilor și picioarelor). Neuropatia diabetică poate cauza și amorțeală, sistemul nervos periferic este în mod clar afectat din cauza ei.

Afecțiuni ale rinichilor (nefropatia diabetică)

Dacă vasele mici de sânge din rinichii pacientului sunt blocate sau permeabile (au scurgeri), rinichii nu vor mai funcționa la fel de eficient ca până acum. De regulă, boala renală este asociată cu hipertensiunea arterială, iar tratarea nefropatiei diabetice este extrem de importantă. În cazuri grave, rare, se poate ajunge la insuficiență renală.

Deteriorarea ochilor (retinopatie diabetică)

Retinopatia diabetică are loc când retina, stratul de țesut sensibil la lumină, din spatele ochiului, este deteriorată. Vasele de sânge din retină fie sunt blocate, fie sunt sensibile și se scurge din ele un lichid, fie se dezvoltă într-un mod necontrolat. Din aceste cauze, lumina nu mai trece complet prin retină, iar dacă retinopatia diabetică nu este tratată, ea poate afecta vederea pacientului.

Vindecarea lentă a rănilor, ulcere și probleme la picioare ("piciorul diabetic")

Din cauza hiperglicemiei, rănile și leziunile pacientului se vindecă mai lent, mai ales dacă diabetul de tip 2 nu este bine ținut sub control. Afectarea nervilor periferici (de la picioare) mai înseamnă și că micile tăieturi, zgârieturi și leziuni nu sunt observate de pacient, iar această problemă, în combinație cu circulația deficitară a sângelui, poate duce la ulcere apărute pe picior. Acestea pot cauza infecții grave. Pacientul cu diabet ar trebui să meargă cel puțin o dată pe an la un control, unde să îi fie examinate cu atenție picioarele.

Probleme la nivelul auzului

Specialiștii atrag atenția că problemele ce țin de auz sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet.

Boli de piele

Diabetul poate face că pacientul să fie mai predispus la probleme ce apar la nivelul pielii, inclusiv la infecții bacteriene și fungice.

Sindromul de apnee în somn

Sindromul de apnee obstructivă în somn este frecvent întâlnit în cazul pacienților cu diabet de tip 2. Obezitatea ar putea fi principalul factor care contribuie atât la diabet, cât și la apneea în somn.

Maladia Alzheimer

Diabetul de tip 2 pare să crească riscul de a dezvolta boala Alzheimer, deși motivul nu este încă unul clar. Dacă glicemia nu este controlată, crește riscul de a avea de-a face cu această maladie. 

Disfuncție erectilă

La bărbați, în special la cei care fumează, deteriorarea nervilor periferici și a vaselor de sânge poate duce la probleme erectile. Femeile cu diabet pot să aibă probleme la capitolul viață sexuală: scăderea libidoului, scade plăcerea resimțită în timpul sexului, apare uscăciunea vaginală, nu mai pot ajunge la orgasm, simt durere în timpul sexului.

Complicații în timpul și după sarcină

Femeile însărcinate care suferă de diabet au un risc crescut de avort spontan și de a naște un bebeluș mort. Dacă glicemia nu este ținută sub control cu mare atenție în primele stadii ale sarcinii, există și riscul crescut ca bebelușul să dezvolte o malformație congenitală.

Tratarea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 poate fi ținut sub control cu ajutorul medicamentelor sau insulinei (în anumite cazuri). De regulă, diabetul de tip 2 se agravează în timp, iar unele modificări făcute de pacient în stilul sau de viață (ajustarea dietei sau mai multă mișcare) pot să ajute în ceea ce privește controlul glicemiei, însă pe termen lung, s-ar putea să nu fie suficiente aceste schimbări.

Tratamentul medicamentos pentru diabetul de tip 2

În cele din urmă, pacientul cu diabet de tip 2 va avea nevoie de medicamente, pentru că acestea îl vor ajuta să țină glicemia sub control.

Medicamente orale pentru tratarea diabetului de tip 2

Alegerea medicamentelor potrivite depinde de mulți factori, inclusiv de valorile glicemiei și de alte probleme de sănătate pe care le are pacientul. Medicul poate să combine medicamentele din diferite clase, pentru a ajuta la menținerea glicemiei în limite normale.

Iată câteva exemple de posibile tratamente medicamentoase pentru diabetul de tip 2:
sulfonilureice - aceste medicamente ajută organismul să secrete mai multă insulină.
meglitinide - aceste medicamente funcționează precum sulfonilureicele, stimulând pancreasul să secrete mai multă insulină, însă acestea au acțiune rapidă.
• tiazolidindione - aceste medicamente fac că țesuturile corpului să fie mai sensibile la insulină.
• inhibitorii de DPP-4 - aceștia ajută la reducerea nivelului de glucoză din sânge, însă au un efect foarte modest.
• agonistii receptorului GLP-1 - aceste medicamente injectabile încetinesc digestia și ajută la scăderea glicemiei.
• inhibitorii SGLT2 - aceste medicamente împiedică rinichii să reabsoarbă glucoza în sânge, iar astfel, zahărul este excretat/eliminat în urină.

Tratamentul cu insulină

Unii pacienți care au diabet de tip 2 au nevoie de terapia cu insulină. În trecut, insulina era folosită în ultima instanță ca terapie, însă în zilele noastre este prescrisă mai repede datorită beneficiilor ei.

Tratamentul pentru hipoglicemie

Dacă suferi de diabet de tip 2 care nu este ținut sub control prin folosirea insulinei sau a altor tipuri de tablete, este posibil să ai episoade de hipoglicemie (când glicemia atinge valori extrem de scăzute).

Hipoglicemia ușoară te poate face să te simți slăbit, simți că îți este foame, că tremuri, însă, de regulă, poate fi controlată dacă mănânci sau bei ceva care conține zahăr. Dacă ai o formă ușoară de hipoglicemie, este bine să ai la îndemână o băutură îndulcită cu zahăr sau tablete de glucoză, un baton de cereale, un sendviș sau un fruct.

Dacă dezvolți, însă, o formă severă de hipoglicemie, este posibil să te simți amețit, confuz și ai putea chiar să îți pierzi conștiența. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să ți se facă o injecție cu glucagon (un hormon care îți crește rapid glicemia) în mușchi sau să ți se injecteze glucoză în venă.

Alte tratamente medicamentoase

Dacă suferi de diabet de tip 2, crește riscul de a dezvolta o boală coronariană (de inimă), accident vascular cerebral și boală renală. Pentru a reduce riscul de a dezvolta alte probleme de sănătate grave, medicul te va sfătui să iei și alte medicamente, cum ar fi:

• medicamente antihipertensive, pentru a ține hipertensiunea arterială sub control
• o statină, pentru a reduce hipercolesterolemia
• o doză mică de acid acetilsalicilic, pentru a preveni un atac cerebral
• un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), dacă prezinți semnele incipiente ale unei boli renale cronice (nefropatia diabetică).

Remedii naturiste (din plante) pentru diabetul de tip 2

În unele cazuri, poți apela la medicina alternativă pentru a ține sub control simptomele diabetului de tip 2. Cere sfatul medicului tău înainte de a lua suplimente ce conțin următoarele plante:
• curcumina - un compus chimic care se găsește în turmeric, ajută la controlul glucozei din sânge;
• ginsengul - poate să ajute la scăderea glicemiei la persoanele cu diabet;
• schinduful - beneficiile sale au fost demonstrate atât în studii pe animale, cât și în studiile pe subiecți umani; s-a arătat că schinduful (numit și fân grecesc are un efect semnificativ în controlul glicemiei);
• fibrele de Psyllium - studiile au arătat că persoanele cu diabet de tip 2 care au luat zilnic 10 grame de Psyllium și-au putut îmbunătăți glicemia și și-au redus nivelul colesterolului;
• scorțișoara - poate să îmbunătățească glicemia, nivelul trigliceridelor și nivelul colesterolului.

Terapii alternative pentru diabetul de tip 2

Unele suplimente pot să ajute în controlul simptomelor diabetului, însă reține că nu există studii care să susțină că acestea tratează diabetul. Întreabă-ți medicul înainte de a lua oricare dintre aceste suplimente folosite pentru controlul diabetului: aloe vera, acid alfa lipoic (ALA), crom, scorțișoară, usturoi, ginseng, magneziu, acizi grași Omega-3, polifenoli.

Alte terapii alternative pe care le poți încerca pentru a reduce stresul - pentru că studiile arată că stresul sporit poate afecta pacienții cu diabet (aceștia nu mai au un control bun asupra glicemiei, iar efectele medicamentelor sunt și ele influențate):
• aromaterapia - poate fi folosită pentru a reduce stresul; metoda implică mirosirea unor uleiuri esențiale, pentru a încuraja relaxarea pacientului;
• meditația - chiar dacă nu arzi calorii, te poate ajuta să reduci stresul; meditația poate implica și tehnici de respirație sau repetarea unor mantre;
• acupunctura - o practică din medicina tradițională chineză, care implică introducerea unor ace foarte fine în puncte strategice de pe corp; ea poate avea beneficii pentru cei cu neuropatii diabetice;
• presopunctura - metoda implică exercitarea unei presiuni în puncte strategice de pe corp; ea are ca scop producerea unor efecte similare cu cele ale acupuncturii;
• masajul terapeutic implică și el aplicarea unei presiuni, pentru a calma tensiunea musculară; masajul îmbunătățește circulația sângelui, alungă stresul și are și alte efecte care pot ajuta o persoană cu diabet de tip 2.

Schimbări în stilul de viață

Pacientul diagnosticat cu diabet de tip 2 trebuie să își modifice stilul de viață și să încerce, pe cât posibil, să respecte recomandările medicului, astfel încât să poată ține boala sub control și să își reducă riscul de a dezvolta complicații periculoase:

Menținerea unei greutăți normale

Dacă ești supraponderal sau obez, medicul tău îți va explica de ce este important să slăbești, mai ales pentru că excesul de grăsime viscerală (cea depusă pe abdomen și în jurul organelor abdominale, precum ficatul) susține inflamația și rezistența la insulină, ceea ce îți crește semnificativ riscul de diabet.

Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate

Alege să ai o dietă bogată în nutrienți, cum ar fi carbohidrații complecși, și bogată în fibre și încearcă să nu incluzi în alimentația ta grăsimi nesănătoase și carbohidrați simpli. Pe cât posibil, încearcă să ai o dietă sănătoasă și echilibrată.

Activitate fizică în mod regulat

Este important să faci mișcare în mod regulat, pentru a preveni complicațiile diabetului. Exercițiile fizice cresc sensibilitatea la insulină a celulelor tale, așa că atunci când faci mișcare, este nevoie de mai puțină insulină pentru a-ți menține glicemia sub control.

Monitorizarea glicemiei

Nu uita cât este de important să îți monitorizezi glicemia (glucoza din sânge). În funcție de planul tău de tratament, va trebui să îți verifici și să îți notezi valorile glicemiei din când în când sau chiar de mai multe ori pe zi. Întreabă-ți medicul cât de des ar vrea să iti măsori glicemia. Monitorizarea valorilor este singurul mod prin care poți ști sigur că nivelul glucozei rămâne în limitele normale.

Controale regulate

Din momentul în care ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2, trebuie să înțelegi cât de important este să nu ratezi niciun control la cabinetul medicului tău. Este important să ai grijă și de picioarele tale pentru că dacă ai diabet, există un risc mai mare să dezvolți anumite probleme la nivelul membrelor inferioare (ulcere, infecții de pe urma tăieturilor și rănilor minore), mai ales că diabetul este asociat cu o proastă circulație a sângelui în picioare. De asemenea, dacă ai diabet de tip 2, ar trebui să mergi la un control la medicul oftalmolog o dată pe an, pentru ca acesta să verifice dacă este prezentă retinopatia diabetică.

Respectă tratamentul

Ia-ți toate medicamentele întocmai așa cum ți-a recomandat medicul tău.

Regim diabet tip 2

Dieta este foarte importantă pentru a-ți menține glicemia în limite normale. Regimul alimentar recomandat pentru pacienții cu diabet de tip 2 se rezumă la câteva reguli esențiale:
• ia-ți mesele și gustările la timp, conform programului;
• alege o gama variată de alimente, care să fie bogate în nutrienți și care să nu conțină calorii "goale"
• fii atent să nu exagerezi (nu mânca mai mult decât ai nevoie)
• citește cu atenție etichetele produselor alimentare.

Alimente interzise diabet zaharat tip 2

Există anumite alimente pe care ar trebui să le eviți în totalitate sau să limitezi consumul lor: alimente cu multe grăsimi saturate (rele); alimente cu multe grăsimi trans (rele); carne de vită; carne procesată și mezeluri; crustacee; organe de la animale (ficat); margarina și untura; produse de patiserie; produse procesate; băuturile îndulcite cu zahăr; produsele lactate cu multe grăsimi; alimentele sărate; prăjelile.

Alimente permise diabet zaharat tip 2

Ai nevoie de carbohidrați complecși (buni), pentru că aceștia îți pot asigura aportul de fibre. Iată câteva exemple: legume, fructe, leguminoase (fasolea boabe), cerealele integrale. Alege alimente care conțin acizi grași esențiali Omega-3, benefici pentru sănătate: ton, sardine, somon, macrou, cod. Alege grăsimi sănătoase, adică grăsimi bune (acizi grași mononesaturați și polinesaturați), pe care le găsești în multe alimente: uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de arahide, migdale, nuci pecan, nuci românești, avocado. Consumă aceste surse de grăsimi bune cu moderație, pentru că sunt foarte bogate în calorii. Când vrei să consumi produse lactate, alege opțiunile degresate.

Tratamentul chirurgical în diabetul de tip 2: când se apelează la chirurgia bariatrică

În cazul în care suferi de diabet de tip 2, iar indicele tău de masă corporală este mai mare de 35, atunci ai putea fi un bun candidat pentru chirurgia bariatrică (o intervenție care ajută la scăderea în greutate). Îmbunătățiri dramatice în ceea ce privește valorile glicemiei s-au observat adesea la persoanele cu diabet de tip 2 după ce s-a apelat la chirurgia bariatrică, în funcție de procedura efectuată.

Prevenirea diabetului de tip 2

Reține că alegerile pe care le faci pentru a avea un stil de viață sănătos te pot ajuta să previi diabetul de tip 2, iar acest lucru este valabil dacă ai avut rude cu diabet în familie. Dacă ai primit deja diagnosticul de diabet, poți folosi recomandările specialiștilor pentru un stil de viață sănătos, pentru a preveni complicațiile bolii. Dacă suferi de prediabet, modificările pe care le faci de acum înainte în stilul tău de viață pot încetini sau pot stopa progresia diabetului de tip 2.

Dieta sănătoasă

Este important să consumi alimente sănătoase, să alegi alimente care sunt sărace în grăsimi și care nu au multe calorii, dar care să fie în același timp bogate în fibre. Încearcă să mănânci mai multe fructe, legume și cereale integrale. Așa cum știi, dieta ta ar trebui să fie bogată în carbohidrați buni și în fibre. Ai nevoie, însă, și de grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega-3, din anumite tipuri de pește gras, dar și de grăsimi mononesaturate și polinesaturate.

Fii mai activ

Este bine sa iti stabilesti ca obiectiv sa faci cel putin 30 de minute (pana la 60 de minute) de activitate fizica moderata sau cel putin 15 pana la 30 de minute de activitate aerobica intensa, in majoritatea zilelor din saptamana. Incearca sa faci plimbari in ritm alert, sa mergi cu bicicleta, sa inoti la piscina sau sa faci orice alt gen de activitate pe placul tau. Important este sa arzi calorii in mod eficient.

Controlul greutății

Medicul tău îți va spune cu siguranță, dacă nu ești normoponderal, că va trebui să slăbești. Dacă ești o persoana supraponderală, este bine să dai jos măcar 5% sau 10% din greutatea corpului tău, pentru că așa îți reduci riscul de diabet. Încearcă să îți menții greutatea în limite normale, axează-te pe schimbări permanente în ceea ce privește alimentația ta și obiceiurile legate de activitatea fizică. Amintește-ți cât mai des ce beneficii are faptul că slăbești: o inimă mai sănătoasă, mai multă energie, o stimă de sine îmbunătățită.

Renunță la fumat

Studiile au arătat că fumatul poate cauza sau poate să contribuie la multe probleme de sănătate. Există chiar cercetări care asociază fumatul și fumatul pasiv cu diabetul de tip 2. Riscul de diabet s-a redus, potrivit studiilor, după 5 ani de la renunțarea la fumat.

Porții mai mici

Nu contează doar ceea ce mănânci, ci și cât de mult mănânci. Ar trebui să fii atent de acum înainte în privința dimensiunilor porțiilor tale de mâncare. Încearcă să iei masa cam la aceleași ore, în fiecare zi, și optează pentru porții mai mici.

Evită sedentarismul

Evită să fii sedentar pe perioade lungi de timp. Chiar și faptul că stai nemișcat pe scaun, pe perioade îndelungate, îți poate crește riscul de diabet de tip 2. Încearcă să te ridici la fiecare 30 de minute și să faci mișcare cel puțin câteva minute.

Dieta bogată în fibre

Aportul suficient de fibre este benefic pentru sănătatea intestinelor și pentru controlul greutății. Studiile efectuate pe indivizii obezi, în vârstă, și pe cei cu prediabet au arătat că fibrele mențin scăzute valorile glicemiei și mențin scăzut și nivelul insulinei. Alte studii au arătat și că fibrele insolubile (cele care nu absorb apa) au fost asociate cu reducerea nivelului glucozei din sânge și cu scăderea riscului de diabet, deși nu este clar mecanismul prin care se întâmplă acest lucru.

Necesarul de vitamina D

Vitamina D este importantă pentru controlul glicemiei, iar studiile au arătat că persoanele care nu obțin suficientă vitamina D (din alimentație ori expunerea la soare) sau cele care au niveluri mult prea scăzute de vitamina D au un risc mai mare de în ceea ce privește toate tipurile de diabet. Un studiu a arătat că persoanele care au avut cele mai mari niveluri de vitamina D au avut un risc cu 43% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Cât mai puține alimente procesate

Dacă vrei să fii mai sănătos, redu pe cât posibil consumul de alimente procesate, pentru că ele sunt asociate cu numeroase probleme de sănătate: boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Studii numeroase de peste Ocean sugerează că renunțarea la alimentele ambalate, care conțin multe uleiuri vegetale, cereale rafinate și aditivi alimentari poate să ajute la reducerea riscului de diabet.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Type 2 Diabetes 
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type2.html
Diabetes UK - Type 2 diabetes
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-2
American Diabetes Association - Type 2 Overview
https://diabetes.org/diabetes/type-2
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Type 2 Diabetes
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/type-2-diabetes
Kids Health - What Is Type 2 Diabetes?
https://kidshealth.org/en/parents/type2.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0