Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent cancer de piele

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent cancer cutanat care afecteaza un numar semnificativ de pacienti. Numai in Statele Unite se estimeaza un numar de peste 4 milioane de cazuri diagnosticate anual, estimandu-se ca 1 din 3 cazuri noi de cancer sunt cancere cutanate din care marea majoritate sunt cancere bazocelulare.

Punctul de plecare al acestui cancer este reprezentat de celule ale pielii care tapeteaza portiunea profunda a epidermei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest tip de cancer aproape niciodata nu metastazeaza deci nu disemineaza. Acesta situatie se intalneste cu totul exceptional, caz in care, prognosticul este nefavorabil. In schimb de foarte multe ori recidiveaza pe locul pe care s-a dezvoltat anterior. De asemenea, daca acest cancer este neglijat, leziunile cutanate pot deveni desfigurative.

Factori de risc

Principalul factor de risc este reprezentat de expunerea solara atat cumulativa de-alungul vietii, cat si ocazionala, in conditiile arsurilor solare. Majoritatea cancerelor bazocelulare se cantoneaza la nivelul partilor corpului expuse la soare cum ar fi fata, urechi, gat, scalp, umeri si spate. In cazuri rare, cancerele bazocelulare se localizeaza si in portiuni neexpuse solar.

Alti factori de risc potentiali sunt reprezentati de expunerea accidentala la arsenic, radioterapia pentru diverse leziuni de tip cancer mamar, cancerele ORL, cancere genitale, etc. Leziunile inflamatorii cronice ale pielii sau complicatiile locale ale arsurilor, cicatrici, infectii, sau chiar tatuajele reprezinta factori suplimentari predispozanti.

In principiu, orice persoana expusa radiatiilor solare poate dezvolta un carcinom bazocelular. Fenotipul cu risc crescut este reprezentat de persoane cu ten deschis la culoare, cu par blond sau roscat. De asemenea, anumite persoane mostenesc riscul de a dezvolta un cancer bazocelular.

In general, cancerele bazocelulare afecteaza persoanele varstnice, cu toate ca se intalnesc din ce in ce mai mult asemenea cazuri la persoane tinere.

Riscul de recidiva

Persoanele dagnosticate cu un cancer bazocelular prezinta un risc de a dezvolta o recidiva la nivelul locatiei initiale precum si un risc de a dezvolta un carcinom bazocelular la nivelul altei parti a corpului si din acest motiv controalele regulate la medicul dermatolog trebuie sa fie respectate. Carcinoamele bazocelulare cu localizare la nivelul scalpului si fetei prezinta un risc mai mare de recurenta in primii doi ani de dupa interventie.

Simptome si diagnostic

Tabloul clinic este polimorf si poate fi confundat cu leziuni de tip psoriazic sau eczematiform. In general aspectul este sub forma unei excrescente sau a unei leziuni ulcerative care poate fi sangeranda sau acoperita de cruste. in principiu orice leziune cutanata ulcerativa persistenta care nu se vindeca in decurs de saptamani este suspecta pentru un carcinom bazocelular.

Diagnosticul de certitudine se obtine intotdeauna in urma biopsiei leziunii.

Tratamentul

In alegerea optiunilor terapeutice este importanta marimea leziunii, localizarea acesteia, gradul de penetrabilitate in structurile subsecvente, varsta pacientului ca si starea generala de sanatate a acesteia.

Interventia chirurgicala este principala optiune terapeutica si variaza de la curetaj si electrocauterizare, procedura rezervata in general leziunilor de mici dimensiuni si pana la chirurgia micrografica Mohr sau chirurgie excizionala extinsa asa cum e cazul leziunilor mari.

Curetajul sau electrocauterizarea nu sunt recomandate pentru leziuni agresive sau pentru cele localizate in zone de risc crescut.

 

Afla mai multe despre Cancerul de piele

 

Chirurgia micrografica Mohr este recomandata pentru leziuni de dimensiuni mari sau pentru leziuni localizate in zone considerate critice, asa cum sunt pleoapele, nasul, buzele, urechile, zona temporala, scalpul sau degetele. Acest tip de chirurgie segmentata aduce o rata de succes de peste 99% si fara afectare semnificativa de arii cutanate de vecinatate.

Chirurgia excizionala indeparteaza alaturi de leziune si o portiune de tegument aparent normal. In anumite situatii in care se evidentiaza margini de siguranta contaminate oncologic se recurge la reexcizia leziunii.

Roentgenterapia este o alternativa terapeutica la chirurgie in situatiile in care aceasta nu este posibila, sau o procedura in completarea chirurgiei in caz de contaminare a marginilor de rezectie. Se foloseste cu precadere la pacientii varstnici sau cu afectiuni asociate severe precum si la cei la care interventia chirurgicala este dificil de efectuat.

Alte tehnici de microchirurgie includ criochirurgia, procedura de distrugere a tesutului tumoral prin inghetare, terapia fotodinamica, recomandata in general carcinoamelor superficiale sau nodulare precum si vaporizarea laser. Chirurgia ablativa folosind laserul nu este inca recunoscuta unanim ca si procedura standard de tratament motiv pentru care se efectueaza doar in anumite centre dermatologice.

In situatii in care din diverse motive nu se poate interveni chirurgical se recurge la medicatie topica de genul Imiquimod-ului, un imunostimulator local nespecific sau Fluorouracilului, un citostatic folosit in general in carcinome bazocelulare superficiale.

Terapia orala biologica se adreseaza cazurilor limitate de boala metastatica sau local avansata de novo sau in cazul recidivelor de dupa chirurgie sau radioterapie precum si pacientilor care nu sunt, din varii motive, candidati pentru asemenea proceduri. Exponentii acestor tratamente sunt Vismodegib si respectiv Sonidegib.

Profilaxia carconimului bazocelular este similara celorlalte cancere cutanate si cum principalul factor de risc ramane radiatia solara, se recomanda evitarea pe cat posibil a expunerii la soare si mai ales in intervalul orar 10-16, evitarea arsurilor, evitarea solariilor pentru bronzare artificiala, folosirea de imbracaminte cu maneci lungi, palarie de protectie si ochelari de soare cu protectie UV, utilizarea de factori de protectie minim 15 in caz de expunere solara, autoexaminarea lunara a pielii, etc

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0