5 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre melanom

Melanomul este cel mai rar intalnit tip de cancer de piele, insa totodata si cel mai periculos.

1. Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele, care se dezvolta din celulele cu pigment ale pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

2. Depistat in stadiile incipiente, melanomul este vindecabil.

3. Nicio persoana nu este la adapost fata de dezvoltarea unui melanom in cursul vietii.

4. Autoexaminarea periodica a pielii si controalele dermatologice regulate va pot salva viata, prin depistarea unui eventual melanom in stadiu timpuriu.

5. Persoanele care au rude de gradul I si II care au fost diagnosticate cu melanom au un risc mai mare de a dezvolta si ele un melanom in cursul vietii.

Persoanele care au fost deja diagnosticate cu un melanom prezinta un risc mai mare de a dezvolta un nou melanom in cursul vietii.

In general, melanomul apare la suprafata pielii, insa acesta poate sa se dezvolte si in cavitatea bucala, la nivelul intestinelor sau la nivel ocular. La femei, melanomul apare de cele mai multe ori pe picioare, in timp ce la barbati este mai comun melanomul aparut pe spate. Zonele acestea sunt mai expuse radiatiilor solare, de aceea sunt mai predispuse melanomului.

In cazul melanomului, celulele canceroase se dezvolta la nivelul melanocitelor (n.r. celulele care pigmenteaza pielea), producand mutatii care determina multiplicarea rapida a celulelor, provocand astfel aparitia tumorilor.

Recunoscut si diagnosticat devreme, melanomul este, in cele mai multe cazuri, vindecabil. Insa atunci cand e depistat in stadiu avansat, melanomul evolueaza si se imprastie in alte zone ale corpului, avand metastaze ce pot fi fatale. Cu toate ca este cel mai rar tip de cancer de piele, melanomul este cancerul de piele care provoaca cele mai multe decese.

Cum este depistat melanomul

Chiar daca iti protejezi pielea de radiatiile UV, este extrem de important sa fii vigilent si sa iti autoexaminezi regulat pielea, dar si sa faci controale dermatologice anuale, pentru a te asigura ca totul este in regula la nivel cutanat.

Orice alunita care isi schimba infatisarea, alunita nou aparuta sau leziune prezenta pe suprafata pielii de mai bine de 3 saptamani si ramasa nevindecata, ar trebui sa te faca sa tragi un semnal de alarma. Mergi la medic daca observi o excrescenta anormala la nivel cutanat.

Cum poate fi prevenit melanomul

Expunerea limitata la radiatiile UV reprezinta cea mai eficienta strategie de prevenire a cancerului de piele, in general. Intervalul orar in care radiatiile sunt la intensitate maxima este 10 – 16, fie ca vorbim despre anotimpul cald, fie ca vorbim despre sezonul rece.

Protectia solara poate fi un aliat de pret in reducerea riscului de melanom. Foloseste, pe tot parcursul anului, o lotiune cu factor de protectie UV, pentru a crea o bariera protectoare impotriva radiatiilor solare.

Evita arsurile solare cu orice pret si acorda pielii tale atentia cuvenita.

Radiatiile solare provenite din lampa de la solar sunt la fel de periculoase precum cele emanate de soare, asa ca ar trebui sa ne luaam  gadul de la bronzul obtinut pe cale artificiala, la solar.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0