Dermatita seboreica – ce este si cum o tratam

Fata si parul sunt doua elemente al caror aspect sanatos este foarte important pentru fiecare dintre noi. Insa tocmai acestea doua pot fi influentate de o afectiune care le confera un aspect inestetic, si anume dermatita seboreica (termen sinonim cu "eczema seboreica").

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie cronica, ea manifestandu-se prin aparitia unor leziuni inflamate, rosii, de dimensiuni variate, acoperite de scuame / coji in cap, pe coate, pe diferite zone ale corpului (descuamari) alb-galbene, cu aspect grasos sau uleios, si cu grosimi variabile, de la coji foarte fine, pana la coji groase, in functie de severitatea manifestarilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dermatita seboreica afecteaza in proportie mai mare barbatii decat femeile. Cel mai frecvent, se manifesta in viata de adult tanar, dar poate avea debutul in adolescenta. De asemenea, poate afecta nou-nascutii, dar si persoanele de varsta a treia.

Leziunile apar in mod caracteristic pe zonele cu seboree crescuta, din aceasta cauza descuamarea se manifesta la nivelul scalpului (pacientul observa coji in cap), iar pe fata predominent pe frunte, zona de insertie a parului, pe zona dintre sprancene, pe zona perinazala (santuri nazogeniene). La unele persoane, dermatita seboreica se manifesta si la nivelul pavilionului urechii, retroauricular, la nivelul pleoapelor, pe zona toracelui, a axilelor, a feselor.

Gravitatea manifestarilor variaza de la persoana la persoana, existand forme foarte blande, cat si forme severe ca intensitate a leziunilor si extensie a suprafetei afectate. Manifestarea blanda, cu descuamari fine, a dermatitei seboreice de la nivelul scalpului este cunoscuta in limbaj laic sub denumirea de matreata (coji in cap).

De obicei, la nivelul fetei, leziunile sunt mai putine in cursul verii. Pe langa aspectul inestetic al leziunilor, ceea ce creaza o profunda nemultumire celor care au aceasta afectiune, ele produc si un disconfort prin faptul ca sunt insotite de simptome de mancarime si usturime. De asemenea, leziunile sau descuamarile se asociaza de multe ori cu o secretie crescuta de sebum, la nivelul scalpului aparand aspectul de par care se ingrasa repede.

De ce apare dermatita seboreica?

Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple, fiind vorba de o predispozitie genetica, o crestere a secretiei de sebum, implicarea unei ciuperci cu numele de Malassezia furfur sau Pityrosporum ovale, precum si de unele modificari imunologice. Este o afectiune cronica, ce se poate intinde pe o perioada de  mai multi ani, cu episoade acute (cu leziuni prezente), urmate de episoade de remisiune (in care leziunile se vindeca).

Exista anumiti factori care pot duce la aparitia sau la agravarea episoadelor acute, cum ar fi stresul si umiditatea. Dermatita seboreica se poate manifesta mult mai zgomotos cand persoana sufera de unele afectiuni, cum ar fi boala Parkinson, sau cauze ce scad imunitatea organismului.

Cum ar trebui sa tratam episoadele acute si cum sa ne ingrijim pielea in afara acestora?

Scopul tratamentului este de a vindeca leziunile si de a mari cat mai mult intervalul pana la un eventual nou episod acut de dermatita seboreica, care sa nu fie atat de sever ca episoadele precedente. Se stie ca aceasta afectiune se manifesta cu episoade periodice de leziuni active in cursul vietii. Exista si persoane care nu mai dezvolta alte episoade acute de-a lungul timpului, dar la majoriatea celor ce sufera de dermatita seboreica, exista probabilitatea ca leziunile sa reapara in viitor. 

Tratamentul ar trebui inceput cat mai repede dupa debutul unui episod acut de dermatita seboreica, pentru a preveni extinderea leziunilor si a ameliora simptomatologia (mancarime, usturime). 

Pentru formele usoare si moderate de dermatita seboreica, tratamentul puseelor acute se poate rezuma la cel topic, pe cand in formele severe sau in cele care nu au raspuns la tratamentul local, se indica si tratament oral.

Tratamentul leziunilor faciale si al celor de la nivelul corpului

Pentru leziunile faciale de dermatita seboreica, cremele de tratament contin produsi cu efect antimicotic, cum ar fi ketoconazolul, bifonazolul, terbinafina, octopiroxul, ciclopiroxul. Acestea se vor aplica pe o perioada de cateva saptamani, perioada ce depinde de severitatea leziunilor si de substanta recomandata de medic. Pe perioade foarte scurte si pentru cazuri selectionate, cu roseata foarte intensa si mancarime accentuata, se pot indica de catre medicul dermatolog si creme cu antiinflamatoare de tipul dermatocorticoizilor.

Atentie, acestea nu se aplica pe fata pentru o perioada mai lunga, intrucat pot da efecte adverse, chiar pot determina si reaparitia rapida a leziunilor la oprirea aplicarii. In privinta acestor produse, trebuie sa urmati cu strictete indicatiile medicului. In unele cazuri, mai pot fi asociate ca tratament local antiinflamator produse de tipul inhibitorilor de calcineurina (de exemplu, tacrolimus, pimecrolimus). In unele cazuri, preparate cu peroxid de benzoil pot fi folosite cu succes.

Tratamentul leziunilor de la nivelul scalpului la pacientii cu dermatita seboreica

Episoadele putin severe de dermatita seboreica a scalpului se pot vindeca utilizand sampoane cu substante antimicotice (ketoconazol, octopirox, piritionat de zinc) si substante care sa detaseze mai repede scuamele si care sa regleze diviziunea celulara locala (acidul salicilic, ihtiolul, sulfura de seleniu).

Este important sa respectati indicatiile de utilizare a sampoanelor, cu samponari de doua ori pe saptamana (ideal nu mai des), si cu mentinerea spumei pe scalp timp de cel putin 5-10 minute, pentru a lasa timp suficient substantelor active sa actioneze.

La nivelul scalpului, se pot aplica si solutii ce contin agenti antimicotici. Daca leziunile sunt severe, iar mancarimea este intensa, se pot utiliza cu succes solutii cu dermatocorticozi, dar pe termen scurt. S-a observat ca eficacitatea sampoanelor pentru dermatita seboreica scade in timp, odata cu utilizarea lor. In aceste cazuri, pot totusi fi folosite alte sampoane, cu agenti medicali din alte clase active pentru tratamentul acestei patologii.

Tratamentul cazurilor severe de dermatita seboreica

Pentru leziunile extinse si severe ca si intensitate, se prefera asocierea antimicoticelor sistemice, cel mai frecvent utilizate fiind fluconazolul, itraconazolul, terbinafina, cu precautie si sub controlul periodic al analizelor, intrucat pot da unele efecte secundare la nivelul ficatului.

Pentru cazurile care nu raspund nici la acest tratament cu antimicotice orale, se pot incerca alte substante, cum ar fi isotretinoinul, sau se pot recomanda cure de fototerapie cu ultraviolete de tip B cu banda ingusta. In tratament se pot introduce si preparate de tipul probioticelor, cat si unele suplimente alimentare, la recomandarea medicului dermatolog.

Probioticele - cum ar fi Bifidobacterium si lactobacilii - ar putea stimula sistemul imunitar si ar putea controla alergiile. De fapt, unele studii arata ca administrarea probioticelor in timpul sarcinii sau in primii ani ai copilariei poate proteja impotriva dezvoltarii dermatitei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari in domeniu, pentru ca oamenii de stiinta sa stie sigur daca probioticele vor reduce simptomele dermatitei seboreice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce se stie despre uleiul de peste si dermatita seboreica (eczema seboreica)? In cadrul unui studiu, persoanele care au luat ulei de peste ce continea 1,8 grame de EPA - unul dintre acizii grasi Omega 3 esentiali care se gasesc in pestele gras - au avut o reducere semnificativa a simptomelor eczemei dupa 12 saptamani. Cercetatorii cred ca aceste rezultate s-ar putea datora faptului ca uleiul de peste ajuta la reducerea activitatii leucotrienei B4, o substanta inflamatorie care joaca un rol important in eczema (dermatita). Daca urmati un tratament cu medicamente anticoagulante (cele care au rolul de a subtia sangele), discutati cu medicul inainte de a lua suplimente cu ulei de peste.

Sa retinem, deci, ca uleiul de peste este o sursa foarte bogata in acizi grasi esentiali Omega 3, care sunt renumiti pentru calitatile lor antiinflamatoare. Studiile au aratat ca administrarea suplimentelor cu ulei de peste cauzeaza o calmare a simptomelor cutanate in cazul a numeroase boli inflamatorii ale pielii. In general, uleiul de peste este sigur, atat timp cat este administrat intocmai cum v-a recomandat medicul. Daca alaptati, ar trebui sa stiti ca administrarea suplimentelor cu ulei de peste creste nivelul de Omega 3 in laptele matern, asa ca este bine sa discutati cu medicul pediatru inainte.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0