Cum recunosti dependenta de alcool si cum o tratezi

Alcoolul este substanța cea mai larg disponibilă și cea mai acceptată din punct de vedere cultural. 90% dintre oamenii din majoritatea societăților vestice consumă alcool, iar problemele legate de alcool apar la 30% dintre consumatori.

Ce este alcoolismul

Alcoolismul este o afecțiune medicală caracterizată printr-o incapacitate a pacientului de a opri sau controla consumul nesănătos de alcool, în ciuda consecințelor adverse. 

Cazurile de alcoolism sunt adesea denumite tulburări legate de consumul de alcool sau dependență de alcool. Această afecțiune poate provoca probleme de sănătate mintală și fizică, dar are și repercursiuni asupra vieții sociale și a vieții de zi cu zi.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din fericire, există multe abordări eficiente de tratament bazate pe dovezi pentru a ajuta o persoană să se trateze de alcoolism, care pot varia de la o combinație de tratament precum dezintoxicare, terapii comportamentale și medicamente pentru a reduce sau a elimina nevoia de a consuma băuturi spirtoase.

Tulburările asociate cu consumul de alcool se pot clasifica în 3 grupe:

  1. Tulburări legate de efectele directe ale alcoolului asupra creierului: intoxicația, sevrajul, delirium de sevraj și halucinoza alcoolică
  2. Tulburări legate de comportamentul care se asociază cu alcoolul: abuzul și dependența
  3. Tulburări cu efecte persistente: demența alcoolică, encefalopatia Wernicke, sindromul Korsakoff

Epidemiologia consumului de alcool:

  • A băut cel puțin o dată – 90%
  • Bea în prezent – 60-70%
  • Probleme temporare – 40%
  • Abuz – bărbați 10%, femei 5%
  • Dependență – bărbați 10%, femei 3-5%

Cauze alcoolism

O parte din riscul unei persoane de a fi dependentă de alcool depinde de cât de mult, de cât de des și de cât de repede consumă alcool. Se crede, de asemenea, că anumite influențe biologice, psihologice și sociale joacă un rol în dezvoltarea alcoolismului. Unii factori de risc care pot duce la dezvoltarea dependenței de alcool pot include:
 

  • Genetica.
  • Un istoric familial de alcoolism.
  • Tipare parentale
  • Expunerea la traume și stres în timpul copilăriei.
  • Consumul de alcool la o vârstă fragedă. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au început să bea la vârsta de 15 ani sau mai tineri au avut de 5 ori mai multe riscuri de a dezvolta alcoolism decât cei care au început să bea la vârsta de 21 de ani sau mai mult. În plus, riscul pentru femei din acest grup este mai mare decât pentru bărbați.
  • Anumite tulburări psihiatrice, inclusiv depresia, tulburarea bipolară, tulburările de anxietate și tulburarea de personalitate antisocială sunt frecvent asociate cu alcoolismul, deși aceste tulburări concomitente sunt sau nu rezultatul alcoolismului.

Unele studii sugerează că schizofrenia, depresia și tulburările de personalitate sunt, de asemenea, factori predispozanți pentru alcoolism. Aceasta înseamnă că, dacă o persoană are una sau mai multe dintre aceste afecțiuni psihiatrice, poate avea un risc crescut de alcoolism.

Semne și simptome alcoolism

Poate fi dificil să identifici semnele dependenței de alcool. Medicii evaluează dacă un pacient este dependent de alcool căutând semne care arată că acesta nu își poate regla consumul de alcool și că are un impuls intern puternic de a consuma alcool. Simptomele specifice pe care le caută sunt:

Controlul asupra consumului de alcool

Acest lucru ar putea însemna să nu poți controla cât de mult alcool consumi când bei, cât de des bei, că nu poți să te oprești din băut odată ce ai început sau că bei în ocazii nepotrivite sau în locuri nepotrivite.

Dacă pacientul acordă prioritate tot mai mare alcoolului

Dacă acorzi prioritate băuturii față de alte activități și responsabilități zilnice, dacă abuzul de alcool este mai important pentru tine decât să ai grijă de sănătatea ta sau continui să bei în ciuda consecințelor negative asupra sănătății sau vieții tale, atunci înseamnă că ești dependent de alcool.

Efecte fizice sau mentale nedorite cauzate de consumul excesiv de alcool

Prezintă semne de toleranță crescută la alcool (trebuie să bea mai mult pentru același efect), experimentează simptome de sevraj sau folosește alcoolul pentru a preveni sau atenua simptomele de sevraj.

Sevrajul alcoolic  - la oprirea bruscă a consumului apar semne specifice fizice și psihice care dispar dacă se consumă alcool. Semnele sunt : anxietate, neliniște psihomotorie, transpirații, tremor la nivelul extremităților, stare de rău general, greață, vărsături.

Complicațiile dependenței de alcool

În timp ce unele cercetări sugerează că o cantitate mică de alcool poate avea efecte cardiovasculare benefice, există un acord larg că un consum excesiv de alcool poate duce la probleme de sănătate.
Efectele pe termen scurt includ pierderea memoriei, mahmureala și lipsa de concentrare.

Problemele pe termen lung asociate cu consumul excesiv de alcool includ afecțiuni de stomac, probleme cardiace, cancer, leziuni ale creierului, pierderi grave de memorie și ciroză hepatică. De asemenea, consumatorii de alcool își măresc semnificativ riscul de a deceda în urma accidentelor de mașină, omucideri și sinucidere. Deși bărbații sunt mult mai predispuși decât femeile să dezvolte alcoolism, sănătatea femeilor suferă mai mult, chiar și la niveluri mai scăzute de consum.

Problemele legate de alcool au, de asemenea, un impact foarte negativ asupra sănătății mintale. Abuzul de alcool și alcoolismul pot agrava condițiile existente, cum ar fi depresia sau pot induce probleme noi de sănătate, cum ar fi pierderea gravă a memorie sau anxietatea.

Problemele cu alcoolul nu-l afectează doar pe consumator. Partenerul și copiii acestuia se pot confrunta cu violență în familie; copiii pot suferi abuzuri fizice și sexuale și neglijare și pot dezvolta probleme psihologice. Femeile care beau în timpul sarcinii prezintă un risc serios de afectare fetală.  

Tratament alcoolism

Obiectivele tratamentului sunt:

  • Creșterea motivației pentru abstinență
  • Stabilizarea stărilor fizice acute sau psihiatrice
  • Identificarea resurselor de suport social și corectarea lor
  • Ameliorarea integrării profesionale
  • Creșterea șanselor de reușită a tratamentului prin menținerea aderenței la structuri post-cură sau grupuri self-help, cum sunt Alcoolicii Anonimi
  • Suport prelungit pentru restructurarea unei vieți fără alcool și pentru diminuarea riscurilor recăderilor

În multe cazuri, primul pas în tratarea dependenței de alcool este ca persoana dependentă de alcool să recunoască că are o problemă cu consumul excesiv de alcool. Ca și în cazul multor probleme de sănătate, cel de-al doilea pas este ca pacientul să solicite ajutor de la un profesionist din domeniul sănătății.

Există diferite tratamente disponibile pentru persoanele diagnosticate cu alcoolism. Printre acestea se numără:
 

  1. Detoxicarea poate fi o etapă cheie a tratamentului. Aceasta presupune oprirea completă a băuturii, în timp ce pacientul se află sub supraveghere medicală, astfel încât organismul să se poată adapta la lipsa de alcool. În acest timp, o persoană poate prezenta simptome de sevraj alcoolic.
  2. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) poate fi recomandată pentru a ajuta la schimbarea tiparelor de gândire negative care pot duce la consumul de alcool.
  3. Grupurile de ajutor reciproc, cum ar fi Alcoolicii Anonimi, ajută parțial datorită noii rețele de sprijin pe care o dobândește o persoană. Ele pot ajuta oamenii să își ajusteze gândirea și atitudinea față de ei înșiși și de ceilalți.
  4. Tratamentele farmacologice (adică medicamentele) pot avea, de asemenea, un rol în prevenirea recăderii pentru unele persoane care încearcă să se abțină de la alcool.

Tratamentul sevrajului la alcool

Sevrajul apare la circa 12 ore de la ultima ingestie de alcool și atinge un maximum de intensitate în 48-72 de ore. Reprezintă o urgență medicală care poate genera deces în lipsa unei conduite terapeutice adecvate .

Presupune revitaminizare cu preparate care să conțină obligatoriu vitamina B1, administrare de preparate minerale cu zinc, magneziu, vitamina D, hidratare orală și/sau terapie intravenoasă.
Benzodiazepinele de tip diazepam sau lorazepam sunt cele mai utilizate.

Dozele sunt ajustate de medicul psihiatru în funcție de severitatea simptomelor, cantitatea de alcool ingerată zilnic și perioada de consum, gradul de afectare al ficatului sau al altor organe cu risc vital.
Dacă benzodiazepinele sunt administrate devreme în timpul sevrajului alcoolic, ele pot ajuta la reducerea severității simptomelor de sevraj, prevenind o evoluție către consecințe potențial grave și fatale.

Anticonvulsivantele, precum carbamazepina, gabapentina ajută la reducerea comportamentului consumatorului de alcool și tratează simptomele de sevraj ușoare până la moderate.  

Antipsihoticele, cum ar fi haloperidolul pot reduce agitația extremă, halucinațiile, iluziile și delirul în timpul sevrajului alcoolic.

Tratamentul de menținere pentru pacientul cu alcoolism

Menținerea abstinenței totale presupune în primul rând acceptarea de către pacient a existenței unei probleme legate de consumul de alcool.

Sunt eficiente  terapiile de grup de tip alcoolici anonimi și terapia familială. Dar medicul specialist poate recomanda și pastile antialcool.

Disulfiramul este o substanță care se găsește în medicamentele pentru tratarea dependenței de alcool, care generează o reacție extrem de neplăcută la ingestia chiar și a unei cantități mici de alcool, cu dureri de cap cu caracter pulsatil, transpirații, anxietate, dificultăți respiratorii, slăbiciune, confuzie. Rar pot apărea complicații care pot duce la deces.

Naltrexonul scade dorință de a consuma alcool, ajutând astfel pacientul să rămână abstinent. Este mult mai eficientă ca parte a unui program complex de intervenție la care se adaugă psihoterapia.
Majoritatea psihiatrilor recomandă ca pacientul dependent de alcool să rămână abstinent toată viața și descurajează încercările de a bea normal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism - Alcoholism and Psychiatric Disorders
https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(04)00393-2/fulltext
American Addiction Centers - Alcohol Use Disorders Causes, Signs & Rehab Treatment Near Me
https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment
American Psychological Association - Understanding alcohol use disorders and their treatment
https://www.apa.org/topics/substance-use-abuse-addiction/alcohol-disorders

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0